MORGANO
Go
|
LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY.
PRODUKTY NIEWSKAZANE DLA CZŁOWIEKA PRZY ŻYWIENIU OPTYMALNYM
1. Cukier, słodycze. 2. Miód. 3. Owoce i przetwory owocowe: dżemy, kompoty. Owoce mało słodkie, agrest, porzeczki, maliny, poziomki, jeżyny, truskawki mogą być okresowo spożywane zamiast jarzyn i ziemniaka lub zamiast mleka w ilości do 300g /dobę. Spośród owoców najmniej korzystny skład mają jabłka. Ich względna wartość jest 8 razy niższa od płatków owsianych, 4 razy niższa od ziemniaków, 2,5 razy niższa od bananów. Gdy pisano Biblię, nie było gorszych od jabłek produktów. Zatem właśnie jabłko uznano wówczas za symbol najbardziej szkodliwej dla człowieka żywności. 4. Ryż i kasze. 5. Chleb i pieczywo. 6. ciasta, kluski, potrawy mączne. 7. Ziemniaki. 8. Mąka ziemniaczana, budyń, kisiel. 9. Groch, fasola (fasolkę szparagową można traktować jako jarzynę). 10. Słodzone płyny. 11. Inne produkty pochodzenia roślinnego. 12. Sól wg smaku, aż do zupełnego zaprzestania dodawania soli do potraw, bowiem przy żywieniu optymalnym wszystkie składniki mineralne występują w optymalnych ilościach i proporcjach w dostarczanych produktach.
UWAGA: Przy żywieniu optymalnym zapotrzebowanie człowieka na białko i energię jest najniższe ze wszystkich rodzajów diet.
Dla człowieka dorosłego nie przekracza 50 g białka i 2000 Kcal/dobę, przy pełnym pokryciu potrzeb organizmu i możliwości zjadania potraw bez żadnych ograniczeń ilościowych.
Na 1 g białka powinno przypadać powyżej 2,5 g tłuszczu i nie więcej niż 0,8 g węglowodanów (cukru) w diecie dobowej.
|