Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki (Przeczytany 95863 razy)
|
Waldek
Go
|
Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki "Dziennik Polski": W sklepach królują dziś "wysoko wydajne" szynki. Niestety, wydajność nie ma tu znaczenia pozytywnego. Oznacza, że z 1 kg mięsa udało się wyprodukować od 1,5 do 2 kg szynki. To cudowne rozmnożenie osiąga się dzięki nastrzykiwaniu mięsa mieszanką soli, azotanów, azotynów oraz polifosforanów, a także preparatów soi, skrobi, wyciągów z alg morskich. Te pierwsze mają zwiększyć masę mięsa, te drugie - sprawić, by wstrzyknięty płyn się nie wylewał i dlatego w żargonie noszą nazwę "kleju". Niektórzy twierdzą, ze nasza szynka popsuła się z momentem wstąpienia do Unii Europejskiej i przyjęcia obowiązujących w niej przepisów. Sęk w tym, że przepisy te nikogo nie zmuszają do szprycowania szynki wodą i chemikaliami. I tak nie jesteśmy najgorsi: przeciętny Polak zjada rocznie ok. 7,5 kg czystej chemii, a Brytyjczyk - dwa razy tyle. To efekt władzy wielkich koncernów, które dla zysku potrafią już zrobić parówki cielęce nie tylko bez cielęciny, ale nawet bez mięsa. Obecnie na pytanie "ile jest szynki w szynce" odpowiedzieć mogą tylko jej producenci. Reszta - łącznie ze sprzedawcami wędlin - może się tylko domyślać. http://wiadomosci.onet.pl/1712460,11,item.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
O tym juz swego czasu bylo na tym forum: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1232.0Swoja droga, czy ktos moglby mi napisac na priv czemu Tomkiewiczowie sa nieaktywni i czemu sie juz nie udzielaja? Jesli to nie tajemnica.. a w temacie: zyjemy w dziwnych czasach. Jedni ludzie robia szynke w ktorej polowa to solanka z jakimis innymi domieszkami, soja itp. Inni robia sery w ktorych 1/3 to tofu. Jeszcze inni ludzie "produkuja" jajka, z checi zusku karmia kury najtansza pasza, odpadkami z produkcji olejow, resztkami ryb i innym swinstwem. By zwiekszyc "wydajnosc" kury maja zapalane i gaszone swiatlo tak, ze znosza 3 jaja / dwa dni (skrocenie doby). I tak dalej.. Do warzyw dodawana jest chemia, mieso w marketach jest ze zwierzat, ktore czasem przez cale zycie nie widzialy slonca, wszystko sie pasteryzuje, do wszystkiego dodaje sie dodatki z serii E- .. nawet kupujac zwykla sol kuchenna mamy tam dodany jod, oraz dwa antyzbrylacze. I potem ludzkosc sie dziwi, ze choruje. Tu nawet nie chodzi o jakies proporcje BTW i o niskoweglowodanowe zywienie. Czlowiek ma duza zdolnosc adaptacyjna. Ale na boga, jezeli kazdy spozywany pokarm jest prawie-pokarmem, to w takim wypadku zadna dieta nie pomoze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Swoja droga, czy ktos moglby mi napisac na priv czemu Tomkiewiczowie sa nieaktywni i czemu sie juz nie udzielaja? Jesli to nie tajemnica..
Mówili, że jedzą optymalnie, a zachowywali się bardzo nieoptymalnie. Tak ja myślę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
A ja przygotowuję się na robienie szynki i innych smakowitości sposobem domowym... I słusznie. My też już dawno nie jadamy tych sklepowych sztuczności, bo w sklepie płaci się za "szynkę", a dostaje soję modyfikowaną i nie tylko .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna*Opty*
Go
|
Waldek zacytował: "...To cudowne rozmnożenie osiąga się dzięki nastrzykiwaniu mięsa mieszanką soli, azotanów, azotynów oraz polifosforanów, a także preparatów soi, skrobi, wyciągów z alg morskich. Te pierwsze mają zwiększyć masę mięsa, te drugie - sprawić, by wstrzyknięty płyn się nie wylewał i dlatego w żargonie noszą nazwę "kleju". A szczytem manipulacji są badania naukowe, w których udowadnia się "szkodliwość MIĘSA" (pomijając jego chemiczne dodatki)... Nikt też z badaczy nie analizuje, czym były karmione zwierzęta rzeźne, od których pochodziło mięso, którym z kolei karmiono obserwowane w badaniu zwierzęta. Oto jak dzisiaj wyglądają "rzetelne badania naukowe"... (Swego czasu była długa dyskusja na pl.soc.wegetarianizm na temat takiego konkretnego badania).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Swoja droga, czy ktos moglby mi napisac na priv czemu Tomkiewiczowie sa nieaktywni i czemu sie juz nie udzielaja? Jesli to nie tajemnica..
Mówili, że jedzą optymalnie, a zachowywali się bardzo nieoptymalnie. Tak ja myślę. Halina Ch. co,to znaczy nieoptymalnie????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Swoja droga, czy ktos moglby mi napisac na priv czemu Tomkiewiczowie sa nieaktywni i czemu sie juz nie udzielaja? Jesli to nie tajemnica..
Mówili, że jedzą optymalnie, a zachowywali się bardzo nieoptymalnie. Tak ja myślę. Mówią, że myślenie to nie jest to i nigdy wiedzy nie zastąpi. Ja chciałabym od kogoś uprzejmego do-wiedzieć co człowieka zmusza do myślenia w miejsce np przeczytania kilku książek i wymiany doświadczeń z innymi, którzy przeczytali. Odniosłam wrażenie, czytając "stare" wątki, że PP Tomkiewicz do wymiany doświadczeń byli skłonni, a i książką nie pogardzali. Pracowici byli, w swoje wpisy wkładali serce. Dlatego też się o ich wpisy dopytywałąm...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ali
Go
|
bardziej prosty sposób podam kupujesz sól do peklowania bierzesz 2 gramy na 1 kg mięsa mieszasz z czosnkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem, bazylią nacierasz sztukę mięsa (karkówkę, boczek, szynkę) wstawiasz na 5 do 7 dni do lodówki, lub w inne chłodne miejsce i masz gotowe zapeklowane możesz to sparzyć,upiec lub wędzić lepszej wędliny nigdzie nie kupisz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
bardziej prosty sposób podam kupujesz sól do peklowania bierzesz 2 gramy na 1 kg mięsa mieszasz z czosnkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem, bazylią nacierasz sztukę mięsa (karkówkę, boczek, szynkę) wstawiasz na 5 do 7 dni do lodówki, lub w inne chłodne miejsce i masz gotowe zapeklowane możesz to sparzyć,upiec lub wędzić lepszej wędliny nigdzie nie kupisz
Dzięki ali za przepis wypróbuję napewno, zwłaszcza, że zaopatrzyłam się w naczynie zwane szynkowarem. Zaś w ogrodzie wybuduję wędzarnię .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
bardziej prosty sposób podam kupujesz sól do peklowania bierzesz 2 gramy na 1 kg mięsa mieszasz z czosnkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem, bazylią nacierasz sztukę mięsa (karkówkę, boczek, szynkę) wstawiasz na 5 do 7 dni do lodówki, lub w inne chłodne miejsce i masz gotowe zapeklowane możesz to sparzyć,upiec lub wędzić lepszej wędliny nigdzie nie kupisz
Ali,--czy sprawdzilas ten przepis ? , jest tak prosty, ze ja sie tez skusze!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ali
Go
|
bardziej prosty sposób podam kupujesz sól do peklowania bierzesz 2 gramy na 1 kg mięsa mieszasz z czosnkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem, bazylią nacierasz sztukę mięsa (karkówkę, boczek, szynkę) wstawiasz na 5 do 7 dni do lodówki, lub w inne chłodne miejsce i masz gotowe zapeklowane możesz to sparzyć,upiec lub wędzić lepszej wędliny nigdzie nie kupisz
Ali,--czy sprawdzilas ten przepis ? , jest tak prosty, ze ja sie tez skusze!
od paru lat kupuję półtusze wieprzowe część porcjuje do zamrażarki na kotlety i pieczeń, część ta gorsza idzie na mielone słonine boczek i inne pekluje w wiadrze i po zapeklowaniu też ładuje do zamrażarki w miarę potrzeby biorę wkładam do piekarnika trzymam 2 godziny w temperaturze ok 100 st ps. wędzonek nie robię, nie ma na nie chętnych i mam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Dziekuje Ali, --piszesz, ze mozna sparzyc, upiec lub wedzis--czy to parzenie=ugotowaniu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
w miarę potrzeby biorę wkładam do piekarnika trzymam 2 godziny w temperaturze ok 100 st Ali,zdziwilo mnie,ze tak dlugo i w tak niskiej temperaturze,dlaczego.?? Przeciez dlugosc pieczenia zalezy od ciezkosci tuszki.Czy kazda porcje parzysz tak dlugo i w tak niskiej temperaturze,czy mozna tez zrobic,to w garku?? Domyslam sie,ze lepiej smakuje z piekarnika
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ali
Go
|
Dziekuje Ali, --piszesz, ze mozna sparzyc, upiec lub wedzis--czy to parzenie=ugotowaniu?
parzenie w temperaturze ok 85 stopni jak przegotujesz stracisz soczystość nie musi być to szynkowar można w garnku
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ali
Go
|
w miarę potrzeby biorę wkładam do piekarnika trzymam 2 godziny w temperaturze ok 100 st Ali,zdziwilo mnie,ze tak dlugo i w tak niskiej temperaturze,dlaczego.?? Przeciez dlugosc pieczenia zalezy od ciezkosci tuszki.Czy kazda porcje parzysz tak dlugo i w tak niskiej temperaturze,czy mozna tez zrobic,to w garku?? Domyslam sie,ze lepiej smakuje z piekarnika dobrze myślisz porcja ok 1-1,5 kg przy pieczeniu tłuszcz się nie wytopi a odparuje nadmiar wody i masz trwalszy wyrób można trzymać w lodówce długo
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
Swoja droga, czy ktos moglby mi napisac na priv czemu Tomkiewiczowie sa nieaktywni i czemu sie juz nie udzielaja? Jesli to nie tajemnica..
Mowili, ze jedza optymalnie, a zachowywali sie bardzo nieoptymalnie. Tak ja mysle. Zostali zbanowani? Usuneli konto? Zrobili jakis niemily "numer"? osochoziii?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
Zostali zbanowani? Usuneli konto? Zrobili jakis niemily "numer"?
osochoziii?
Punkt II
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3
|
|
|
|