forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 17:45:57

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Prasa
| | |-+  Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki  (Przeczytany 95872 razy)
Waldek
Go


Email
Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki
« : 2008-03-18, 11:11:18 »

Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki

"Dziennik Polski": W sklepach królują dziś "wysoko wydajne" szynki. Niestety, wydajność nie ma tu znaczenia pozytywnego. Oznacza, że z 1 kg mięsa udało się wyprodukować od 1,5 do 2 kg szynki.
To cudowne rozmnożenie osiąga się dzięki nastrzykiwaniu mięsa mieszanką soli, azotanów, azotynów oraz polifosforanów, a także preparatów soi, skrobi, wyciągów z alg morskich. Te pierwsze mają zwiększyć masę mięsa, te drugie - sprawić, by wstrzyknięty płyn się nie wylewał i dlatego w żargonie noszą nazwę "kleju".

Niektórzy twierdzą, ze nasza szynka popsuła się z momentem wstąpienia do Unii Europejskiej i przyjęcia obowiązujących w niej przepisów. Sęk w tym, że przepisy te nikogo nie zmuszają do szprycowania szynki wodą i chemikaliami. I tak nie jesteśmy najgorsi: przeciętny Polak zjada rocznie ok. 7,5 kg czystej chemii, a Brytyjczyk - dwa razy tyle. To efekt władzy wielkich koncernów, które dla zysku potrafią już zrobić parówki cielęce nie tylko bez cielęciny, ale nawet bez mięsa.
 
Obecnie na pytanie "ile jest szynki w szynce" odpowiedzieć mogą tylko jej producenci. Reszta - łącznie ze sprzedawcami wędlin - może się tylko domyślać.

http://wiadomosci.onet.pl/1712460,11,item.html
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnozenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #1 : 2008-03-19, 11:02:31 »

O tym juz swego czasu bylo na tym forum:
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1232.0

Swoja droga, czy ktos moglby mi napisac na priv czemu Tomkiewiczowie sa nieaktywni i czemu sie juz nie udzielaja? Jesli to nie tajemnica..

a w temacie:
zyjemy w dziwnych czasach.
Jedni ludzie robia szynke w ktorej polowa to solanka z jakimis innymi domieszkami, soja itp.
Inni robia sery w ktorych 1/3 to tofu.
Jeszcze inni ludzie "produkuja" jajka, z checi zusku karmia kury najtansza pasza, odpadkami z produkcji olejow, resztkami ryb i innym swinstwem. By zwiekszyc "wydajnosc" kury maja zapalane i gaszone swiatlo tak, ze znosza 3 jaja / dwa dni (skrocenie doby).
I tak dalej..
Do warzyw dodawana jest chemia, mieso w marketach jest ze zwierzat, ktore czasem przez cale zycie nie widzialy slonca, wszystko sie pasteryzuje, do wszystkiego dodaje sie dodatki z serii E- .. nawet kupujac zwykla sol kuchenna mamy tam dodany jod, oraz dwa antyzbrylacze.

I potem ludzkosc sie dziwi, ze choruje.
Tu nawet nie chodzi o jakies proporcje BTW i o niskoweglowodanowe zywienie. Czlowiek ma duza zdolnosc adaptacyjna. Ale na boga, jezeli kazdy spozywany pokarm jest prawie-pokarmem, to w takim wypadku zadna dieta nie pomoze.
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnozenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #2 : 2008-03-19, 13:47:39 »

Swoja droga, czy ktos moglby mi napisac na priv czemu Tomkiewiczowie sa nieaktywni i czemu sie juz nie udzielaja? Jesli to nie tajemnica..
Mówili, że jedzą optymalnie, a zachowywali się bardzo nieoptymalnie. Tak ja myślę.
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #3 : 2008-03-19, 14:49:28 »

A ja przygotowuję się na robienie szynki i innych smakowitości sposobem domowym.
Znalazałam nawet taką stronkę:
 http://www.wedlinydomowe.pl/index.php
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #4 : 2008-03-19, 14:57:05 »

A ja przygotowuję się na robienie szynki i innych smakowitości sposobem domowym...

I słusznie. My też już dawno nie jadamy tych sklepowych sztuczności, bo w sklepie płaci się za "szynkę", a dostaje soję modyfikowaną i nie tylko Crying or Very sad.
Zapisane
Krystyna*Opty*
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #5 : 2008-03-19, 16:35:26 »

Waldek zacytował:
Cytuj
"...To cudowne rozmnożenie osiąga się dzięki nastrzykiwaniu mięsa mieszanką soli, azotanów, azotynów oraz polifosforanów, a także preparatów soi, skrobi, wyciągów z alg morskich. Te pierwsze mają zwiększyć masę mięsa, te drugie - sprawić, by wstrzyknięty płyn się nie wylewał i dlatego w żargonie noszą nazwę "kleju".

A szczytem manipulacji są badania naukowe, w których udowadnia się "szkodliwość MIĘSA" (pomijając jego chemiczne dodatki)...  Twisted Evil 
Nikt też z badaczy nie analizuje, czym były karmione zwierzęta rzeźne, od których pochodziło mięso, którym z kolei karmiono obserwowane w badaniu zwierzęta. Oto jak dzisiaj wyglądają "rzetelne badania naukowe"...  Mad

(Swego czasu była długa dyskusja na pl.soc.wegetarianizm na temat takiego konkretnego badania).
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnozenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #6 : 2008-03-19, 17:34:11 »

Swoja droga, czy ktos moglby mi napisac na priv czemu Tomkiewiczowie sa nieaktywni i czemu sie juz nie udzielaja? Jesli to nie tajemnica..
Mówili, że jedzą optymalnie, a zachowywali się bardzo nieoptymalnie. Tak ja myślę.
Halina Ch. co,to znaczy  nieoptymalnie???? Laughing Laughing Cool
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnozenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #7 : 2008-03-19, 19:34:02 »

Swoja droga, czy ktos moglby mi napisac na priv czemu Tomkiewiczowie sa nieaktywni i czemu sie juz nie udzielaja? Jesli to nie tajemnica..
Mówili, że jedzą optymalnie, a zachowywali się bardzo nieoptymalnie. Tak ja myślę.



Mówią, że myślenie to nie jest to i nigdy wiedzy nie zastąpi. Ja chciałabym od kogoś uprzejmego do-wiedzieć co człowieka zmusza do myślenia w miejsce np przeczytania kilku książek i wymiany doświadczeń z innymi, którzy przeczytali. Odniosłam wrażenie, czytając "stare" wątki, że PP Tomkiewicz do wymiany doświadczeń byli skłonni, a i książką nie pogardzali. Pracowici byli, w swoje wpisy wkładali serce. Dlatego też się o ich wpisy dopytywałąm...
Zapisane
ali
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #8 : 2008-03-19, 20:38:59 »

A ja przygotowuję się na robienie szynki i innych smakowitości sposobem domowym.
Znalazałam nawet taką stronkę:
 http://www.wedlinydomowe.pl/index.php


bardziej prosty sposób podam
kupujesz sól do peklowania
bierzesz 2 gramy na 1 kg mięsa
mieszasz z czosnkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem, bazylią
nacierasz sztukę mięsa (karkówkę, boczek, szynkę)
wstawiasz na 5 do 7 dni do lodówki, lub w inne chłodne miejsce
i masz gotowe zapeklowane
możesz to  sparzyć,upiec lub wędzić
lepszej  wędliny nigdzie nie kupisz
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #9 : 2008-03-19, 21:27:24 »


bardziej prosty sposób podam
kupujesz sól do peklowania
bierzesz 2 gramy na 1 kg mięsa
mieszasz z czosnkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem, bazylią
nacierasz sztukę mięsa (karkówkę, boczek, szynkę)
wstawiasz na 5 do 7 dni do lodówki, lub w inne chłodne miejsce
i masz gotowe zapeklowane
możesz to  sparzyć,upiec lub wędzić
lepszej  wędliny nigdzie nie kupisz
Dzięki ali za przepis  Very Happy wypróbuję napewno, zwłaszcza, że zaopatrzyłam się w naczynie zwane szynkowarem.
Zaś w ogrodzie wybuduję wędzarnię .
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #10 : 2008-03-19, 21:40:58 »

bardziej prosty sposób podam
kupujesz sól do peklowania
bierzesz 2 gramy na 1 kg mięsa
mieszasz z czosnkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem, bazylią
nacierasz sztukę mięsa (karkówkę, boczek, szynkę)
wstawiasz na 5 do 7 dni do lodówki, lub w inne chłodne miejsce
i masz gotowe zapeklowane
możesz to  sparzyć,upiec lub wędzić
lepszej  wędliny nigdzie nie kupisz


Ali,--czy sprawdzilas ten przepis ? , jest tak prosty, ze ja sie tez skusze!
Zapisane
ali
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #11 : 2008-03-19, 22:52:43 »

bardziej prosty sposób podam
kupujesz sól do peklowania
bierzesz 2 gramy na 1 kg mięsa
mieszasz z czosnkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem, bazylią
nacierasz sztukę mięsa (karkówkę, boczek, szynkę)
wstawiasz na 5 do 7 dni do lodówki, lub w inne chłodne miejsce
i masz gotowe zapeklowane
możesz to  sparzyć,upiec lub wędzić
lepszej  wędliny nigdzie nie kupisz


Ali,--czy sprawdzilas ten przepis ? , jest tak prosty, ze ja sie tez skusze!

od paru  lat  kupuję półtusze wieprzowe
część  porcjuje do zamrażarki na kotlety i pieczeń,
część ta gorsza idzie na mielone
słonine boczek i  inne pekluje  w wiadrze i po zapeklowaniu  też ładuje do zamrażarki 
 w miarę potrzeby biorę wkładam do piekarnika
trzymam 2 godziny w temperaturze ok 100 st
ps. wędzonek nie robię,
nie ma na nie chętnych

i mam
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #12 : 2008-03-19, 23:01:56 »

Dziekuje Ali, --piszesz, ze mozna sparzyc, upiec lub wedzis--czy to parzenie=ugotowaniu?
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #13 : 2008-03-19, 23:09:19 »

Cytuj
w miarę potrzeby biorę wkładam do piekarnika
trzymam 2 godziny w temperaturze ok 100 st
Ali,zdziwilo mnie,ze tak dlugo i w tak niskiej temperaturze,dlaczego.??
Przeciez dlugosc pieczenia zalezy od ciezkosci tuszki.Czy kazda porcje parzysz tak dlugo i w tak niskiej temperaturze,czy mozna tez  zrobic,to w garku??
Domyslam sie,ze  lepiej smakuje z piekarnika Smile
Zapisane
ali
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #14 : 2008-03-19, 23:31:31 »

Dziekuje Ali, --piszesz, ze mozna sparzyc, upiec lub wedzis--czy to parzenie=ugotowaniu?

parzenie w temperaturze ok 85 stopni
jak przegotujesz stracisz soczystość

nie musi być to szynkowar
można w garnku
Zapisane
ali
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #15 : 2008-03-19, 23:42:42 »

Cytuj
w miarę potrzeby biorę wkładam do piekarnika
trzymam 2 godziny w temperaturze ok 100 st
Ali,zdziwilo mnie,ze tak dlugo i w tak niskiej temperaturze,dlaczego.??
Przeciez dlugosc pieczenia zalezy od ciezkosci tuszki.Czy kazda porcje parzysz tak dlugo i w tak niskiej temperaturze,czy mozna tez  zrobic,to w garku??
Domyslam sie,ze  lepiej smakuje z piekarnika Smile

dobrze myślisz
porcja ok 1-1,5 kg
przy pieczeniu
 tłuszcz się nie wytopi a odparuje nadmiar wody i masz trwalszy wyrób
można trzymać w lodówce  długo
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnozenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #16 : 2008-03-21, 12:19:36 »

Swoja droga, czy ktos moglby mi napisac na priv czemu Tomkiewiczowie sa nieaktywni i czemu sie juz nie udzielaja? Jesli to nie tajemnica..
Mowili, ze jedza optymalnie, a zachowywali sie bardzo nieoptymalnie. Tak ja mysle.

Zostali zbanowani?
Usuneli konto?
Zrobili jakis niemily "numer"?

osochoziii?
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnozenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #17 : 2008-03-21, 15:56:17 »


Zostali zbanowani?
Usuneli konto?
Zrobili jakis niemily "numer"?

osochoziii?
Punkt II Wink
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnozenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #18 : 2008-03-21, 16:09:47 »

Zrobili jakis niemily "numer"?

Na 100% dla "kogos" robili "niemile numery". Cool

Ale z drugiej strony nie wykazali odpowiedniego poziomu tolerancji
dla "innych", nie wspominam o tym, ze zrobili przykrosc tym ktorzy ich lubili,
a przyjemnosc tym co to "kochaja i mysla inaczej" Cool Laughing Laughing Laughing Laughing

Ale na koniec najzabawniejsze to to, ze oni ciagle sa obok nas Laughing Laughing Laughing

Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki
« Odpowiedz #19 : 2008-03-21, 16:20:07 »

 Laughing Laughing
Zapisane
Strony: [1] 2 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 18 zapytaniami.