Strony: 1 [2] 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki (Przeczytany 95876 razy)
|
Halina Ch.
Go
|
Halina Ch. co,to znaczy nieoptymalnie???? Optymalnie znaczy najlepiej, nieoptymalnie nienajlepiej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
[
"Dziennik Polski": W sklepach królują dziś "wysoko wydajne" szynki. Niestety, wydajność nie ma tu znaczenia pozytywnego. Oznacza, że z 1 kg mięsa udało się wyprodukować od 1,5 do 2 kg szynki. To cudowne rozmnożenie osiąga się dzięki nastrzykiwaniu mięsa mieszanką soli, azotanów, azotynów oraz polifosforanów, a także preparatów soi, skrobi, wyciągów z alg morskich. Te pierwsze mają zwiększyć masę mięsa, te drugie - sprawić, by wstrzyknięty płyn się nie wylewał i dlatego w żargonie noszą nazwę "kleju".
Dzisiaj rano w tv /pytanie na sniadanie chyba/ tez mowili o tym nastrzykiwaniu. Mowili takze, ze szynka pow 40 zl za kilo to dobra szynka. U mnie w sklepiku sprzedawali szynke gotowana bez konserwantow w cenie 20 kilku zl za kilo. Dokladnej ceny nie znam bo ja kupuje surowa wedzona, tzw myszke/23,50 za kilo/ . Czy ona tez jest szpikowana? Jest tez szynka cala z koscia, surowa wedzona, wazy ok 7 kg, po 19,90 za kilo. Kiedys kupilem taka cala, wisiala w kuchni chyba z miesiac. Optymalni znaja artykul, jak to cale tusze wieprzowe sa nastrzykiwane, szynki pewnie dodatkowo, ale czy te surowe tez sa nastrzykiwane fosforanami, soja itp? Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ali
Go
|
[ U mnie w sklepiku sprzedawali szynke gotowana bez konserwantow w cenie 20 kilku zl za kilo. Dokladnej ceny nie znam bo ja kupuje surowa wedzona, tzw myszke/23,50 za kilo/ . Czy ona tez jest szpikowana? Jest tez szynka cala z koscia, surowa wedzona, wazy ok 7 kg, po 19,90 za kilo. Kiedys kupilem taka cala, wisiala w kuchni chyba z miesiac. Optymalni znaja artykul, jak to cale tusze wieprzowe sa nastrzykiwane, szynki pewnie dodatkowo, ale czy te surowe tez sa nastrzykiwane fosforanami, soja itp?
surowej szynki nie wędzi się, nie będzie smakowała każda szynka peklowana jest nastrzykiwana żadna masarnia nie bawi się w peklowanie naturalne zbyt długo by to trwało jakość zależy tylko od tego- czym się nastrzykuje, zwykłą solanką czy innymi świństwami półtusze w ubojni nie są nastrzykiwane żadna masarnia takich nie weźmie dopiero później robią to oszuści
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
[ surowej szynki nie wędzi się, nie będzie smakowała
Piszac surowa, mialem na mysli oczywiscie szynke wedzona, nie parzona. Wiadomo, ze jest peklowana. Znalazlem ten artykul z 2002 roku z GW na jakims forum. http://www.trzydziestki.fora.pl/palac-kultury-i-nauki,5/dla-smakoszy-wedlin,984.htmlNajlepszy jest jeden z komentarzy: " KTO JE JARZYNY NIE MA WITAMINY! ZJADAJ OWOCE BĘDZIESZ MIAŁA Z BRZUCHA KLOCEK! KTO MIĘSO JE I TŁUSZCZ TEN PIĘKNY JEST I JUŻ! ZBRODNIARZE DAJCIE DZIECIOM MIĘSA! " Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
1/ jakby ktos kiedys szukal starych artykulow z GW to niech napisze na priv (tytul, i najlepiej data). Mam dostep do archiwum.
2/ Czy ktos moglby mi wreszcie jasno odpowiedziec o co chodzi z Tomkiewiczami, co sie takiego wydarzylo? Jak na razie dostalem jedna konkretna odpowiedz, ktora jednak tylko rozbudzila moja ciekawosc + kilka "zagadek". Prosze o odpisanie na priv, zeby dalej nie rozmywac tematu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
evosonic
Go
|
bardziej prosty sposób podam kupujesz sól do peklowania bierzesz 2 gramy na 1 kg mięsa mieszasz z czosnkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem, bazylią nacierasz sztukę mięsa (karkówkę, boczek, szynkę) wstawiasz na 5 do 7 dni do lodówki, lub w inne chłodne miejsce i masz gotowe zapeklowane możesz to sparzyć,upiec lub wędzić lepszej wędliny nigdzie nie kupisz nie ten dzial forum ale zaciekawilo mnie to co piszesz nie polecam zadnych , sa one rozne i roznie sie zachowuja moja sprawdzona propozycja : na 5 kg miesa 25 dkg soli ( istotne aby nie byla jodowana , moze byc: czarna , brudna z ekosklepu ) 2 gr saletry spozywczej 1 lyzeczka cukru !!! 3 l wody przyprawy : czosnek , pieprz ziarnisty , listek laurowy ,ziele angielskie wode, sol, saletre , cukie r, zagotowac ... schlodzic , dodac cala reszte i zalac mieso i pozostawic je w chlodnym ( 5 stopni to ideal ) ciemnym miejscu ! czas peklowania moze dochodzic do osmiu - dziesieciu dni , trzeba po prostu troszke doswiadczenia duze kawalki miesa , ktore sa trudne do przenikniecia dla zalewy , mozna potraktowac strzykawka . zasada jest taka sama jak w " zakladach " ktore wszystko psuja ... roznica jednak jest w tym co wychodzi z igly strzykawki a wychodzi to co jest w przepisie na gorze
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
evosonic
Go
|
bardziej prosty sposób podam kupujesz sól do peklowania bierzesz 2 gramy na 1 kg mięsa mieszasz z czosnkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem, bazylią nacierasz sztukę mięsa (karkówkę, boczek, szynkę) wstawiasz na 5 do 7 dni do lodówki, lub w inne chłodne miejsce i masz gotowe zapeklowane możesz to sparzyć,upiec lub wędzić lepszej wędliny nigdzie nie kupisz nie ten dzial forum ale zaciekawilo mnie to co piszesz nie polecam zadnych , sa one rozne i roznie sie zachowuja moja sprawdzona propozycja : na 5 kg miesa 25 dkg soli ( istotne aby nie byla jodowana , moze byc: czarna , brudna z ekosklepu ) 2 gr saletry spozywczej 1 lyzeczka cukru !!! 3 l wody przyprawy : czosnek , pieprz ziarnisty , listek laurowy ,ziele angielskie wode, sol, saletre , cukie r, zagotowac ... schlodzic , dodac cala reszte i zalac mieso i pozostawic je w chlodnym ( 5 stopni to ideal ) ciemnym miejscu ! czas peklowania moze dochodzic do osmiu - dziesieciu dni , trzeba po prostu troszke doswiadczenia duze kawalki miesa , ktore sa trudne do przenikniecia dla zalewy , mozna potraktowac strzykawka . zasada jest taka sama jak w " zakladach " ktore wszystko psuja ... roznica jednak jest w tym co wychodzi z igly strzykawki a wychodzi to co jest w przepisie na gorze ucieklo nie polecam zadnych gotowych mieszanek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ali
Go
|
ucieklo nie polecam zadnych gotowych mieszanek co Ci uciekło??????? ps. może ktoś napisze jak wyszły próby nigdy nie miałem problemów od paru lat
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
A propo rozmnażania się szynki. Ostatnio widziałam w TVN-ie niesety tylko zajawkę programu który był w innym terminie jak kawał mięsa o wadze 20 kg zwiększył się do 40 kg pokazali jak wkładają je do maszyny jak maszyna oblewa to mięso jakimś płynem. Już wiem dlaczego schab kupiony w sklepie się zmniejsza a kupony ze świni zabitej przez mojego chrzesnego ma zawsze taki sam kształt po usmażeniu. Życzę smacznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Wielkanoc na bogato. Wysokie wzrosty sprzedaży – Klienci kupują więcej produktów typowo kojarzących się z wiosną i Wielkanocą. Przykładowo – ostatni tydzień przed Wielkanocą to niemal pięciokrotnie więcej kupionych majonezów w porównaniu ze „statystycznym" tygodniem roku, a dodatkowo – częściej wybieramy ich duże opakowania – mówi Michał Sikora, kierownik ds. komunikacji zewnętrznej Tesco Polska.
– Przed Wielkanocą kupujemy ponad trzy razy więcej wędzonek i ponad dwa razy więcej pasztetów niż w innym tygodniu w ciągu roku. Wisienką na torcie są ciasta: babki, które w ostatnich tygodniach przed świętami sprzedają w ilości ponad 200-krotnie większej niż poza sezonem – dodaje Sikora.
Według badania Barometr Providenta statystyczna rodzina wyda na zorganizowanie tegorocznych świąt wielkanocnych ok. 400 zł, czyli 10 proc. więcej niż rok temu. Kwota jest niemal dokładnie o połowę niższa niż w przypadku deklarowanych budżetów bożonarodzeniowych, ale według szacunków branży, w sumie robi się z tego i tak pokaźna kwota rzędu 10–11 mld zł.
http://www.rp.pl/Handel/303179817-Wielkanoc-bogatsza-niz-zwykle.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
W przyszłym roku to dopiero będą bogate te święta! Jak 500+ wejdzie w obrót to te majonezy, ciasta i czekoladowe króliki na tony będą kupować!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
I może wróci wreszcie ta upragniona inflacja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Bo ileż można na deflacji jechać?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Już drożeje...Gaz ma potanieć o 5%...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Już drożeje...Gaz ma potanieć o 5%... dla hurtowych, dla Ciebie 3,6 % . Szał ! na świecie spadł na łeb. Dopłacają w niektórych miejscach żeby odbierać ( produkcji nie można przerwać ).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2] 3
|
|
|
|