Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Chory w szpitalu - jak karmic ? (Przeczytany 21011 razy)
|
waga8
Go
|
Szanowni Panstwo, prosze o pomoc w przejsciu na diete optymalna, dla mezczyzny lat 60, wzrostu 180, ktory w tej chwili lezy w szpitalu. Byl w spiaczce miesiac po wypadku, teraz wybudzony, jest bardzo slaby, ma duza sztywnosc stawow, nie potrafi scisnac reki. Powiedziano mi ze teraz moge przynosic jedzenie do szpitala,w postaci wysokokalorycznych zup. Za kilka tygodni, najdalej, ma byc poddany kolejnej, mam nadzieje ostatniej operacji. Wprawdzie kupilam ksiazki dr. Kwasniewskiego, ale szczerze przyznam ,nie mam glowy, majac takie zmartwienie, do logicznego myslenia. Moze ktos mi powie z jakich produktow w tej chwili najlepiej robic mu zupki, mnie sie nasuwaja produkty z kolagenem i co jeszcze??? Bede bardzo zobowiazana za podpowiedzi, pozdrawiam waga8
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jeśli to mają być zupy, to może takie jak Pan lubi tyle, że przygotowywane na wywarze z kości szpikowych z dodatkiem smalcu/masła ? Może można do nich dokładać gotowane żółtka? Można też dodawać śmietanę.
Może trzeba się skontaktować z lekarzem optymalnym?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Temat był już poruszany na Forum. Proszę wpisać w wyszukiwarkę np: "szpiltal"..., albo lepiej "rosół z kury"?
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Szanowni Panstwo, prosze o pomoc w przejsciu na diete optymalna, dla mezczyzny lat 60, wzrostu 180, ktory w tej chwili lezy w szpitalu. Byl w spiaczce miesiac po wypadku, teraz wybudzony, jest bardzo slaby, ma duza sztywnosc stawow, nie potrafi scisnac reki. Powiedziano mi ze teraz moge przynosic jedzenie do szpitala,w postaci wysokokalorycznych zup. Za kilka tygodni, najdalej, ma byc poddany kolejnej, mam nadzieje ostatniej operacji. Wprawdzie kupilam ksiazki dr. Kwasniewskiego, ale szczerze przyznam ,nie mam glowy, majac takie zmartwienie, do logicznego myslenia. Moze ktos mi powie z jakich produktow w tej chwili najlepiej robic mu zupki, mnie sie nasuwaja produkty z kolagenem i co jeszcze??? Bede bardzo zobowiazana za podpowiedzi, pozdrawiam waga8
mysle,ze miksowane zupki warzywne na wywarach z tlustej kury,albo nozkach albo tlustych kosciach szpikowych z dodatkiem zoltek.Cielecina ,wolowina oraz baranina tez moga byc pomocne w zmocnieniu organizmu.Na dobrze wygotowanym wywarze mozna zrobic wszystkie zupy jakie pani zna i wie,ze sa ulubionymi pani meza. :)Zrezygnowac nalezy tylko z makaronu,ryzu i innych kasz oraz dodatku maki do zupy.
|
|
|
|
|
|
|
waga
Go
|
Pani Tereso,Kadar i adminie, dziekuje slicznie za porady, zrobilam jak polecaliscie i maz przytyl 10 kilo w szpitalu i dalej tyje w domku, ale juz wolniej. Nareszcie nie wyglada jak szkielet Przepraszam ze tak pozno odpisuje, dzieki wakacjom dzieci mam ciut wiecej czasu, maz ma niesprawne rece, wiec caly dom i nie tylko, na mojej glowie. Od kilku dni dokladnie przegladam forum, ustalilam dla nas BTW i od jutra zaczynamy, juz tak dokladnie z olowkiem w rece i waga przy talerzu. Maz ma 180 cm, wiec na czas przebudowy wydaje mi sie ze 80 - 240 - 50 lub 100(120)- 300 - 50 bedzie ok, ja 164 cm 64 - 120 - 40 , jak widac po tluszczu ja mam co zrzucic:). Obydwoje jestesmy po 50-ce . Mam nadzieje ze dobrze policzylam wartosci BTW. Jeszcze raz dziekuje za wsparcie !!!
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
zycze pogody ducha i nadziei na lepsze,bez chorob i zmartwien jutro
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
nie tak. http://www.rp.pl/Zdrowie/301149951-Szpitalne-jedzenie-do-kontroli-na-wniosek-Rzecznika-Praw-Pacjenta.htmlWyżywienie powinno być dostosowane do zaleceń lekarza czy też szpitalnego dietetyka, zwłaszcza w sytuacji diety ustalanej z dnia na dzień lub chorób żywieniowozależnych jak cukrzyca, otyłość czy nadciśnienie czyli w cukrzycy cukier, w otyłości też węglowodany i ruch, a w nadciśnieniu - bez soli . Życie . Pismo w tej sprawie zostało również wysłane do wiadomości Prezesa Rady Ministrów, Ministra Zdrowia oraz Dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia. Ten ostatni wskazał w swej odpowiedzi, że problem wymaga uregulowania w jednolitym akcie prawnym wydanym przez ministerstwo zdrowia. Zwrócił też uwagę na potrzebę zatrudnienia w szpitalach odpowiednio wyszkolonego personelu, który zapewni właściwą organizację żywienia i kontrolę jego jakośc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
wiadomoci: 4136
|
dobre
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Najlepiej jeszcze wprowadzać sprawiedliwość społeczną za cudze, wtedy cię kochają i jeszcze dobrze pojesz za darmochę.
|
|
|
|
|
|
|
oldboy
Jr. Member
wiadomoci: 975
|
Robiłem raz remont na kuchni, na półotworku. Jak czytali przez węzeł co będzie do jedzenia to szału nie było ani ilościowo ani jakościowo ale chłopaki na kuchni rosłe
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26740
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
W zasadzie to autentyczne pytanie powinienem w humor wrzucić, ale... "Panie Doktorze, czy katolik na diecie optymalnej może przyjmować komunię?" - tak się ludziska węglowodanów bali, jak nie zrozumieli...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Na szyi nosili medaliki z informacją nie podawania glukozy w razie wypadku.
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Na szyi nosili medaliki z informacją nie podawania glukozy w razie wypadku. Tak było!
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
To byli pionierzy ketodiety, już wtedy.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Dokładnie - po "przebiałczeniu" "krzyżyki" w siuśkach - to były najważniejsze problemy DO!
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|