Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Skurcze nóg (Przeczytany 64710 razy)
|
kelin211
Go
|
Zaraz admin cos doradzi albo sie w....i bardziej:D
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26744
|
Magnez (rzadziej potas) + cukierek werterek - powinno wystarczyć, ale to działanie "na oślep", choć w 99,999% skuteczne. Jak nie pomoże - biochemia krwi - i wszystko jasne. Niektórzy też w ciemno zalecają dawkę ubichinonu, ale jak raz wejdzie w mitochondrium, to raczej go nie opuszcza, więc "suplementacja" jest problematyczna, bo w odzwierzęcych koenzymu q10 jest dostatek. Moda w każdym razie jest. Jakby co, to ja się na tym nie znam, tylko to z cudzych doświadczeń...
|
|
|
|
|
|
|
Octaver
Go
|
Magnez (rzadziej potas) + cukierek werterek - powinno wystarczyć, ale to działanie "na oślep", choć w 99,999% skuteczne. Jak nie pomoże - biochemia krwi - i wszystko jasne. Niektórzy też w ciemno zalecają dawkę ubichinonu, ale jak raz wejdzie w mitochondrium, to raczej go nie opuszcza, więc "suplementacja" jest problematyczna, bo w odzwierzęcych koenzymu q10 jest dostatek. Moda w każdym razie jest. Jakby co, to ja się na tym nie znam, tylko to z cudzych doświadczeń... 1. Ten cukierek - Werther's Original? 2. "Ziółka i inne naturalne preparaty można z umiarem stosować. Dla starszych wiekiem czasem zalecam koenzym Q10, który nie jest ani witaminą, ani lekiem - a naturalnym składnikiem dobrym dla organizmu, usprawniającym przemianę energii. Oprócz korzystnego wpływu na serce i umysł pomaga także w parodontozie."(Jan Kwaśniewski) Czy jesteś w stanie powiedzieć, po czym poznać, że komuś może pomóc koenzym Q10? Czy wypowiedź Doktora dotyczy tylko osób na ŻO, czy osobom na tradycyjnej diecie/diecie japońskiej też można zalecić spożywanie koenzymu Q10?
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Jr. Member
wiadomoci: 2297
|
Ostatnio w trosce o nerki zapomniałam o podrobach. Może to grzech?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Podroby to raczej dla bardzo zabiedzonych i schorowanych, ale jak kto zrozumie, że trzeba codziennie, to można, ale z umiarem.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Magnez (rzadziej potas) + cukierek werterek - powinno wystarczyć, ale to działanie "na oślep", choć w 99,999% skuteczne. Jak nie pomoże - biochemia krwi - i wszystko jasne. Niektórzy też w ciemno zalecają dawkę ubichinonu, ale jak raz wejdzie w mitochondrium, to raczej go nie opuszcza, więc "suplementacja" jest problematyczna, bo w odzwierzęcych koenzymu q10 jest dostatek. Moda w każdym razie jest. Jakby co, to ja się na tym nie znam, tylko to z cudzych doświadczeń... 1. Ten cukierek - Werther's Original? 2. "Ziółka i inne naturalne preparaty można z umiarem stosować. Dla starszych wiekiem czasem zalecam koenzym Q10, który nie jest ani witaminą, ani lekiem - a naturalnym składnikiem dobrym dla organizmu, usprawniającym przemianę energii. Oprócz korzystnego wpływu na serce i umysł pomaga także w parodontozie."(Jan Kwaśniewski) Czy jesteś w stanie powiedzieć, po czym poznać, że komuś może pomóc koenzym Q10? Czy wypowiedź Doktora dotyczy tylko osób na ŻO, czy osobom na tradycyjnej diecie/diecie japońskiej też można zalecić spożywanie koenzymu Q10? Cukierek ma być z cukru prostego. Nie jestem w stanie powiedzieć po czym poznać, bo niedobór q10 jest trudny do wykrycia objawowo, a jedynie pewną metodą wykrycia jego niedoboru (jeśli już nie jest za późno) jest chromatografia cieczowa z detekcją UV. Q10 (dokładniej ubichinol - CoQ 10H 2) jest tak ważny (jako antyoksydant (poza transportem elektronów na łańcuchu oddechowym), chroni białko, lipidy błonowe i DNA, szczególnie przed reaktywnym tlenem, a także regeneruje alfa-tokoferol), że nie może go braknąć, dlatego łatwo jest biosyntetyzowany (podobnie jak glutation), jeśli nie brakuje kwasu foliowego i innych witamin grupy B, których niedobór może wystąpić przy niewłaściwym składzie flory bakteryjnej jelit lub doustnej antybiotykoterapii. Także suplementacja staruszków i zabiedzeńców schorowanych szczególnie przewlekle, którym nawet ziółka pomagają jest wskazana, szczególnie w chorobie nowotworowej - o czym raczej pisać nie powinienem, bo się na tym nie znam!
|
|
|
|
|
|
|
Ukko
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Szkoda, że tkanki mózgowej nie ma w tabletkach, ech!
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Jr. Member
|
Dla uruchomienia pamięci wystarczyło wejść na Forum!!!! poczytać, włączyć myślenie zastosować i już po SKURCZACH. A już się bałam, że wróciły katorgi z przed Diety Optymalnej.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Zaraz minie czterdzieści lat, jak z Krzymowskiego uczyłem się o ślizgowej teorii skurczu - wtedy to było dość nowe, świeżo wprowadzone do nauczania. Jakby co, to do skurczu niezbędny jest m.i. wapń, a do rozkurczu ATP. Przy czym wapnia raczej nigdy nie brakuje.
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Jr. Member
|
Zaraz minie czterdzieści lat, jak z Krzymowskiego uczyłem się o ślizgowej teorii skurczu - wtedy to było dość nowe, świeżo wprowadzone do nauczania. Jakby co, to do skurczu niezbędny jest m.i. wapń, a do rozkurczu ATP. Przy czym wapnia raczej nigdy nie brakuje. Otóż to! Zwiększyłam żółtka i zjadłam zapomnianą wątróbkę i móźdzek. No i przypomniałam sobie "historię choroby". O niej mimo wszystko, nie można zapominać.
|
|
|
|
|
|
|
Ukko
Go
|
Coś koło 5 lat stażu na wysokim tłuszczu i móżdżku nigdy nie jadłem. Trzeba będzie się rozejrzeć, jak będę następnym razem na targu.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A wyglądasz, jakbyś wszystkie rozumy zjadł... [żart]
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
Męskie szowinistyczne świnie jadały wieprzowy móżdżek. Dzień dobry.
|
|
|
|
|
|
|
Ukko
Go
|
A wyglądasz, jakbyś wszystkie rozumy zjadł... [żart] Yyy (ślini się) OoOo motylek.. oddala się goniąc...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|