Autor
|
Wtek: kakao (Przeczytany 126018 razy)
|
monikaf
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #180 : 2008-09-25, 13:00:08 » |
|
ja smaze na smalcu domowej roboty
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
« Odpowiedz #181 : 2008-09-25, 13:00:37 » |
|
Jesli chodzi o mnie,to ja na masle smaże omleta.No,ale ja nie rotuję i mnie masło nie szkodzi .
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
|
« Odpowiedz #182 : 2008-09-25, 13:04:18 » |
|
Dzięki, spróbuję omlet z salami a jajecznicę z tym ogórkiem. Na czym smażycie omlety? Ja czekam na niedzielę, żeby móc z masłem. Smalec mi nie smakuje. Wytopiłam sobie trochę eksperymentalnie łoju wołowego. Pachniał ładnie. Co proponujecie na łoju i czy mogę go używać, gdy jestem na innym białkui tłuszczu niż wołowy. Co robicie dziewczyny jak gdzieś jedziecie? np na delegację, albo do rodziny?
Omlety w mleczne na maśle w pozostałe na oliwie z oliwek choć lepszy jest smalec. Jadę jutro nad morze zabieram ze sobą dwie zupki na żeberku z warzywami, jaja, kaszankę,pasztetową, metkę, na miejscu kupię rybkę. Z tłuszczu majonez,smalec, słoninę i już.
|
|
|
|
|
|
|
Majka
Go
|
|
« Odpowiedz #183 : 2008-09-25, 13:17:09 » |
|
Czy mogę sobie kupić kaszankę i pasztetową. Dziś zrobiłam sobie żółtka na boczku wędzonym i wiem dlaczego miałam dolegliwości wątrobowe. Wędzone odpada. Boję się wyrobów ze sklepu.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
|
« Odpowiedz #184 : 2008-09-25, 13:24:09 » |
|
Czy mogę sobie kupić kaszankę i pasztetową. Dziś zrobiłam sobie żółtka na boczku wędzonym i wiem dlaczego miałam dolegliwości wątrobowe. Wędzone odpada. Boję się wyrobów ze sklepu.
Wszystko daję do wędzenia prawie nie kupuję gotowych wyrobów poza pasztetową, metką, kaszanką. Jajecznica też jest smaczna na surowym boczku wysmażonym jak wędzone wyroby Ci nie służą to ich nie jedz. Lubisz pieczoną karkówkę na zimno, schab pieczony?
|
|
|
|
|
|
|
Majka
Go
|
|
« Odpowiedz #185 : 2008-09-25, 13:49:30 » |
|
Może być ten schab i karkówka. Spadam dziewczyny, muszę gotować obiad, bo mnie mąż "zabije". Słyszę, że już coś tam w kuchni tłucze garnkami. Do następnego razu. Pa.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Do omleta można zjeść sałatkę z ulubionych gotowanych lub/i kiszonych warzyw z odrobiną oliwy. Ja lubię np taką z kiszonych ogórków pokrojonych w kostkę i cebuli (sporo) również pokrojonej w kostkę wymiesznych z oliwą. Dobrze jeśli zrobi się ją wcześniej, można nawet dziś na jutro.
Raz, czy dwa w roku robię też smażone na maśle obrane i pokrojone w plastry antonówki (wyłącznie antonówki) z dodatkiem majeranku, którą to masę dodaję do usmażonego (na usmażony) omlet, który następnie składam na połowę. Gościom ten "pieróg" posypuję 1/2 łyżeczki "grubego" cukru.
Do omletu lubię też: - smażoną cebulę, - zielony groszek. - fasolę szparagową - jarzynkę z buraków, czy marchwi z chrzanem albo czosneczkiem.
Omlet robię z jednego jajka i 2-3 żółtek zmiksowanych w thermomixie.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
« Odpowiedz #187 : 2008-09-25, 18:54:44 » |
|
Widze dziewczynyn, ze macie problem z ta konsystecja tego omleta. Aby nie uzywac bialka, robie to tak: 6 ZOLTEK, zalewam trzepiasc, 50 ml soku pomidorowego, moze byc woda, jezeli nie rotujesz to moze byc smietana. I wupsi masz ta konsystencje, ktora powinnas miec na omleta. Pamietajcie, ze bialko jajka, jak ktos kiedys nazwal.......woda plodowa......nie ma zadnych wartosci dla nas, dlatego lepsza jest woda, sok z ppomidora.....obojetnie co!!!! lewasz na patelnie i robisz ten placek......omleta.....bo od omlrta rozni sie bardzo, ale.......
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
« Odpowiedz #188 : 2008-09-25, 19:07:13 » |
|
...Pamietajcie, ze bialko jajka, jak ktos kiedys nazwal.......woda plodowa......nie ma zadnych wartosci dla nas...
Adam Ty jestes taki pewny tego? Pamietaj, ze w "bialku" jest: "KOPALNIA" AMINOKWASOW EGZOGENNYCH
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
« Odpowiedz #189 : 2008-09-25, 19:07:46 » |
|
Jedno białko nie problem, a omlet to omlet. Mogę?
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
|
« Odpowiedz #190 : 2008-09-25, 19:24:22 » |
|
Omlety w mleczne na maśle w pozostałe na oliwie z oliwek choć lepszy jest smalec.
oliwa z oliwek nie nadaje sie do smazenia
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
|
« Odpowiedz #191 : 2008-09-25, 19:25:44 » |
|
Pamietaj, ze w "bialku" jest: "KOPALNIA" AMINOKWASOW EGZOGENNYCH To się zawiodłem, a Miś rozumem biochemię studiuje. Kopalnia to może i jest ale węgla, a w domu piece na olej opałowy. A tak się zastanawiam na co komu normalnemu znać biochemiczne uzasadnienie dlaczego należy jeść kolagen, a nie albuminę i po jaki gwint każdy ma wiedzieć, że połowa białka w organizmie (czyli około 5-8 kg) to właśnie kolagen, a albumina to nikła zawartość białka w białku organizmu i głównie występuje we krwi (60% białek osocza). A do tego po co każdy ma wiedzieć, że z kolagenu powstanie albumina, a z albuminy - kolagen nie wyjdzie!. Przecież faktycznie DUŻO prościej jest napisać - "niska wartość odżywcza", bo zapotrzebowanie organizmu jest nikłe na albuminy. Lepiej niektórzy niech sobie wierzą, że tak jest, bo wiedzieć nie MUSZĄ. Wystarczy, że przyjmą do wiadomości, że białko białka jaja jest ble... , a rosołowe białko wyciągowe jest SUPER . I lepszy każdy ochłap mięsa niż ovoalbumina, bo zapotrzebowanie organizmu na pokarmową albuminę jest praktycznie zerowe!.PS prócz kolagenu ważnym białkiem organicznym jest globulina, ale na nią też jest nikłe zapotrzebowanie, bo wyjdzie z kolagenu pokarmowego. Dlatego głównym źródłem białka, prócz źółtkowego powinien być kolagen, który prócz mieszanki aminokwasów ma jeszcze w sobie to "coś" !. Kopiuję to również do wątku "co robić z albuminą" - tak dla spokojności
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
« Odpowiedz #192 : 2008-09-25, 19:53:39 » |
|
...To się zawiodłem, a Miś rozumem biochemię studiuje...
Z "Harperem" nie tylko!!! mis, juz nie jest glupi dzis!!! Dzieki Bogu "mlotkowi" moga czytac i ze sto razy a i tak nic z tego "nie skumaja" i "tutej" zaczyna sie "opcja platna" !!! PS Adam bron Boze nie zaliczam Ciebie czy Administrace do "mlotkowych"
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
|
« Odpowiedz #193 : 2008-09-25, 19:59:43 » |
|
To znaczy co z tym białkiem białka jaja, wyprowadzasz w pole by potem za pieniążki sprowadzić na właściwą drogę? To masz już szlify lekarza medycyny czy nie? Nie poczytuj tego za złośliwość, po prostu mnie zaciekawiło jak to możliwe byś reklamował albuminę. Wyrazy szacunku.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
« Odpowiedz #194 : 2008-09-25, 20:05:23 » |
|
...To znaczy co z tym białkiem białka jaja...
Adam, staram sie nie popelniac WIELKICH BLEDOW Ewy Lekarki
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
« Odpowiedz #195 : 2008-09-25, 20:16:54 » |
|
...Nie poczytuj tego za złośliwość, po prostu mnie zaciekawiło jak to możliwe byś reklamował albuminę...
Adam Ty jestes "bardzo blisko" prawidlowej interpretacji "pewnego fenomenu" Jestem prawie w 100% pewny, ze Admin podobnie jak kilka innych osob bedzie doskonale wiedzial co mam na mysli piszac o aminokwasach egzogennychw "bialku" jaja i ich relacjach z "naszym instrumentarium metabolicznym" Zawsze mozna opisac jedna strone "medalu" ale o drugiej nie wspominac Przynajmniej "za darmo" !!!
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
|
« Odpowiedz #196 : 2008-09-25, 20:20:02 » |
|
Adam, staram sie nie popelniac WIELKICH BLEDOW Ewy Lekarki Wymień 3 największe Jej błędy w punktach. Jeśli to opcja płatna to może być na priv, obiecuję, że Jej Twoich przemyśleń nie zdradzę.
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
|
« Odpowiedz #197 : 2008-09-25, 20:26:25 » |
|
Adam, staram sie nie popelniac WIELKICH BLEDOW Ewy Lekarki mis to biznesman, to jasne, nie mamy z tym problemu postawa altruistyczna wg niego nie poplaca. moze i prawda. nie rozumiem tylko po co mis buja sie na tym forum, wiele sie tutaj nie dowie... tego pewnie tez nam nie ujawni
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
« Odpowiedz #198 : 2008-09-25, 20:33:07 » |
|
...postawa altruistyczna wg niego nie poplaca. moze i prawda...
Ciepelk O, ciepelk O, ciepelk O !!!
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
« Odpowiedz #199 : 2008-09-25, 20:35:01 » |
|
gdzie tu jakaś postawa altruistyczna? niby kto? co?
|
|
|
|
|
|
|
|
|