Autor
|
Wtek: kakao (Przeczytany 126185 razy)
|
adampio
Go
|
|
kakao
« : 2008-04-05, 21:34:46 » |
|
wroce na sekunde do tego postu, poniewaz nie ma i nie bylo zadnych reakcji z Waszej strony, zarowno kiedy Elmo pisala (kiedys) i ja wrocilem do niego zupelnie niedawno. Co jest takiego zlego w tym kakao, zebysmy nie mogli pic tego "trunku" kazdego dnia? Zalaczylem wczesniej link do strony, ktora pokazuje wszystko na temat kakao, ale nie widze odpowiedzi. Wiec czekam z niecierpliwoscia i dobrymi argumentami!!!!
|
|
|
|
|
|
|
mateoosh12
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #1 : 2008-04-05, 22:23:05 » |
|
Adampio> nie wiem powiem tak - raz na miesiąc zachce mi się kakao. Pół szklanki mleka+pół szklanki śmietanki 36% -> zagotować -> zalać tym 2-3 łyżeczki kakao. ALE: ja się czasami po tym napoju dziwnie czuję. Podejrzewam jednak, że to od mleka, bo np. czekolada gorzka 70% takich dziwnych objawów nie powoduje. *dziwnie się czuję - taki posmak w ustach i "czuję" to w żołądku.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
« Odpowiedz #2 : 2008-04-05, 22:35:32 » |
|
Adampio> nie wiem powiem tak - raz na miesiąc zachce mi się kakao. Pół szklanki mleka+pół szklanki śmietanki 36% -> zagotować -> zalać tym 2-3 łyżeczki kakao. ALE: ja się czasami po tym napoju dziwnie czuję. Podejrzewam jednak, że to od mleka, bo np. czekolada gorzka 70% takich dziwnych objawów nie powoduje. *dziwnie się czuję - taki posmak w ustach i "czuję" to w żołądku. podejzewam, ze to mleko......ja w ogole nie pije mleka, nigdy mleka nie lubilem. Sprobuj rozpuscic w wodzie. Latwiej przyswajalne to raz, dwa, ze, mleka tu /DO,ZO/ sie nie pije!!!!! Przepis: wsyp do kubka 10 gr kakao, zagotuj wode i wlej do tego kubka z kakao troszaczke wody. mieszaj az powstanie jednolita masa. jak juz ta mase uzyskasz zalej kubek woda tak aby Ci sie zmiescila odrobina slodkiej smietany. I masz walsnie super kakao!!!! Gorzkie jak nie wiem co, ale 52 gr magnezu w tym jest!!!
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
|
« Odpowiedz #3 : 2008-04-05, 23:24:54 » |
|
Ja łyżeczke kakao zalewam woda dopełniam śmietanka -jest super -wcale nie gorzkie ,duzo lepsze od kawy. Często dodaje do tego żółteczko ,żeby było bardziej syte.
|
|
|
|
|
|
|
Goska999
Go
|
|
« Odpowiedz #4 : 2008-04-06, 00:27:53 » |
|
Ja też od czasu do czasu piłam kakao, pół szklanki śmietany 36% i pół wody z dwiema łyżkami kakao zagotować( ale najpierw rozrobić kakao z niewielką ilością wody na papkę i dodać resztę) pycha. Ale ze względu że choruję na S.M. musiałam odstawić nabiał.
|
|
|
|
|
|
|
Adrianek
Go
|
|
« Odpowiedz #5 : 2008-04-06, 09:11:20 » |
|
Po co się w tym temacie dużo rozpisywać. Jak ktoś lubi i chce pić kakao to niech pije, tylko niech sobie liczy węglowodany, bo kakao ma ich dużo i mleko też. Wiadomo, że kakao to wartościowy składnik ludzkiego pożywienia. Ja tam wolę sobie to kakao spożywać w dobrej gorzkiej czekoladzie.
|
|
|
|
|
|
|
bea561
Go
|
|
« Odpowiedz #6 : 2008-04-06, 11:24:00 » |
|
wroce na sekunde do tego postu, poniewaz nie ma i nie bylo zadnych reakcji z Waszej strony, zarowno kiedy Elmo pisala (kiedys) i ja wrocilem do niego zupelnie niedawno. Co jest takiego zlego w tym kakao, zebysmy nie mogli pic tego "trunku" kazdego dnia? Zalaczylem wczesniej link do strony, ktora pokazuje wszystko na temat kakao, ale nie widze odpowiedzi. Wiec czekam z niecierpliwoscia i dobrymi argumentami!!!!
Generalnie nie ma nic złego w kakao, ale my ,optymalni zwracamy dużą uwagę na skład BTW oraz na jakość spożywanych produktów. Dostępne w Polsce kakao jest odtłuszczone. Nie da się go pić jak kawę - z wodą z dodatkiem śmietanki, bo zwyczajnie nie smakuje. Bardziej optymalna będzie czekolada na gorąco ze śmietanką ( takie optymalne kakao )
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
« Odpowiedz #7 : 2008-04-06, 15:33:17 » |
|
Generalnie nie ma nic złego w kakao, ale my ,optymalni zwracamy dużą uwagę na skład BTW oraz na jakość spożywanych produktów. Dostępne w Polsce kakao jest odtłuszczone. Nie da się go pić jak kawę - z wodą z dodatkiem śmietanki, bo zwyczajnie nie smakuje. Bardziej optymalna będzie czekolada na gorąco ze śmietanką ( takie optymalne kakao ) W tym kakale, ktore ja pije jest 20 gr bialka, 21 gr tluszczu i 8,5 gr wegla...to oczywiscie w 100 gr. Dwie lyzeczki to okolo 20 gr kakao !!!! wiec spozywam ilosci sladowe bialka i wegla, natomiast cale 56 mgr magnezu !!!!!
|
|
|
|
|
|
|
bea561
Go
|
|
« Odpowiedz #8 : 2008-04-06, 16:12:35 » |
|
A zdradź nam tajemnicę - jakie to kakao? Ja mam w domu kakao firmy Wawel i jego skład jest taki: w 100g B - 21g , T - 10g, W - 52,3g.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
« Odpowiedz #9 : 2008-04-06, 16:35:33 » |
|
A zdradź nam tajemnicę - jakie to kakao? Ja mam w domu kakao firmy Wawel i jego skład jest taki: w 100g B - 21g , T - 10g, W - 52,3g.
Pure Cacao ReximLebensmittelproduktion KG Germany Zawiera dokladnie: B:19,9 T: 21,0 W: 8,9 kcal: 272
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
« Odpowiedz #10 : 2008-04-06, 16:55:41 » |
|
Ja mam kakao holenderskie: - białko - 19,7 g - tłuszcz - 11 g - węglowodany - 56 g. - kcal - 402
|
|
|
|
|
|
|
bea561
Go
|
|
« Odpowiedz #11 : 2008-04-06, 17:23:16 » |
|
Niestety, w Polsce dostępne jest tylko kakao odtłuszczone," pełnotłustego" nie udało mi spotkać. Odkąd zaczęłam czytać etykiety na wiele produktów straciłam apetyt, w tym także na kakao
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
« Odpowiedz #12 : 2008-04-06, 17:31:23 » |
|
Ja też. Pozdrawiam, Teresa
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
« Odpowiedz #13 : 2008-04-06, 21:00:55 » |
|
Niestety, w Polsce dostępne jest tylko kakao odtłuszczone," pełnotłustego" nie udało mi spotkać. Odkąd zaczęłam czytać etykiety na wiele produktów straciłam apetyt, w tym także na kakao Ja mam kakao wyprodukowane w Niemczech,w Saarland.Niestety nie podany jest sklad BTW. A dodatkowo wzbogacone jest sztucznymi regulatorami kwasowosci o numerze E501 oraz E524. Wlasnie moje wyladowalo w smietniku.
|
|
|
|
|
|
|
malgo35
Go
|
|
« Odpowiedz #14 : 2008-04-06, 23:26:47 » |
|
Jeśli już robię kakao, a zdarza mi się to bardzo rzadko, to dokładnie tak, jak adampio.
|
|
|
|
|
|
|
Ruler
Go
|
|
« Odpowiedz #15 : 2008-04-17, 17:08:07 » |
|
Jest taka czekolada gorzka "Wawel" która zawiera 90% kakao.
Na opakowanie jest tabelka że w 100g (czyli całej tabliczce)zawiera: białko - 8,9g tłuszcz całkowity - 41,1g i węglowodany - 32g
Ma dużo kakao i chyba jest cennym źródłem magnezu.
Czy jak zjem sobie pół takiej czekolady(50g), a te 16g węglowodanów które zawiera wliczę w dzienny bilans to nic się nie dzieje? i czy jak mam ochotę mogę sobie będąc na DO zjadać takie pół czekolady powiedzmy co 2-3 dni.
Co o tym myślicie?
|
|
|
|
|
|
|
jurek46
Go
|
|
« Odpowiedz #16 : 2008-04-17, 19:28:49 » |
|
Jest taka czekolada gorzka "Wawel" która zawiera 90% kakao.
Na opakowanie jest tabelka że w 100g (czyli całej tabliczce)zawiera: białko - 8,9g tłuszcz całkowity - 41,1g i węglowodany - 32g
Ma dużo kakao i chyba jest cennym źródłem magnezu.
Czy jak zjem sobie pół takiej czekolady(50g), a te 16g węglowodanów które zawiera wliczę w dzienny bilans to nic się nie dzieje? i czy jak mam ochotę mogę sobie będąc na DO zjadać takie pół czekolady powiedzmy co 2-3 dni.
Co o tym myślicie?
Myślimy że spokojnie mozesz sobie te 50gr czekolady zjeśc a wegle wliczyc do całodobowego wyliczenia.Dr.Kwaśniewski też o tym pisze.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
« Odpowiedz #17 : 2008-04-17, 19:34:38 » |
|
Wliczyć też trzeba białko i tłuszcz. Tak?
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
|
« Odpowiedz #18 : 2008-04-17, 20:28:29 » |
|
Nie da się jej za dużo zjeść, ale można z niej zrobić coś podobnego do trufli. Dwie takie czekolady rozpuszczam i mieszam z kostką masła. Na koniec dodaję trochę spirytusu i rozlewam do foremek na lód. Wkładam do zamrażarki, a gdy stężeje polewam gorącą wodą od spodu foremki i uformowane "trufle" łatwo wychodzą. Można je trzymać potem w zamkniętym pojemniku w lodówce, aby spirytus za szybko nie wywietrzał. W 100g B=4,8g ;T=61,8 g; W=16,4 g czyli 1:12,9:3,4 Bez ryzyka można dowoli zjeść gdy nie mamy czasu na przygotowanie posiłku.
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
|
« Odpowiedz #19 : 2008-04-17, 21:10:30 » |
|
Nigdy trufli nie jadłam więc nie wiem jak smakują. A te ''trufle'' mieszasz z masłem rozpuszczonym ? czy uciera się tak jak krem do tortu. No ale chyba po takich ''truflach''nie można prowadzic samochodu chyba, że jest tego niewiele np. łyżeczka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|