Autor
|
Wtek: kakao (Przeczytany 126512 razy)
|
kodar
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #40 : 2008-05-26, 18:47:25 » |
|
...Mnie osobiscie cukier prosty szkodzi powodujac szybsze bicie serca...
Kodar, pewnie masz na mysli glukoze Ja zawsze gdy slysze lub widze slowo "glukoza", nawet bez konsumpcji, to czuje "szybsze bicie serca". Czy to cos moze oznaczac? I ciagle mnie niepokoi pozim glukozy we krwi, przez te glukoze "tomisie" grzyby po nocy snia A jak "udamisie" ja zbic ponizej 60 mg% to mam drgawki. Ty misiu,"udamisiu"pisalm,ze mam jakies problemy z serduchem,chociaz badania kontrolne wykazaly "tylko" wysokie tentno(moze tez potrzebuje psychologa), nie mniej jednak,po cukrach prostych(owoce,czekolada)serce natychmiast bije nieregularnie. No i oczywiscie nie dopuszczaj u siebie do zlych drgawek,tylko te dobre sa najlepsze
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JoseArkadio
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #41 : 2008-05-27, 00:08:50 » |
|
Głównym mankamentem Stevii może być jej cena , ja kupiłem 400 gr za 25 funtów...w Kanadzie Niemniej jest bardzo wydajna, podobno jest 300 razy słodsza od cukru, chociaż ...zdrowie nade wszystko! Jeśli macie ochotę obejrzeć sobie kilka filmików na You Tube, polecam gościa o nazwie : Undergroundwellnes ...jest świetny .To od niego usłyszałem o Stevii Polecam też obejrzenie filmu na temat fluoru...wygląda na to ,że w niektórych krajach dodaje się go do wody, rzekomo dla naszego zdrowia...nie wspominając jednakże ,że jest on silną trucizną , nieznacznie tylko słabszą od arszeniku.... Jest on również w każdej(prawie) paście do zębów...więc...zgadliście? już do mnie skądś frunie pasta bez tego paskudztwa Pozdrawiam:)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #42 : 2008-05-27, 07:43:23 » |
|
Witajcie kochani Pewnie zaraz zostanę skrzyczany , ale chciałem podzielić się z wami moim sposobem na kakao Otóż, 6 żółtek z jajeczek kupowanych przeze mnie na pobliskiej farmie ( Anglia) Do tego dodaję ok 2 do 3 łyżeczek cukru , ok 1 i 1/2 łyżeczki kakao ( Bournville Cocoa - proteina 23,1gr węglowodany 10,5 gr -zero cukru! , Tłuszcz 21,7 gr .) Ucieram to wszystko razem łyżeczką , na gładką masę Na koniec dodaję 50-100 ml śmietany kremówki 47 procentowej.... PYCHA !!! Jest to moje śniadanko ! Dlaczego surowe jajka....odpowiedź jest prosta , mimo że nie zgodna z zasadami ŻO, Otóż gotowanie, pieczenie , czy też każda inna obróbka termiczna pokarmu zabija witaminy, a co najmniej ZNACZNIE zmniejsza ich zawartość w pokarmie... Dlatego też jajka zjadam na surowo i muszę przyznać, że są świetne - uwielbiam je Ok, druga rzecz :CUKIER , chwilowo zjadam go ok 2-3 łyżeczek , jak napisałem, niemniej jednak niebawem się to skończy ...gdyż czekam w dostawę....naturalnego , w 100 procentach roślinnego słodzika , nazywanego STEVIA . Zero kalorii... Poczytajcie sobie o nim koniecznie....Wygląda na to że jest idealnym zastępcą cukru . Pozdrawiam gorąco Arek Nie obraź się, ale jako początkujący optymalny i lubiący słodkie starasz się znależć zamiennik cukru. Ale po co? Przecież celem jest pozbycie się właśnie apetytu na słodkie. Żółtka na surowo - OK, ale czy tak samo będą Ci smakować bez cukru? Chyba nadal masz jeszcze problem z apetytem na słodkie. Stewia jest dobra jako zioło - m.in obniża ciśnienie tętnicze, ale nie sądzę aby dobre było stosowanie jej jako słodzika. Tzn. po co stosować słodzik? Oczywiście wybór należy do Ciebie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #43 : 2008-05-27, 09:27:22 » |
|
A propos słodkości: Wczoraj przykuła moją uwagę w sklepie – pietruszka (korzeń). Więc kupiłem. Mój błąd – nie zapytałem ocenę. Okazało się, że to AŻ 7zł za kilogram. Potraktowałem ją więc jak delicje i udusiłem powoli w masełku (bez przypraw). Efekt mnie zadziwił, bo smak przypomniał mi jedzony dawno temu – budyń. Powiedziałbym nawet, że przesłodzony. Jak to się smak zmienia – wystarczy nie kupować cukru, ani słodyczy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JoseArkadio
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #44 : 2008-05-27, 11:18:27 » |
|
Zgadzam się z Wami, kochani, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić kakao bez słodzenia...stąd ta Stevia . Zresztą , wiele osób , jako źródło węglowodanów jada "gorzką" czekoladę Przecież dobrze wszyscy wiemy , że gorzka to ona jest tylko z nazwy...ona jest po prostu mniej słodka Ja również uwzględniam ten cukier w dziennym jadłospisie. Wychodzę też z założenia , że jeśli jestem w pełni zdrowy , odrobina węglowodanów dziennie w postaci cukru mi nie zaszkodzi. Ale jak sobie przypomnę moje (przed ŻO) napady na słodkie...to aż mnie to przeraża...NEVER AGAIN !!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #45 : 2008-05-27, 11:35:17 » |
|
Zgadzam się z Wami, kochani, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić kakao bez słodzenia...stąd ta Stevia . Zresztą , wiele osób , jako źródło węglowodanów jada "gorzką" czekoladę Przecież dobrze wszyscy wiemy , że gorzka to ona jest tylko z nazwy...ona jest po prostu mniej słodka Ja również uwzględniam ten cukier w dziennym jadłospisie. Wychodzę też z założenia , że jeśli jestem w pełni zdrowy , odrobina węglowodanów dziennie w postaci cukru mi nie zaszkodzi. Ale jak sobie przypomnę moje (przed ŻO) napady na słodkie...to aż mnie to przeraża...NEVER AGAIN !!! ja osobiscie,nie jadam zadnych owocow,nie pije sokow.Pieke ciastka i ciasta wiecej dla dzieci niz dla siebie i stevia,to bedzie moja alternatywa. Chce wyeliminowac calkowicie cukier w mojej kuchni,zastapie jednak cukier buraczany na stevie. Arek,poczytaj opinnie innych uzytkownikow stevii,ona roznie smakuje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #46 : 2008-05-27, 11:48:03 » |
|
http://www.przychodnia.pl/pisma_zdrowie/wz/slodzi.htmZ roślin pochodzących z innych stref klimatycznych bogatych w substancje słodzące należy wymienić:
- gwinejską Dioscoreophyllum cumminsi, której nasiona zawierają monelinę 300 razy słodszą od sacharozy; - afrykańską Pentadiplandra brazeana, ze związkiem pentadyną 300 razy słodszym od sacharozy; - występującą w Malezji i Wietnamie Curculigo latifolia, zawierającą w owocach kurkulinę 900 razy słodszą od sacharozy; - z chińskiej prowincji Yunan Capparis masakai, zawierającą w owocach mabilinę, słodszą 375 razy od sacharozy.
Macie duży wybór substytutów cukru, jest jednak taki mały minus, że organizm ludzki powinien być normalnie „odsłodzony” natomiast jeśli powstanie w nim zapotrzebowanie na cukier powinien ten sygnał przekazać do naszego umysłu jako „zapotrzebowanie na węglowodany” i wtedy powinniśmy sięgnąć po węglowodany, a nawet coś słodkiego. Ziołowe słodziki niewątpliwie ten mechanizm zaburzają. Poza tym to skomplikowane związki chemiczne i trudno wyczuć jakie mogą mieć skutki uboczne. Zioła wcale nie są bardziej zdrowe od leków syntetycznych, posiadają tylko dłuższą historię obserwacji objawów ich stosowania.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JoseArkadio
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #47 : 2008-05-27, 12:13:01 » |
|
Kodar -dziękuję Wiem i o tym specyficznym posmaku...ale, no cóż ...nawet ja nie jestem idealny... Moje śniadanko, czyli drink zwany przeze mnie kakaem ma objętość ok pół litra.... więc ten cukier pod postacią 2-3 łyżeczek wcale nie powoduje ,że jest on bardzo słodki ( zachęcam do skosztowania) Z węglowodanami nie mam problemu, tak naprawdę bardzo lubię zielska wszelkiej maści A tak na marginesie , ciekawy jestem czy wiecie ,że magnez nazywany jest pierwiastkiem szczęścia? Powoduje on poprawę nastroju ..i jako efekt uboczny wystąpienie uśmiechu na buźce...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JoseArkadio
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #48 : 2008-05-27, 12:18:30 » |
|
Bea 561 - dziękuję za troskę potrafię docenić dobre intencje...a do obrażalskich nie należę ...I proszę o więcej ...przecież to jedyny sposób aby się czegoś nauczyć...mój mózg również lubi być czymś pożytecznym zajęty
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JoseArkadio
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #49 : 2008-05-27, 12:22:32 » |
|
Dodam jeszcze ,że te pół litra ...mniam, właśnie skończyłem ...to dlatego ,że tej śmietanki...jest coraz więcej ...każdego dnia Ale! Przecież nie będę walczył z samym sobą...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #50 : 2008-05-27, 12:38:36 » |
|
Nie rozumiem o co chodzi z tą stevią. Jeśli to jest zioło,to jak macie zamiar słodzić tym żółtka? Tzn. wbijam kilka zółtek do naczynia,dodaję parę źdźbeł stevi i ucieram to?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #51 : 2008-05-27, 12:39:32 » |
|
http://www.przychodnia.pl/pisma_zdrowie/wz/slodzi.htmZ roślin pochodzących z innych stref klimatycznych bogatych w substancje słodzące należy wymienić:
- gwinejską Dioscoreophyllum cumminsi, której nasiona zawierają monelinę 300 razy słodszą od sacharozy; - afrykańską Pentadiplandra brazeana, ze związkiem pentadyną 300 razy słodszym od sacharozy; - występującą w Malezji i Wietnamie Curculigo latifolia, zawierającą w owocach kurkulinę 900 razy słodszą od sacharozy; - z chińskiej prowincji Yunan Capparis masakai, zawierającą w owocach mabilinę, słodszą 375 razy od sacharozy.
Macie duży wybór substytutów cukru, jest jednak taki mały minus, że organizm ludzki powinien być normalnie „odsłodzony” natomiast jeśli powstanie w nim zapotrzebowanie na cukier powinien ten sygnał przekazać do naszego umysłu jako „zapotrzebowanie na węglowodany” i wtedy powinniśmy sięgnąć po węglowodany, a nawet coś słodkiego. Ziołowe słodziki niewątpliwie ten mechanizm zaburzają. Poza tym to skomplikowane związki chemiczne i trudno wyczuć jakie mogą mieć skutki uboczne. Zioła wcale nie są bardziej zdrowe od leków syntetycznych, posiadają tylko dłuższą historię obserwacji objawów ich stosowania. Adam napisales jak "Prawdziwy Doktor"!!! Gdyby byla taka mozliwosc, to Twoj post warto by bylo przykleic. PS Bea pewnie bedzie "zniesmaczona" A Kodar dostanie "rotacji"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #52 : 2008-05-27, 12:43:37 » |
|
Ale co ma taka stevia ,czego nie ma burak cukrowy,bądź trzcina cukrowa. Przecie te dwie ostatnie "rzeczy" też można sadzić,jeśli już tak bardzo chodzi o te sadzenie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #53 : 2008-05-27, 12:50:22 » |
|
http://www.przychodnia.pl/pisma_zdrowie/wz/slodzi.htmZ roślin pochodzących z innych stref klimatycznych bogatych w substancje słodzące należy wymienić:
- gwinejską Dioscoreophyllum cumminsi, której nasiona zawierają monelinę 300 razy słodszą od sacharozy; - afrykańską Pentadiplandra brazeana, ze związkiem pentadyną 300 razy słodszym od sacharozy; - występującą w Malezji i Wietnamie Curculigo latifolia, zawierającą w owocach kurkulinę 900 razy słodszą od sacharozy; - z chińskiej prowincji Yunan Capparis masakai, zawierającą w owocach mabilinę, słodszą 375 razy od sacharozy.
Macie duży wybór substytutów cukru, jest jednak taki mały minus, że organizm ludzki powinien być normalnie „odsłodzony” natomiast jeśli powstanie w nim zapotrzebowanie na cukier powinien ten sygnał przekazać do naszego umysłu jako „zapotrzebowanie na węglowodany” i wtedy powinniśmy sięgnąć po węglowodany, a nawet coś słodkiego. Ziołowe słodziki niewątpliwie ten mechanizm zaburzają. Poza tym to skomplikowane związki chemiczne i trudno wyczuć jakie mogą mieć skutki uboczne. Zioła wcale nie są bardziej zdrowe od leków syntetycznych, posiadają tylko dłuższą historię obserwacji objawów ich stosowania. masz racje,ze wszystkie ziola jak i leki syntetyczne zaklucaja prace naszego organizmu. Zapotrzebowanie na weglowodany juz potrafimy rozpoznac dostarczajac odpowiednia ich ilosc. Dodatkowa porcja weglowodanow w postaci zachcianki, przewaznie jest oznaka,wspomagania psychiki dopominajacej sie o podreperowanie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JoseArkadio
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #54 : 2008-05-27, 13:06:09 » |
|
Ja kupiłem Stevie w postaci proszku, czyli dodaję do jajeczek , ucieram ...i już A czego nie ma? ano nie ma kalorii i nie powoduje skoków cukru we krwi, co czyni ją doskonałym wyborem dla cukrzyków. Spora grupa ludzi nie wyobraża sobie niesłodzenia kawy , czy herbaty ...a ze Stevią , nie ma problema Poza tym jest powszechnie używana w Japonii i znana od setek lat...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #55 : 2008-05-27, 13:16:14 » |
|
acha
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #56 : 2008-05-27, 13:18:35 » |
|
http://www.przychodnia.pl/pisma_zdrowie/wz/slodzi.htmZ roślin pochodzących z innych stref klimatycznych bogatych w substancje słodzące należy wymienić:
- gwinejską Dioscoreophyllum cumminsi, której nasiona zawierają monelinę 300 razy słodszą od sacharozy; - afrykańską Pentadiplandra brazeana, ze związkiem pentadyną 300 razy słodszym od sacharozy; - występującą w Malezji i Wietnamie Curculigo latifolia, zawierającą w owocach kurkulinę 900 razy słodszą od sacharozy; - z chińskiej prowincji Yunan Capparis masakai, zawierającą w owocach mabilinę, słodszą 375 razy od sacharozy.
Macie duży wybór substytutów cukru, jest jednak taki mały minus, że organizm ludzki powinien być normalnie „odsłodzony” natomiast jeśli powstanie w nim zapotrzebowanie na cukier powinien ten sygnał przekazać do naszego umysłu jako „zapotrzebowanie na węglowodany” i wtedy powinniśmy sięgnąć po węglowodany, a nawet coś słodkiego. Ziołowe słodziki niewątpliwie ten mechanizm zaburzają. Poza tym to skomplikowane związki chemiczne i trudno wyczuć jakie mogą mieć skutki uboczne. Zioła wcale nie są bardziej zdrowe od leków syntetycznych, posiadają tylko dłuższą historię obserwacji objawów ich stosowania. Adam napisales jak "Prawdziwy Doktor"!!! Gdyby byla taka mozliwosc, to Twoj post warto by bylo przykleic. PS Bea pewnie bedzie "zniesmaczona" A Kodar dostanie "rotacji" wole zdecydowanie podczas czytania twoich pesymistycznych proroctw dostac "rotacji" niz apopleksji
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #57 : 2008-05-27, 13:26:34 » |
|
Grizzly,
Pewnie miałeś coś miłego na myśli, choć każdy kto czyta Twój post doszukuje się w nim klasyfikacji do elit albo do planktonu co nieco psuje efekt.
Pozdrawiam serdecznie, Adam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Syriusz
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #59 : 2008-05-27, 13:57:13 » |
|
Ponoc nie tylko cukier powoduje "wytrysk" insuliny z trzustki ale cokolwiek slodkiego, co odczuje jezyk. Czyli, ze trzustka bedzie nadal pracowac, produkujac insuline a przez to wieko trumny bedzie nadal opadac z dotychczasowa predkoscia, jak twierdzi Grizlly. W zeby temu, kto wymyslil trumny z wiekami. Z pozdrowieniem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|