Autor
|
Wtek: kakao (Przeczytany 126098 razy)
|
wielki krzy
Go
|
|
Odp: kakao
« Odpowiedz #60 : 2008-05-27, 16:02:19 » |
|
ciekawe czy ta stevia ma jeszcze jakies składniki oprócz samej" zniewalającej" słodyczy, warto wiedzieć rdzenni południowo amerykanie żuli liśćie koki też w zupełnie innym celu niż " cywiliza :?cja"
|
|
|
|
|
|
|
ali
Go
|
|
« Odpowiedz #61 : 2008-05-27, 16:56:04 » |
|
ciekawe czy ta stevia ma jeszcze jakies składniki oprócz samej" zniewalającej" słodyczy, warto wiedzieć rdzenni południowo amerykanie żuli liśćie koki też w zupełnie innym celu niż " cywiliza :?cja" stewiozydy poczytaj co to jest ps. uprawiam to zielsko już od 3 lat ale jeszcze nie stosowałem zamierzałem zaprawiać tym jagody na zimę może w tym roku, jak obrodzą to wyprobuję
|
|
|
|
|
|
|
ali
Go
|
|
« Odpowiedz #62 : 2008-05-27, 17:00:03 » |
|
ciekawe czy ta stevia ma jeszcze jakies składniki oprócz samej" zniewalającej" słodyczy, warto wiedzieć rdzenni południowo amerykanie żuli liśćie koki też w zupełnie innym celu niż " cywiliza :?cja" stewiozydy poczytaj co to jest ps. uprawiam to zielsko już od 3 lat ale jeszcze nie stosowałem zamierzałem zaprawiać tym jagody na zimę może w tym roku, jak obrodzą to wyprobuję http://stevia.webpark.pl/#info
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
« Odpowiedz #63 : 2008-05-27, 19:18:38 » |
|
ciekawe czy ta stevia ma jeszcze jakies składniki oprócz samej" zniewalającej" słodyczy, warto wiedzieć rdzenni południowo amerykanie żuli liśćie koki też w zupełnie innym celu niż " cywiliza :?cja" stewiozydy poczytaj co to jest ps. uprawiam to zielsko już od 3 lat ale jeszcze nie stosowałem zamierzałem zaprawiać tym jagody na zimę może w tym roku, jak obrodzą to wyprobuję http://stevia.webpark.pl/#infowyhodowales,to zielsko z sadzonek,czy z nasion,czy te ostatnie dostepne sa w handlu,??Gdzie stewie uprawiasz w ogrodku,czy w doniczkach na parapecie??
|
|
|
|
|
|
|
ali
Go
|
|
« Odpowiedz #64 : 2008-05-28, 02:31:36 » |
|
[
wyhodowales,to zielsko z sadzonek,czy z nasion,czy te ostatnie dostepne sa w handlu,??Gdzie stewie uprawiasz w ogrodku,czy w doniczkach na parapecie?? podałem link http://stevia.webpark.pl/#infopoczytaj masz tam wszystko opisane ps kiedyś sadzonka kosztowała o połowę taniej uprawiać można wszędzie i samemu produkować sadzonki ale wydajność liści z jednego krzaka jest mała może pod osłonami jest większa
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
« Odpowiedz #66 : 2008-05-28, 07:26:25 » |
|
W zeby temu, kto wymyslil trumny z wiekami. Z pozdrowieniem
Jesteś za takimi bez wiek?
|
|
|
|
|
|
|
Syriusz
Go
|
|
« Odpowiedz #67 : 2008-05-28, 13:13:30 » |
|
W zeby temu, kto wymyslil trumny z wiekami. Z pozdrowieniem
Jesteś za takimi bez wiek? Najlepsze jest calopalenie, oczywiscie po smierci. Zbyteczna kwatera na cmentarzu, trumna i kdzidlo.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
« Odpowiedz #68 : 2008-05-28, 13:16:49 » |
|
Nie wiem,czy takie najlepsze,ale na pewno "modne".
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
« Odpowiedz #69 : 2008-05-28, 13:39:16 » |
|
...Najlepsze jest calopalenie, oczywiscie po smierci. Zbyteczna kwatera na cmentarzu, trumna i kdzidlo...
Lepsza hibernacja, po "pewnym czasie" bedziemy w stanie "zmartwychwstać" I wtedy skonczy sie "nekrobiznes" tak jak nastapil koniec epoki "Polaroidu", ktory zmuszony zostal pozamykac fabryki.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
« Odpowiedz #70 : 2008-05-28, 13:43:03 » |
|
"Epoka "Polaroidu" " Fajnie brzmi.Nie myslałam o "tym" w ten sposób
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
|
« Odpowiedz #71 : 2008-05-29, 13:27:49 » |
|
Dzisiaj zrobiłem moje niby "trufle" z innych składników, a mianowicie zastąpiłem masło smalcem. Roztopiłem kostkę (200g) smalcu z dwoma tabliczkami (200g) czekolady 90% firmy Wawel. Gdy składniki rozpuściły się, wyłączyłem palnik. Konsystencja rzadsza niż przy maśle, ale wszystko wymieszało się. Udało się też połączyć z dwoma nakrętkami spirytusu. Rozlałem do foremek i schłodziłem w zamrażarce. Po godzinie już uformowane przełożyłem do pojemnika. Nie zauważyłem śladów rozdwojenia składników. Wszystkie miały jednakową konsystencję. No i próba smakowa... Sukces, bo nie wylądowało to w koszu. Da się to jeść i nawet smakuje. Jest zupełnie inne niż na maśle. Nie potrafię opisywać smaków, ale pierwsze skojarzenie miałem jakbym jadł czekoladę zmieszaną z orzeszkami ziemnymi. W ten oto sposób znalazłem sposób na dojadanie tłuszczu innego niż z mleka w postaci słodkiej bez cukru.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
« Odpowiedz #72 : 2008-06-01, 20:51:49 » |
|
Wszystkim,ktorzy chca wiedziec wiecej na powyzszy temat polecam taka wzmianke: Wapń wchłania się tym samym stystemem transportowym co Magnez. Dlatego zauważa się, że jak śmietana/mleko to nie z kakaem itd. Dlatego warto robić przerwy w mlecznych ...by Magnez się wchłonął. Jak wszystko funkcjonuje prawidłowo (braki zaburzeń widzenia, krotkowzroczności, astygmatyzmu, dalekowzroczności, braki siwych włosów, i inne funkcje kręgosłupa szyjnego w normie) to nie zwracałabym na takie badania uwagi. Zwracam uwagę na stan k. szyjnego i narządów unerwianych/unzczynianych z tego zakresu ponieważ kręgosłup w całości to mowiąc metodą chłopską - "wieżowiec". Drobny defekt "ustawienia klocka(kręgu)" najniżej - widać w zakresie niedomagań kręgosłupa szyjnego. http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=542.0
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
|
« Odpowiedz #73 : 2008-06-11, 12:20:07 » |
|
Zjadłem pierwszą "produkcję". Muszę powiedzieć, że mi posmakowały i jak tylko poczułem głód, to po nie sięgałem. Wczoraj ponowiłem recepturę i wyszło bez niespodzianek. Muszę przyznać, że bardzo dobrze się po nich czuję i szybko zaspokajają głód.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
|
« Odpowiedz #74 : 2008-06-11, 18:44:36 » |
|
Czasami jest tolerowane (nawet przez dzieci ze skazą atopową ). Z założenia dieta powinna być "lekkostrawana". DO taka jest. Dopuszcza jedzenie pokarmów zalecanych dzieciom do roku (żółtka, wieprzowina, wołowina, ziemniaki, warzywa, oliwa, smalec, masło; dzieci zwykle niechętnie jedzą smalec do ziemniaków czy do czegoś innego), czyli dla "delikatnych jelitek". KAKAO jest odradzane przez wszystkich pediatrów. ZAWSZE wszystko trzeba sprawdzić na sobie . Cytrusów też nie wolno dzieciom do roku, jednak jak się dobrze skomponuje dietę - cytrusy nie są w stanie uszkodzić!
|
|
|
|
|
|
|
Syriusz
Go
|
|
« Odpowiedz #75 : 2008-06-12, 13:33:47 » |
|
Nie smakuje mi czarna kawa wiec sprobowalem ze smietana z kokosa (po naszemu coconut cream). Jest tego duzy wybor ale tylko jeden rodzaj zawiera najmniej dodatkow bo tylko E 466. Ponoc ten konserwant moze sprawiac dolegliwosci trawienne ale na sobie nie zauwazylem nic podejrzanego a popijam juz od 2 tygodni. pozdrawiam Trufle z przepisu Daniela rzeczywiscie wspaniale ale trudno kontrolowac sie w ich zjadaniu.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
|
« Odpowiedz #76 : 2008-06-12, 19:08:51 » |
|
Można jeść dowoli, bo tam jest znacząca przewaga tłuszczu. Zjadam coraz więcej, szczególnie gdy pracuję fizycznie. Czysta energia i łatwo wchłaniana.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
« Odpowiedz #77 : 2008-06-12, 20:24:03 » |
|
Nie myslałeś Daniel żeby zająć się jakimś handlem obwoźnym? Tak jak są lody Grycana,to byłyby trufle Daniela. Zjadłabym takich trufli,mógłbyś przysłać parę w kopercie.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
|
« Odpowiedz #78 : 2008-06-12, 21:07:55 » |
|
Troche nierozumiem -skoro nie można smietany z kakao -no to jak powinno wygladac optymalne kakao. Ja własnie robie tak jak kawe -dolewam smietanki do zaparzonego kakao Po za tym jak to jest ,ze wapno nie może byc z magnezem -przeciez sa nawet tabletki [magnez ,wapno i potas ]razem Mój kuzyn akurat je stosuje na skurcze w nogach . Mówi ,ze mu pomagaja Ja dawniej też brałam wapno z magnezem przeciw osteoporozie . Teraz juz nie musze -chociaz badań kości od pięciu lat nie robiłam .
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
|
« Odpowiedz #79 : 2008-06-13, 09:12:35 » |
|
Trufle Daniela (w wątku) dobra opcja do spróbowania!
|
|
|
|
|
|
|
|
|