Autor
|
Wtek: Witaminy (Przeczytany 146898 razy)
|
Zyon
|
U mnie pelno zurawiny, troche sloikow sie porobilo choc tak naprawde to nie przepadam, od czasu do czasu do jakiegos serka plesniowego albo naleznika
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
adampio
Go
|
Eh, zurawina ze zmazonym oscypkiem :lol:Nagle mnie sie przypomnialo!!!
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
No to nic tylko trzeba zrobić!
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale najlepiej sobie samemu sprawdzić w tabelach i pomyśleć nad cyferkami. Właśnie mnie w warzywniaku namawiała pani na pomidory z podwyższoną zawartością likopenu... A ja jej na to, że to nie likopen tylko E-160 i biedula zbaraniała. PS przypominam, że najlepszymi antyoksydantami występującymi zawsze w organizmie zwierzęcym w wystarczających ilościach są glutation, cholesterol i barwniki żółci. Reszta "antyoksydantów", szczególnie w pigułkach, czy "preperatach" to "naukowy hoax" typu dohtor placebo.
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
No to nic tylko trzeba zrobić! Tylko skad tu wyczarowac oscypka?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A z Chin nie sprowadzają...?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Z Chin sprowadzają, ale tylko do Zakopanego!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Pewnie jednym transportem z ciupagami...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
PS przypominam, że najlepszymi antyoksydantami występującymi zawsze w organizmie zwierzęcym w wystarczających ilościach są glutation, cholesterol i barwniki żółci. Reszta "antyoksydantów", szczególnie w pigułkach, czy "preperatach" to "naukowy hoax" typu dohtor placebo. Jak czytalem te ksiazki o hormonach to autor twierdzil, ze najsilniejszym przeciwutleniaczem jest melatonina, tak ze 2-3 razy silniejsza od E i 5 razy od glutationu. Dhea tez podobno ma podobne wlasiciwosci przeciwutleniajace jak glutation.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Autor jest głupi ponieważ, rolą biologiczą metatoniny nie jest wychwytywanie wolnych rodników, a zawartośc cytozolowa glutationu jest znacznie wyższa wyższa niż melatoniny, więc... To tak jak z M4 sherman i Panzerkampfwagen VI Tiger. Czyli rodników jest zbyt dużo, aby melatonina dała radę. PS i jeszcze przeczytać sobie o "błonowe białka ochronne w mitochondrium"...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Autor jest głupi ponieważ, rolą biologiczą metatoniny nie jest wychwytywanie wolnych rodników, a zawartośc cytozolowa glutationu jest znacznie wyższa wyższa niż melatoniny, więc... To tak jak z M4 sherman i Panzerkampfwagen VI Tiger. Czyli rodników jest zbyt dużo, aby melatonina dała radę. [/;quote] On cos pisall o "dwojakim" dzialaniu melatoniny, czyli, ze przeciwutleniaczem jest w tej "drugiej " roli i niejako "przy okazji" swoich glownych zadan. Pisal, ze kiedy podawali rozne dawki melatoniny w badaniach i nie chciala im wyjsc skutecznosc, to na samym koncu jakis nowy naukowiec podrzucil kwestie, ze moze daja jej za duzo, ponad poziomy normalne-fizjologiczne, sprobowali i wyszlo, ze dziala dobrze tylko w takich malych dawkach. Moze i owszem, ilosc glutationu zalatwia i skutecznosc. Tyle, ze to wlasnie amerykanskie podejscie, o ktorym pisalem, niby najlepiej w poziomach fizjologicznych dziala ale jedli ja jak marmolade niemal. PS i jeszcze przeczytać sobie o "błonowe białka ochronne w mitochondrium"... Jasne, mozna akies dobre zrodlo na temat?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Autor jest głupi jeśli uważa, że melatonina chroni przed rakiem.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Na tej podstawie można wysnuć "wniosek noblowski", że: jak ktoś cierpi na bezsenność, to zachoruje na raka, bo melatonina się utlenia, a nie usypia...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Autor jest głupi jeśli uważa, że melatonina chroni przed rakiem. Nie wiem czy w ogole jest jakas ksiazka napisana przez "amerykanskich" naukowcow, w ktorej by nie bylo o ochronie przed rakiem
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
kurcze jeszcze raz, bo tamtymr azem cos mi sie pokickalo w zamykaniu cytatu Autor jest głupi ponieważ, rolą biologiczą metatoniny nie jest wychwytywanie wolnych rodników, a zawartośc cytozolowa glutationu jest znacznie wyższa wyższa niż melatoniny, więc... To tak jak z M4 sherman i Panzerkampfwagen VI Tiger. Czyli rodników jest zbyt dużo, aby melatonina dała radę. On cos pisall o "dwojakim" dzialaniu melatoniny, czyli, ze przeciwutleniaczem jest w tej "drugiej " roli i niejako "przy okazji" swoich glownych zadan. Pisal, ze kiedy podawali rozne dawki melatoniny w badaniach i nie chciala im wyjsc skutecznosc, to na samym koncu jakis nowy naukowiec podrzucil kwestie, ze moze daja jej za duzo, ponad poziomy normalne-fizjologiczne, sprobowali i wyszlo, ze dziala dobrze tylko w takich malych dawkach. Moze i owszem, ilosc glutationu zalatwia i skutecznosc. Tyle, ze to wlasnie amerykanskie podejscie, o ktorym pisalem, niby najlepiej w poziomach fizjologicznych dziala ale jedli ja jak marmolade niemal. PS i jeszcze przeczytać sobie o "błonowe białka ochronne w mitochondrium"... Jasne, mozna akies dobre zrodlo na temat?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
napisana przez "amerykanskich" naukowcow, w ktorej by nie bylo o ochronie przed rakiem Lepiej, aby zostawili kwestię raka mądrzejszym od siebie, a zajeli się tak prostym problemem, jak tucz statynowy.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Wole proza pisane bardziej, tak humanistycznie, niz studiowanie wzorow
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Super linki! Także, jak widać z powyższych wykładów, te "antyoksydanty" czosnkowo-cebulowo-strączkowo- czyli roślinne, to takie właśnie zabobony dla naiwnych. Aby się dali nabrać na 5*wio, pełnych "minerałów, witamin i antyoksydantów", jeśli się zsuplementuje pigułkami... Produkty zwierzęce dostarczają wielokrotnie więcej antyutleniaczy, niż cokolwiek z roślin, a mleczne w szczególności. PS zapomniałem o kwasie moczowym , ale teraz już będę pamiętał!
|
|
|
|
|
|
|
|
|