Autor
|
Wtek: Rola węglowodanów w organizmie (Przeczytany 257407 razy)
|
_flo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Czy białko, czy węglowodany - nie ma znaczenia, ponieważ i z białka, i z węglowodanów powstają: i białka, i węglowadany, i tłuszcze. Czyli: jeśli zje się zbyt mało węglowodanów (bo się ich pilnuje, aby np: nie przekroczyć dobowo 71,9999g) to należy dojeść więcej białka z którego organizm wyprodukuje sobie brakujące węglowodany lub (i) tłuszcz. To działa w obie strony, czyli przy zjedzeniu zbyt małej ilości białka organizm dorobi sobie ewentualne braki z nadmiaru węglowodanów. Ale to jest wyższa szkoła jazdy o której większość nie ma pojęcia, bo nie musi. Tak to właśnie działa w uproszczeniu, a do tego każdy nadmiar jest bardziej uciążliwy dla organizmu niż chwilowy niedobór. Takie są prawa fizjologii, bo niezbilansowane życie jest niedoborowe, a nie nadmiarowe, co potwierdzają liczne badania naukowe. Mówimy oczywiście wyłącznie o makroelementach na dietach mieszanych i niezbilansowanych w/g potrzeb organizmu. PS Dyskusja zaś jest na poziomie: silnik w aucie chodzi na ropie naftowej, bo wyjściówką benzyny jest baryłka, wyrażona w litrach... Ale każdy przynajmniej wie, że jak auto ma D - to się leje olej napędowy, a jak E - to benzynę. I leje się tego tyle ile się jeździ lub tyle na ile finanse pozwalają. W organizmie jest bardzo podobnie tylko bardziej złożenie. O!
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To śmieszne, że na DD dyskutuje się na temat syntezy aminkowasów de novo (w/g Jarmołowicza - "z dwutlenku węgla i mocznika" ) nie znając podstawowych pojęć biochemicznych! Zachęcam niedouczonych z DD do poczytania sobie o: aminotransferazach i fosforanie pirydoksalu, deaminacji oksydacyjnej, regulacji allosterycznej, alternatywnych mechanizmach deaminacji, cyklu mocznikowym, a w szczególności o przemianach alifatycznego szkieletu węglowego, nim zacznie się wypisywać głupoty o kwashiorkorze i kawsie węglowym PS pochodnych aminokwasów jest około 200 (średnio jeden aminokwas ma dziesięć odmian syntetyzowanych w organizmie), ale to kompletnie "wyższa szkoła jazdy" o której nie trzeba wiedzieć. Piękny ten temat! A jak Adaś się rozkajtał, nie to co teraz
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
W archeologa sie bawisz?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
W archeologa sie bawisz? No Głównie sam dla siebie, ale jak mnie co rozbawi...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No pewnie sie teraz czujesz jak Alicja po drugiej stronie lustra..
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
No pewnie sie teraz czujesz jak Alicja po drugiej stronie lustra.. Trafna uwaga
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Znaczy jak? W rajtuzach i w spódniczce.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Znaczy jak? W rajtuzach i w spódniczce. Raczej pamięć, która działa w każdym kierunku...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Teraz lepiej. A warkoczyki, czy Ala miała warkoczyki?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Teraz lepiej. A warkoczyki, czy Ala miała warkoczyki? Kota miała na bank...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Jego przeżycia też są interesujące.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Bardzo dobre i tego się trzymać!
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Tak, jest.
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
Pieknie
|
|
|
|
|
|
|
Blade
Go
|
Mógłby mi ktoś powiedzieć po co tak w ogóle jemy węglowodany? Mógłby, ale... PS a która wersja cię konkretnie interesuje, bo do wyboru jest aż trzy: "naukowa", "LC-owcowa" i faktycznie - jak jest u zdrowej osoby. Nie licząc wielu "syndromów metabolicznych", aby nie gmatwać zagadnienia. to mnie LC-owa Siła rzeczy, bo jakoś mi (na razie) pasuje wersja pod tytułem około 30 g dziennie. Poza tym coś z lekko innej beczki? Dokument na bbc o poszczeniu. Facet bada wpływ różnych rodzajów postu na poziom IGF 1 we krwi. po czterodniowym poście jest go znaczaco mnie - czyli lepie. (Skądinąd post, podczas którego po cholerę wie co można zjeśc zupkę z proszku raz dziennie, pi razy oko 50 kcal). Oczywiście IGF spada. Wytłumaczenie jest takie, że po tym, jak organizm spalił glukozę, zaczynając palić tłuszcze wątroba ogranicza produkcję IGF. Więc pytanie: dobrze kombinuję, że przy ketozie jest to samo? Swoją drogą w filmie jest przykład gościa, który stosuje dietę niskokaloryczną, żeby zachować zdrowie i życ dłużej. I rozwaliło mnie, jak na śniadanie przygotuje dosłownie ogromną michę, typu z kilogram malin, porzeczek, innych jagodowych oraz skórek od jabłek, bo one podobno mają w sobie max wartości odżywczych. Kurcze, przez dzień nie dąłbym rady tego zjeść. łacznie ląduje na 1900 kcal dziennie. Ja jedząc dobre mięsko, masełko, warzywa itp wyląduję dzisiaj na 1700 kcal
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
Złe węglowodany to: jasny makaron, biały ryż, białe pieczywo, ziemniaki (w tym frytki), rafinowany cukier, słodycze (czekolada, biszkopty, herbatniki, batoniki, ciasta i ciasteczka), płatki śniadaniowe zawierające cukier, dżemy, ser żółty
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|