renia
|
Nie w temacie węglowodanów, ale w temacie bezsensów... Wpadła mi właśnie w ręce moja książkę sprzed lat, zatytułowana: "Choroby tarczycy" (wydawca "Książka i Wiedza") i jest w niej takie zdanie: "Dobre białka pochodzą ze źródeł roślinnych (pełne ziarna, fasola); złe białka - ze źródeł zwierzęcych". A w mojej książce kucharskiej wydanej jeszcze przed II wojną światową, pisało dokładnie odwrotnie....to jak to jest z tą wiedzą? Ona się rozwija czy "zwija"...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Białka zwierzęce są drogie w produkcji i dlatego mało dochodowe, natomiast białka roślinne są tanie w produkcji i na nich najlepiej się trzepie kasiorkę. A więc zwierzęce - złe, roślinne - super! Proste?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...jak jak budowa cepa, proszę Pana...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Wystarczy, że pierwszy lepszy Gaciąg powie, że "liście" i już całe stada pędzą na pastwisko! Mnie to wcale nie martwi, a wręcz przeciwnie, bo życie jest tańsze!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Coś mi się nie chce w to wierzyć, że nie ucieszyłbyś się, gdyby Żywienie Optymalne było przez konwencjonalną medycynę zalecane... Mi by wystarczyło samo oficjalne zalecanie tego sposobu odżywiania, stosować powszechnie by go nie musieli, ale mieliby taką możliwość...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A co mnie tam jakaś konwencjonalna medycyna?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
W sumie to nie warto nią się sugerować...ale większość niestety tak robi... Przewidzę odpowiedź... ...ale co mnie większość?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
no co z ta rola? wracam z wypoczynu a wy dalej nie wiecie?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Zamiast wypoczywać mogłeś poczytać o węglowodanach i nas uświadomić...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
wzionem mnostow ksiazek ale jakos nie mialem czasu sie do zadnej dosiasc, tak ostro wypoczywalem
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Obserwacja też poszerza wiedzę...
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Taki fragment mi "wpadł w oko" (Żywienie Optymalne str.103): "Jeżeli ciała ketonowe pojawiają się w moczu u ludzi będących na diecie wysokotłuszczowej, ale nie chorujących na cukrzycę, nie mają żadnego szkodliwego znaczenia. Najłatwiej je usunąć przez nieznaczne zwiększenie spożycia węglowodanów, a z większym pożytkiem przez zwiększenie aktywności fizycznej". Tego właśnie nie byłam pewna...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Choć maszeruj, wobec... poniższego. A! I innych zachęcaj, bowiem opłaca się równać do Prawego!
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Czy białko, czy węglowodany - nie ma znaczenia, ponieważ i z białka, i z węglowodanów powstają: i białka, i węglowadany, i tłuszcze. Czyli: jeśli zje się zbyt mało węglowodanów (bo się ich pilnuje, aby np: nie przekroczyć dobowo 71,9999g) to należy dojeść więcej białka z którego organizm wyprodukuje sobie brakujące węglowodany lub (i) tłuszcz. To działa w obie strony, czyli przy zjedzeniu zbyt małej ilości białka organizm dorobi sobie ewentualne braki z nadmiaru węglowodanów. Ale to jest wyższa szkoła jazdy o której większość nie ma pojęcia, bo nie musi. Tak to właśnie działa w uproszczeniu, a do tego każdy nadmiar jest bardziej uciążliwy dla organizmu niż chwilowy niedobór. Takie są prawa fizjologii, bo niezbilansowane życie jest niedoborowe, a nie nadmiarowe, co potwierdzają liczne badania naukowe. Mówimy oczywiście wyłącznie o makroelementach na dietach mieszanych i niezbilansowanych w/g potrzeb organizmu. PS Dyskusja zaś jest na poziomie: silnik w aucie chodzi na ropie naftowej, bo wyjściówką benzyny jest baryłka, wyrażona w litrach... Ale każdy przynajmniej wie, że jak auto ma D - to się leje olej napędowy, a jak E - to benzynę. I leje się tego tyle ile się jeździ lub tyle na ile finanse pozwalają. W organizmie jest bardzo podobnie tylko bardziej złożenie. O! O!
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
friga
Go
|
A można te ciala ketonowe utrzymywac?Ja zauwazyłam ze gdy mam ciala ketonowe na ++ lub nawet na +++ to wtedy mam bardziej chłonny umysłi moge spac duzo mniej , przez duzszy czas np. po 3-4h bez zdanego odczuwalnego zmeczenia i dużo łatwiej mi sie pochłania wiedzę. Zjawisko to zawsze wykorzystuje w czasie wzmożonej aktywnosci umysłu z duzoa korzyścią:) Ale nigdy nie wiem czy dluzej tak mozna? Dr pisze wszedzie ze to nic nie znaczy ale... nalezy podjesc weglowodny w celu wyrównania.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A można te ciala ketonowe utrzymywac?Ja zauwazyłam ze gdy mam ciala ketonowe na ++ lub nawet na +++ to wtedy mam bardziej chłonny umysłi moge spac duzo mniej , przez duzszy czas np. po 3-4h bez zdanego odczuwalnego zmeczenia i dużo łatwiej mi sie pochłania wiedzę. Zjawisko to zawsze wykorzystuje w czasie wzmożonej aktywnosci umysłu z duzoa korzyścią:) Ale nigdy nie wiem czy dluzej tak mozna? Dr pisze wszedzie ze to nic nie znaczy ale... nalezy podjesc weglowodny w celu wyrównania.
Diety keto są przecież używane w różnego rodzaju kłopotach z mózgiem i układem nerwowym. Często całe życie.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
No niby ak ale to w wypadku jakies choroby. A normalnie? Wszedzie Doktor pisze zeby dojesc weglowodanow, czyli ketozy nie zaleca?? Jak to jest faktycznie? Co by sie stalo u zdrowego czlowieka?
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jeśli dobrze pamiętam dwa krzyżyki są OK Tak?
|
|
|
|
|
|
|
|