Autor
|
Wtek: Rola węglowodanów w organizmie (Przeczytany 257404 razy)
|
MariuszM
Go
|
No niby ak ale Jak to jest faktycznie? Co by sie stalo u zdrowego czlowieka?
umrzesz w mekach piekelnych
|
|
|
|
|
|
|
ziuta
Jr. Member
wiadomoci: 598
|
No niby ak ale to w wypadku jakies choroby. A normalnie? Wszedzie Doktor pisze zeby dojesc weglowodanow, czyli ketozy nie zaleca?? Jak to jest faktycznie? Co by sie stalo u zdrowego czlowieka?
Bo dr uważa, że ATP jako źródło energii jest lepsze niż ketony. Ażeby tłuszcze się spaliły do ATP potrzeba węglowodanów, bez węglowodanów spalą się do ketonów, które są i tak o niebo lepsze jako paliwo niż glukoza. Ketony występują podczas długiego wysiłku fizycznego, 6 godzin po posiłku,czyli w stanie postu i są jak najbardziej stanem fizjologicznym. Zdaje się "nauka" odkryła je u cukrzyków stąd ta zła sława, ale jak nie towarzyszą cukrzycy, czyli u ludzi żywiących się prawidlowo - nisko węglowodanowo, są zjawiskiem normalnym i niczemu nie szkodzą.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
No niby ak ale to w wypadku jakies choroby. A normalnie? Wszedzie Doktor pisze zeby dojesc weglowodanow, czyli ketozy nie zaleca?? Jak to jest faktycznie? Co by sie stalo u zdrowego czlowieka?
Ażeby tłuszcze się spaliły do ATP potrzeba węglowodanów, bez węglowodanów spalą się do ketonów Przynajmniej 2x tyle co tłuszczy, jak u Ponomarenki i Szczygła na przykład G/Kw. tł.=1/1,5=cukrowce +0,58 białek +0,1 tłuszczów/0,46 białek+0,9 tłuszczów
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
I tak w kółko, zamiast do przodu.
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
I tak w kółko, zamiast do przodu. ... micha nie pozwala. Refleks pierwsza klasa
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
trafiony zatopiony
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
friga
Go
|
To jak sie sesja przedłuzy to ja (ketoze) swiadomie podtrzymam:) Z ciekawości zobacze jak to wpłynie na organzim, skoro tO ma wpływa na ATP, chodz pewnie organoleptycznie i fizykalnie to bedzie za krotko zeby takie doswiadczenie nazwac eksperymentem medycznym = klinicznym no moze niekemercyjne mozna by bylo przeprowadzic:) jest pacjent wkoncu:)
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
trafiony zatopiony Umiesz już pływać, to choć odmieniać. I tak w kółko, zamiast do przodu. ... micha nie pozwala. Refleks pierwsza klasa A drugie "pół prawdy" jest? Gdzie?
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Ażeby tłuszcze się spaliły do ATP potrzeba węglowodanów, bez węglowodanów spalą się do ketonów Przynajmniej 2x tyle co tłuszczy, jak u Ponomarenki i Szczygła na przykład G/Kw. tł.=1/1,5=cukrowce +0,58 białek +0,1 tłuszczów/0,46 białek+0,9 tłuszczów A w ten "dołek" kto dziś wpadł. Ja? Jeśli ja, to napiszę- na co uważam. "Przynajmniej 2x tyle" dla mnie równoważy się z 50% i więcej, a to już głębokie koryto. Bez względu na to, którego paliwa względem siebie będzie więcej.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Byłem dzisiaj u znajomych laktoowowegetarian i jadłem pyszną babkę ziemniaczaną bez mąki, za to pełną jaj i koziego serka. Czasem nieźle te wegusy jedzą Oczywiście nie obyło się bez dyskusji na temat pomordowanych marchewek i naćpanych endorfinami cieląt. Fajni ludzie
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Wegedyskusje sa fajne. W poniedzialek znajoma z pracy powiedziala do mnie "miales racje z ta watrobkaA" bo w jakims programie pt "wiesz co jesz" czy jakos tak jakas pani profesor powiedziala (podobno pr Cichosz tam sie czasami wypowiada). Wiec we wtorek udalismy sie wspolnie na watrobke. Przelknela pare kesow z wyraznym obrzydzeniem i zamowila jakas kasze z kapusta Przed ciaza byla wegetarianka i teraz sie musi uczyc od nowa
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Gavroche
|
Coraz mniej argumentów jest przeciwko jedzeniu mięsa, przynajmniej wśród moich znajomych... Nie plotą bzdur o zębach, długości przewodu pokarmowego, owocożernych przodkach, niechęci do widoku krwi i podobnych. Ci moi mają świadomość, że przetrwanie zimy w naszym klimacie do całkiem niedawna nie było możliwe bez zwierząt. Mam też całkowitych wegan, ale bardzo świadomych, oni mówią, że nie jedzą zwierząt, bo nie i już Kolo wyleczył się z reumatoidalnego zapalenia stawów i jakiejś atopówki, właśnie czystą roślinną dietą. Ale oni jedzą tylko gotowane zboża, kasze, prawdziwe warzywa, strączkowe i orzechy, widać, że im to służy. Laska jak była w ciąży wcinała gulasz mięsny bez wyrzutów, bo jej się chciało i tyle. Dzieciom jak się chce mięsa, to im robią bez ceregieli. Ich starszak ma 15 lat i jest świetnym oszczepnikiem.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A to świetnie, skleroza wkrótce zbierać żniwo zacznie, więc zaś pogonią na pastwisko... Tak średnio co 10 lat się dzieje.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Czytając kiedyś Admina, nie mogłem uwierzyć, że gość wsunie Werterka lub Kopiko na wieczór i pozamiatane Mnie węgle "rozkręcały" niebywale i wolałem zawsze zjeść je w oddzielnym posiłku, by coś jednak poczuć Od jakiegoś czasu, przez splot okoliczności, dojadałem węgle "w locie" i "z doskoku", pomiędzy zasadniczymi posiłkami z białka i tłuszczu. A to mały kartofelek, a to pół jabłka, a to kostka czekolady czy kęs chałwy i co? Starcza na luzie
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Kto to jest "luzia"? * Bo "starcza" coś mni przypomina, od czasu do czasu. *
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To z terminologii bilardowej, od "łuza" czyli rękaw, pocket Znaczy, że zatyka, zaspokaja w całej prawie szerokości, tak, że niewiele luziu zostaje Ale to dobrze, że zostaje, bo obżerać się nie wolno...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Czyli tunel, czyli labirynt. * ... prowokacja. E tam. Ty i te Twoje nagłe zakazy. *
|
|
|
|
|
|
|
|
|