Autor
|
Wtek: Znowu to białko (Przeczytany 70859 razy)
|
grizzly
Go
|
..grizzly rozbrajasz mnie, serio nie wiesz? .. I teraz pytanie: Co to moze oznaczac?
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
hehe,a to cytacik z netu: ... białko roślinne, które w najlepiej przyswajalnej formie występuje w soji. ... No to może i trza to wliczać ... Kiedyc marcin cooler kulinski pisal, ze soja jest zblizona do wzorca jajka, ale pisal, ze nie je soi bo podobno modyfikowana Pozdr maf
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Nie jest, i podkreslam, ze nie z powodu przyswajalnosci tylko zawartosci (aminokwasow).
Przepraszam ,że się czepiam,ale czy przyswajalność białka,nie zalezy od zawartości w nich aminokwasów? Pytam z ciekawości ,bo nie wiem.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Reasumując,nie będę pisała,że wliczanie białka z np. pomidorów,ogórków,sałaty itp.w dzienne zapotrzebowanie org. na białko wysokiej wartości biologicznej,jest bez sensu,bo nie mnie oceniać,ale wiem jedno,że niedobór białka pełnowartościowego niesie za sobą opłakane skutki .
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Dlatego uwazam, ze kazde B trzeba liczyc (jak ktos chce liczyc)...
Ja podpisuje sie pod tym, wszystkimi "pazurami" i dodam od siebie, ze jak ktos wie, co moze chciec "I ZAPLACI"to nawet wszystkie aminokwasy ma policzone. A "dobry platnik" to jeszcze co najmniej ma dostosowany indywidualnie "dowoz aminokwasow"uwzgledniajacy "osobiste zdolnosci" trawienia bialek i wchlaniania tak strawionych aminokwasow, a wszystko jest "dynamicznie dostosowane", do indywidualnego dziennego zapotrzebowania. Oczywiscie "ILE" tych aminokwasow powinno byc jest uzaleznione od kilku "NIEZWYKLE WAZNYCH CZYNNIKOW"
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
Nie jest, i podkreslam, ze nie z powodu przyswajalnosci tylko zawartosci (aminokwasow).
Przepraszam ,że się czepiam,ale czy przyswajalność białka,nie zalezy od zawartości w nich aminokwasów? Pytam z ciekawości ,bo nie wiem. Nie czepiasz sie. To temat rzeka. Przyswajalnosc, zawsze bylo tylko w temacie W, blonnik (celuloza, drewno). O przyswajalnosci aminokwasow mozna tylko chyba powiedziec sledzac procesy metabolizmu. Genom czlowieka jest tak skomplikowany, ze nie opracowano jeszcze programu komputerowego ktory moglby np podac wyniki dla: parametry wejsciowe -zoltko jaja wyjsciowe -wszystkie procesy metaboliczne, reakcje jakie zachodza w organizmie. Ale jest bardzo duzo materialow, kiedys podawalem linka dla wzoru genomu czlowieka. Na tym kompie nie mam w ulubionych, ale jutro podam Ci linka do wzoru genomu i wszystkich procesow metabolicznych. Poza tym polecam google hint: protein metabolism + ppt, carbohydrates metabolism + ppt, itd. PPT dlatego ze lubie ogladac prezentacje, wzory i wykresy. Pozdr maf
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
... czy przyswajalność białka,nie zalezy od zawartości w nich aminokwasów?...
Stosujac "techniczne uproszczenie" mozna powiedziec, ze przyswajalnosc bialka bez jego "strawienia-czyli rozbicia na pojedyncze aminokwasy" jest zerowa Czyli w "jelitkowie" najpierw "rozbijamy" bialko na aminokwasy a dalej u kazdego "parafianina" jest inaczej, Co wiecej!!! Nawet w poszczegolnych dniach tygodnia u przedstawiciela "ELITY" w " ELITARNYM jelitkowie" na ten przyklad: Pana Prezydenta Prof. Lecha Kaczynskiego inaczej to wyglada kazdego dnia
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
Reasumując,nie będę pisała,że wliczanie białka z np. pomidorów,ogórków,sałaty itp.w dzienne zapotrzebowanie org. na białko wysokiej wartości biologicznej,jest bez sensu,bo nie mnie oceniać,ale wiem jedno,że niedobór białka pełnowartościowego niesie za sobą opłakane skutki .
Patrzac na bialko trzeba widziec jego sklad. Nie jest tak, ze to ktore jest uznane za pelnowartosciowe, zawiera takie ilosci aminokwasow, ktore sa niezbedne. Nie mozna mowic o "niedoborze bialka pelnowartosciowego", mozna mowic o niedoborze skladnikow tego bialka. Dlatego zalecane jest spozywanie roznych produktow, ktore maja rozny sklad mikro i makro elementow. Dla przykladu foliany , najwiecej jest ich w czesciach zielonych roslin. Zostaly opracowane normy nie tylko BTW, takze dla spozycia aminokwasow, witamin i mineralow. E tam, to tyle. Pozdr maf
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Patrzac na bialko trzeba widziec jego sklad. Nie jest tak, ze to ktore jest uznane za pelnowartosciowe, zawiera takie ilosci aminokwasow, ktore sa niezbedne. Nie mozna mowic o "niedoborze bialka pelnowartosciowego", mozna mowic o niedoborze skladnikow tego bialka...
Warto podkreslic jeszcze co rozumiemy pod slowem "wartosc bialka"(pelnowartosciowe, niepelnowartosciowe itp) Prawidlowo interpretujac slowo "wartosc bialka" powinno sie miec na mysli wylacznie "sklad ilosciowy i jakosciowy" aminokwasow. Natomiast cala reszta ze strawionego "bialka"(potoczna nazwa "kesa bialkowego") ma od dawna ustalona "nomenklature" i powinnismy uzywac wlasnie takich terminow jakie ta "nomenklatura" przewiduje. Przykladowo w "miesie kaczki" potocznie nazywanym "bialkiem" mamy np. sole mineralne, witaminy itp, ktore nie powinny stanowic kryterium oceny "wartosci" tego "bialka" Raczej bardziej odpowiednie bedzie rozwazanie o "wartosci kaczki" A wiadomo ze "kaczor" "kaczorowi" nie rowny Inaczej mamy dialog na poziomie "znachorskim" uragajacy elementarnym zasadom logiki i faktom. Nie mozemy robic "OBCIACHU" i uzywac terminologi "planktonu" z "ham-burga" bo to deprecjonuje idee "Optymalnosci"
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
Przypuszczam, ze w miesie "kaczki" i w miesie "swini" zawartosc tych waznych skladnikow bedzie podobna. Pozdr maf ps. sprawdze to w moim programie,meal, tylko mimo ze go napisalem to mam komunikat, ze okres testowania programu juz dla mnie minal i mam go sobie kupic vista jest zadziwiajaca.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Dla przykladu foliany , najwiecej jest ich w czesciach zielonych roslin...
Dlatego między innymi nasz jadłospis powinien być urozmaicony,bo inaczej d**a zbita i trza latać po zestawy witaminowe z tabletkach. Dzięki wszystkim za poświęcony czas. PS. Acha jeszcze jedno....ciekawe czy człowiek jest w stanie zaspokoić wszystkie potrzeby swojego organizmu na makro.,mikro. skł.,witaminy ,BTW . Trzeba uwzględnić indywidualnie każdy organizm i jego zdolności do przyswajania,bo jest przecież wiele ,bogatych w skł. pok. pokarmów i łatwoprzyswajalnych,a jednak nie są one czasem przyswajalne przez dany organizm.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Czytam całą dyskusję i do czego doszliśmy? Najlepiej jeść tyle ile wymaga organizm. A ile wymaga? Któż to wie.
Najlepiej robić jak powiedziała Edyta : "Jeść tyle,żeby się nie zży**ć,a tyle,żeby mieć czym s**ć " .
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
jurek46
Go
|
[quote author=grizzly A "dobry platnik" to jeszcze co najmniej ma dostosowany indywidualnie "dowoz aminokwasow"uwzgledniajacy "osobiste zdolnosci" trawienia bialek i wchlaniania tak strawionych aminokwasow, a wszystko jest "dynamicznie dostosowane", do indywidualnego dziennego zapotrzebowania. Grizli ale chyba nie powiesz że w każde pudełko tych aminokwasów Koncerny farmaceutyczne wkładaja ulotkę którą każą pczeczytac przed zastosowaniem tych aminokwasów.Może powiesz dlaczego to robią,przecież w/g Ciebie plankton nie musi o tym specyfiku nic wiedziec, wystarczy że właśnie mu go przepiszą Twoje Elity. A jakie jest Twoje zdanie.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dzięki bea , już mi się rozjaśniło co do białek.Dobrze ze na to wpadłam , bo dłużej tak jedząc mogłam sobie krzywdę zrobić. Mój mąż się ze mnie śmieje, że taka skrupulatna jestem , że chodząca apteka. On tak dokładnie nie liczy , mówi ze słucha siebie i widzę,że lepiej na tym wychodzi - zadnych ketonów ,białka więcej ,więc pewnie dobrze. A ja przedwczoraj miałam + -, a dziś ++, bo się ucieszyłam że już nie mam ketonów i zmniejszyłam W. Chyba trochę minie zanim ustalę właściwe dla siebie proporcje.
O proszę! Piękny przykład różnic między płciami
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Dzięki bea , już mi się rozjaśniło co do białek.Dobrze ze na to wpadłam , bo dłużej tak jedząc mogłam sobie krzywdę zrobić. Mój mąż się ze mnie śmieje, że taka skrupulatna jestem , że chodząca apteka. On tak dokładnie nie liczy , mówi ze słucha siebie i widzę,że lepiej na tym wychodzi - zadnych ketonów ,białka więcej ,więc pewnie dobrze. A ja przedwczoraj miałam + -, a dziś ++, bo się ucieszyłam że już nie mam ketonów i zmniejszyłam W. Chyba trochę minie zanim ustalę właściwe dla siebie proporcje.
O proszę! Piękny przykład różnic między płciami bo my prosci som
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|