Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Ciekawostka o jajkach (Przeczytany 18257 razy)
|
jurek46
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zakk_87
Go
|
Tam nie jest nic wyjasnone moze sie kto wypowie tresciwiej na ten temat?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mania25
Go
|
To jasne -chodzi o chleb przecież
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mania25
Go
|
.............i z czym go jeść...........
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
"Jaja zawsze uważane były za bardzo zdrowe i pożywne, aż do momentu, gdy odkryto istnienie cholesterolu i jego negatywnego wpływu na choroby serca. Jednakże z drugiej strony pamiętać należy, że cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju każdego organizmu. Bez niego nie może rozwijać się prawidłowo układ nerwowy, ponieważ cholesterol jest głównym składnikiem osłonki włókien nerwowych zapewniającej prawidłowe przewodzenie bodźców."
D A jeszcze tak niedawno (kilka lat w stecz) dałam się nabrać na witamiki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Dopiero teraz o tym się mówi?!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
Jaja wracają do łask. Ale ciągle jest strach przed cholesterolem. Więc jaja i owszem, ale bez dodatku tłuszczu ( bez majonezu, jajecznica na suchej patelni). I o dziwo - jest strach także przed tłuszczem roślinnym, który nie zawiera cholesterolu! Ależ autorowi tego artykułu ze strachu przed miażdzycą nieźle się pomieszało! "Skąd zatem biorą się te wszystkie opowieści o szkodliwości cholesterolu zawartego w jajach? Okazuje się, że często nie samo jajko jest niebezpieczne, ale jego towarzystwo, czyli dodatki, których używamy do przygotowywania potraw z jaj (majonez, boczek, tłuszcze do smażenia). Aby uniknąć błędów, należy przestrzegać dwóch prostych zasad: do smażenia używać patelni, na której można smażyć bez tłuszczu i nie łączyć jajek z produktami, które zawierają tłuszcze (zakazane więc będą jajka z majonezem, jaja na bekonie lub jajecznica z boczkiem). Najzdrowsze są jednak jajka gotowane na miękko. Jajka smażone lub sadzone zachowują co prawda bogactwo witamin i minerałów, ale ze względu na smażenie ich z dodatkiem tłuszczu nie są zbyt polecane, chyba, że przygotowuje się je bez dodatku tłuszczu."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Gdyby nie było strasznie, byłoby śmiesznie. Jakie śmieszne są te opinie, jacy śmieszni muszą być ci rzeczoznawcy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Gdyby nie było strasznie, byłoby śmiesznie. Jakie śmieszne są te opinie, jacy śmieszni muszą być ci rzeczoznawcy.
A najdziwniejsze że nic nie wspominają o najwazniejszym ,przeszkadza im tłuszcz i w tłuszczu widzą wroga a o weglowodanach to nawet nie wspomnieli
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Nie wspomnieli,bo chyba nie trzeba przypominać mądrym ludziom ,że chleb z jajkiem na twardo jest zdrowy. Mądremu nie trzeba powtarzać dwa razy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Ig Nobel 2015 w dziedzinie chemii przypadł zespołowi prof. Colina Rastona z Uniwersytetu Flinders w Australii za opracowanie sposobu, jak odgotować jajka, które miały być na miękko, ale wyszły na twardo. http://www.rp.pl/Nowe-technologie/303189923-Wielkie-znaczenie-badan-nad-gotowaniem-jajka.htmlUgotowanie jajka na miękko, w sam raz, należy do najtrudniejszych zadań na świecie Odcinek nanorurki z lekarstwem można będzie precyzyjnie wprowadzać do wybranych komórek rakowych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Ig Nobel 2015 w dziedzinie chemii przypadł zespołowi prof. Colina Rastona z Uniwersytetu Flinders w Australii za opracowanie sposobu, jak odgotować jajka, które miały być na miękko, ale wyszły na twardo. http://www.rp.pl/Nowe-technologie/303189923-Wielkie-znaczenie-badan-nad-gotowaniem-jajka.htmlUgotowanie jajka na miękko, w sam raz, należy do najtrudniejszych zadań na świecie Nie lepiej je usmażyć skoro to gotowanie takie trudne, że aż naukowców do tego potrzeba?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
usmażone w żyłę?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
A czemu nie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|