Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Dlaczego sól szkodzi? (Przeczytany 15162 razy)
|
zenon
Go
|
Sod jest wskazana w dosc duzych ilosciach na odzywianiu ketogenny, podobnie potas.
Warto wydac jednorazowo 20zl i kupic sobie kilo porzadnej soli himalajskiej, bez antyzbrylaczy, niejodowana. Jest mniej slona niz taka zwykla sol, ma wiele latwo przyswajalnych mineralow.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Sól himalajska.... moja siostra dostała w prezencie lampkę zobioną podobno z tejże soli. Zawsze przy jakiś 'popijanych' imprezach robimy sobie jaja i liżemy ją. Jeszcze parę imprez i lampka zostanie ... zlizana. ,no,to tak jak u mnie wlasnie kupujac lampke z soli nie wyczulam pod palcami,ze to sol,dopiero proba lizania,utwierdzila mnie w przekonaniu,ze to jednak nie sol.Od tamtego momentu dzieci,gdy zobacza kamien kaza mi go lizac.Miedzy innymi z tego tez powodu,by juz nie mylic kamieni z sola zaopatrzylam sie w ksiazke "Tajemnice kamieni".I takim ,to przypadkowym sposobem zaczelam zaglebiac sie w zaczarowany swiat kamieni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mateoosh12
Go
|
o czym ta dyskusja? Proszę o przypis, w którym dr Kwaśniewski zabrania spożywania soli.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ifar
Go
|
Padła tutaj bardzo zła odpowiedź. Jeżeli zbyt dużo soli spożywasz, to właśnie woda się w Tobie zatrzymuje i nie chce wyjść, a nie sraczka żadna!
Przy nadmiarze soli, gradient stężeń nakazuje organizmowi zatrzymać więcej wody. Przez co nerki nie mogą pracować prawidłowo, ponieważ zaczynają pracę, która chce się pozbyć wody (impuls od jakiegoś ośrodka nerwowego) jednak sól zatrzymuję wodę, przez co może dojść do problemów z tymi oto organami.
Również gdy zatrzymuje się więcej wody, wówczas wzrasta ciśnienie tętnicze krwi, a przez to może dojść do zawału, wylewu krwi do mózgu, ślepoty, itp.
Niestety jestem uzależniony od soli. I ktoś tu napisał, KTO ŻRE SÓL ŁYŻKAMI? Otóż ja tak robię. I babcia mi cały czas powtarza: "Jeden gram soli więcej, jeden dzień życia mniej!"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
o czym ta dyskusja? Proszę o przypis, w którym dr Kwaśniewski zabrania spożywania soli.
Nie zabrania, aczkolwiek jeśli organizm uzyskuje doskonałą proporcję składników mineralnych ze zjadanego mięsa, podrobów, jaj – to po co solić? Na ŻO to raczej jest pytanie jak unikać przesolonych (niesmacznych) wytworów przemysłu spożywczego. Stąd ja wędlinę to kupuję tylko gdy nie mam szansy na przygotowanie posiłku ze świeżego mięsa, a potem pluje sobie w brodę, że znowu dałem się nabrać na chemię spożywczą. Parę słów na temat soli jest w poniżej cytowanym wątku. http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/6680185.stm - poglądy naukowe na temat przyczyny wrzodów i raka żołądka, a ilością spożytej soli. Przypomnienie: Obecność HP w żołądku, wrzody, rak żołądka, podwyższone ciśnienie i podwyższone zapotrzebowanie na sól - mają jedną wspólną przyczynę wyższą - błędne odżywianie. Skutecznym leczenim przyczynowym w/w dolegliwości jest Dieta Optymalna. Badania naukowe publikowane w latach siedemdziesiątych XX w. wykazały, że u zdrowych ludzi (studentów - ochotników) pięciokrotne i więcej zwiększenie dobowego spożycia NaCl nie powodowało podwyższenia ciśnienia tętniczego, raka i wrzodów żołądka, podobnie ograniczenie podawania NaCl nie powodowało obniżenia nadciśnienia i leczenia w/w chorób. Prawidłowy wniosek z tych doświadczeń podano j/w. Więcej, z przytoczoną literaturą - dla zainteresowanych w "Jak nie chorować?".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|
|