susi33
Go
|
Tak się złożyło że wraz z kolegami i koleżankami wygraliśmy konkurs ogólnopolski i teraz jedziemy do Sztokholmu na finały ogólnoeuropejskie. Tak się składa że impreza będzie trwała 3 dni. Oczywiście mamy zapewniony hotel z wyżywieniem jednak nie spodziewam się aby to były potrawy ŻO. I tutaj powstaje problem. O ile w Polsce wiem co kupić bo znam język polski i wiem jak odczytywać tabelki to szwedzkiego nie umiem, a uważam, że na pewno będzie taka sytuacja iż będę musiał sam się zatroszczyć o swoje wyżywienie. Jak jest z dostępnością tłustych produktów w Szwecji? Czy są produkty które spełniają stosunek BTW (konkretne marki proszę)? Czy lepiej opłaca mi się brać wałówkę z Polski czy wygodniej będzie kupić boczek w Szwecji i zapić 30% ?
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Kilka lat temu koleżanka mówiła mi, że w Szwecji w produktach spożywczych tłuszczu jest głównie 0 %, taka ponoć "moda". I śledzie na słodko, które wymyślono gdy była bieda. Może na wszelki wypadek warto wziąć na każdy dzień 0,5 l śmietany 30% ?
|
|
|
|
|
|
|
susi33
Go
|
Tak też zrobiłem gdy byłem na finale ogólnopolskim w warszawie. miałem 5 żółtek na każdy dzień plus wziąłem litra śmietany plus parówki i 150g boczku. Na szczęście w prawie każdej knajpie była golonka po bawarsku ,mniam mniam
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Szwecja to w ogole dziwny kraj. Smalcu nieznaja.....to znaczy, ze nie kupisz, wszystko jest z dodatkiem cukru !!!!!! Nawet kaszanka jak juz dostaniesz jest z rodzynkami....wiec proponuje wziac sobie walowke, w koncu to tylko kilka dni. Jajka dostaniesz, boczek tez!!!!!! Przezyjesz!!!
|
|
|
|
|
|
|
zenon
Go
|
Tak na prawde wystarczy wziac z polski dobre maslo. A na miejscu reszte sobie kupisz. Np bierzesz zamawiasz stek wolowy w dobrej restauracji i zjadasz do tego swoj tluszcz.
Jajka na miejscu kupisz, gorzej, ze pewnie klatkowe fermowki.
Jezeli ci sie chce mozesz sobie zrobic pemicany.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Może jajka też są z rodzynkami?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
No to teraz już nie ma problemu. Zaczynają oznaczać żywność znaczkiem LCHF. Polska to dziwny kraj, który nie potrafił docenić najlepszego. Ale co tam, teraz to tylko obyśmy zdrowi byli.
|
|
|
|
|
|
|
Marek Konopka
Go
|
Już widzę tych wielkich polskich specjalistów od żywienia, którzy będą się teraz zachwycać szwedzką mądrością i ichniejszymi "odkryciami", a przez tyle lat byli ślepi i głusi na WIEDZĘ, która powstała w Polsce i którą ciągle mają na wyciągnięcie ręki...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie, nie, oni nie byli ślepi, oni robili wszystko, aby autorytetem nauki wykluczyć społecznie Dietę Optymalną, a dziś wszystko, co tyle lat produkowali przeciw Dr-owi znika z netu! I cisza, nie ma oficjalnie ani Diety Optymalnej, ani lek. med. Jana Kwaśniewskiego! Strusie z wypiętymi ...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Do swojej perfidnej i wyrachowanej ignorancji nigdy się nie będą chcieli przyznać...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...chociaż ci z niższych szczebli drabiny medycznej sami są ofiarami "autorytetów"...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Już widzę tych wielkich polskich specjalistów od żywienia, którzy będą się teraz zachwycać szwedzką mądrością i ichniejszymi "odkryciami", a przez tyle lat byli ślepi i głusi na WIEDZĘ, która powstała w Polsce i którą ciągle mają na wyciągnięcie ręki...
Oj zanim to stwierdza to jeszcze beda musieli rozwiazac tragedie smolenska, pozniej inne problemy i jeszcze cos innego. Na diete przyjdzie czas..... za wiele lat, powie ktorys z kolejnych glow panstwa polskiego " ale przeciez to polska dieta" i jak widac sluch po jej tworcy zaginie. Ale problem jest batrdziej zlozony niz by sie to nam moglo wydawac i jest to temat rzeka. Dlatego powinnismy we wlasnym zakresie diete propagowac i jesc zgodnie z jej zasadami aby za sto lat opowiadac potomstwu kto z kim jak dlugo i ile razy!!!!
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
...chociaż ci z niższych szczebli drabiny medycznej sami są ofiarami "autorytetów"... Ale za to na wakacjach w Dubai byli kazdego roku.!!! No i dlugo nie zyja bo srednio 53 lata. Taki sobie sami los zgotowali. <nie trzeba ich zalowc tylko omijac.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Oj zanim to stwierdza to jeszcze beda musieli rozwiazac tragedie smolenska, pozniej inne problemy i jeszcze cos innego. Na diete przyjdzie czas..... za wiele lat, powie ktorys z kolejnych glow panstwa polskiego " ale przeciez to polska dieta" i jak widac sluch po jej tworcy zaginie. Ale problem jest batrdziej zlozony niz by sie to nam moglo wydawac i jest to temat rzeka. Dlatego powinnismy we wlasnym zakresie diete propagowac i jesc zgodnie z jej zasadami aby za sto lat opowiadac potomstwu kto z kim jak dlugo i ile razy!!!! Adampio, teraz są media i nie da tak się zamieść tego pod dywan. Musieliby zamknąć internet...
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Blackend
|
Też, jak wypełnią misję
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
A historia dalej niczego nie uczy. Nic nie szwedzi.
|
|
|
|
|
|
|
Jazzman
Go
|
|
|