forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2014-09-02, 23:14:50

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.
313648 wiadomości w 3651 wątkach; wysłane przez 89 użytkowników
Najnowszy użytkownik: figan
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  HDL
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 4 5 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: HDL  (Przeczytany 11338 razy)
Zakk_87
Gość


Email
HDL
« : 2008-06-11, 14:31:40 »

Hej  Razz
Smile Jestem ciekawy jakich produktow spozywac mniej  a jakich wiecej zeby podniesc swoj HDL?
Czy niski stosunek `zlego chol` do `dobrego` na DO prowadzi rzeczywiscie do cofania sie miazdzycy tetnic?Jakie powinny byc proporcje BTW?Czy poprostu  to niema znaczenia?Zalozmy ze jem jajka (zoltka codziennie) i hdl sie podnosi czyli gdy frakcje osiagna pozadany   lipogram do cofania sie zmian mazdzycowych za pomoca jaj i innych produktow w DO (przy jakich proporcjach?) I jak sytuacja wyglada jak nie jem na DO zoltek wogule a za to inne produkty miesne w podobnych proporciach?(No ja muszę unikac smietany laktoy ogolnie jestem uczulony chyba bo pozniej mam wypieki  i takie tam rozne chociaz lubie smietane).czyli  gdy hdl maleje w stosunku do ldl to miazdzyca sie nie cofa?dobrze rozumuję?
Jak wyglad amniej wiecej ten proces?
Szukalem na forum ale  konkretnych materialow nie znalazlem chyba ze takie to moje szukanie  Laughing , czytalem ze moze byc poprostu wyplukiwany z tetnic poniewaz sa bardziej dotlenione przez kwasy tluszczowe 

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Zapisane
grizzly
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #1 : 2008-06-11, 14:41:05 »

...Smile Jestem ciekawy jakich produktow spozywac mniej  a jakich wiecej zeby podniesc swoj HDL?...

Zakk_87 Ty to niezle kombinujesz Cool

A co bys dal za taka informacje? Cool Razz

Zapisane
Edyta
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #2 : 2008-06-11, 14:53:22 »

Zakk.Tylko nie daj nerki.
Zapisane
grizzly
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #3 : 2008-06-11, 15:17:18 »

Zakk.Tylko nie daj nerki.

Kazdy cos ma, co moze sie przydac
innym ludziom czy "Mammaliom" Cool Razz


Zapisane
Zakk_87
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #4 : 2008-06-11, 15:29:56 »

W zwiazku z wypowiedzią, że 75mg% trójglicerydów (TRIG) jest w stanie wygenerować za dużą ilość LDL.
Do tej pory zauważałam, że TRIG poniżej 70mg koreluje z likwidacją bardzo wielu chorób.
Okazuje się, że górna granica TRIG powinna wynosić 60mg%.
Jak to osiągnąć?
Wiadomo dieta niskoweglowodanowa jest w stanie znormalizować TRIG.
Gdy ktoś mimo DO ma TRIG wiecej np. 150-200 (są tacy!) udaje mi się TRIG znormalizować zmniejszając T w diecie.
Zatem powyzej jest prosty sposob normalizacji TRIG.
Organizm magazynuje. TRIG (krążący we krwi i ten zdeponowany w tkance tłuszczowej), tworzy tłuszczaki, robi zapasy w postaci cholesterolu LDL(to akuret służy do syntez).
Tak już mamy. Gromadzimy w rózny sposób.
Dr JK trójglicerydy zdeponowane w tkankach leczy zalecajac mniejsza ilość T na dobę. A pochodną TRIG czyli LDL?
O ty trochę powiem.
Poniżej - co na to Amerykanie:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Diety ubogowęglowodanowe ("optymalne") a diety niskotłuszczowe -metaanaliza badań



Alain J. Nordmann i wsp. Effects of low-carbohydrate vs low-fat diets on weight loss and
cardiovascular risk factors. Arch Intern Med 2006;166:285



Na łamach Archives of Internal Medicine Nordman i wsp. przedstawili metaanalizę wyników badań, w
których porównano zastosowanie diet z niską zawartością węglowodanów ( "optymalne") i diet
niskotłuszczowych (o zmniejszonej ilości kilokalorii), u osób z nieprawidłowym BMI. Autorzy do
metaanalizy wybrali 5 badań (447 osób), których czas trwania wynosił co najmniej 6 miesięcy (w 3 z
nich obserwację przedłużono do 12 miesięcy), wykazując, że po 6 miesiącach, w porównaniu z osobami
stosującymi dietę niskotłuszczową redukcyjną, osoby stosujące dietę optymalną uzyskały średnio
utratę masy ciała o 3,3 kg większą. Różnica ta zmniejszała się jednak do 1,0 kg po 12 miesiącach.
Zaobserwowano trend w kierunku większej redukcji ciśnienia skurczowego i rozkurczowego w przypadku
stosowania diety optymalnej, który nie był wykrywalny po 12 miesiącach. Odnotowano natomiast istotne
różnice w parametrach metabolicznych. Stężenie glikemii na czczo ulegało redukcji dla osób
stosujących dietę optymalną w ciągu 6 miesięcy o 8,9 mg% (vs 1,8 mg% przy diecie niskotłuszczowej).
W podgrupie chorych z cukrzycą dieta optymalna pozwoliła uzyskać większą redukcję HbA1c (0,8% vs
0,1% przy diecie nieskotłuszczowej). Dieta niskowęglowodanowa spowodowała niekorzystne zmiany
stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (wyższych o 8,9 mg% i 5,4 mg%, w porównaniu ze
stwierdzanymi po leczeniu dietą niskotłuszczową). Dieta optymalna powodowała redukcję stężeń
trójglicerydów (o 22,1 mg%) oraz wzrost poziomu cholesterolu HDL (o 5,3 mg%). Zdaniem autorów,
uzyskane wyniki uzasadniają podjęcie dalszych badań klinicznych poświęconych stosowaniu diety
optymalnej do redukcji masy ciała. Ze względu na niekorzystne zmiany stężeń cholesterolu całkowitego
i cholesterolu LDL, a także brak danych o wpływie na choroby układu sercowo-naczyniowego, diety
niskowęglowodanowe nie mogą być jednak obecnie rekomendowane jako diety lecznicze.

VADEMECUM 9/2006

Data ukazania się notatki: 24 marca 2006

Opracowane na podstawie: Archives of Internal Medicine / 13 lutego 2006



Marek Kowrach
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak to wygląda z punktu widzenia biochemii i mojego:

Należy się pacjentom wyjaśnienie.

Lipoproteiny o dużej gęstości (HDL) pobierają cholesterol uwalniany do osocza z obumierających
komórek, a dokładniej z ich błon biologicznych. Z czego składają się błony biologiczne wiemy (Moja
książka, rodz.1).

Zestryfikowany w lipoproteinie HDL cholesterol zostaje przeniesiony do LDL przez białka
transportowe. Rolą LDL (lipoproteiny o małej gęstości) jest transport cholesterolu do tkanek
obwodowych.

Komórka pobiera lipoproteinę LDL przy pomocy receptora LDL umieszczonego na jej powierzchni. Komórki
otrzymują zatem cholesterol z osocza. Nie wszystkie. Jedynie komórki wątroby i jelita są w stanie
syntetyzować go de novo, podobnie jak są w stanie syntetyzować HDL. Kiedy cholesterol znajduje się
wewnątrz komórki w obfitości nowe receptory LDL nie są syntetyzowane i pobieranie dodatkowych ilości
cholesterolu zostaje zablokowane. LDL niestety musi krążyć i czekać na swoją kolej. Duża ilość LDL w
osoczu jest między innymi dowodem na wystarczającą ilość materiału energetycznego w środku komórki (!!!)

LDL powstaje z VLDL, a VLDL powstaje z trójglicerydów. VLDL spełnia funkcję transportera
trójglicerydów (trójacylogliceroli) z wątroby, powstaje z nadwyżki trójacylogliceroli. Nadwyżka
trójacylogliceroli jest wynikiem lipogenezy (przy udziale cyklu pentozowego) i podaży wolnych kwasów
tłuszczowych. A tak bardziej zrozumiałym językiem - dieta z nadmiarem tłuszczu nie pozwala
wykorzystać własnego, zarówno tego w LDL, tego w postaci cholesterolu i tego w postaci
tróglicerydów. Kwasy żółciowe obecne w żółci (do trawienia spożytego tłuszczu, powstaja z krążącego cholesterolu)
 PONOWNIE SIĘ WCHŁANIAJĄ w jelicie.
Trzebaby zatem zjeść warzywo BEZ tłuszczu by przyśpieszyc wydalenie kwasów tłuszcowych...
Poczatkujacym optymalnym mówilam ze tłuszcz "wpleciony" w warzywo jest ok.
BO JEST GO WIĘCEJ. Po zmniejszeniu obrotu szlakami metabolizmu weglowodanów TAKA
(czyli 2,5gT/kg naleznej wagi ciała)
ilość T nie jest potrzebna. WYDAJE sie wstepnie, że 1,5-2g/kg/dobę jest OK.
Organizm robi zapasy "na złe czasy". Głodówka/post likwiduje je wraz z obniżaniem
niestety HDL-u.
Produkty mleczne mają udział w produkcji LDL 20%. Leczenie rotacją pr. mlecznych nie jest zatem leczeniem kompletnym.
Dlaczego pr. mleczne mają udział w produkcji cholesterolu? Aminokwasy glukogenne, laktoza/kwas mlekowy, wapń skutkują
produkcją glukozy. Matka Natura mądrze to wymyśliła. Jeżeli karmiąca 10 000 lat temu nie miała
dłuższy czas co jeść - miała możliwie dużą/długą w czasie gwarancję utrzymania przy życiu własnego
dziecka.

NADMIAR TŁUSZCZU nie pozwala strawić własnego. Teraz bardziej zrozumiałe jest, mam nadzieję, że
dieta ochudzająca, zmniejszająca LDL, trójglicerydy, androgeny, estrogeny itp. jest dietą opartą na
jajach/rybach/wołowinie/wieprzowinie i WARZYWACH.

50 g białka (np. 8 jaj) i 50 g tłuszczu (np. smalec) i węglowodany w postaci warzyw dobrze
spełniają te kryteria. Choć lepiej normalizuje się LDL na diecie bez ...jaj.
Nie jestem jednak jej zwolennikiem, szczegolnie gdy zainteresowany ...lubi jaja.
Można wtedy robić 1 x w tyg. bez jaj. Nie wiem czy to wystarczy...
Można dobierać swoją dawke T 50-w/w moich zaleceń.

Nadmiary składników do produkcji trójglicerydów (węglowodanów, tłuszczów) wraz z uaktywnieniem
tworzenia się glukozy (wszystkie produkty mleczne) i zatem uaktywnienie cyklu pentozowego (służy
m.in. do produkcji tłuszczów) prowadzi do nikąd. Nie powinniśmy zatem pić śmietany w ilościach
przemysłowych by obniżyć stężenie własnych tłuszczów. Zalecana dieta z obniżeniem dobowego spożycia T
jest logiczna. Podobnie jak logiczne jest zjedzenie WARZYWA, by kwasy tłuszczowe nie zamieniły się z powrotem w
LDL (krązenie jelitowo-watrobowe). Wydalenie ich spowoduje skorzystanie z własnych zapasów LDL, które są na razie
w nadmiarze. W nadmiarze bo organizm nie wyprodukował receptora dla LDL, BO W KOMÓRCE TEGO SKŁADNIKA
MA ZD DUŻO.
Dieta z nadmiarem tłuszczu, który buduje LDL nie sprzyja obniżaniu jego stężenia.

1:1 B:T jest szybką drogą do spalania tłuszczów, można spalać je wolniej. Każdy ma prawo do własnej
drogi. Medycyna klasyczna wzorując się na zdrowej młodzieży poleca HDL: LDL 1:1, a LDL mniej niż
100mg% choć wg ostatnich badań nad zdrową młodzieżą i populacją długowiecznych LDL powinno byc
poniżej 70mg%.
Szkoda, że Zbynek, Bruford i inni lekarze nie wypowiedzieli sie jak wygląja lipidogramy ich 90 latków
lub lipidorgamy zdrowej młodzieży.
Nie przejmyjmy sie tym zbytnio...
Wyciągajmy wnioski i działajmy (każdy ile chce!).
lek. med. Ewa Bednarczyk-Witoszek






Jesli ma ktos  cos dodania to prosze bardzo o udzielenie sie w wątku

 pozdrawiam
Zapisane
Zakk_87
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #5 : 2008-06-11, 15:36:48 »

Stosuję żywienie optymalne dość długo, nigdy nie robiłem żadnych badań bo uważałem  ze nie trzeba ,dziś twierdzę ,ze badania należy jednak robić aby wiedzieć jakie popelnia sie błędy żywieniowe. Jadłem zawsze duzo jaj i smietany i cztery miesiace temu miałem wyniki nie za ciekawe chol calłkowity 7,7, HDL 2,93, LDL 3,83 a trojglic. 2,03 ale tym sie nie przejmowałem, gdyz dobrego było 38% a HDL do LDL 1;1,3. W miedzyczasie stwierdzono u mnie kamienie żółciowe i po tydzień trwającym ataku schudłem z 68 kg do 62 kg i waga ta utrzymuje sie od 2,5 miesiąca. Musialem zrezygnować z jaj choć od dwóch tygodni jem jaj a i raz po raz śmietanę. Zrobiłem ponowne badanie  i wydaje misie że wyniki są duzo gorsze bo HGB spadło na 13,4 i HCT na 40,8 pozostałe wyniki krwi sa dobre trójglicerydy spadły na 1,34 ale jest to w innych jednostkach niz poprzednio? obecnie mg/dl   , cholesterol calkowity też spadł nie znacznie na 303, ale HDL spadło bardzo mocno na 53,8, natomiast LDL 225,4. Co z tego wynika stosunek HDL do całkowitego cholesterolu spadł z 38 na 18 %,l natomiast HDL do LDL z 1- 1,3 zmienil się na 1-4,2. Ja myślałem ,ze jak zgubiłem tyle kg przy wzroscie 169 cm to wyniki beda duzo lepsze. Czy ktos potrafi mi powiedzieć co sie stało bo nie brałem zadnych leków na cholesterol  tylko biore symboliczna dawke na nadciśnienie. Z kamieniami nie wypowiadam sie zanim nie zrobie ponownie USG


To wychodzi na to ze to wlasnie jajeczka w calosci sa najlepsze + warzywa+nieduza ilosc tluszczu(smalec)+ WARZYWA   

No o produktach mleczny nie zapominajac bo to one podnosza jak wynika z postow


Pozdrawiam  Smile
Zapisane
Zakk_87
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #6 : 2008-06-11, 15:43:28 »

Chodzilo mi ze produkty mleczne podnosza LDL
Zapisane
Edyta
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #7 : 2008-06-11, 16:19:39 »

Myślę,że lepiej dla Ciebie by było, gdybyś się zajął innymi stosunkami niż hdl do ldl .
Zapisane
lekarka
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #8 : 2008-06-11, 18:35:17 »

Popieram  Cool.
HDL rośnie na diecie niskowęglowodanowej i ubogiej w produkty cukrogenne (produkty mleczne co 5 dni?; po 4 tyg powinno czerwienienie się po nich zniknąć).
Zapisane
Zakk_87
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #9 : 2008-06-11, 20:22:57 »

Dziękuje    Smile
Zapisane
wojteks
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #10 : 2008-06-12, 07:41:22 »

A ja to wim, ale nie powiem  Laughing, bo każdy sobie może przeczytać i może więcej wiedzieć niż przeciętnie.
O dziś z subskrybcji otrzymałem np:

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=459
W "pliki do pobrania" dodano plik .doc:
Jan Kwaśniewski - "Wademekum miażdżycy" - Rola składników mineralnych w rozwoju miażdżycy. (cz.II) (.doc)

Jak na www.dr-kwasniewski nie możesz sam odszukać, to możesz sobie też Zakk pobłądzić w googlu wpisując "wademekum miażdżycy" - może Ci wyszuka jak trzeba np: Jan Kwaśniewski - "Miażdżyca jest chorobą uleczalną", albo Jan Kwaśniewski - "Wademekum miażdżycy" - Rola cholesterolu w miażdżycy cz.II , albo: no jest tego od metra i ... Very Happy
Zapisane
lekarka
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #11 : 2008-06-13, 09:42:45 »

Ten link wskazany przez Wojteks to Świeta Prawda.
Z ubolewaniem chylę głowę nad brakiem chęci czytania w ogóle przez lekarzy w tym kraju i potępianiem wiedzy dra JK, tak a' priori.
System kształcenia lekarzy w Polsce jest zły. Durne obowiazkowe kursy na punkty, które nic nie wnoszą. Strata czasu.
DO jest bogata w zespół wit. B.
Poniżej mój dodatek.
Betablokery też nasilają nieprawidłowości w lipidogramie.
Nie doceniałam negatywnej strony wit. C. Czy dr JK ma jakieś osobiste obserwacje? Ja powstawanie pajaczków (pękanie naczyń) wokół kostek u długo stosujących DO wiązałam z brakiem Wit C, a tak naprawdę bardziej z nadmiarem białka w dobowej diecie.
Miażdżycorodna dieta wywołuje i utrzymuje hiperestrogenizm. Estrogeny to też tłuszcze.
Leki antykoncepcyjne normując równowagę estrogenowo-progesteronową przepychają jedzone nadmiary materiałów energetycznych w kierunku tworzenia się innych tłuszczow (trójglicerydy, cholesterol-LDL).
Czas powiedzieć na głos: utrzymujmy trójglicerydy poniżej 60mg% (poniżej 0,45mmol/l) na stałe.
Potem trzeba będzie ustosunkować się do dobowej dawki białka (dobowe zapotrzebowanie), tak by porada była bardzo przejrzysta.
Zapisane
lekarka
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #12 : 2008-06-13, 10:07:20 »

Bea, całość wiedzy o szlakach jest na rysunku na str 251 w mojej książce.
Choć rozumiem, że można się po tym "biegle" poruszać po przeczytaniu Harpera i Streyera .
Zapisane
wojteks
Gość


Email
Odp: ox-HDL
« Odpowiedz #13 : 2008-06-13, 11:11:15 »

Zabawna jest teoria ox-LDL. Tyle ma wspólnego z rozwojem miażdżycy, co mniej więcej wół z mlekiem. Confused
Zapisane
grizzly
Gość


Email
Odp: ox-HDL
« Odpowiedz #14 : 2008-06-13, 11:39:50 »

Zabawna jest teoria ox-LDL. Tyle ma wspólnego z rozwojem miażdżycy, co mniej więcej wół z mlekiem. Confused

Mozemy sledzic "szlaki metaboliczne" i przekonywac sie na wzajem,
ze "tylko jedna jest prawda" Cool tylko!!!
nikt nie moze zapominac i zaprzeczac
ze miazdzyca i jej powiklania sa dostepne do
"[size=pt]precyzyjnego ujawniania i monitorowania[/size]"

Liczy sie tylko to czy miazdzyca pojawia sie
i czy dana "procedura" u konkretnego czlowieka
w konkretnej sytuacji, powoduje "znikanie miazdzycy"
czy jak to zbyt czesto sie dzieje:

[size=pt]objawy "staja sie galopujace"[/size]
np. "pekaja tkanki" pojawiaja sie "udary" Shocked Shocked Cool

Wszystko tak na prawde zalezy od "jakosci lekarza"
czy potrafi w danej konkretnie "sytuacji klinicznej"(kazdy pacjent jest inny)
"okielznac szlaki metaboliczne" aby przebiagaly w takim a nie innym kierunku. Cool

Upraszczajac
[size=pt]"aby wieko trumny zmusic do podnoszenia"[/size]

Zapisane
wojteks
Gość


Email
Odp: ox-HDL
« Odpowiedz #15 : 2008-06-13, 12:17:11 »

"okielznac szlaki metaboliczne" aby przebiagaly w takim a nie innym kierunku.

Jasne, najskuteczniej w Hameryce kielzna się poziom cholesterolu we krwi lowostatyną (hamuje reduktazę HMG-CoA) i jej pochodnymi. W takim przypadku nadmiar acetylo-CoA pochodzenia pirogronianowego stymuluje karboksylazę acetylo-CoA i szlak pentozowy, a w efekcie wzrost stężenia malonylo-CoA, stymuluje transcylazę malonylową... A więc okielznując produkcję cholesterolu, rozdmuchuje się syntezę triglicerydów...
I efekt jest ewidentny, bo Hamerykanie mają średnio poniżej 200 cholesterolu, ale już 30% zatuczonego społeczeństwa.
Czyli "dać małpie dynamit". Zarabia "producent dynamitu", a za resztę zapłaci ubezpieczenie społeczne... Confused Tak cwanie się bogacą, bo nie wierzę, że tego co napisałem nie WIEDZĄ.
Zapisane
toan
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #16 : 2008-06-13, 12:56:34 »

Cześć Wojtku!,
Widzę, że nie próżnujesz! Shocked.
Czy 28-go zdajesz egzamin?, bo nie widziałem Cię jeszcze 10-go na liście kandydatów?.
Zapisane
wojteks
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #17 : 2008-06-13, 13:13:16 »

Przesłałem priva!.
Zapisane
Edyta
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #18 : 2008-06-13, 13:21:20 »

Zdajesz do gimnazjum ?
Zapisane
grizzly
Gość


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #19 : 2008-06-13, 13:24:55 »

Zdajesz do gimnazjum ?

Nas [size=pt]"zadymka"[/size] nie "oslepi" Cool

I swoje wiemy, no nie Edyta?  Razz Razz Razz

Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.097 sekund z 17 zapytaniami.