forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2017-08-19, 11:10:18

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
8. ┼╗ycie bez ruchu nie jest ┼╝yciem. Starajmy si─Ö rusza─ç w ka┼╝dym wieku, dostosowuj─ůc rodzaj i wielko┼Ť─ç wysi┼éku do mo┼╝liwo┼Ťci naszego organizmu.
484921 wiadomoÂci w 3916 w▒tkach; wys│ane przez 51 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: Zofia
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  HDL
« poprzedni nastŕpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: HDL  (Przeczytany 19374 razy)
Zakk_87
GoŠ


Email
HDL
« : 2008-06-11, 14:31:40 »

Hej  Razz
Smile Jestem ciekawy jakich produktow spozywac mniej  a jakich wiecej zeby podniesc swoj HDL?
Czy niski stosunek `zlego chol` do `dobrego` na DO prowadzi rzeczywiscie do cofania sie miazdzycy tetnic?Jakie powinny byc proporcje BTW?Czy poprostu  to niema znaczenia?Zalozmy ze jem jajka (zoltka codziennie) i hdl sie podnosi czyli gdy frakcje osiagna pozadany   lipogram do cofania sie zmian mazdzycowych za pomoca jaj i innych produktow w DO (przy jakich proporcjach?) I jak sytuacja wyglada jak nie jem na DO zoltek wogule a za to inne produkty miesne w podobnych proporciach?(No ja musz─Ö unikac smietany laktoy ogolnie jestem uczulony chyba bo pozniej mam wypieki  i takie tam rozne chociaz lubie smietane).czyli  gdy hdl maleje w stosunku do ldl to miazdzyca sie nie cofa?dobrze rozumuj─Ö?
Jak wyglad amniej wiecej ten proces?
Szukalem na forum ale  konkretnych materialow nie znalazlem chyba ze takie to moje szukanie  Laughing , czytalem ze moze byc poprostu wyplukiwany z tetnic poniewaz sa bardziej dotlenione przez kwasy tluszczowe 

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Zapisane
grizzly
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #1 : 2008-06-11, 14:41:05 »

...Smile Jestem ciekawy jakich produktow spozywac mniej  a jakich wiecej zeby podniesc swoj HDL?...

Zakk_87 Ty to niezle kombinujesz Cool

A co bys dal za taka informacje? Cool Razz

Zapisane
Edyta
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #2 : 2008-06-11, 14:53:22 »

Zakk.Tylko nie daj nerki.
Zapisane
grizzly
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #3 : 2008-06-11, 15:17:18 »

Zakk.Tylko nie daj nerki.

Kazdy cos ma, co moze sie przydac
innym ludziom czy "Mammaliom" Cool Razz


Zapisane
Zakk_87
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #4 : 2008-06-11, 15:29:56 »

W zwiazku z wypowiedzi─ů, ┼╝e 75mg% tr├│jgliceryd├│w (TRIG) jest w stanie wygenerowa─ç za du┼╝─ů ilo┼Ť─ç LDL.
Do tej pory zauwa┼╝a┼éam, ┼╝e TRIG poni┼╝ej 70mg koreluje z likwidacj─ů bardzo wielu chor├│b.
Okazuje si─Ö, ┼╝e g├│rna granica TRIG powinna wynosi─ç 60mg%.
Jak to osi─ůgn─ů─ç?
Wiadomo dieta niskoweglowodanowa jest w stanie znormalizowa─ç TRIG.
Gdy kto┼Ť mimo DO ma TRIG wiecej np. 150-200 (s─ů tacy!) udaje mi si─Ö TRIG znormalizowa─ç zmniejszaj─ůc T w diecie.
Zatem powyzej jest prosty sposob normalizacji TRIG.
Organizm magazynuje. TRIG (kr─ů┼╝─ůcy we krwi i ten zdeponowany w tkance t┼éuszczowej), tworzy t┼éuszczaki, robi zapasy w postaci cholesterolu LDL(to akuret s┼éu┼╝y do syntez).
Tak ju┼╝ mamy. Gromadzimy w r├│zny spos├│b.
Dr JK tr├│jglicerydy zdeponowane w tkankach leczy zalecajac mniejsza ilo┼Ť─ç T na dob─Ö. A pochodn─ů TRIG czyli LDL?
O ty troch─Ö powiem.
Poni┼╝ej - co na to Amerykanie:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Diety ubogowęglowodanowe ("optymalne") a diety niskotłuszczowe -metaanaliza badań



Alain J. Nordmann i wsp. Effects of low-carbohydrate vs low-fat diets on weight loss and
cardiovascular risk factors. Arch Intern Med 2006;166:285



Na łamach Archives of Internal Medicine Nordman i wsp. przedstawili metaanalizę wyników badań, w
kt├│rych por├│wnano zastosowanie diet z nisk─ů zawarto┼Ťci─ů w─Öglowodan├│w ( "optymalne") i diet
niskot┼éuszczowych (o zmniejszonej ilo┼Ťci kilokalorii), u os├│b z nieprawid┼éowym BMI. Autorzy do
metaanalizy wybrali 5 badań (447 osób), których czas trwania wynosił co najmniej 6 miesięcy (w 3 z
nich obserwacj─Ö przed┼éu┼╝ono do 12 miesi─Öcy), wykazuj─ůc, ┼╝e po 6 miesi─ůcach, w por├│wnaniu z osobami
stosuj─ůcymi diet─Ö niskot┼éuszczow─ů redukcyjn─ů, osoby stosuj─ůce diet─Ö optymaln─ů uzyska┼éy ┼Ťrednio
utrat─Ö masy cia┼éa o 3,3 kg wi─Öksz─ů. R├│┼╝nica ta zmniejsza┼éa si─Ö jednak do 1,0 kg po 12 miesi─ůcach.
Zaobserwowano trend w kierunku wi─Ökszej redukcji ci┼Ťnienia skurczowego i rozkurczowego w przypadku
stosowania diety optymalnej, kt├│ry nie by┼é wykrywalny po 12 miesi─ůcach. Odnotowano natomiast istotne
różnice w parametrach metabolicznych. Stężenie glikemii na czczo ulegało redukcji dla osób
stosuj─ůcych diet─Ö optymaln─ů w ci─ůgu 6 miesi─Öcy o 8,9 mg% (vs 1,8 mg% przy diecie niskot┼éuszczowej).
W podgrupie chorych z cukrzyc─ů dieta optymalna pozwoli┼éa uzyska─ç wi─Öksz─ů redukcj─Ö HbA1c (0,8% vs
0,1% przy diecie nieskotłuszczowej). Dieta niskowęglowodanowa spowodowała niekorzystne zmiany
stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (wyższych o 8,9 mg% i 5,4 mg%, w porównaniu ze
stwierdzanymi po leczeniu diet─ů niskot┼éuszczow─ů). Dieta optymalna powodowa┼éa redukcj─Ö st─Ö┼╝e┼ä
tr├│jgliceryd├│w (o 22,1 mg%) oraz wzrost poziomu cholesterolu HDL (o 5,3 mg%). Zdaniem autor├│w,
uzyskane wyniki uzasadniaj─ů podj─Öcie dalszych bada┼ä klinicznych po┼Ťwi─Öconych stosowaniu diety
optymalnej do redukcji masy ciała. Ze względu na niekorzystne zmiany stężeń cholesterolu całkowitego
i cholesterolu LDL, a także brak danych o wpływie na choroby układu sercowo-naczyniowego, diety
niskow─Öglowodanowe nie mog─ů by─ç jednak obecnie rekomendowane jako diety lecznicze.

VADEMECUM 9/2006

Data ukazania si─Ö notatki: 24 marca 2006

Opracowane na podstawie: Archives of Internal Medicine / 13 lutego 2006



Marek Kowrach
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak to wygl─ůda z punktu widzenia biochemii i mojego:

Nale┼╝y si─Ö pacjentom wyja┼Ťnienie.

Lipoproteiny o du┼╝ej g─Östo┼Ťci (HDL) pobieraj─ů cholesterol uwalniany do osocza z obumieraj─ůcych
kom├│rek, a dok┼éadniej z ich b┼éon biologicznych. Z czego sk┼éadaj─ů si─Ö b┼éony biologiczne wiemy (Moja
ksi─ů┼╝ka, rodz.1).

Zestryfikowany w lipoproteinie HDL cholesterol zostaje przeniesiony do LDL przez białka
transportowe. Rol─ů LDL (lipoproteiny o ma┼éej g─Östo┼Ťci) jest transport cholesterolu do tkanek
obwodowych.

Kom├│rka pobiera lipoprotein─Ö LDL przy pomocy receptora LDL umieszczonego na jej powierzchni. Kom├│rki
otrzymuj─ů zatem cholesterol z osocza. Nie wszystkie. Jedynie kom├│rki w─ůtroby i jelita s─ů w stanie
syntetyzowa─ç go de novo, podobnie jak s─ů w stanie syntetyzowa─ç HDL. Kiedy cholesterol znajduje si─Ö
wewn─ůtrz kom├│rki w obfito┼Ťci nowe receptory LDL nie s─ů syntetyzowane i pobieranie dodatkowych ilo┼Ťci
cholesterolu zostaje zablokowane. LDL niestety musi kr─ů┼╝y─ç i czeka─ç na swoj─ů kolej. Du┼╝a ilo┼Ť─ç LDL w
osoczu jest mi─Ödzy innymi dowodem na wystarczaj─ůc─ů ilo┼Ť─ç materia┼éu energetycznego w ┼Ťrodku kom├│rki (!!!)

LDL powstaje z VLDL, a VLDL powstaje z trójglicerydów. VLDL spełnia funkcję transportera
tr├│jgliceryd├│w (tr├│jacylogliceroli) z w─ůtroby, powstaje z nadwy┼╝ki tr├│jacylogliceroli. Nadwy┼╝ka
tr├│jacylogliceroli jest wynikiem lipogenezy (przy udziale cyklu pentozowego) i poda┼╝y wolnych kwas├│w
tłuszczowych. A tak bardziej zrozumiałym językiem - dieta z nadmiarem tłuszczu nie pozwala
wykorzystać własnego, zarówno tego w LDL, tego w postaci cholesterolu i tego w postaci
tr├│gliceryd├│w. Kwasy ┼╝├│┼éciowe obecne w ┼╝├│┼éci (do trawienia spo┼╝ytego t┼éuszczu, powstaja z kr─ů┼╝─ůcego cholesterolu)
 PONOWNIE SI─ś WCH┼üANIAJ─ä w jelicie.
Trzebaby zatem zje┼Ť─ç warzywo BEZ t┼éuszczu by przy┼Ťpieszyc wydalenie kwas├│w t┼éuszcowych...
Poczatkujacym optymalnym mówilam ze tłuszcz "wpleciony" w warzywo jest ok.
BO JEST GO WI─śCEJ. Po zmniejszeniu obrotu szlakami metabolizmu weglowodan├│w TAKA
(czyli 2,5gT/kg naleznej wagi ciała)
ilo┼Ť─ç T nie jest potrzebna. WYDAJE sie wstepnie, ┼╝e 1,5-2g/kg/dob─Ö jest OK.
Organizm robi zapasy "na złe czasy". Głodówka/post likwiduje je wraz z obniżaniem
niestety HDL-u.
Produkty mleczne maj─ů udzia┼é w produkcji LDL 20%. Leczenie rotacj─ů pr. mlecznych nie jest zatem leczeniem kompletnym.
Dlaczego pr. mleczne maj─ů udzia┼é w produkcji cholesterolu? Aminokwasy glukogenne, laktoza/kwas mlekowy, wap┼ä skutkuj─ů
produkcj─ů glukozy. Matka Natura m─ůdrze to wymy┼Ťli┼éa. Je┼╝eli karmi─ůca 10 000 lat temu nie mia┼éa
d┼éu┼╝szy czas co je┼Ť─ç - mia┼éa mo┼╝liwie du┼╝─ů/d┼éug─ů w czasie gwarancj─Ö utrzymania przy ┼╝yciu w┼éasnego
dziecka.

NADMIAR TŁUSZCZU nie pozwala strawić własnego. Teraz bardziej zrozumiałe jest, mam nadzieję, że
dieta ochudzaj─ůca, zmniejszaj─ůca LDL, tr├│jglicerydy, androgeny, estrogeny itp. jest diet─ů opart─ů na
jajach/rybach/wołowinie/wieprzowinie i WARZYWACH.

50 g białka (np. 8 jaj) i 50 g tłuszczu (np. smalec) i węglowodany w postaci warzyw dobrze
spe┼éniaj─ů te kryteria. Cho─ç lepiej normalizuje si─Ö LDL na diecie bez ...jaj.
Nie jestem jednak jej zwolennikiem, szczegolnie gdy zainteresowany ...lubi jaja.
Mo┼╝na wtedy robi─ç 1 x w tyg. bez jaj. Nie wiem czy to wystarczy...
Mo┼╝na dobiera─ç swoj─ů dawke T 50-w/w moich zalece┼ä.

Nadmiary składników do produkcji trójglicerydów (węglowodanów, tłuszczów) wraz z uaktywnieniem
tworzenia się glukozy (wszystkie produkty mleczne) i zatem uaktywnienie cyklu pentozowego (służy
m.in. do produkcji t┼éuszcz├│w) prowadzi do nik─ůd. Nie powinni┼Ťmy zatem pi─ç ┼Ťmietany w ilo┼Ťciach
przemysłowych by obniżyć stężenie własnych tłuszczów. Zalecana dieta z obniżeniem dobowego spożycia T
jest logiczna. Podobnie jak logiczne jest zjedzenie WARZYWA, by kwasy tłuszczowe nie zamieniły się z powrotem w
LDL (kr─ůzenie jelitowo-watrobowe). Wydalenie ich spowoduje skorzystanie z w┼éasnych zapas├│w LDL, kt├│re s─ů na razie
w nadmiarze. W nadmiarze bo organizm nie wyprodukował receptora dla LDL, BO W KOMÓRCE TEGO SKŁADNIKA
MA ZD DU┼╗O.
Dieta z nadmiarem tłuszczu, który buduje LDL nie sprzyja obniżaniu jego stężenia.

1:1 B:T jest szybk─ů drog─ů do spalania t┼éuszcz├│w, mo┼╝na spala─ç je wolniej. Ka┼╝dy ma prawo do w┼éasnej
drogi. Medycyna klasyczna wzoruj─ůc si─Ö na zdrowej m┼éodzie┼╝y poleca HDL: LDL 1:1, a LDL mniej ni┼╝
100mg% cho─ç wg ostatnich bada┼ä nad zdrow─ů m┼éodzie┼╝─ů i populacj─ů d┼éugowiecznych LDL powinno byc
poni┼╝ej 70mg%.
Szkoda, ┼╝e Zbynek, Bruford i inni lekarze nie wypowiedzieli sie jak wygl─ůja lipidogramy ich 90 latk├│w
lub lipidorgamy zdrowej młodzieży.
Nie przejmyjmy sie tym zbytnio...
Wyci─ůgajmy wnioski i dzia┼éajmy (ka┼╝dy ile chce!).
lek. med. Ewa Bednarczyk-Witoszek






Jesli ma ktos  cos dodania to prosze bardzo o udzielenie sie w w─ůtku

 pozdrawiam
Zapisane
Zakk_87
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #5 : 2008-06-11, 15:36:48 »

Stosuj─Ö ┼╝ywienie optymalne do┼Ť─ç d┼éugo, nigdy nie robi┼éem ┼╝adnych bada┼ä bo uwa┼╝a┼éem  ze nie trzeba ,dzi┼Ť twierdz─Ö ,ze badania nale┼╝y jednak robi─ç aby wiedzie─ç jakie popelnia sie b┼é─Ödy ┼╝ywieniowe. Jad┼éem zawsze duzo jaj i smietany i cztery miesiace temu mia┼éem wyniki nie za ciekawe chol cal┼ékowity 7,7, HDL 2,93, LDL 3,83 a trojglic. 2,03 ale tym sie nie przejmowa┼éem, gdyz dobrego by┼éo 38% a HDL do LDL 1;1,3. W miedzyczasie stwierdzono u mnie kamienie ┼╝├│┼éciowe i po tydzie┼ä trwaj─ůcym ataku schud┼éem z 68 kg do 62 kg i waga ta utrzymuje sie od 2,5 miesi─ůca. Musialem zrezygnowa─ç z jaj cho─ç od dw├│ch tygodni jem jaj a i raz po raz ┼Ťmietan─Ö. Zrobi┼éem ponowne badanie  i wydaje misie ┼╝e wyniki s─ů duzo gorsze bo HGB spad┼éo na 13,4 i HCT na 40,8 pozosta┼ée wyniki krwi sa dobre tr├│jglicerydy spad┼éy na 1,34 ale jest to w innych jednostkach niz poprzednio? obecnie mg/dl   , cholesterol calkowity te┼╝ spad┼é nie znacznie na 303, ale HDL spad┼éo bardzo mocno na 53,8, natomiast LDL 225,4. Co z tego wynika stosunek HDL do ca┼ékowitego cholesterolu spad┼é z 38 na 18 %,l natomiast HDL do LDL z 1- 1,3 zmienil si─Ö na 1-4,2. Ja my┼Ťla┼éem ,ze jak zgubi┼éem tyle kg przy wzroscie 169 cm to wyniki beda duzo lepsze. Czy ktos potrafi mi powiedzie─ç co sie sta┼éo bo nie bra┼éem zadnych lek├│w na cholesterol  tylko biore symboliczna dawke na nadci┼Ťnienie. Z kamieniami nie wypowiadam sie zanim nie zrobie ponownie USG


To wychodzi na to ze to wlasnie jajeczka w calosci sa najlepsze + warzywa+nieduza ilosc tluszczu(smalec)+ WARZYWA   

No o produktach mleczny nie zapominajac bo to one podnosza jak wynika z postow


Pozdrawiam  Smile
Zapisane
Zakk_87
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #6 : 2008-06-11, 15:43:28 »

Chodzilo mi ze produkty mleczne podnosza LDL
Zapisane
Edyta
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #7 : 2008-06-11, 16:19:39 »

My┼Ťl─Ö,┼╝e lepiej dla Ciebie by by┼éo, gdyby┼Ť si─Ö zaj─ů┼é innymi stosunkami ni┼╝ hdl do ldl .
Zapisane
lekarka
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #8 : 2008-06-11, 18:35:17 »

Popieram  Cool.
HDL ro┼Ťnie na diecie niskow─Öglowodanowej i ubogiej w produkty cukrogenne (produkty mleczne co 5 dni?; po 4 tyg powinno czerwienienie si─Ö po nich znikn─ů─ç).
Zapisane
Zakk_87
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #9 : 2008-06-11, 20:22:57 »

Dzi─Ökuje    Smile
Zapisane
wojteks
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #10 : 2008-06-12, 07:41:22 »

A ja to wim, ale nie powiem  Laughing, bo ka┼╝dy sobie mo┼╝e przeczyta─ç i mo┼╝e wi─Öcej wiedzie─ç ni┼╝ przeci─Ötnie.
O dzi┼Ť z subskrybcji otrzyma┼éem np:

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=459
W "pliki do pobrania" dodano plik .doc:
Jan Kwa┼Ťniewski - "Wademekum mia┼╝d┼╝ycy" - Rola sk┼éadnik├│w mineralnych w rozwoju mia┼╝d┼╝ycy. (cz.II) (.doc)

Jak na www.dr-kwasniewski nie mo┼╝esz sam odszuka─ç, to mo┼╝esz sobie te┼╝ Zakk pob┼é─ůdzi─ç w googlu wpisuj─ůc "wademekum mia┼╝d┼╝ycy" - mo┼╝e Ci wyszuka jak trzeba np: Jan Kwa┼Ťniewski - "Mia┼╝d┼╝yca jest chorob─ů uleczaln─ů", albo Jan Kwa┼Ťniewski - "Wademekum mia┼╝d┼╝ycy" - Rola cholesterolu w mia┼╝d┼╝ycy cz.II , albo: no jest tego od metra i ... Very Happy
Zapisane
lekarka
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #11 : 2008-06-13, 09:42:45 »

Ten link wskazany przez Wojteks to Świeta Prawda.
Z ubolewaniem chylę głowę nad brakiem chęci czytania w ogóle przez lekarzy w tym kraju i potępianiem wiedzy dra JK, tak a' priori.
System kszta┼écenia lekarzy w Polsce jest z┼éy. Durne obowiazkowe kursy na punkty, kt├│re nic nie wnosz─ů. Strata czasu.
DO jest bogata w zespół wit. B.
Poni┼╝ej m├│j dodatek.
Betablokery te┼╝ nasilaj─ů nieprawid┼éowo┼Ťci w lipidogramie.
Nie docenia┼éam negatywnej strony wit. C. Czy dr JK ma jakie┼Ť osobiste obserwacje? Ja powstawanie pajaczk├│w (p─Ökanie naczy┼ä) wok├│┼é kostek u d┼éugo stosuj─ůcych DO wi─ůza┼éam z brakiem Wit C, a tak naprawd─Ö bardziej z nadmiarem bia┼éka w dobowej diecie.
Miażdżycorodna dieta wywołuje i utrzymuje hiperestrogenizm. Estrogeny to też tłuszcze.
Leki antykoncepcyjne normuj─ůc r├│wnowag─Ö estrogenowo-progesteronow─ů przepychaj─ů jedzone nadmiary materia┼é├│w energetycznych w kierunku tworzenia si─Ö innych t┼éuszczow (tr├│jglicerydy, cholesterol-LDL).
Czas powiedzieć na głos: utrzymujmy trójglicerydy poniżej 60mg% (poniżej 0,45mmol/l) na stałe.
Potem trzeba będzie ustosunkować się do dobowej dawki białka (dobowe zapotrzebowanie), tak by porada była bardzo przejrzysta.
Zapisane
lekarka
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #12 : 2008-06-13, 10:07:20 »

Bea, ca┼éo┼Ť─ç wiedzy o szlakach jest na rysunku na str 251 w mojej ksi─ů┼╝ce.
Cho─ç rozumiem, ┼╝e mo┼╝na si─Ö po tym "biegle" porusza─ç po przeczytaniu Harpera i Streyera .
Zapisane
wojteks
GoŠ


Email
Odp: ox-HDL
« Odpowiedz #13 : 2008-06-13, 11:11:15 »

Zabawna jest teoria ox-LDL. Tyle ma wspólnego z rozwojem miażdżycy, co mniej więcej wół z mlekiem. Confused
Zapisane
grizzly
GoŠ


Email
Odp: ox-HDL
« Odpowiedz #14 : 2008-06-13, 11:39:50 »

Zabawna jest teoria ox-LDL. Tyle ma wspólnego z rozwojem miażdżycy, co mniej więcej wół z mlekiem. Confused

Mozemy sledzic "szlaki metaboliczne" i przekonywac sie na wzajem,
ze "tylko jedna jest prawda" Cool tylko!!!
nikt nie moze zapominac i zaprzeczac
ze miazdzyca i jej powiklania sa dostepne do
"[size=pt]precyzyjnego ujawniania i monitorowania[/size]"

Liczy sie tylko to czy miazdzyca pojawia sie
i czy dana "procedura" u konkretnego czlowieka
w konkretnej sytuacji, powoduje "znikanie miazdzycy"
czy jak to zbyt czesto sie dzieje:

[size=pt]objawy "staja sie galopujace"[/size]
np. "pekaja tkanki" pojawiaja sie "udary" Shocked Shocked Cool

Wszystko tak na prawde zalezy od "jakosci lekarza"
czy potrafi w danej konkretnie "sytuacji klinicznej"(kazdy pacjent jest inny)
"okielznac szlaki metaboliczne" aby przebiagaly w takim a nie innym kierunku. Cool

Upraszczajac
[size=pt]"aby wieko trumny zmusic do podnoszenia"[/size]

Zapisane
wojteks
GoŠ


Email
Odp: ox-HDL
« Odpowiedz #15 : 2008-06-13, 12:17:11 »

"okielznac szlaki metaboliczne" aby przebiagaly w takim a nie innym kierunku.

Jasne, najskuteczniej w Hameryce kielzna si─Ö poziom cholesterolu we krwi lowostatyn─ů (hamuje reduktaz─Ö HMG-CoA) i jej pochodnymi. W takim przypadku nadmiar acetylo-CoA pochodzenia pirogronianowego stymuluje karboksylaz─Ö acetylo-CoA i szlak pentozowy, a w efekcie wzrost st─Ö┼╝enia malonylo-CoA, stymuluje transcylaz─Ö malonylow─ů... A wi─Öc okielznuj─ůc produkcj─Ö cholesterolu, rozdmuchuje si─Ö syntez─Ö trigliceryd├│w...
I efekt jest ewidentny, bo Hamerykanie maj─ů ┼Ťrednio poni┼╝ej 200 cholesterolu, ale ju┼╝ 30% zatuczonego spo┼éecze┼ästwa.
Czyli "da─ç ma┼épie dynamit". Zarabia "producent dynamitu", a za reszt─Ö zap┼éaci ubezpieczenie spo┼éeczne... Confused Tak cwanie si─Ö bogac─ů, bo nie wierz─Ö, ┼╝e tego co napisa┼éem nie WIEDZ─ä.
Zapisane
toan
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #16 : 2008-06-13, 12:56:34 »

Cze┼Ť─ç Wojtku!,
Widz─Ö, ┼╝e nie pr├│┼╝nujesz! Shocked.
Czy 28-go zdajesz egzamin?, bo nie widzia┼éem Ci─Ö jeszcze 10-go na li┼Ťcie kandydat├│w?.
Zapisane
wojteks
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #17 : 2008-06-13, 13:13:16 »

Przesłałem priva!.
Zapisane
Edyta
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #18 : 2008-06-13, 13:21:20 »

Zdajesz do gimnazjum ?
Zapisane
grizzly
GoŠ


Email
Odp: HDL
« Odpowiedz #19 : 2008-06-13, 13:24:55 »

Zdajesz do gimnazjum ?

Nas [size=pt]"zadymka"[/size] nie "oslepi" Cool

I swoje wiemy, no nie Edyta?  Razz Razz Razz

Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.114 sekund z 17 zapytaniami.