Strony: 1 [2] 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Proszę o Pomoc i Wskazówki (Przeczytany 30479 razy)
|
Waldek
Go
|
Może smalec cię uczula? Szity ze szmalcu? Konserwanty z wędlin? Może jajka? Mleko? ZBOŻA?
Ja na początek bym wywalił powyższe rzeczy i zamienił szmalec i świninę na dziczyznę, jagnięcinę i łój jagnięcy/cielęcy. Zboża na cebulę itp.
Dopiero jak to nic nie da to wtedy do optymalnego konowała czy innego xperta...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ażur
Go
|
Wydaje mi się, że to żółtka jajek mnie uczulają, ale czy to jest możliwe? Jak kontynuować dietę optymalną, skoro żółtka są podstawowym składnikiem tej diety.... są przecież najbardziej wartościowym produktem? Czy można żywić się optymalnie bez nich?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
Wydaje mi się, że to żółtka jajek mnie uczulają, ale czy to jest możliwe? Jak kontynuować dietę optymalną, skoro żółtka są podstawowym składnikiem tej diety.... są przecież najbardziej wartościowym produktem? Czy można żywić się optymalnie bez nich?
Teoretycznie tak ( odnośnie żółtek i odnośnie DO bez żółtek). Możesz sprawdzić "doświadczalnie", czy to żółtka są przyczyną Twoich kłopotów. Najpierw wyłącz je ze swej diety, jedz wtedy jako źródło białka podroby (watróbkę, nerki, móżdżek) i mięso. Zobaczysz, czy zmiany na skórze ustąpią. Jeśli tak, powodem zmian skórnych mogą być żółtka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Wydaje mi się, że to żółtka jajek mnie uczulają, ale czy to jest możliwe? Możliwe choć ja bym szukał na początek gdzie indziej (smalec, mleko, zboża). Aczkolwiek np jajka z cyfrą 3 to też jest syf na antybiotykach chodowany więc moga uczulac a nawet powinny. Spróbuj jajek wybiegowych najlepiej kur zielononózek z cyframi 0 lub 1. Teraz to już nie jest tak jak kiedyś gdy JK pisał swoje książki. Wiele produktów, które polecał wtedy, dziś jest niejadalnych (sklepowy smalec, wędliny, jaja, woda z kranu). Wg mnie obecnie tak samo jak proporcje, jeśli nie bardziej liczy się jakość tego wszystkiego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Jak Bea561, porada Jej powinna być wystarczająca. By schudnąć zaleca się mniej T, Bea podała zakres. Możesz zacząć dzień od boczku, karczku... To czerwone wokół ust w sumie traktuję jako nadmiar B (dlatego Twoje przemyślenia dt żółtek). Po odpoczynku od żółtek/jaj, powinno się to wokół ust wyregulować. Jeżeli w ciągu tygodnia od odpoczynku od żółtek/jaj to nie ustąpi to: do tego co podała Bea (też lekarka) można zastosować wszystkie produkty mleczne (sery, śmietana, masło, lody, mleko, czekolada) 1 x na 7 dni. I tu daję wyleczenie z przeważającym prawdopodobieństwem, graniczące z gwarancją 100%, w szybkim czasie. Góra 3 dni. Słoninę, smalec - traktuj jako główny tłuszcz w swoim jadłospisie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ażur
Go
|
Jeżeli po upływie tego czasu stwierdzę, że rzeczywiście żółtka są przyczyną moich problemów, to co wtedy? Nie będę mógł ich jeść i czy wtedy DO ma sens, skoro nie będę mógł jeść podstawowego produktu? Jakie powinienem zastosować wyjściowe proporcje przy ciężkiej pracy ( duży stres i obciążenie psychiczne ) oraz umiarkowanym wysiłku fizycznym ( siłownia 3 razy w tygodniu po 1,5h i bieganie 2 lub 1 raz w tygodniu po 30 min) ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
Jeżeli po upływie tego czasu stwierdzę, że rzeczywiście żółtka są przyczyną moich problemów, to co wtedy? Nie będę mógł ich jeść i czy wtedy DO ma sens, skoro nie będę mógł jeść podstawowego produktu? Jakie powinienem zastosować wyjściowe proporcje przy ciężkiej pracy ( duży stres i obciążenie psychiczne ) oraz umiarkowanym wysiłku fizycznym ( siłownia 3 razy w tygodniu po 1,5h i bieganie 2 lub 1 raz w tygodniu po 30 min) ?
Nie wybiegaj za bardzo naprzód. Rozwiązuj problemy wtedy, kiedy się pojawią.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ażur
Go
|
Dobrze spokojnie poczekam na rozwój wydarzeń . A jeżeli chodzi o te proporcje?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Są podane przez Bea .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ażur
Go
|
Zgadza się proporcje są, ale ile gram poszczególnych składników powinienem jeść? Czy tak jak lekarz mi rozpisał w dni kiedy trenuję B-100g, T- min 160g, W-80g, w dni bez treningów B-80g, T-min 160g, W-60g. Ja w chwili obecnej jem B-50g, T-200g, W-60g i to nie zależnie od tego czy trenuję czy nie. Obecnie przy tych proporcjach często czuję się zmęczony i boli mnie głowa. Bardzo Proszę żeby Pani podała mi wyjściowe proporcje, które później będę dostosowywał do swoich potrzeb. Oczywiście nie będę jadł żółtek. Zrezygnowałem z tych proporcji, które rozpisał mi lekarz ponieważ znajomy powiedział mi, że czerwone plamy na mojej twarzy są od nadmiaru białka, ale mimo to nie zniknęły, dlatego tak jak we wcześniejszych zaleceniach odstawię żółtka. Z góry Bardzo Dziękuje za pomoc
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
T - 120g do 160g (=T 1,5g/kg/dobę do 2g/kg/dobę). Można więcej, nie trzeba się katować. By zmniejszyć ilość zdeponowanych trójglicerydów (też tłuszcz) trzeba jeść w/w ilości T (jak się zje mniej też krzywda sie nie stanie). W - jak dotąd jadłeś. B - może być jak dotąd, temat jednak wymaga szerszego omowienia. Na razie w DO panuje przekonanie, że cholesterol, hiperestrogenizm i trójglicerydy krążące podwyższone leczy się inaczej niż nadwagę .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Syriusz
Go
|
A moze spozywasz jakies artykuly z najniebezpieczniejszymi substancjami chemicznymi, ktore sa dodawane do żywności takie jak: benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, tortrazyna, glutaminian sodu oraz azotyny ich pochodne. Substancje te mogą spowodować powstanie alergii, pokrzywkę, obrzęki naczyniowe, astmę, zapalenie błony śluzowej nosa. A znajduja sie nie tylko w zywnosci ale i we wszelkiego rodzaju drinkach, poczynajac od wina a konczac na lemoniadzie. Lubilem wloskie wermuty ale od jakiegos czasu dodaja do niego 211 i przestalem je pic, inny smak.pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...A moze spozywasz jakies artykuly z najniebezpieczniejszymi substancjami chemicznymi, ktore sa dodawane do żywności takie jak: benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, tortrazyna, glutaminian sodu oraz azotyny ich pochodne...
Ide o zaklad o " krowe" ze na 90% procent pewnie tak jest. Ale z pewnoscia wiele innych "rytualow" nadaje sie do natychmiastowego "tuningu" Ale niema to jak "indywidualne eksperymenty" z wlasnym cialem i zdrowiem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Syriusz
Go
|
A ja ide o zaklad, ze 99.9% konsumentow nie czyta etykietek na towarach, ktore kupuja. A i z tego co napisane to nie zawsze jest prawda. Np. kupujesz rybe w oleju ale na puszce nie napisali, ze ten olej jest sojowy i w dodatku z soi genetycznie zmienionej a ktos nie chce spozywac takiego produktu. Wole wiec sam zlapac rybki w oceanie, uwedzic a co nie zjem to obieram z osci, do sloika, zalewam olejem wiadomego pochodzenia i toto moze stac w lodowce nawet kilka tygodni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ażur
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Polska GOOOLAAA - Euro 2008 Smile !!! Ażur rozumiem,że jesteś zagorzałym kibicem ,ale to już nie aktualne
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ruler
Go
|
Wydaje mi się, że to żółtka jajek mnie uczulają, ale czy to jest możliwe? Możliwe choć ja bym szukał na początek gdzie indziej (smalec, mleko, zboża). Aczkolwiek np jajka z cyfrą 3 to też jest syf na antybiotykach chodowany więc moga uczulac a nawet powinny. Spróbuj jajek wybiegowych najlepiej kur zielononózek z cyframi 0 lub 1. Teraz to już nie jest tak jak kiedyś gdy JK pisał swoje książki. Wiele produktów, które polecał wtedy, dziś jest niejadalnych (sklepowy smalec, wędliny, jaja, woda z kranu). Wg mnie obecnie tak samo jak proporcje, jeśli nie bardziej liczy się jakość tego wszystkiego. Łatwo powiedzieć... szczerze mówiąc nie spotkałem się jeszcze w sklepie z jajkami z inna liczbą niż 3, nawet nie wiem gdzie mógłbym takich szukać chyba na wsi u jakiejś kliminy... U mnie w okolicy są sklepy typu tesco, lidl, itp.. A co do niejadalnych produktów to staram sie patrzeć na etykietki i wybierać te w których nie ma lub są znikome ilości substancji chemicznych typu E. Nie każdy ma możliwości samemu sobie hodować albo kupować na wsi zdrowe produkty, i co wtedy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sewero
Go
|
ja tez nie mam mozliwosci kupna produktow ze wsi ale np w lidl jest coraz wiecej produktow ekologicznych np,jajka czy jarzyny. Jest roznica w stosunku do tych nieekologicznych. Duzo rzeczy mozna zrobic samemu nie kupowac tych gotowych z emuglatorami
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
ja tez nie mam mozliwosci kupna produktow ze wsi ale np w lidl jest coraz wiecej produktow ekologicznych np,jajka czy jarzyny. Jest roznica w stosunku do tych nieekologicznych. Duzo rzeczy mozna zrobic samemu nie kupowac tych gotowych z emuglatorami
i jeszcze Aldi, i Plus,a nawet pojawily sie sklepy,ktore prowadza tylko ekologiczna zywnosc, nie zapominajac,ze juz od.ok 15 lat z zywnoscia naturalna mozna bylo spotkac male osiedlowe sklepiki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
szczerze mówiąc nie spotkałem się jeszcze w sklepie z jajkami z inna liczbą niż 3, nawet nie wiem gdzie mógłbym takich szukać chyba na wsi u jakiejś kliminy...
Sugerujesz,że jakaś klimina (nie znam tego zwrotu,w moim regionie nie uzywano go ) na wsi stempluje jajka ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2] 3
|
|
|
|