forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 00:01:53

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Proszę o Pomoc i Wskazówki
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Proszę o Pomoc i Wskazówki  (Przeczytany 30518 razy)
Waldek
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #20 : 2008-06-12, 19:34:35 »

Może smalec cię uczula? Szity ze szmalcu? Konserwanty z wędlin? Może jajka? Mleko? ZBOŻA?

Ja na początek bym wywalił powyższe rzeczy i zamienił szmalec i świninę na dziczyznę, jagnięcinę i łój jagnięcy/cielęcy. Zboża na cebulę itp.

Dopiero jak to nic nie da to wtedy do optymalnego konowała czy innego xperta...
Zapisane
Ażur
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #21 : 2008-06-12, 23:08:46 »

Wydaje mi się, że to żółtka jajek mnie uczulają, ale czy to jest możliwe? Jak kontynuować dietę optymalną, skoro żółtka są podstawowym składnikiem tej diety.... są przecież najbardziej wartościowym produktem? Czy można żywić się optymalnie bez nich?
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #22 : 2008-06-13, 07:28:02 »

Wydaje mi się, że to żółtka jajek mnie uczulają, ale czy to jest możliwe? Jak kontynuować dietę optymalną, skoro żółtka są podstawowym składnikiem tej diety.... są przecież najbardziej wartościowym produktem? Czy można żywić się optymalnie bez nich?
Teoretycznie tak ( odnośnie żółtek i odnośnie DO bez żółtek).
Możesz sprawdzić "doświadczalnie", czy to żółtka są przyczyną Twoich kłopotów. Najpierw wyłącz je ze swej diety, jedz wtedy jako źródło białka podroby (watróbkę, nerki, móżdżek) i mięso. Zobaczysz, czy zmiany na skórze ustąpią. Jeśli tak, powodem zmian skórnych mogą być żółtka.

Zapisane
Waldek
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #23 : 2008-06-13, 08:10:40 »

Cytuj
Wydaje mi się, że to żółtka jajek mnie uczulają, ale czy to jest możliwe?

Możliwe choć ja bym szukał na początek gdzie indziej (smalec, mleko, zboża). Aczkolwiek np jajka z cyfrą 3 to też jest syf na antybiotykach chodowany więc moga uczulac a nawet powinny. Spróbuj jajek wybiegowych najlepiej kur zielononózek z cyframi 0 lub 1.

Teraz to już nie jest tak jak kiedyś gdy JK pisał swoje książki. Wiele produktów, które polecał wtedy, dziś jest niejadalnych (sklepowy smalec, wędliny, jaja, woda z kranu). Wg mnie obecnie tak samo jak proporcje, jeśli nie bardziej liczy się jakość tego wszystkiego.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #24 : 2008-06-13, 09:07:32 »

Jak Bea561, porada Jej powinna być wystarczająca.
By schudnąć zaleca się mniej T, Bea podała zakres.
Możesz zacząć dzień od boczku, karczku...
To czerwone wokół ust w sumie traktuję jako nadmiar B (dlatego Twoje przemyślenia dt żółtek). Po odpoczynku od żółtek/jaj, powinno się to wokół ust wyregulować.
Jeżeli w ciągu tygodnia od odpoczynku od żółtek/jaj to nie ustąpi to:
do tego co podała Bea (też lekarka) można zastosować wszystkie produkty mleczne (sery, śmietana, masło, lody, mleko, czekolada) 1 x na 7 dni.
I tu daję wyleczenie z  przeważającym prawdopodobieństwem, graniczące z gwarancją 100%, w szybkim czasie. Góra 3 dni. Słoninę, smalec - traktuj jako główny tłuszcz w swoim jadłospisie.
Zapisane
Ażur
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #25 : 2008-06-13, 18:39:36 »

Jeżeli po upływie tego czasu stwierdzę, że rzeczywiście żółtka są przyczyną moich problemów, to co wtedy? Nie będę mógł ich jeść i czy wtedy DO ma sens, skoro nie będę mógł jeść podstawowego produktu? Jakie powinienem zastosować wyjściowe proporcje przy ciężkiej pracy ( duży stres i obciążenie psychiczne ) oraz umiarkowanym wysiłku fizycznym ( siłownia 3 razy w tygodniu po 1,5h i bieganie 2 lub 1 raz w tygodniu po 30 min) ?
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #26 : 2008-06-13, 18:55:18 »

Jeżeli po upływie tego czasu stwierdzę, że rzeczywiście żółtka są przyczyną moich problemów, to co wtedy? Nie będę mógł ich jeść i czy wtedy DO ma sens, skoro nie będę mógł jeść podstawowego produktu? Jakie powinienem zastosować wyjściowe proporcje przy ciężkiej pracy ( duży stres i obciążenie psychiczne ) oraz umiarkowanym wysiłku fizycznym ( siłownia 3 razy w tygodniu po 1,5h i bieganie 2 lub 1 raz w tygodniu po 30 min) ?
Nie wybiegaj za bardzo naprzód.
 Rozwiązuj problemy wtedy, kiedy się pojawią.
Zapisane
Ażur
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #27 : 2008-06-13, 19:01:17 »

Dobrze spokojnie poczekam na rozwój wydarzeń Smile. A jeżeli chodzi o te proporcje?
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #28 : 2008-06-14, 11:19:19 »

Są podane przez Bea  Smile.
Zapisane
Ażur
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #29 : 2008-06-14, 22:13:59 »

Zgadza się proporcje są, ale ile gram poszczególnych składników powinienem jeść? Czy tak jak lekarz mi rozpisał w dni kiedy trenuję B-100g, T- min 160g, W-80g, w dni bez treningów B-80g, T-min 160g, W-60g. Ja w chwili obecnej jem B-50g, T-200g, W-60g i to nie zależnie od tego czy trenuję czy nie. Obecnie przy tych proporcjach często czuję się zmęczony i boli mnie głowa. Bardzo Proszę żeby Pani podała mi wyjściowe proporcje, które później będę dostosowywał do swoich potrzeb. Oczywiście nie będę jadł żółtek. Zrezygnowałem z tych proporcji, które rozpisał mi lekarz ponieważ znajomy powiedział mi, że czerwone plamy na mojej twarzy są od nadmiaru białka, ale mimo to nie zniknęły, dlatego tak jak we wcześniejszych zaleceniach odstawię żółtka. Z góry Bardzo Dziękuje za pomoc Smile
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #30 : 2008-06-15, 09:49:20 »

T - 120g do 160g (=T 1,5g/kg/dobę do 2g/kg/dobę). Można więcej, nie trzeba się katować. By zmniejszyć ilość zdeponowanych trójglicerydów (też tłuszcz) trzeba jeść w/w ilości T (jak się zje mniej też krzywda sie nie stanie).
W - jak dotąd jadłeś.
B - może być jak dotąd, temat jednak wymaga szerszego omowienia.
Na razie w DO panuje przekonanie, że cholesterol, hiperestrogenizm i trójglicerydy krążące podwyższone leczy się inaczej niż nadwagę  Shocked.
Zapisane
Syriusz
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #31 : 2008-06-15, 13:41:27 »

A moze spozywasz jakies artykuly z najniebezpieczniejszymi substancjami chemicznymi, ktore sa  dodawane do żywności takie jak: benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, tortrazyna, glutaminian sodu oraz azotyny ich pochodne.
Substancje te mogą spowodować powstanie alergii, pokrzywkę, obrzęki naczyniowe, astmę, zapalenie błony śluzowej nosa. A znajduja sie nie tylko w zywnosci ale i we wszelkiego rodzaju drinkach, poczynajac od wina a konczac na lemoniadzie. Lubilem wloskie wermuty ale od jakiegos czasu dodaja do niego 211 i przestalem je pic, inny smak.pozdrawiam
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #32 : 2008-06-15, 14:11:34 »

...A moze spozywasz jakies artykuly z najniebezpieczniejszymi substancjami chemicznymi, ktore sa  dodawane do żywności takie jak: benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, tortrazyna, glutaminian sodu oraz azotyny ich pochodne...

Ide o zaklad o "krowe"
ze na 90% procent pewnie tak jest. Cool Razz Razz

Ale z pewnoscia wiele innych "rytualow"
nadaje sie do natychmiastowego "tuningu" Cool Razz

Ale niema to jak "indywidualne eksperymenty" z wlasnym cialem i zdrowiem Razz Razz Razz

Zapisane
Syriusz
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #33 : 2008-06-16, 13:46:36 »

A ja ide o zaklad, ze 99.9% konsumentow nie czyta etykietek na towarach, ktore kupuja.
A i z tego co napisane to nie zawsze jest prawda. Np. kupujesz rybe w oleju ale na puszce nie napisali, ze ten olej jest sojowy i w dodatku z soi genetycznie zmienionej a ktos nie chce spozywac takiego produktu. Wole wiec sam zlapac rybki w oceanie, uwedzic a co nie zjem to obieram z osci, do sloika, zalewam olejem wiadomego pochodzenia i toto moze stac w lodowce nawet kilka tygodni.
Zapisane
Ażur
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #34 : 2008-06-17, 18:26:28 »

Bardzo Dziękuję, za wszystkie odpowiedzi. Dzięki nim uświadomiłem sobie, że popełniałem błędy w ŻO. Przestałem jeść żółtka i plamy zaczynają znikać Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #35 : 2008-06-17, 21:22:21 »

Cytuj
Polska GOOOLAAA - Euro 2008 Smile !!!

Ażur rozumiem,że jesteś zagorzałym kibicem ,ale to już nie aktualne  Smile

Zapisane
Ruler
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #36 : 2008-06-19, 10:51:37 »

Cytuj
Wydaje mi się, że to żółtka jajek mnie uczulają, ale czy to jest możliwe?

Możliwe choć ja bym szukał na początek gdzie indziej (smalec, mleko, zboża). Aczkolwiek np jajka z cyfrą 3 to też jest syf na antybiotykach chodowany więc moga uczulac a nawet powinny. Spróbuj jajek wybiegowych najlepiej kur zielononózek z cyframi 0 lub 1.

Teraz to już nie jest tak jak kiedyś gdy JK pisał swoje książki. Wiele produktów, które polecał wtedy, dziś jest niejadalnych (sklepowy smalec, wędliny, jaja, woda z kranu). Wg mnie obecnie tak samo jak proporcje, jeśli nie bardziej liczy się jakość tego wszystkiego.

Łatwo powiedzieć...
szczerze mówiąc nie spotkałem się jeszcze w sklepie z jajkami z inna liczbą niż 3, nawet nie wiem gdzie mógłbym takich szukać chyba na wsi u jakiejś kliminy... U mnie w okolicy są sklepy typu tesco, lidl, itp..
A co do niejadalnych produktów to staram sie patrzeć na etykietki i wybierać te w których nie ma lub są znikome ilości substancji chemicznych typu E.
Nie każdy ma możliwości samemu sobie hodować albo kupować na wsi zdrowe produkty, i co wtedy?
Zapisane
sewero
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #37 : 2008-06-19, 23:06:43 »

ja tez nie mam mozliwosci kupna produktow ze wsi ale np w lidl jest coraz wiecej produktow ekologicznych np,jajka czy jarzyny. Jest roznica w stosunku do tych nieekologicznych.
Duzo rzeczy mozna zrobic samemu nie kupowac tych gotowych z emuglatorami
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #38 : 2008-06-20, 19:59:23 »

ja tez nie mam mozliwosci kupna produktow ze wsi ale np w lidl jest coraz wiecej produktow ekologicznych np,jajka czy jarzyny. Jest roznica w stosunku do tych nieekologicznych.
Duzo rzeczy mozna zrobic samemu nie kupowac tych gotowych z emuglatorami
i jeszcze Aldi, i Plus,a nawet pojawily sie sklepy,ktore prowadza tylko ekologiczna zywnosc,
nie zapominajac,ze juz od.ok 15 lat z zywnoscia naturalna mozna bylo spotkac male osiedlowe sklepiki. Smile
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Proszę o Pomoc i Wskazówki
« Odpowiedz #39 : 2008-06-20, 20:56:58 »



szczerze mówiąc nie spotkałem się jeszcze w sklepie z jajkami z inna liczbą niż 3, nawet nie wiem gdzie mógłbym takich szukać chyba na wsi u jakiejś kliminy...

Sugerujesz,że jakaś klimina (nie znam tego zwrotu,w moim regionie nie uzywano go  Smile) na wsi stempluje jajka ?  Razz
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.026 sekund z 18 zapytaniami.