Teresa Stachurska
Go
|
Upiekłam ciasto. Oto składniki:
- 400 g orzechów ziemnych - 100 g sezamu - 100 g masła - 50 g cukru - 440 g jaj - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g moreli suszonych pokrojonych - 100 g śliwek kalifornijskicj
Orzeszki i sezam podprażyłam na patelni, potem je zmełłam (w thermomixie), dodałam roztopione masło, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Zmiksowałam, dodałam rozdrobnione morele i połowę masy wylałam do blaszki. Ułożyłam na tym cieście śliwki kalifornijskie i wyłożyłam na to resztę ciasta. Piekłam 50 minut.
Policzyłam - 100 g babki zawiera B - 16,00 g; T - 31,20 g; W - 24,4 g. Proporcje BTW - 1 : 1,95 : 1,52.
Smakuje dobrze. Następnym razem może dodam trochę rumu/koniaku/innego alkoholu i małą szczyptę gałki muszkatołowej. Może też wanilii.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Upiekłam ciasto.
Gratuluję!
|
|
|
|
|
|
|
barja
Go
|
Ja również gratuluję. Jesteś chyba jedyną, osobą która prawidłowo odmienia czasownik mleć.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dziękuję. Za mielenie. Babkę podałam, bo może się komuś przyda. Eksperymentowałam z orzeszkami ziemnymi, bo są znacznie tańsze od innych. Powodzenie eksperymentu wskazuje, że pieczywo też z nich można zrobić, wystarczy w miejsce cukru dać 0,5 - 1 łyżeczki soli i ulubione przyprawy.
|
|
|
|
|
|
|
mateoosh12
Go
|
Ja również gratuluję. Jesteś chyba jedyną, osobą która prawidłowo odmienia czasownik mleć.
od bodajże 2001 r. Rada Języka ustaliła, że można pisać/mówić: zmieliłem, a nie zmełłem. Obie formy są prawidłowe, a zmełłem brzmi... anachronicznie
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
od bodajże 2001 r. Rada Języka ustaliła, że można pisać/mówić: zmieliłem, a nie zmełłem. Obie formy są prawidłowe, a zmełłem brzmi... anachronicznie Ale najwazniejsze, ze jest "fajna babka" i mozna ja "kosztowac" do woli.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
od bodajże 2001 r. Rada Języka ustaliła, że można pisać/mówić: zmieliłem, a nie zmełłem. Obie formy są prawidłowe, a zmełłem brzmi... anachronicznie Anachronicznie? Zmieliłem zaś przeciwnie?
|
|
|
|
|
|
|
barja
Go
|
No cóż, jestem w tym wieku, że formy tzw. anachroniczne bardziej mi odpowiadają. Dlatego też nie śledzę ustaleń Rady Języka.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
ja mam duzo orzechów włoskich i chyba skorzystam z tego przpisu --i te bakalie zamienie na rodzynki -
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dzięki morelom babka jest koloru.. miodowego. Ładna. Pewnie warto też dodać do składników coś kwaśnego nieco.
|
|
|
|
|
|
|
Zakk_87
Go
|
Fajny przepis napewno skorzystam Czym możnaby zastapić cukier? Dzięki
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Czym możnaby zastapić cukier?
Talem.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Jesteś chyba jedyną, osobą która prawidłowo odmienia czasownik mleć.
Mogłabyś podac przykłady jak można źle odmienić ten czasownik? Teresa jest chyba jedyną osobą ,która prawidłowo odmienia ten czasownik z Twojego otoczenia,czy może z wszystkich Urzytkowników Forum?
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
"Użytkowników"
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Druga próba:
- 500 g orzechów ziemnych - 100 g masła - 50 g cukru - 440 g jaj - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g moreli suszonych pokrojonych - 50 g rodzynek - 50 g wiśni suszonych - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta soli - ocet winny (zamiast soku z cytryny)
Efekt zupełnie inny, więcej smaków.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Zapomniałam wpisać jescze: