forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 00:39:57

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669733 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Babka orzeszkowa
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Babka orzeszkowa  (Przeczytany 10190 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Babka orzeszkowa
« : 2008-06-14, 10:58:33 »

Upiekłam ciasto. Oto składniki:

- 400 g orzechów ziemnych
- 100 g sezamu
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 440 g jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g moreli suszonych pokrojonych
- 100 g śliwek kalifornijskicj

Orzeszki i sezam podprażyłam na patelni, potem je zmełłam (w thermomixie), dodałam roztopione masło, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Zmiksowałam, dodałam rozdrobnione morele i połowę masy wylałam
do blaszki. Ułożyłam na tym cieście śliwki kalifornijskie i wyłożyłam na to resztę ciasta. Piekłam 50 minut.

Policzyłam - 100 g babki zawiera B - 16,00 g; T - 31,20 g; W - 24,4 g. Proporcje BTW - 1 : 1,95 : 1,52.

Smakuje dobrze. Następnym razem może dodam trochę rumu/koniaku/innego alkoholu i małą szczyptę gałki muszkatołowej. Może też wanilii.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Babka orzeszkowa
« Odpowiedz #1 : 2008-06-14, 17:16:46 »

Zapisane
barja
Go


Email
Odp: Babka orzeszkowa
« Odpowiedz #2 : 2008-06-14, 21:05:17 »

Ja również gratuluję. Jesteś chyba jedyną, osobą która prawidłowo odmienia czasownik mleć.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Babka orzeszkowa
« Odpowiedz #3 : 2008-06-14, 21:52:27 »

Dziękuję. Za mielenie. Babkę podałam, bo może się komuś przyda. Eksperymentowałam z orzeszkami ziemnymi, bo są znacznie tańsze od innych. Powodzenie eksperymentu wskazuje, że pieczywo też z nich można zrobić, wystarczy w miejsce cukru dać 0,5 - 1 łyżeczki soli i ulubione przyprawy.
Zapisane
mateoosh12
Go


Email
Odp: Babka orzeszkowa
« Odpowiedz #4 : 2008-06-15, 13:34:06 »

Ja również gratuluję. Jesteś chyba jedyną, osobą która prawidłowo odmienia czasownik mleć.

od bodajże 2001 r. Rada Języka ustaliła, że można pisać/mówić: zmieliłem, a nie zmełłem. Obie formy są prawidłowe, a zmełłem brzmi... anachronicznie Wink
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: Babka orzeszkowa
« Odpowiedz #5 : 2008-06-15, 13:55:46 »

Ja również gratuluję. Jesteś chyba jedyną, osobą która prawidłowo odmienia czasownik mleć.

od bodajże 2001 r. Rada Języka ustaliła, że można pisać/mówić: zmieliłem, a nie zmełłem. Obie formy są prawidłowe, a zmełłem brzmi... anachronicznie Wink

Ale najwazniejsze, ze jest "fajna babka" Razz i mozna
ja "kosztowac" do woli.  Shocked Cool Razz

 
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Babka orzeszkowa
« Odpowiedz #6 : 2008-06-15, 16:58:25 »

Ja również gratuluję. Jesteś chyba jedyną, osobą która prawidłowo odmienia czasownik mleć.

od bodajże 2001 r. Rada Języka ustaliła, że można pisać/mówić: zmieliłem, a nie zmełłem. Obie formy są prawidłowe, a zmełłem brzmi... anachronicznie Wink




Anachronicznie? Zmieliłem zaś przeciwnie?
Zapisane
barja
Go


Email
Odp: Babka orzeszkowa
« Odpowiedz #7 : 2008-06-15, 19:06:34 »

No cóż, jestem w tym wieku, że formy tzw. anachroniczne bardziej mi odpowiadają. Dlatego też nie śledzę ustaleń Rady Języka.
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: Babka orzeszkowa
« Odpowiedz #8 : 2008-06-15, 21:57:54 »

ja mam duzo orzechów włoskich i chyba skorzystam z tego przpisu --i te bakalie zamienie na rodzynki -
   
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Babka orzeszkowa
« Odpowiedz #9 : 2008-06-15, 23:47:40 »

Dzięki morelom babka jest koloru.. miodowego. Ładna. Pewnie warto też dodać do składników coś kwaśnego nieco.
Zapisane
Zakk_87
Go


Email
Odp: Babka orzeszkowa
« Odpowiedz #10 : 2008-06-16, 08:10:10 »

Fajny przepis napewno skorzystam  Razz
Czym możnaby zastapić cukier?
Dzięki
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Babka orzeszkowa
« Odpowiedz #11 : 2008-06-16, 08:57:10 »


Czym możnaby zastapić cukier?


Talem.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Babka orzeszkowa
« Odpowiedz #12 : 2008-06-16, 17:52:54 »

Jesteś chyba jedyną, osobą która prawidłowo odmienia czasownik mleć.

Mogłabyś podac przykłady jak można źle odmienić ten czasownik?
 Teresa jest chyba jedyną osobą ,która prawidłowo odmienia ten czasownik z Twojego otoczenia,czy może z wszystkich Urzytkowników Forum?
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Babka orzeszkowa
« Odpowiedz #13 : 2008-06-16, 17:54:56 »

"Użytkowników"
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Babka orzeszkowa
« Odpowiedz #14 : 2008-06-19, 09:08:18 »

Druga próba:

- 500 g orzechów ziemnych
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 440 g jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g moreli suszonych pokrojonych
- 50 g rodzynek
- 50 g wiśni suszonych
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- ocet winny (zamiast soku z cytryny)

Efekt zupełnie inny, więcej smaków.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Babka orzeszkowa
« Odpowiedz #15 : 2008-06-19, 09:09:41 »

Zapomniałam wpisać jescze:

- 50 g koniaku
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.027 sekund z 18 zapytaniami.