sewero
Gość
|
Jestesmy juz od wielu lat na ZO. Moj 7 letni syn od 4 miesiaca zycia. Po pojsciu do przedszkola (z wyzywieniem) zaczal chorowac. Trwalo to prawie rok. Z jedzenia w przedszlolu zrezygnowalam i dolegliwosci przeszly (wiele Alergii,Astma ktorej sie przez ten rok nabawil) Teeraz bedac na urlopie w Turcji pozwolilismy zrobic u syna tatuaz z henny. No i zaczelo sie- swedzenie skory, chrostki itd. Lekarz przepisal kortyson. Jest lepiej bo go nie swedzi. Rana powstala po rysunku prawie sie goi. Niestety ciagle jest tatuaz widoczny - tak jakby brakowalo w tym miejscu pigmentu. Moje pytanie?? Co powinnam zwiekszyc w diecie syna aby tego sie pozbyc. Daje mu zupki kolagenowe, skorki ale moze jeszcze cos? W jakich ilosciach. Moze teraz powinien zwiekszyc jakis produkt np bialko?? Syn ma 124 cm i 21 kg. Jest b. zywy i ruchliwy. Daje mu 30 g bialka, tluszczu do woli i 60-80 g weglowodanow(dopiero wtedy nie ma cial ketonowych w moczu i podkrazonach oczu) Czy to dobre proporcje? Lekarz skorny powiedzial mi ze byc moze juz cale zycie bedzie miial alergie na to PPD i ze tatuaz bedzie juz zawsze widoczny Nie byl to lekarz optymalny bo w moim regionie w Niemczech nie ma takich. Dlatego tak na 100 % mu nie wierze Prosze o odpowiedz
|
|
|
|
|
|
|
sewero
Gość
|
http://www.hennapage.com/henna/translations/polishppdsmall.pdfto jest link ktory opisuje co to za tatuaz. mam jeszcze jedno pytanie. Boje sie ze zjadajac tak duzo weglowodanow moj syn nabawi sie miazdzycy. Czy to prawda ze jak trojglicerydy sa ponizej 100 to miazdzyca sie nie rozwija? na jedzeniu przedszkolnym syn mial ich 298 po 3 miesiacach na ZO 56.
|
|
|
|
|
|
|
sewero
Gość
|
pomylka 398 a nie 298
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Gość
|
Wg mojej wiedzi alergia na hennÄ wystÄ
piĹa z nadmiaru B na czas zadziaĹania henny. Nie znam jadĹospisu dziecka z ostatnich 3 dni (po jadĹospisie z jakichkolwiek 3 dni widaÄ co byĹo nie tÄdy w diecie np. miesiÄ
c temu). Defekty skĂłrne zniknÄ
. TrĂłjglicerydy doskonaĹe. Brawo! Nie znam dorosĹego optymalnego (poĹrĂłd swoich duĹźych pacjentĂłw), ktĂłry miaĹby zalecane przez dra JK trĂłjglicerydy stale utrzymujÄ
ce siÄ poniĹźej 60mg%.
|
|
|
|
|
|
|
bea561
Gość
|
A ja zrewidowaĹabym jeszcze jadĹospis rodzicĂłw chĹopca . Nie jest chyba do koĹca optymalny, skoro pozwolili na wykonanie tatuaĹźu ( nawet jeĹli jest on tylko z henny! ). Czasami choroby u dzieci wyleczymy leczÄ
c rodzicĂłw
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Gość
|
Moja cĂłrka teĹź sobie 5 lat temu zrobiĹa malowany tatuaĹź z henny . TĹumaczÄ
c to na jÄzyk Med.Dal. Wsch: "zrobiĹa sobie tatuaĹź bo... matka (czyli ja) nie uwaĹźaĹa siebie za doskonale pieknÄ
..." Wtedy dzieci chcÄ
siÄ upiÄkszaÄ gdy rodzic ma problem z akceptacjÄ
siebie (czyli gdy rodzic jeszcze przejmuje siÄ gadaniem innych).
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Gość
|
A ja zrewidowaĹabym jeszcze jadĹospis rodzicĂłw chĹopca . Nie jest chyba do koĹca optymalny, skoro pozwolili na wykonanie tatuaĹźu ( nawet jeĹli jest on tylko z henny! ). Czasami choroby u dzieci wyleczymy leczÄ
c rodzicĂłw Bea!!! Brawoooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak moĹźna pozwoliÄ u dziecka zrobiÄ tatuaĹź? Jak moĹźna sobie zrobiÄ,a co dopiero u dziecka....
|
|
|
|
|
|
|
sewero
Gość
|
wiem ze ludzka glupota nie ma granic. Syn mi powiedzial ze powinnam go przestrzec przed tym tatuazem bo to ja jestem mama a on tylko dzieckiem.
|
|
|
|
|
|
|
sewero
Gość
|
Jezeli chodzi o jadlospis to mysle ze byl zly. Z pewnoscia bylo za malo tluszczy w ostatnich 3 dniach przed tatuazem . bylo tez za malo bialka . Bylo goraco i syn nie chcial jesc. zjdal rano troche weglowodanow a na obiad kurczaka. wieczorem znow troche kurczaka i 100 gr. frytek. mysle ze ok 20 g. bialka i 80 g weglowodanow. tlusczu tyle co we frytkach i kurczaku czyli prawie nic. Moja wina. Wiec teraz musze poniesc skutki. Wnioskuje z wypowiedzi P Lekarki ze nie musze nic zmieniac w diecie u syna ON je jak ptaszek . Rano 1 zoltko i 50 gr. pomidora. Do przedszkola dostal 10 gr. weglowodanow z chleba WAza z 2 gramamai bialka (kielbasa) plus 20 gr. marchewki i 50 gr. ogorka swiezego. czyli sniadanie + 2 sniadani to B 8,4 Tluszcz 19.2 Weglowdany 14,7
Dobrze to czy zle?i
|
|
|
|
|
|
|
wojteks
Gość
|
Tatu to bardzo dobry wymysĹ. Na pierwszy rzut oka wiadomo, z kim siÄ ma do czynienia .
|
|
|
|
|
|
|
sewero
Gość
|
Wyobrazcie sobie ze tam w Turcji wszyskie dzieci sobie to robily. Jeni delfina, drudzy Kubusia puchatka a moj chcial miec swoj znak zodiaku. Gdyby to byla czysta henna to tatuaz (rysunek ) zniknalby po 2 tygdoniach. Mysle ze nie jestesmy kryminalistami. Widzial u wszystkich dzieci i tez chcial. Zrobili mu jedeni po 8 dniach nie bylo sladu. Poszedl jeszcze raz bo chcial miec jak wroci do domu i pokazac dzieciom w przedszkolu. NO i wtedy wystapila alergia. NIe pomyslalam nawet ze takie cos moze wywolac alergie bo skoro to henna to cos naturalnego. No coz na bledach sie czlowiek uczy. Przykro mi tylko ze cierpi moj syn. Przez glupote rodzicow.
Trzebabylo byc stnowczym i nie ulegac synowi.
|
|
|
|
|
|
|
wojteks
Gość
|
Mysle ze nie jestesmy kryminalistami. Wszystko w normie, bo teraz chyba tylko "kryminaliĹci" siÄ nie tatuujÄ
Â
|
|
|
|
|
|
|
wojteks
Gość
|
Lekarz przepisal kortyson. Ja poradziĹbym elidel krem. Drogi, ale skuteczny.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Gość
|
Wnioskuje z wypowiedzi P Lekarki ze nie musze nic zmieniac w diecie u syna
Ja teĹź gĹĂłwnie kĹadÄ nacisk na swojÄ
dietÄ, jak dziecko lub mÄ
Ĺź jest chory. Jak ktĂłrekolwiek z nich jest chore lub rodzic - lecze siebie. No i oczywiĹcie ich. Przede wszystkim siebie. SiÄ nie obwiniaj. Zweryfikuj i kropka. Uczymy siÄ do koĹca Ĺźycia.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Gość
|
...Wyobrazcie sobie ze tam w Turcji wszyskie dzieci sobie to robily...
Co Ty "siem" martwisz w Polsce ok 90% kobiet co 10-14 dni " doprawia sobie" sztuczne i malowane pazuryi wydaje na to systematycznie ok 50 pln za "procedure". Czym to jest "na przeciwko" tym "dzieciaczkom" Ja nie wspominom o tamponach "OB" cosiem nosi bo w " telewizorni" jest reklama.
|
|
|
|
|
|
|
sewero
Gość
|
jaki to krem??? mozna go kupic w Niemczech?
|
|
|
|
|
|
|
sewero
Gość
|
grizzli.. to o czym piszesz to wszystko szkodliwe?? No to jak tu zyc??????????
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Gość
|
Tatu to bardzo dobry wymysĹ. Na pierwszy rzut oka wiadomo, z kim siÄ ma do czynienia .
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Gość
|
grizzli.. to o czym piszesz to wszystko szkodliwe?? No to jak tu zyc??????????
Uwazasz ,ze godne Ĺźycie bez tipsĂłw,bez tamponĂłw i bez tatu nie jest moĹźliwe? To gdzie Ty Ĺźyjesz?...pytam z ciekawoĹci...
|
|
|
|
|
|
|
wojteks
Gość
|
|
|