Autor
|
Wtek: ...nasz powszedni/bez mąki/ (Przeczytany 95692 razy)
|
kristan
Go
|
Proszę o opinię znawców tematu - dodam tylko,że mąka/gluten/ wykiprowałem na stałe ze swojej kuchni.Nic nam nie dolega, tylko smród po otwarciu pojemnika z tym nawozem" życia", jest nie wytrzymania... Proszę: http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=138
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Często odstawienie zbóż powoduje chęć mieszania białek (na dobę wtedy się jada i jaja/żółtka i boczek/karczek i produkty bogatobiałkowe roślinne). Nie żebym była przeciw, tylko zauważam że do lepszego zdrowia dochodzi się często przez okres diety bogaciejbiałkowej. W konsekwencji zdrowienia zmniejsza się zapotrzebowanie na B. Nie na jutro, powoli. Chodzi o to by obserwować. NIE KRYTYKOWAĆ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
kristian jeśli to ty prezentujesz te wszystkie przepisy na stornie która podałeś na początku tego wątku to możesz podać ile ten czarny ryż ma Weglowodanów? tez około 70 g w 100 gramach czy duzo mniej?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Tak, w większości są to moje i mojej zony pomysły- jest tam równiez nieco przepisów Morgano i Grażynki B. Zresztą każdy przepis jest opatrzony podpisem- przynajmniej tak sie starałem czynić , jako własciciel tego serwisu. Korzystam z róznych tabel , ale te http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,1775,ryz__dziki.html są moimi ulubionymi. Polecam i pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zdrowa
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Eunice
Go
|
Kristan zrobiłam wczoraj ten chlebek bez mąki i muszę przyznać, że jest przepyszny Dziękuję za genialny i zarazem prosty przepis... Pozdrawiam Sylwia
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Miło mi - powielanie moich przepisów jest dla mnie największą nagrodą . Po wakacyjnej przerwie pozwolę sobie i nie tylko, na opracowanie serii przepisów z małą zawartością białka. Będą to potrawy dla tych ,którzy kiedyś z nim przeholowali otrzymując w "nagrodę" dne moczanową. "Przerabiałem" ten temat na sobie , dlatego jest mi bardzo znany. Przypominam tylko , że na www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php jest seria prostych tradycyjnych potraw , oczywiście optymalnych , są potrawy alkalizujące z zielonymi pierogami włącznie , są rowniez potrawy antyrakowe cieszące sie dużym zainteresowaniem, o czym swiadczą emaile i telefony. Pozdrawiam i zapraszam wszystkich zainteresowanych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Wielu optymalnych lubi się zagalopować w nadmiar B, dlatego warto to kontrolować.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Przy jedzeniu zoltek, boczku i sloninki trudno o nadmiar B.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Byłam dziś w sklepie Green Way z eko żywnościa i wpadła mi w ręce maka z kasztanowca.Ponieważ opakowanie 200 gram kosztuje az 13 złotych a nie było podane BTW nie kupiłam jej. Ale znalazłam taka stronę i tam nie jest podane BTW ale jest taki opis: Owoc energetyczny Średnia wartość kaloryczna kasztana szacuje się około 180 kalorii na 100g i jest porównywalna do płatków zbożowych. Koncentrat minerałów Bogaty w potas (600 mg na 100g), szczególnie polecany sportowcom. Dzięki wysokiej zawartości magnezu (45 mg na 100g) zalecany przy stresie i zmęczeniu. Nie można pominąć również zawartości wapna (40 mg na 100g- dla porównania ryż dostarcza 9 mg na 100g), żelaza (1,3 mg na 100g), ponadto fosfor (85 mg na 100g), miedz (0,25 mg na 100g), sód (7 mg na 100g) jak i licznych mikroelementów. Koktajl witamin 100g dostarcza tyle samo witaminy co 100g cytryny. Ponadto witaminy : B1, B2, E. Błonnik oraz białko Dzięki swojemu bogactwu w błonnik (5 do 7g na 100g) i gęstej konsystencji, kasztan bardzo skutecznie zaspokaja apetyt. Zawiera również proteiny (2,6 do 3g na 100g) , które w połączeniu z produktami mlecznymi lub mięsem zapewniają organizmowi doskonałą równowagę odżywczą. Lipidy - tłuszcze 2,0 % na 100g, dla porównania orzechy zawierają 58% 2/3 lipidów to tłuszcze nienasycone, wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia. Cukry 40% na 100g (w świeżych kasztanach), dla porównania ryż ma 76%, fasolka zielona 50% Są to cukry złożone o tzw. wolniejszym wchłanianiu - zaleta dla uprawiających sport oraz uczących się. Gluten Wreszcie , kasztany są całkowicie pozbawione glutenu i mogą być spożywane przez osoby dotknięte celiakią. żródło: http://www.marron.pl/indexpl.php?adres=potrawy&nr=1Super przepisy sa też na tej stronie. Czy ktoś z Was zna BTW tego produktu. ? Bo jak ma mało W to spróbowałabym cos z tego upiec.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Zgaduję: - Białko - 2,6 do 3 g - Tłuszcz - 2 g - Węglowodany - 40 g
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
w 100 gr kasztana jest:
B: 2 T: 2,7 W: 33,9
czyli w mace kasztanowej powinno byc tyle samo, prawda?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jeśli te kasztany przed mieleniem nie były podsuszone, to tak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Sylwia,a maki sojowej nie widzialas,u mnie w ekologicznym jest takowa. 100g zawiera: B=37,3g; T=20,6g; W=3,1g Kasztany pieczone bardzo mi smakowaly,a maja smak ostrzejszy niz ziemniak i jedzone zimowa pora prosto z pieca rozgrzewaja wspaniale.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Placki wątrobowe. I tu też , dla anemicznych "bladych twarzy" prosty , łatwy do wykonania , przepis : http://www.optyimperium.pl/kulinaria.php?id=147 /ma być 20 dkg pieczarek, a nie 2/. Po lekkim odgrzaniu doskonały obiad, również na drugi dzień . Chyba .że wszystko zniknie , co jest raczej nieuniknione , ale kto wie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
za sojową nie patrzyłam pewnie jest. Kupiłam mąka pszenna typ 2000 bo nigdy takowej nie widziałam na oczy. Ale ma wygląd. Super. Ale kupiłam tofu sojowe, super ale samo w sobie jest dla mnie bez smaku. Za to jak potraktowałam to jak ser i dodałam warzywa i majonez było smacznie. Kupiłam jeszcze w sklepie ekologicznym mleko podobno nieodtłuszczone i śmietanę 36. Zdam relacje czy warte swojej ceny bo jutro będę je jeść. A 4,5 zeta za 0,5 litra mleka i drugie tyle za smietanę 200 gram to dla mnie już nie jest mała cena. Z tych kasztanów za jakiś czas kupię i wypróbuję.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
tofu sojowe tez jadlam,pierwszy raz tylko z zalewy bez zadnych przypraw.Ale kiepski wynalazek Nastepna porcje jadlam juz smazona na slonince z warzywkami,albo jako dodatek do zupki jarzynowej. Raz na jakis czas jadam kotleciki sojowe,a mleko sojowe dodaje do wypiekow dla dzieci.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|