forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 20:55:23

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com
669769 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  ...nasz powszedni/bez mąki/
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 9 Do dou Drukuj
Autor Wtek: ...nasz powszedni/bez mąki/  (Przeczytany 95767 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #20 : 2008-09-05, 19:57:09 »

Dziwi mnie soja w kuchniach osób żywiących się optymalnie. Niesłusznie?
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #21 : 2008-09-05, 20:20:21 »

więc jeśli tylko takie kryterium to nie jestem optymalna. Zresztą nie płaczę z tego powodu. Nawet jak zaczynałam i chciałam choćby zmieścić się w ilości tłuszczu jaka miałam jeść to nie byłam w stanie. A mleko,sery czy skwarki nie są moimi smakami. Przynajmniej na codzienne menu. Dlatego obecnie mogę napisać,że jestem na Diecie lekarki czyli naszej  dr.Witoszek.Dla mnie różnica jest duża ale nie ma to dla mnie znaczenia jak jest między czym a czymś innym różnica. Ważne ,że na razie mi to odpowiada. Jak będę miała ochotę jak obecnie to byłam nawet kilka dni na słodyczach. Czy to zdrowe. Pewnie nie. Czy szybciej od tego umrę. Może tak. Ale skoro przeszłam aż tak długą drogę od choroby do zdrowia to jeszcze mogę eksperymentować. Po coś się zyje między innymi dla poznawania świata. Nie podróżuję to chociaż mogę poznać różne smaki. To może wypełnienie braku czegoś innego jakby zanalizowała to lekarka ale cóż-najwazniejsze ,że je mam świadomość ,że też mam prawo PRZESADZIĆ. DLACZEGO? BO PRZEZ CAŁE ŻYCIE NIE PRZESADZAŁAM I OD DWÓCH LAT UCZĘ SIĘ ŻYĆ PO SWOJEMU. JEDZENIE POMOGŁO MI ZACZĄĆ MYŚLEĆ O SOBIE A CZY BĘDĘ COŚ ROBIĆ SŁUSZNIE I DOBRZE CZY POPEŁNIĘ BŁĘDY DZIŚ LUB ZA 2 LATA. mAM CAŁE ŻYCIE DO TEGO I JEDNO CZEGO CHCIAŁABYM SIE NAUCZYĆ TO NIE ŻAŁOWAĆ MOICH WYBORÓW. jEDNEGO KTÓRY OSTATNIO DOKONAŁAM SAMA SIE DZIWIE ALE NIE ŻAŁUJĘ. PIERWSZY RAZ W ZYCIU PRZEKONAŁA SIĘ CO ZNACZY SIŁA WŁASNEGO PRZEKONANIA A NIE DOTRZYMANIE OBIETNICY CZY PRZYRZECZENIA. ROZUMIEM TERAZ LEPIEJ INNYCH, KTÓRZY PRZEDSTAWIAJA Z WIARĄ WŁASNE PRZEKONANIA I MYŚLI. CHCIAŁABYM TAK KIEDYS CZUĆ I MIEC TAKIE SWOJE SILNE PRZEKONANIE W SIEBIE, WIARĘ W SIEBIE. ALE TO JUŻ CHYBA TEKST NA WOLNY TEMAT I UCZUCIA. POZDRAWIAM CIĘ TERESO. 
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #22 : 2008-09-05, 20:50:43 »

Dziwi mnie soja w kuchniach osób żywiących się optymalnie. Niesłusznie?
mnie juz nie dziwi nic.... Razz
Zapisane
kangur
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #23 : 2008-09-05, 21:18:36 »

tofu sojowe tez jadlam,pierwszy raz tylko z zalewy bez zadnych przypraw.Ale kiepski wynalazek Laughing
Nastepna porcje jadlam juz smazona na slonince z warzywkami,albo jako dodatek do zupki jarzynowej.
Raz na jakis czas jadam kotleciki sojowe,a mleko sojowe dodaje do wypiekow dla dzieci. Razz
Ten artykul o tofu pochodzi z Rzeczpospolitej.

Zachód ma ser z mleka krowiego, Chiny mają ser z mleka sojowego, czyli tofu. Zachód ma sery pleśniowe, a Chiny? Chiny mają śmierdzące tofu
 
Śmierdzące tofu jest dokładnie takie, jak jego nazwa, tylko że bardziej śmierdzące, szczególnie w wersji podawanej na gorąco. Nawet wśród Chińczyków grupa przeciwników tego dania wydaje się równie liczna, co rzesza jego fanów. Przygotowuje się je trzymając tofu przez wiele dni, tygodni, a nawet przez parę miesięcy w specjalnej zalewie, w której zachodzi daleko posunięty proces fermentacji. Zależnie od składników zalewy i czasu marynowania, takie doufu może mieć potem rozmaity kolor i odór. Z tofu zetknąłem się twarzą w twarz tylko raz w życiu, w nagłym przypływie kulinarnej odwagi. Była to moja ukochana kuchnia hunańska, co być może przeważyło o moich szansach w zetknięciu z tym wyzwaniem. Hunańskie tofu jest bowiem sinoczarne i roztacza wokół zapach bardzo starej kupy. Pomyślałem sobie wtedy, że przecież francuskie sery też śmierdzą, ale smakują znakomicie - i zatykając nos, postanowiłem przemóc wstręt. Niestety, zamiast nagrody spotkało mnie rozczarowanie. Tofu smakowało tak, jak pachniało. Takich chwil się nie zapomina!
Pamięć mego jedynego spotkania z tofu odżyła we mnie na nowo przed paroma dniami, gdy kierownik pewnej ekskluzywnej restauracji chciał po zakończonym wywiadzie ugościć zagranicznego dziennikarza, serwując największy przysmak swej kuchni. Sytuacja była niezręczna, ale musiałem powiedzieć "nie", bo "tak" mogło się skończyć tragicznie.

Jak to..........fu jest smazone to jest dopiero smrodzik.

Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #24 : 2008-09-06, 12:09:12 »

Placki wątrobowe.

I tu też , dla anemicznych "bladych twarzy" prosty , łatwy do wykonania , przepis :   http://www.optyimperium.pl/kulinaria.php?id=147   /ma być 20 dkg pieczarek, a nie 2/.
Po lekkim odgrzaniu doskonały obiad, również na drugi dzień . Chyba .że wszystko zniknie , co jest raczej nieuniknione , ale kto wie...

Nie mialem watrobki wiec zrobilem podobnie tylko z ugotowanymi sercami kurzymi......super, a na zimno rewelacja
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #25 : 2008-09-06, 13:01:47 »

"kurze serca" -jak to brzmi strasznie  Shocked
Zapisane
adamgraza
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #26 : 2008-09-06, 14:15:11 »

ale jak wybornie  smakują
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #27 : 2008-09-06, 16:15:00 »

Dziwi mnie soja w kuchniach osób żywiących się optymalnie. Niesłusznie?
teraz ´mam wiecej czasu i ....nie chcialam sie powtarzac ale gwoli przypomnienia wspomne,ze  bedac na DO ,zafundowalam sobie dne moczanowa oraz luszczyce.
Na dne nigdy  wczesniej nie chorowalam na luszczyce przypuszczalam,ze mam poniewaz bardzo rzadko  ale mialam suche malenkie wykwity na ciele.
Byla to przewaznie malenka luszczaca sie plamka,ktora b.szybko znikala.
Kiedy rozpoczelam przygode z Dieta O. i Kiedy jadalam  bialka ok 50g/dobe i to dobrego,bialka luszczyca miast ustapic rozwinela sie do tego stopnia,ze do tej pory borykam sie z nia,gdy dobre bialko jem kazdego dnia.Ilosc bialka po okresie przebudowy oczywiscie zmniejszylam do ok.40g/dobe.Niestety ta ilosc byla zbyt duza i okresowo zmniejszalam jej ilosc.Czyli pozostala przy  3-4 jajkach/dobe lub zamienniki.
Dna moczanowa natomiast objawia sie potwornymi bolami dwoch palcow u nogi,nadal daje o sobie znac ,gdy dobre bialko jadam codziennie.
Weglowodanow w ilosci 50-60g/dobe nie przekraczam.Bardzo czesto miewam rowniez skurcze nocne w lydkach,gdy zjadam tluszczu wiecej niz 150g.
Wlasnie dlatego mam dni,gdy jadam tylko produkty sojowe wraz ze skwarkami i smalcem.Gorsze bialko nie powoduje u mnie zaostrzenia  w/w chorobach. Razz
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #28 : 2008-09-06, 20:56:58 »

Gorsze bialko nie powoduje u mnie zaostrzenia  w/w chorobach. Razz
Cytuj

Też to zauważam.
Soja na mojej stronie int. to wabik  Smile na wegan.
Dla nas (wg mnie) soja może być zamiennikiem fasolki szparagowej.
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #29 : 2008-09-07, 01:26:24 »

Kodar -dzięki -a ja myślałam ,ze jem za mało białka  Shocked
Mnie od grubego palucha wzdłuż często sztywnieje stopa -ale tylko wtedy gdy nałoże wysoki obcas.
   No ale jak ograniczałam a własciwie rotowałam  to paznokcie zaczeły mi sie rozdwajać -włosy sypać
   Kupiłam sobie dobry tłusty ser i tabletki z krzemem -bellissa .
Zapisane
zdrowa
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #30 : 2008-09-07, 07:38:22 »

No i bądż tu człowieku mądry! Pomieszanie z poplątaniem. jeść czy rotować?  Surprised
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #31 : 2008-09-07, 08:45:13 »



Dla nas (wg mnie) soja może być zamiennikiem fasolki szparagowej.

Ewa.
1.Tyle się tutaj na Forum naczytałam że soja jest "be" ,a tu nagle czytam ,że może być zamiennikiem fasolki szparagowej ,o co więc chodzi?
2. Jest "be",czy nie jest ?
 Pytam,bo się poprostu niepokoję i jak tak dalej pójdzie,to wkrótce będę mogła przeczytać i to na tym samym Forum,ze kotlety sojowe mogą być dla nas zamiennikiem kotletów wieprzowych.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #32 : 2008-09-07, 10:28:21 »


Soja na mojej stronie int. to wabik  Smile na wegan.
Dla nas (wg mnie) soja może być zamiennikiem fasolki szparagowej.

Temat soi był tutaj już przerabiany i stąd wiem,że soja jest "be"

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1524.0         
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #33 : 2008-09-07, 10:40:24 »

Radzę zanim juz się zeżre te soję przeczytać watek o soi!!!

Ciekawe posty Toana .Na szczególną uwagę zasługuje ten post ,a szczególnie to co jest powiększone,

Soję "pakują" gdzie się da Sad - trzeba bacznie czytać etykiety!.
Często w produktach mięsnych, aby nie straszyć klienta soją, na etykiecie zamiennikiem - "białko sojowe" jest - "białko roślinne".
Jeśli jednak nie ma się odczynów alergicznych, a zawartość tego dodatku nie jest duża - lepiej ostatecznie zjeść, niż głodować. Ale przy atopowym zapaleniu skóry u dzieci i innych alergiach pokarmowych również u dorosłych - bezwzględnie unikać!, bo dziś już nigdy nie wiadomo, czyje geny się niedotrawia  Sad

bo czytałam tutaj wiele o alergiach i leczeniu ich dietą (przedewszystkim),a teraz czytam,ze fasolkę szparagową można zastąpić soją,ktora nasila takie schorzenia i trzeba ją bezwzględnie unikać!
Coś cholera jest nie tak.Raz się czyta ,że białe jest białe ,a potem,że białe jest czarne i najlepsze jest to,ze obie wersje są "prawdziwe" ??????
To w końcu ta soja jest lecznicza,czy qrde nielecznicza????
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #34 : 2008-09-07, 11:02:20 »

...Coś cholera jest nie tak.Raz się czyta ,że białe jest białe ,a potem,że białe jest czarne i najlepsze jest to,ze obie wersje są "prawdziwe" ??????
To w końcu ta soja jest lecznicza,czy qrde nielecznicza????...

Edyta, ale jestes dociekliwa!!!  Razz Razz Razz

Wegetarianie to rowniez ludzie!!!  I swoja DO moga miec.  Razz Razz Razz

Ciekawe tylko czy ich dlugosc zycia bedzie wieksza, czy mniejsza
od wersji "klasycznej"  Shocked Cool

Ale, kto jest odpowiednio "wyuczony" to doskonale wie
jaka jest prawda.  Cool Razz

Kto "wyuczony" nie jest ten musi umierac 20 do 50 lat wczesniej,
taka prawda.  Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Z litosci nie bede wymienial tych "majsterkowiczow metabolicznych"
co to przez "pazernosc" w swietle reflektorow
postanowili do minimum ograniczyc dlugosc pobierania emerytury. Shocked Cool





Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #35 : 2008-09-07, 12:45:51 »

Po pierwsze treść moich postów wynika tylko i wyłącznie z treści postów pisanych tutaj na Forum ,w tym przypadku dotyczą soi i jej zalecania zamiast fasolki.
To normalne,że pytam .Pani Teresa Stachurska również nie kryła zdziwienia,choć to zdziwienie u Niej mogło minąć z chwilą kiedy przeczytała ,ze lekarka Ewa ją (soje) zaleca .
Wegetarianie nie mają tutaj nic do rzeczy,bo to forum nie dotyczy ich ,przynajmniej bezpośrednio.

Po drugie,to napisałeś:



"Z litosci nie bede wymienial tych "majsterkowiczow metabolicznych"
co to przez "pazernosc" w swietle reflektorow
postanowili do minimum ograniczyc dlugosc pobierania emerytury. Shocked Cool"

załóżmy,że mam wór pieniędzy,nie jestem pazerna i na dodatek mam atopowe zapalenie skóry.Idę do lekarza optymalnego ,a ten mi zaleca przykładowo soję ,bo to "fajne" białko i ten kto nie lubi fasolki z powodzeniem może zjeść te soje.Leczenie oczywicie przebiega za pomocą diety.Mam przykładowy jadłospis ,zapłaciłam za wizytę,jestem bardzo uradowana,bo lekarz był bardz,bardzo miły,no i poświęcił mi "godzine" uwagi .Wracam do tego domu i korzystam z ustalonego przez "doskonałego" lekarza jadłospisu,ale niestety dolegliwosci nie mijają  Shocked .Oczywiście mój błąd,bo pewnie cosik źle stosuję,abo jestem zbyt zamknieta w sobie ,a to z kolei powoduje że jestem oporna na leczenie i najlepiej w tym przypadku udać sie do psychiatry.
Amen.

I tak; nadal mam atopowe zapalenie skóry,ale już nie mam "wora pieniędzy" .

Morał jest taki,ze jak sobie sam nie bedziesz chciał pomóc,to nikt ci nie pomoże,a dla lekarza jesteśmy "królikami doświadczalnymi,"bo na kim jak nie na nas ucza się lekarze?         

PS. Grizzly.Wiem co masz na mysli,jednak musiałam to napisać,bo nikt nie jest doskonały.
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #36 : 2008-09-07, 13:11:21 »

...Grizzly.Wiem co masz na mysli,jednak musiałam to napisać,bo nikt nie jest doskonały...

Jak ja sie ciesze, ze Ty "rozumowo" ogarniasz problem. Cool
Dzieki temu Ty i Twoja rodzina bedziecie zdrowi i bedziecie dlugo zyc.  Cool

Jakim kontrastem sa Ci, ktorzy spektakularnie "klada sie do trumny" Cool Razz

Zapisane
wielki krzy
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #37 : 2008-09-07, 13:28:12 »

Diagnoza i recepta warta Nobla z medycyny ,wystarczy "[b]rozumowo [b]" ogarnąć problem żeby żyć długo i zdrowo.
 INTELEKTUALNE HIMALAJE Cool
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #38 : 2008-09-07, 13:46:10 »

Diagnoza i recepta warta Nobla z medycyny ,wystarczy "rozumowo [b]" ogarnąć problem żeby żyć długo i zdrowo.
 INTELEKTUALNE HIMALAJE Cool

No!!! Bez "zrozumienia"
  to nawet nie masz poczucia, ze umierasz Cool Razz

Na ten przyklad(z litosci) podam tylko tych "ludzi",
ktorych badal i "klasyfikowal" Razz Alois Alzheimer Cool Razz

Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #39 : 2008-09-07, 16:13:00 »

Edyta a czy lekarka napisała że CODZIENNIE, DO KAŻDEGO POSIŁKU i BEZ PRZERWY TYLKO SOJA.  Shocked

Jak ją zjesz jak chcesz spróbować to co Ci się stanie nawet zmodyfikowana genetycznie. Chodzisz po ulicy, wdychasz spaliny, jesz produkty z ziemii która już ma chemikalia i inne świństwa. No bez przesady.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 9 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.025 sekund z 18 zapytaniami.