forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 18:34:34

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
669769 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  ...nasz powszedni/bez mąki/
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 Do dou Drukuj
Autor Wtek: ...nasz powszedni/bez mąki/  (Przeczytany 95713 razy)
grizzly
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #140 : 2008-10-09, 22:18:40 »

mhmmh...  Bora Bora Mr. Green

Enka ucz sie DO pilnie a zwiedzisz caly Swiat,
takich pieknych miejsc jest wiele  Cool Razz

No nie wspomne, ze mozesz poznac przyszlego meza
na takich "sluzbowych wojazach"
tam ci "plankton" tylko w morzu plywa!!!
A na ladzie "Wysokie Stezenie ELITY" !!! Razz Razz Razz

Zapisane
Enka19
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #141 : 2008-10-09, 22:27:37 »

Zwiedze i bez DO Wink
Cool jestem podróżniczka! Globtroterka Wink
Zapisane
Enka19
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #142 : 2008-10-09, 22:31:06 »

Apropos morza i zwierzatek Wink ładną fotke zrobiłam;)??
Zapisane
Enka19
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #143 : 2008-10-09, 22:34:19 »

 Postanowiłam dolaczyc do Twojego  foto ZOO hahah ...
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #144 : 2008-10-10, 11:33:20 »

Placki wątrobowe - mała poprawka.
Widzę , że podany jest tam link ze starym adresem, który nie działa- podaje więc nowy   http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=147
   Wróciłem do tej potrawy dlatego ,że dziś po raz kolejny ją wykonałem , ale w bardzo uproszczony sposób. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki/tam ma byc 20 dkg pieczarek, a nie 2 -może być bez//  ZMIELIŁEM W MASZYNCE o sr. ilości otworków.Reszta jak w temacie. KONIEC Z KALECZENIEM/czasami/ PALCÓW - I...TAK JUZ ZOSTANIE w mojej kuchni.
 Ostatnio zapotrzebowanie na te i inne placki ziemniaczane-optymalne jest dość duże. Robiąc to z rana mam spokój z kuchnią cały dzień i jeszcze troche. Do tego czerwony barszczyk na wywarze z kości szpikowych i... git.
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #145 : 2008-10-10, 17:19:56 »

Jeśli po ostatnich doniesieniach brokuł jest takim "paniskiem" w naszym menu ,to zapraszam do kuchni  -  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=152  - potrawa już czeka na właściwą godzine.

Krystian jednak walory zdrowotne tego brokuła były by możliwe do osiągnięcia,ale niestety na surowo a ta twoja potrawa którą wskazujesz niestety jest porządnie przetrawiona ,najpierw podgotowanie a potem duszenie .A wiadomośc o tym zdrowotnym działaniu wyciągu z brokuła wyrażnie mówi że jest on osiągalny tylko na surowo.
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #146 : 2008-10-10, 18:26:00 »

Nie koniecznie - nawet tu na forum czytałem o walorach smakowo-pożytecznych brokuła .Nawet po obróbce kulinarnej jest to taki "pieron" ,że niczego nie chce zgubic, no prawie , nie chce.
Brokuł na surowo:   http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,260,warzywa__brokuly.html
 Brokuł gotowany bez soli:   
http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,264,warzywa__brokuly__gotowane__bez_soli.html
 
Wystarczy kartka papieru lub drukarka , aby porównać oba zestawienia- wnioski...jak kawa na ławie.
Zresztą potrawa ta miała nieco inne zadanie - duuuuuuużo zółtek i mało cukru, właśnie w kapustnych.
   
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #147 : 2008-10-10, 20:35:24 »

Jeśli po ostatnich doniesieniach brokuł jest takim "paniskiem" w naszym menu ,to zapraszam do kuchni  -  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=152  - potrawa już czeka na właściwą godzine.

Krystian jednak walory zdrowotne tego brokuła były by możliwe do osiągnięcia,ale niestety na surowo a ta twoja potrawa którą wskazujesz niestety jest porządnie przetrawiona ,najpierw podgotowanie a potem duszenie .A wiadomośc o tym zdrowotnym działaniu wyciągu z brokuła wyrażnie mówi że jest on osiągalny tylko na surowo.


Jurek46, bylo kiedys takie powiedzenie w Polsce, jeszcze jak w Polsce mieszkalem: Jestes odporny na wiedze i trudny do.........., Jurek, jedz te swoje surowe brokuly w postaci tabletek, uzywaj soli "bez soli", jedz chleb, sledzia i popijaj go mlekiem bez tluszczu....a napewno wyleczysz sie ze swojej choroby.
Nie zpomnij o swoich witaminach....z kapsulki, jak i rowniez o tranie w proszku!!! To zupelna nowosc. Dasz mi adres to ci wysle!!!! Wbrew opiniom Grizzzzliego za darmo.....

Wczoraj wyczytalem w dunskiej gazecie , ze juz sa kartofle w proszu....chcesz?
A wiagre maja w zelu!!!
I paste do zebow w plynie....bez fluoru
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #148 : 2008-10-10, 20:49:59 »

...a napewno wyleczysz sie ze swojej choroby...
...Dasz mi adres to ci wysle!!!! Wbrew opiniom Grizzzzliego za darmo.....

W sumie Adam napisal to co ja "usiluje delikatnie zasugerowac" koledze Jurkowi  Cool Razz
A "gratis" to ja rowniez moge dla Jurka "sporo uczynic"  Cool Razz

Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #149 : 2008-10-10, 20:54:21 »

...a napewno wyleczysz sie ze swojej choroby...
...Dasz mi adres to ci wysle!!!! Wbrew opiniom Grizzzzliego za darmo.....

W sumie Adam napisal to co ja "usiluje delikatnie zasugerowac" koledze Jurkowi  Cool Razz
A "gratis" to ja rowniez moge dla Jurka "sporo uczynic"  Cool Razz




Grizzli, jak dlugo mozna tlumaczyc, "przekladac" z naszego na.....nie wiem jaki. Jak kula w mur....a on swoje!   Zawsze mowilem: kazdy orze jak moze.
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #150 : 2008-10-10, 21:12:51 »

Jeśli po ostatnich doniesieniach brokuł jest takim "paniskiem" w naszym menu ,to zapraszam do kuchni  -  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=152  - potrawa już czeka na właściwą godzine.

Krystian jednak walory zdrowotne tego brokuła były by możliwe do osiągnięcia,ale niestety na surowo a ta twoja potrawa którą wskazujesz niestety jest porządnie przetrawiona ,najpierw podgotowanie a potem duszenie .A wiadomośc o tym zdrowotnym działaniu wyciągu z brokuła wyrażnie mówi że jest on osiągalny tylko na surowo.


Jurek46, bylo kiedys takie powiedzenie w Polsce, jeszcze jak w Polsce mieszkalem: Jestes odporny na wiedze i trudny do.........., Jurek, jedz te swoje surowe brokuly w postaci tabletek, uzywaj soli "bez soli", jedz chleb, sledzia i popijaj go mlekiem bez tluszczu....a napewno wyleczysz sie ze swojej choroby.
Nie zpomnij o swoich witaminach....z kapsulki, jak i rowniez o tranie w proszku!!! To zupelna nowosc. Dasz mi adres to ci wysle!!!! Wbrew opiniom Grizzzzliego za darmo.....

Wczoraj wyczytalem w dunskiej gazecie , ze juz sa kartofle w proszu....chcesz?
A wiagre maja w zelu!!!
I paste do zebow w plynie....bez fluoru

Jestem zdumiony Twoja spostrzegawczością ,widze ze potrafisz juz diagnozowac kto dietę stosuje dobrze a kto żle chcę Tobie powiedziec
że widziałem nie jednego optymalnego który co innego mówił a co innego stosował myslę że z Toba jest podobnie wyciągasz wnioski o kimś ale nie wspominasz nic o swoich wymysłach ja w/g Ciebie jadam chlebek pieczony z mąki migdalowej,i to jest w/g Ciebie i innych źle,ale sami zjadacie chlebek z pestek slonecznika ,dyni i gryki to juz jest ok.Powiem zrozum człowieku że ja potrafię zbilansowac swoje dobowe menu .Zapewniam Ciebie że może tam się znaleźc np i śledż i olej z oliwek do tego śledzia i zapewniam Ciebie że po dobowym zsumowaniu wszystko bedzie ok.Sprawdzaj swoje menu i nie podpowiadaj głupot bo ludzie to czytaja.Nie musisz być tym kim nie jesteś a napewno nie jesteś Grizlim od którego dostałeś odpowiednią dawkę krytyki i teraz chcesz się jemu przypodobac..Ale mozesz sie z nim umówic na antypodach tam może znajdziecie wspólny język.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #151 : 2008-10-10, 21:43:50 »

Jeśli po ostatnich doniesieniach brokuł jest takim "paniskiem" w naszym menu ,to zapraszam do kuchni  -  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=152  - potrawa już czeka na właściwą godzine.

Krystian jednak walory zdrowotne tego brokuła były by możliwe do osiągnięcia,ale niestety na surowo a ta twoja potrawa którą wskazujesz niestety jest porządnie przetrawiona ,najpierw podgotowanie a potem duszenie .A wiadomośc o tym zdrowotnym działaniu wyciągu z brokuła wyrażnie mówi że jest on osiągalny tylko na surowo.


Jurek46, bylo kiedys takie powiedzenie w Polsce, jeszcze jak w Polsce mieszkalem: Jestes odporny na wiedze i trudny do.........., Jurek, jedz te swoje surowe brokuly w postaci tabletek, uzywaj soli "bez soli", jedz chleb, sledzia i popijaj go mlekiem bez tluszczu....a napewno wyleczysz sie ze swojej choroby.
Nie zpomnij o swoich witaminach....z kapsulki, jak i rowniez o tranie w proszku!!! To zupelna nowosc. Dasz mi adres to ci wysle!!!! Wbrew opiniom Grizzzzliego za darmo.....

Wczoraj wyczytalem w dunskiej gazecie , ze juz sa kartofle w proszu....chcesz?
A wiagre maja w zelu!!!
I paste do zebow w plynie....bez fluoru

Jestem zdumiony Twoja spostrzegawczością ,widze ze potrafisz juz diagnozowac kto dietę stosuje dobrze a kto żle chcę Tobie powiedziec
że widziałem nie jednego optymalnego który co innego mówił a co innego stosował myslę że z Toba jest podobnie wyciągasz wnioski o kimś ale nie wspominasz nic o swoich wymysłach ja w/g Ciebie jadam chlebek pieczony z mąki migdalowej,i to jest w/g Ciebie i innych źle,ale sami zjadacie chlebek z pestek slonecznika ,dyni i gryki to juz jest ok.Powiem zrozum człowieku że ja potrafię zbilansowac swoje dobowe menu .Zapewniam Ciebie że może tam się znaleźc np i śledż i olej z oliwek do tego śledzia i zapewniam Ciebie że po dobowym zsumowaniu wszystko bedzie ok.Sprawdzaj swoje menu i nie podpowiadaj głupot bo ludzie to czytaja.Nie musisz być tym kim nie jesteś a napewno nie jesteś Grizlim od którego dostałeś odpowiednią dawkę krytyki i teraz chcesz się jemu przypodobac..Ale mozesz sie z nim umówic na antypodach tam może znajdziecie wspólny język.

Widzisz Jurek, specjalnie wzialem caly "cytat" ze soba, abys w koncu sam doswiadczyl, jak to trudno domyslec sie o co Tobie tak na prawde chodzi. Zawsze tak robisz. Pomieszales mni z Grizzzzlim, i innymi, zrobiles mieszanke piorunujaca. Ale nie o to tu chodzi. Ja nie boje sie powiedziec prawdy. I gdybys w swoich postach uwzglednil tzw. interpunkcje, wiedzailbym o co Ci chodzi.
Pomijajac juz to wszystko:
chlebek migdalowy; nie ja krytykowalem...nkie znam
sledz z mlekiem.......uwazam za zly przyklad diety.....co Ty na to? w koncu jestes optymalny!!!
Piszesz, ze ja mam sprawdzac swoje menu......ja to robie kazdego dnia. KIedy Ty sprawdzales swoje?

A teraz mam jedno, jedynie pytanie do Ciebie: KIEDY ZACZNIESZ JESC OPTYMALNIE?
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #152 : 2008-10-10, 22:24:13 »

Jurek zjedz skwarki na śniadanie, garść, na drugie drugą garść.
Masz schudąć, to co leży na żołądku (płuca) będą lepiej funkcjonowały jak zjesz potem  (po garściach skwarków) prażuchę BEZ jajka/żółtka, potem posiłek jaki chcesz.
Rosół jest mile widziany.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #153 : 2008-10-10, 22:45:40 »

Jurek zjedz skwarki na śniadanie, garść, na drugie drugą garść.
Masz schudąć, to co leży na żołądku (płuca) będą lepiej funkcjonowały jak zjesz potem  (po garściach skwarków) prażuchę BEZ jajka/żółtka, potem posiłek jaki chcesz.
Rosół jest mile widziany.

To nie przejdzie,a w sumie.... to szkoda...
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #154 : 2008-10-11, 00:26:56 »

Jurek zjedz skwarki na śniadanie, garść, na drugie drugą garść.
Masz schudąć, to co leży na żołądku (płuca) będą lepiej funkcjonowały jak zjesz potem  (po garściach skwarków) prażuchę BEZ jajka/żółtka, potem posiłek jaki chcesz.
Rosół jest mile widziany.

Pani Ewo co to jest czy to ma byc optymalne menu na jeden dzień,i czy ta prażucha to ten przepis:
ziemniaki 1 kg
mąka 4 łyżki
cebula 4 szt
słonina 15 dag
sól 1 szczypta

Ziemniaki gotować i kiedy będą już na wpół miękkie, wsypać mąkę, przykryć garnek. Gdy ziemniaki się ugotują, zdjąć pokrywkę, potrzymać jeszcze na małym ogniu aby woda odparowała. Ugnieść ziemniaki na gęstą, jednolitą masę. Łyżką umaczaną w tłuszczu nakładać porcje na talerze. Polać tłuszczem z podsmażoną cebulą.

Czy ta mąka to jest to co ma mi pomóc i czy tą prażuchę mam zjadać tylko z tłuszczem czy jeszcze do tego dodać kwasne mleko
Czy w tym dniu nie wyliczac BTW i czy mam rozumieć że tak mam się żywić przez jakiś określony czas.
Proszę napisac jaśniej bo zaczynam myśleć że Pani też chce ze mnie zadrwić,
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #155 : 2008-10-11, 00:44:15 »

...Proszę napisac jaśniej bo zaczynam myśleć że Pani też chce ze mnie zadrwić...

Litosci, litosci, litosci Jurek dlaczego "udajesz naiwnego"!!! Rolling Eyes
czy Ty naprawde nie rozumiesz "o co chodzi"  Shocked Shocked Shocked

Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #156 : 2008-10-11, 00:49:36 »

...Proszę napisac jaśniej bo zaczynam myśleć że Pani też chce ze mnie zadrwić...

Litosci, litosci, litosci Jurek dlaczego "udajesz naiwnego"!!! Rolling Eyes
czy Ty naprawde nie rozumiesz "o co chodzi"  Shocked Shocked Shocked



Może zamiast tej litości, napisz co niby mam przez to zrozumieć
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #157 : 2008-10-11, 01:10:24 »

Czy w tym dniu nie wyliczac BTW i czy mam rozumieć że tak mam się żywić przez jakiś określony czas.

Napiszesz tak specjalnie dla mnie co dzisiaj jadłeś i piłeś, godzina, gramy?
BTW sam sobie policzę. Obiecuję kilka zdań wyważonego, konstruktywnego komentarza.
Cool
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #158 : 2008-10-11, 09:19:56 »

Prażucha to ziemniaki utarte i usmażone na smalcu a' la placek.
Stosuj dobową ilość W w postaci ziemniaków - w dwóch porcjach.
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: ...nasz powszedni/bez mąki/
« Odpowiedz #159 : 2008-10-11, 17:22:13 »

Prażucha to ziemniaki utarte i usmażone na smalcu a' la placek.
Stosuj dobową ilość W w postaci ziemniaków - w dwóch porcjach.

Pani Ewo prosze mnie dobrze zrozumiec ale ja przyjmuje wiadomości tak  jak są one napisane a napisała Pani "Prażucha"
wobec tego czy to ma byc placek ziemniaczany czy ten specyfik który zaczęrpnełem z google
Cytuj

"Prażucha "
Składniki:
1 kg ziemniaków,
10 dkg mąki,
30 dkg wędzonego boczku,
25 dkg kiszonej kapusty,
wegeta,
kminek,
listek laurowy.
Sposób przyrządzenia.
----------------------------
        Ziemniaki obrać, zalać wodą tak, aby lekko były na wierzchu, zagotować, następnie wsypąć na wierzch mąkę, zrobić kopczyk z dziurką w środku, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, a mąka będzie sparzona. Odcedzić, ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Kapustę gotować w dużej ilości wody z dodatkiem listka kminku i wegety (ewentualnie kostki rosołowej) tak, aby był rzadziutki i raczej kwaśny kapuśniaczek. Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć, aby się dobrze wytopił, lecz nie spiekł. Wymoczyć łyżkę w tłuszczu i nabrać wcześniej przygotowane ziemniaki tak, aby powstały kluski, które następnie obtoczyć w skwarkach, ułożyć na talerzu, osobno podawać kapuśniaczek i zajadać (zamiast kapuśniaczku można podać kwaśne mleko).
       
        Jest to danie zapomniane, które się wywodzi z rejonu Łodzi i Kalisza.
Ja tak zrozumiałem Pani zalecenie
Zapisane
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.259 sekund z 18 zapytaniami.