Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Jaja z kwasem (Przeczytany 10335 razy)
|
wiesława
Go
|
w1 numerze Polityki ukazał się artykuł 'Mleko z ryby,jaja z kwasem' włosy się jeżą na głowie, kiedy się czyta / jeszcze więcej zamieszania w umysłach konsumentów może powstać z powodu jaj, także coraz częściej wzbogacanych kwasami omega 3.Obecność omega 3 potwierdza Instytut Zootechniki w Krakowie, który okresowo bada jajka. Gorzej z wiedzą , co z tego wynika.Jerzy Sztajerowski ze Zgierza informuje na opakowaniach ,że dzięki zwiększonej zawartości nienasyconych kwsów tłuszczowych jajka polecane są w codziennej diecie -Człowiek może bez obaw o poziom cholesterolu , może jeść 15 jaj tygodniowo.do zapewnień producenta należy podchodzić z dystansem.Połączenie sporych ilości cholesterolu zawartych w żółtku jaja z dużą ilością kwsów nienasyconych omega 3 powoduje, że jest on o wiele mniej grozny dla naszego organizmu.Nie jest bowiem tak intensywnie wchłaniany.Niemniej jednak zwłaszcza dorośli, nie powinni jeść więcej niż 4-5 jaj tygodniowo.Nie ulega natomiast wątpliwości, że jeśli sięgamy po jajko, to to z kwsami omega 3 jest dla nas lepsze niż zwykłe. Właśnie z tej fermy biorę jaja dla siebie.napiszcie co sądzicie o 'ulepszonych' jajach.
|
|
|
|
|
|
|
mama
Go
|
Z kwasem 3-łamaga, czy bez jaja są zawsze szkodliwe: na "pastwisku" i przy "korytku". Lepiej bez kwasu, ale zawsze korzystnie wpływają na stosujących ŻO. A nie masz możliwości kupowania wiejskich, zwykłych jajek, w których poziom kwasów 3-omega jest normalny?
|
|
|
|
|
|
|
adammo
Go
|
Zgadzam się z mamusią crazy
|
|
|
|
|
|
|
baska
Go
|
dorośli, nie powinni jeść więcej niż 4-5 jaj tygodniowo.
4-5...? Strasznie mało. Ja tygodniowo zjadam 49-56 żółtek i 7 białek. Cholesterol "niestety" mam w normie. Niestety dla tych, co mnie strasznie nim straszyli (lekarze i inni znawcy), wydają się być mocno zawiedzeni ;(
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
"Co warto wiedzieć o jajach?" - artykuł pani Reginy Janickiej zamieszczony w styczniowym (77) numerze OPTYMALNYCH s. 13 - polecam!
|
|
|
|
|
|
|
evosonic
Go
|
re: baska 4-5...? Strasznie mało. Ja tygodniowo zjadam 49-56 żółtek i 7 białek. Cholesterol "niestety" mam w normie. Niestety dla tych, co mnie strasznie nim straszyli (lekarze i inni znawcy), wydają się być mocno zawiedzeni ;( Cos z tym linkiem nie tak jest Piszesz o jajkach proporcje sa dziwne i raczej takie nieinstynktowne. Jak to jest mozliwe ze przy takiej ilosci karotenu jestes taka blada ? Przyjmujac ze na obrazku jestes z malenstwem jestes ty
|
|
|
|
|
|
|
baska
Go
|
Piszesz o jajkach proporcje sa dziwne i raczej takie nieinstynktowne. co w tym dziwnego? napisalam ile w tamtym okresie zjadalam zoltek i bialek, jak to sie ma do prporcji, to nie wiem. Jak to jest mozliwe ze przy takiej ilosci karotenu jestes taka blada ? Nie wiem ile jest karotenu w jajkach. Raczej kojarzy mi sie on z marchewka, ktorej rzeczywiscie nie jem. Mam jasna karnacje a to zdjecie bylo zrobione na poczatku lata.
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|