Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Chleb orzeszkowy (Przeczytany 7006 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
Składniki:
- 500 g orzechów arachidowych - 400 ml białek albo 7 jajek - 100 g oliwy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - szczypta gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka ziaren kminku albo kolendry
Orzechy zemleć, dodać pozostałe produkty, zmiksować. Ja dodałam jeszcze na koniec:
- 50 g ziaren słonecznika - 50 g ziaren dyni - 50 g sezamu
i wymieszałam (wszystko w thermomixie, łatwo i szybko).
Sobie chleba nie potrzebuję, ale gościom - tak. Piekę też swoje i nie swoje wynalazki na prezent, oryginalne i do pokazania, że można bez glutenu. I takie, których nie zjada się na raz pół blachy, bo są "syte".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Witam
Ciekawy przepis bez mąki nawet tej ziemniaczanej muszę go upiec. A piekłaś może na drożdżach? oczywiście bez mąki?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Z drożdżami nie próbowałam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ziutek
Go
|
upiekłem, jeżeli to tak można nazwać chlebek wg przepisu JK chleb biszkoptowy z dodatkami, dodatki to po 30 g słonecznik, orzechy laskowe mielone, orzechy włoskie mielone, JK pisze żeby dać 2 łżeczki proszku do pieczenia (10g), ja dałem 15g i nie wyrosnął, nie dodałem tłuszczu (masła), ile tego proszku trzeba dac aby rosnął ale nie wykipiał, piekę w automacie do chleba, może dlatego, tu są grzałki bardziej przy spodzie foremki, może dlatego, może to ma być w piekarniku i górne grzanie ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
upiekłem, jeżeli to tak można nazwać chlebek wg przepisu JK chleb biszkoptowy z dodatkami, dodatki to po 30 g słonecznik, orzechy laskowe mielone, orzechy włoskie mielone, JK pisze żeby dać 2 łżeczki proszku do pieczenia (10g), ja dałem 15g i nie wyrosnął, nie dodałem tłuszczu (masła), ile tego proszku trzeba dac aby rosnął ale nie wykipiał, piekę w automacie do chleba, może dlatego, tu są grzałki bardziej przy spodzie foremki, może dlatego, może to ma być w piekarniku i górne grzanie ?
poszukaj moze w przepisach dolaczonych do automatu,a moze w automacie tylko wyrasta na drozdzach??
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
Go
|
Wczoraj pisałam, że upiekę chleb optymalny, eksperymentalny z połączenia chleba biszkoptowego z chlebem orzechowym według Ćwierciakowskiej i... upiekłam. Wzięłam dokładnie połowę składników do chleba biszkoptowego, dodałam 5 dag (łącznie) prażonych ziaren słonecznika, siemienia lnianego i wiórki kokosowe, razem zmielone. Do tego dodałam 1/3 składników na chleb orzechowy (bo ma on w przepisie wagę 1,3 kg ,a chleb biszkopyowy 80 dag). Wszysko razem zmiksowałam ,przelałam do wąskiej formy i piekłam 50 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Chleb ładnie wyrósł i nie opadł, ale wyjęłam go dopiero po 3 godz. Wygląda jak chleb razowy i mi smakuje. Adampio proszę oblicz BTW, bo Tobie to szybko błyskawicznie Gotowy chlebek ważył 80 dag.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
No to Renia !!!!!! Gratulacje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
Go
|
Jednak policzyłam sama, bo może już śpisz. Wyszło 10,2 : 28,8 : 4,9 BTW 1 :2,8 : 0,5
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
Go
|
Jednak jesteś na posterunku
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|