forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 00:53:03

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669820 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 13 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej  (Przeczytany 110530 razy)
toan
Go

Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« : 2007-10-11, 10:46:54 »

macku10
Poddaję w wątpliwość aktualność Twoich poglądów na temat zdrowego odżywiania człowieka (oceniam na podstawie tego co piszesz), ponieważ między innymi również wyniki badń naukowców z Katedry Bromatologii UM w Poznaniu były prezentowane już na trzech konferencjach naukowych w Polsce poświęconych problematyce zdrowego żywienia człowieka. Wyniki prezentowanych, wstępnych badań są dość jednoznaczne!. Zapoznaj się również wreszcie z http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=755
Może zaczniesz przedstawiać FAKTY, a nie "naukowe" frazesy, dotyczące DO?.

PS
macaj  Wink  do skutku, aż nie dojdziesz prawdy.
zbynek
Go

Email
« Odpowiedz #1 : 2007-10-11, 12:56:49 »

Z ciekawej publikacji  - A może mięso jest zdrowe?
cytat:
„Wszystkie te zmiany sprawiają, że współczesne próby naśladowania paleolitycznego menu są z praktycznego punktu widzenia bezowocne. Niewielu z nas chciałoby spędzać całe godziny na przeżuwaniu łykowatych kłączy i wydawać krocie na dziczyznę. Zamiast tego staramy się rozpaczliwie szukać substytutów, takich jak otręby, skiełkowane ziarna zbóż i najchudsze wędliny, które choćby trochę zbliżyłyby naszą dietę do jej pierwowzoru. Planując skład naszych posiłków, warto wziąć pod uwagę główne przesłanie wyłaniające się z mroków historii naszych upodobań kulinarnych: byliśmy zawsze istotami wszystkożernymi, które nie stronią od mięsa. Jego częściowe zastąpienie produktami zbożowymi i mlecznymi, które legło u podstaw niebywałego przyrostu demograficznego i rozwoju cywilizacji, nie poprawiło stanu naszego zdrowia. Stosowanie diety wegetariańskiej trudno jest więc przekonująco uzasadniać argumentami odwołującymi się do naszego dziedzictwa biologicznego”.
http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51220,62437.html

„Zwykle utrzymuje się, że ludzie spożywający mięso żyją krócej, lecz australijscy Aborygeni, których dieta jest tradycyjnie bogata w produkty zwierzęce, są znani z długowieczności (z całą pewnością w okresie przed skolonizowaniem Australii przez Europejczyków). W społeczności Aborygenów jest specjalna kasta starców.  Jest oczywiste, że gdyby takich ludzi nie było, taka kasta nie mogłaby istnieć.”

”W swojej książce Nutrition and Physical Degeneration (Odżywianie a fizyczna degeneracja) dr Price zamieszcza szereg fotografii starych ludzi z całego świata. Badacze tacy jak Yilhjalmur Stefansson donoszą o znacznej długowieczności wśród Eskimosów (również przed kolonizacją)” .

”Podobnie ma się sprawa z mieszkańcami Kaukazu, którzy dożywają późnych lat na diecie składającej się z tłustej wieprzowiny i produktów mlecznych wytwarzanych na bazie pełnotłustego, surowego mleka.”
http://zywienie.host.sk/articles.php?id=41

Ps. Jeszcze raz wklejam link obrazujący pogorszenie wyników na współczesnej diecie Aborygenów .
 http://uk.youtube.com/watch?v=i8SSCNaaDcE#GU5U2spHI_4
Hana
Go

Email
« Odpowiedz #2 : 2007-10-11, 15:38:49 »

Zbynek ten tekst mi przypomniał pewną rzecz którą kilka razy już widziałam na  festiwalu wróżb itd.. na który co roku chodzę w Łodzi. Chodzi o zdjęcia tzw. aury człowieka. Nie znam się na tym ale to takie rzeczy wyrastają właśnie ztakich niesamowitych naukowców którzy nie myslą co już wiadomo tylko co jeszcze może być wiadomo. Szkoda ,że nie wiedziałam tego kilka lat wcześniej może na Uniwerku nie wmówili by mi,że ze względów zdrowotnych nie przejdę na archelogii praktyk i że nie zaliczę studiów. A teraz już za późno na studiowanie tego mając dziecko, rodzinę. A tyle rzeczy mogłabym być może odkryć. Szkoda.

Sylwiazlodzi mozesz napisac wiecej o festiwalu wrozb --jestem zainteresowana tym tematem.
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #3 : 2007-10-12, 10:42:24 »

Myślę,że w każdej długości,szerokości geograficznej ,żeją ludzie,plemiona o spacyficznych dla nich tradycjach żywieniowych pozwalających na w miare zdrowe i długie życie.Co powoduje zachwianie tego długiego życia w zdrowiu? Ano powoduje to "moda" ,cywilizacja,która niszczy te tradycje wielowiekowe.I to jest chyba najwiekszy problem. Wystarczy poczytać sobie pare książek np.Marii Rodziewiczówny,tam napisane jest jak się żywili ludzie.Nigdzie tam nie pisze o białym chlebie,chudym mleku,chudych szynkach,margarynach.
Odstępstwa od wielowiekowych tradycji żywieniowych spowodowały taki rozwój chorób.I nie bez przyczyny są one nazwane "cywilizacyjnymi",bo za nimi stoi właśnie cywilizacja.Człowiek poszedł inną drogą.Nastąpił wielki rozwój medycyny ,no i teraz musi być "produkcja" chorych ,aby ta medycyna dalej się rozwijała.Czyli nie ma się co dziwić....albo jest (?)...
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #4 : 2007-10-12, 12:56:06 »

W szkole uczono mnie,że najlepiej spożywać pokarmy z własnej strefy klimatycznej.
A tu co mamy? Jesteśmy "zalewani" żywnością ,która uprawiana jest od naszej  strefy o tysiące km.
sylwiazłodzi
Go

Email
« Odpowiedz #5 : 2007-10-15, 21:38:28 »

[
Sylwiazlodzi mozesz napisac wiecej o festiwalu wrozb --jestem zainteresowana tym tematem.

Odbywa się na początku listopada w Łodzi w Hali Sportowej na Skorupki. W tamtym roku kupiłam tam np. sole do kąpieli z Ciechocinka i byłam na badaniu oka zanim pojechałam do Pani Ewy-lekarki. Jest wróżenie, bioenergoterapeuci i inni, biżuteria czasami niespotykana w innych sklepach, Kilka lat temu w naszym mieszkaniu robili mi mapkę gdzie są dobre rejony dla organizmu gdzie złe radiesteci. To było po śmierci ojczyma bo mam z nerwów po jego śmierci szukała już różnych rzeczy. Jak na spokojnie to później oglądałyśmy to okazało się, że ta mapka jest zbieżna z rurami ciepłowniczymi jakie idą pod moją podłogą na parterze kamiennicy w której mieszkam. Tak na wszelki wypadek udało nam się postawić meble tak aby długo w miejscu niedobrym nie siedzieć. Więc jednak coś jest z tą wodą  w żyłach wodnych pewnie pod jezdniami itd.Link do strony z opisem z tamtego roku :
http://targi.onet.pl/1696,targidetal.html
grizzly
Go

Email
« Odpowiedz #6 : 2007-10-15, 22:04:30 »

"Jest wróżenie, bioenergoterapeuci i inni, "

Sylwia to zacytowane to szczegolnie cenne.  Very Happy
Czego to ludzie nie wymysla  Shocked  Cool

Osobiscie uwazam, ze bardziej skuteczna jest modlitwa stosowana przez ateiste. Cool

ali
Go

Email
« Odpowiedz #7 : 2007-10-16, 00:19:17 »

Osobiscie uwazam, ze bardziej skuteczna jest modlitwa stosowana przez ateiste. Cool

obyś  się nie zdziwił
ps
miałem  kiedyś kłopoty z kręgosłupem
po paru zabiegach
przez 20 lat się nie odezwał
pewnie czary mary pomogły i modlitwa?
sąsiadowi tylko  operację zalecali bo już funkcjonować normalnie nie mógł
wił się przy każdym ruchu z bólu
 a obyło się bez niej

sylwiazłodzi
Go

Email
« Odpowiedz #8 : 2007-10-16, 20:49:30 »

Sylwia to zacytowane to szczegolnie cenne.  Very Happy
Czego to ludzie nie wymysla  Shocked  Cool

To myślenie czasami jest oparte na wiedzy którą mamy obecnie a czasami na wiedzy starożytnej jak medycyna chińska. Moim zdaniem.
Hana
Go

Email
« Odpowiedz #9 : 2007-10-17, 11:03:35 »

Sylwiazlodzi  dziekuje za informacje, moze zjawie sie na tegorocznym "FESTIWALU ZDROWIA WROZB I NIEZWYKLOSCI".
sylwiazłodzi
Go

Email
« Odpowiedz #10 : 2007-10-17, 20:22:13 »

Hana jeśli będziesz miała się zjawić to powiadom mnie wcześniej chętnie Cię poznam jesli zechcesz.
Hana
Go

Email
« Odpowiedz #11 : 2007-10-18, 14:20:13 »

Sylwiazlodzi, nie omieszkam, o ile plany sie nie pokrzyzuja.
Ewa
Go

Email
« Odpowiedz #12 : 2007-10-18, 14:49:51 »

Sylwiazlodzi  dziekuje za informacje, moze zjawie sie na tegorocznym "FESTIWALU ZDROWIA WROZB I NIEZWYKLOSCI". A gdzie te niezwykłości będą pokazywali i kiedy? macie jakis link?
Ewa
Go

Email
« Odpowiedz #13 : 2007-10-18, 14:53:29 »

Już widzę. To Wrocław. No nie, aż tam nie wybiorę sie na spacer
Hana
Go

Email
« Odpowiedz #14 : 2007-10-18, 15:30:38 »

Już widzę. To Wrocław. No nie, aż tam nie wybiorę sie na spacer

Ewa, nie widzisz, to Lodz, a nie Wroclaw--LODZKI FESTIWAL ZDROWIA, WROZB, I NIEZWYKLOSCI.
sylwiazłodzi
Go

Email
« Odpowiedz #15 : 2007-10-18, 20:43:28 »

w tym roku termin imprezy:
Data09 - 11 listopada 2007Tereny targowehala nr 1, Łódź, Stefanowskiego 30
Godziny zwiedzania:9 listopada 2007:  10:00 - 18:00
10 listopada 2007:  10:00 - 18:00
11 listopada 2007:  10:00 - 18:00

Od piętnastu lat tworzymy oryginalne wydarzenie jakim jest Łódzki Festiwal Wróżb i Niezwykłości. To największa i najważniejsza tego typu impreza w kraju. Główną ideą jaka przyświeca Festiwalowi jest propagowanie wiedzy pomagającej żyć w zdrowiu, szczęściu i harmonii.
Do udziału w 14. Festiwalu zaprosiliśmy przedstawicieli szkół Feng Shui, by na szerokim forum mogli zaprezentować swoje dokonania. Na miejscu będzie można poznać smak makrobiotycznej żywności i zakupić produkty zdrowej żywności od chleba po miód i naturalne suplementy diety. Nie zabraknie ziół i przypraw.
Swoje usługi oferować będą także masażyści, rehabilitanci, specjaliści medycyny naturalnej, radiesteci, bioenergoterapeuci oraz irydolodzy. Goście Festiwalu będą mieli okazję poznać swoja przyszłość odwiedzając stoiska wróżek i astrologów oraz nacieszyć oko mnóstwem różnorodnych artykułów ezoterycznych i dekoracyjnych – biżuteria czy naturalne minerały.

Festiwalowi towarzyszą liczne warsztaty, seminaria i prezentacje.

Zakres towarowy:
diety
masaże
horoskopy
astrologia
aura
chiromancja
parapsychologia
aromaterapia
ziołolecznictwo
radiestezja
biżuteria
rękodzieło artystyczne

feng shui
kosmetologia - stylizacja
medycyna niekonwencjonalna
medycyna naturalna
zdrowa żywność

ponieważ jest duże zainteresowanie widzę,że są już plany na przyszły rok

Data01 - 03 lutego 2008Tereny targowehala nr 1, Łódź, Stefanowskiego 30

link do strony organizatora:
http://www.mtl.lodz.pl/web/index/getpage/page/517

koszt biletu ok. 8 zł tak było w edycji marcowej.
Niestety nie mogę znależć ciekawego opisu festiwalu poza tym co już wyżej bo artykuły z Expresu Ilustrowanego są jakoś poukrywane. Pozdrawiam. Chyba w innych miastach też już się pojawiły podobne w Katowicach coś słyszałam ,że już chyba był.
macek10
Go

Email
« Odpowiedz #16 : 2007-10-21, 00:07:55 »

Zgoda proces powstawania nowotworu jest zapewne złożony i wieloprzyczynowy. Odnosnie spożycia tłuszczów nasyconych, nikt nie pisze że równocześnie ludzie spożywają tyle samo węglowodanów

ale to chyba ty nie rozumiesz badania nad wpływem tł nasyconych robiono na szczurach, badajac wpływ czynnika podawano im wyłacznie tł nasycone wiec mieszanie paliw tu nie ma racji bytu.

Tak jak profesor z Instytutu Żywienia straszył ludzi cholesterolem zjadanym, pytasz jak? no ja własnie nie wiem jak ma szkodzic zjadany cholesterol, tobie bliżej do profesora więc może wytłumaczysz.

smieszne rzeczy opowiadasz ze cholesterol zjadany sie nie wchłania Laughing Laughing Laughing

Odpowiem na to pytanie, ponieważ lekarze (onkolodzy) wierzą!, że mózg spala tylko glukozę, nie ma dla niego alternatywnego paliwa i nic innego nie przechodzi przez barierę krew-mózg.

bzdury opowiadasz lekarze dobrze wiedza ze mozg w ekstremalnych warunkach moze zuzywac ciala ketonowe ale tylko okolo 40 % energii moze z nich pochodzić i to w niezbyt długim czasie.
a dieta ketonowa jest juz od dawna stosowana w medycynie od lat 20tych 20 wieku w leczeniu padaczki wiec nie jest to zaden temat tabu, gdyby widziano szanse w tej diecie poddano by ja badaniom klinicznym u chorych na raka, a wyniki badań ktore podałes niczego nie dowodzą kilka przypadków jedynie.

W szkole uczono mnie,że najlepiej spożywać pokarmy z własnej strefy klimatycznej.
A tu co mamy? Jesteśmy "zalewani" żywnością ,która uprawiana jest od naszej  strefy o tysiące km.

to nie tak szło źle słuchałaś. W każdej strefie klimatycznej jest roznorodność pokarmow zaspakajająca potrzeby organizmu w 100% co nie znaczy ze inne produkty maja niekorzystny wpływ na organizm.
slawek
Go

Email
« Odpowiedz #17 : 2007-10-21, 00:29:27 »

Zgoda proces powstawania nowotworu jest zapewne złożony i wieloprzyczynowy. Odnosnie spożycia tłuszczów nasyconych, nikt nie pisze że równocześnie ludzie spożywają tyle samo węglowodanów

ale to chyba ty nie rozumiesz badania nad wpływem tł nasyconych robiono na szczurach, badajac wpływ czynnika podawano im wyłacznie tł nasycone wiec mieszanie paliw tu nie ma racji bytu.

To znaczy że karmiono szczury tylko tłuszczami nasyconymi ?? czy oprócz pozostałych składników pokarmowych czyli Białka i Węglowodanów podawano im wyłącznie tłuszcze masycone ?? z pominięciem jedno i wielonasyconych ?? bo w drugim przypadku to ważne jest też co ogólnie jedli "badani" ;P
Rajano
Go

Email
« Odpowiedz #18 : 2007-10-21, 00:48:35 »

mieszanie paliw MA RACJE BYTU, ale Ty tego absolutnie nie pojmujesz, zresztą to norma u "dietetyków" nie raz się przekonałem. Zresztą dziwną retoryke prowadzisz wpierw pytasz dlaczego nikt nie mówi o wadach diety optymalnej, a później pytasz ile na tej diecie się zjada białka. Czyli dyskutujesz o czymś czego nie znasz.

smieszne rzeczy opowiadasz ze cholesterol zjadany sie nie wchłania

czytaj uważnie co innego oznacza WCHŁANIA a co innego oznacza SZKODZI, jak to mówił pan profesor z Instytutu.
Wchłonąć możemy tylko 0,35g cholesterolu, czyli mniej niż 0,5g, choćbyśmy zjedli nawet 10g!.
młody mężczyzna o wadze około 70kg potrafi zsyntetyzować przeszło 1g cholesterolu na dobę. Jeśli dodać do tego 0,35g wchłoniętego, to razem mamy na dobę ok. 1,5g łącznie. Wydala się go również podobnie, tzn. wydala się ok. 0,5g cholesterolu i ok. 1g soli kwasów żółciowych, które też są pochodnymi cholesterolu. Więc jaki sens straszenie ludzi cholesterolem zjadanym???

bzdury opowiadasz lekarze dobrze wiedza ze mozg w ekstremalnych warunkach moze zuzywac ciala ketonowe ale tylko okolo 40 % energii moze z nich pochodzić i to w niezbyt długim czasie.
a dieta ketonowa jest juz od dawna stosowana w medycynie od lat 20tych 20 wieku w leczeniu padaczki wiec nie jest to zaden temat tabu, gdyby widziano szanse w tej diecie poddano by ja badaniom klinicznym u chorych na raka, a wyniki badań ktore podałes niczego nie dowodzą kilka przypadków jedynie.

"te bzdury" jak to nazwałeś, to wypwiedź lekarza który kilkanaście lat zajmuje się dietami ketogenicznymi. Zgoda dieta ketogeniczna jest znana od dawna, tylko że na skutek "rozwoju medycyny" a co za tym idzie powstawania nowych leków, dieta ta została zapomniana, ale jest na nowo "odkrywana". A po co badać dietę? kto by na tym zarobił? komu to się opłaca? PRZECIEŻ I TAK NIKT BY NIE MÓGŁ TEGO OPATENTOWAĆ, BO TEGO SIĘ NIE DA OPATENTOWAĆ, a co za tym idzie Z TEGO KASY NIE BĘDZIE.
Zdumiewające jest to że deitetyk poddaje w wątpliwość skutecznośc diety ketogenicznej w leczeniu nowotworów, ale to chyba w tym fachu "norma"
Pozdrawiam

macek10
Go

Email
« Odpowiedz #19 : 2007-10-21, 11:48:17 »

mieszanie paliw MA RACJE BYTU, ale Ty tego absolutnie nie pojmujesz, zresztą to norma u "dietetyków" nie raz się przekonałem. Zresztą dziwną retoryke prowadzisz wpierw pytasz dlaczego nikt nie mówi o wadach diety optymalnej, a później pytasz ile na tej diecie się zjada białka. Czyli dyskutujesz o czymś czego nie znasz.

To chyba Ty czegos nie pojmujesz badania taki prowadzi sie podając tylko i wyłaacznie dane zrodło energii, nie ma  tam zadnych procentow i mieszania paliw, badania nad tłuszczami - podajemy tłuszcze, badania nad białkiem - podajemy białko itp + oczywiscie wszelkie mikroelementy i wit, robiono badania nad wpływem kw tł nasyconych i jednonienasyconych to wtedy podawano tylko nasycone i tylko jednonienasycone wiec gdzie tu masz mieszanie sie paliw? Naprawde taki ciemny jestes czy takiego udajesz ale sorry ja swoje a Ty swoje juz prościej nie potrafie wytłumaczyć.

Wchłonąć możemy tylko 0,35g cholesterolu, czyli mniej niż 0,5g, choćbyśmy zjedli nawet 10g!.
młody mężczyzna o wadze około 70kg potrafi zsyntetyzować przeszło 1g cholesterolu na dobę. Jeśli dodać do tego 0,35g wchłoniętego, to razem mamy na dobę ok. 1,5g łącznie. Wydala się go również podobnie, tzn. wydala się ok. 0,5g cholesterolu i ok. 1g soli kwasów żółciowych, które też są pochodnymi cholesterolu. Więc jaki sens straszenie ludzi cholesterolem zjadanym???

nie bierzesz jednego pod uwagę, tego ze sole kwasow zołciowych wchłaniaja się  zwrotnie calkowicie nie zostaja wydalane.

PRZECIEŻ I TAK NIKT BY NIE MÓGŁ TEGO OPATENTOWAĆ, BO TEGO SIĘ NIE DA OPATENTOWAĆ, a co za tym idzie Z TEGO KASY NIE BĘDZIE.
Zdumiewające jest to że deitetyk poddaje w wątpliwość skutecznośc diety ketogenicznej w leczeniu nowotworów, ale to chyba w tym fachu "norma"

diety srodziemnomorskiej tez nie da sie opatentować ani na niej zarobić a jakos ją polecają. O czy Ty mowisz jaką skuteczność nie robiono zadnych badan klinicznych nad ta dietą w leczeniu nowotworów wiec skad można wiedziec czy jest skuteczna, moze i jest ale nie ma na to dowodow wiec nie mozna stwierdzic ze jest skuteczna.
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 13 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.046 sekund z 18 zapytaniami.