forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 08:20:55

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669746 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 [3] 4 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej  (Przeczytany 46283 razy)
zbynek
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #40 : 2008-01-09, 13:41:12 »

W wywiadzie z  gazetą, Dr. Mozaffarian stwierdził, że:
Cytuj
Znalezisko jest " zadziwiające ", podkreślając że on oczekiwał znaleźć gorsze rezultaty z wysokimi wlotami tłuszczu nasyconego.
Kobiety z największymi wlotami węglowodanów i kwasów tłuszczowych polyunsaturate( PUFA) pokazały miażdżycowy postęp choroby.
Inne studia pokazały, że niskotłuszczowy i wysoki węglowodan diety mogą skończyć się spadkami w cholesterol HDL. W tym kontekście, tłuszcz nasycony mógłby być pomocny, ulepszając stosunek HDL do całkowitego cholesterolu, powiększając sytość i zmniejszając zysk wag
i.
http://findarticles.com/p/articles/mi_m0CYD/is_13_39/ai_n6114090/pg_1
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #41 : 2008-01-09, 17:39:55 »

Cytuj
Spadek w konsumpcji dietetycznym tłuszczu nie odpowiedział spadkowi w otyłości.
 Jeśli tłuszcz nie jest sprawcą w metabolicznych nieporządkach, wtedy co jest?
Naukowy dowód teraz sugeruje, że wzrost w konsumpcji z węglowodanu, szczególnie wyrafinowane cukry, wysokie w fruktozę, ukazuje się, by to być co najmniej jedynym bardzo ważnym tego przyczyną i czynnikiem
.

Plik w pdf. - /ang./

http://tiny.pl/plkm

Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #42 : 2008-01-09, 22:33:23 »

(...)

Słowa Jana Kwaśniewskiego
Słodziki noszą nazwę chemiczną aspartam.
Składa się on z trzech trujących związków chemicznych. Są to: kwas asparginowy, metanol i
fenyloalanina.


komentarz Macek’a10
dobre, niewatpliwie widzimy tu trzy trujące substancje: kwas asparaginowy - aminokwas niezbedny w syntezie puryn i pirymidyn,
fenyloalanine - aminokwas egzogenny niezbedny dla organizmy, no i metanol który jako taki powstaje przejściowo w przewodzie pokarmowym. Jakas nowa biochemia aminokwasy trujące Laughing
(...)


Opis oddziaływania METANOLU na człowieka:

Metanol jest silną trucizną, uszkadzającą układ nerwowy. Działa drażniąco na skórę i błony
śluzowe. Powtarzany lub długotrwały kontakt ze skórą może spowodować stany zapalne.
Przy wdychaniu mogą wystąpić nudności, ból głowy, utrata przytomności. Po zażyciu
doustnym lub przy przebywaniu w atmosferze zawierającej pary metanolu może wystąpić
stan upojenia alkoholowego oraz podrażnienie śluzówek. W zatruciach ostrych pojawiają się
zaburzenia w widzeniu aż do ślepoty. Może wystąpić obrzęk płuc oraz porażenie układu
oddechowego.

Śmiertelna dawka doustna - 50 ml
Najwyższa dawka doustna powodująca zagrożenie wzroku - 10 ml

Źródło informacji o metanolu:
http://www.gis.gov.pl/pdf/archiwum/metylowy.pdf



Witam,


   Widzisz Waldku my tu sobie rozprawiamy o 1ppm (0,0001%) zawartości antybiotyku w paszy dla świń, a tymczasem czołowy dietetyk po Akademii Medycznej powiada, że słodziki są zdrowe bo to m.in. tylko „metanol, który jako taki powstaje przejściowo w przewodzie pokarmowym”.

Stąd mój apel by się nie rozdrabniać, by „nie wylewać dziecka z kąpielą”, i że „nie czas żałować róż gdy płoną lasy” Sad

Mam pytanie, skoro 10ml metanolu powoduje zagrożenie wzroku to ile aspartamu trzeba zjeść by stracić wzrok, a ile by mieć 50% szans na przeżycie Smile

Oczywiście wynalazek ten ze swej natury powoduje zatrucia przewlekłe, a nie ostre.

Jak się wpisze w googlach „Aspartame lethal dose” czy coś w tym rodzaju, to aż strach czytać.


Pozdrawiam serdecznie,
Adam
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #43 : 2008-01-09, 23:17:44 »

Cytuj
W organizmie metanol jest utleniany do formaldehydu i kwasu mrówkowego; oba metabolity są toksyczne". Zalecany prze EPA dzienny limit spożycia wynosi 7,8 mg/dzień. Jeden litr napoju słodzonego aspartamem zawiera około 56 mg metanolu. Konsumenci spożywający duże ilości produktów zawierających aspartam przyjmują ok. 250 mg metanolu dziennie albo 32 krotny limit EPA.
Ps. Czy przekraczasz  dzienny limit spożycia konsumując loda, jakiś deser, gumę do żucia i  puszkę coca-coli liht  ?  E.ch...warto obliczyć Shocked Cool Very Happy Very Happy

http://www.pfpz.pl/index/?id=2d2ca7eedf739ef4c3800713ec482e1a
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #44 : 2008-01-09, 23:37:40 »

Eee, to nie jest tak źle, myślałem, że nas
trują
, a to tylko
podtruwanie
.

Ale jakaś logika w tym jest, otruty pacjent to już nie pacjent Smile
Zapisane
Rajano
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #45 : 2008-01-10, 12:54:13 »

nadmiar weglowodanow moze byc niekorzystny a nadmiar dla medycyny a dla optymalny to dwie rozne sprawy.

Witam
Dla medycyny Biochemia Harpera mówi iż zapotrzebowanie na węglowodany wynosi od 50 do 100g na dobę, i ta ilość daje pełną równowagę metaboliczną.
A zgodnie z żywieniem optymalnym w granicach 50 do 150 g. Tu zależy od indywidualnych zapotrzebowań, wieku, zdrowia, trybu zycia.
Pozdrawiam
Zapisane
Waldek
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #46 : 2008-01-10, 17:06:56 »

Oj ile ja się opiłem tych chemicznych napojów jako dzieciak. Rodzice kupowali wiadomo z dobrymi intencjami. Confused

A teraz sama woda.  Cool Już sam fakt niejedzenia tych rzeczy, których nie jemy powoduje że DO jest dietą zdrową.
Zapisane
macek10
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #47 : 2008-01-12, 11:22:10 »

Nazywam się David Hattan i obecnie sprawuję funkcję przewodniczącego Wydziału do spraw Oceny Skutków Medycznych w Centrum Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia FDA. Od 1978 roku zajmuję się sprawami bezpieczeństwa stosowania aspartamu i znam wyniki badań przeprowadzonych w celu oceny bezpiecznego stosowania tego właśnie dodatku spożywczego. Istnieje ponad 100 osobnych studiów toksykologicznych i klinicznych, przeprowadzonych w celu potwierdzenia bezpieczeństwa stosowania aspartamu jeszcze przed zatwierdzeniem go do powszechnego użytku. Od  czasu zatwierdzenia tego środka przez FDA (co maiło miejsce w 1981 roku) zostały przeprowadzone liczne prace badawcze dotyczące niektórych bardziej istotnych  informacji na temat niepożądanych efektów działania aspartamu.

Podczas trawienia aspartam hydrolizuje się w jeden ze swoich składników - metanol, jak również w dwa aminokwasy - fenyloalaninę i kwas asparaginowy. Metanol ten zostaje wchłaniany przez komórki organizmu i metabolizowany pierwotnie w formaldehyd, i następnie w kwas mrówkowy. Kluczową informacją, jaka nie znalazła się w opisie pani Marklovej, jest fakt bardzo niskiego poziomu wchłaniania. W rzeczywistości istnieją potrawy, za pośrednictwem których przyjmujemy identyczną lub czasami nawet większą dawkę metanolu

Istnieją badania prowadzone na zwierzętach i ludziach, mające na celu ocenę możliwości spowodowania przez aspartam ataków lub podwyższania skłonności do ataków. W pracach klinicznych z dorosłymi i dziećmi z już występującymi atakami nie znaleziono żadnego dowodu, iż aspartam jest przyczyną pojawiania się lub nasilenia ataków u jednostek ze skłonnością do nich. Przeprowadzono uzupełniające badania na eksperymentalnych zwierzęcych modelach ze skłonnością do ataków, aby ocenić możliwy wpływ aspartamu na częstotliwość ataków. Wynik ponownie się potwierdził - nie udowodniono żadnego wpływu na częstotliwość i nasilenie ataków.

Został kompleksowo oceniony ze względu na możliwe wpływy na reprodukcję i wady wrodzone. W żadnym przypadku wśród testowanych zwierząt nie udowodniono wpływów aspartamu, mimo że badanym jednostkom podano o wiele razy wyższe dawki niż przyjmowane przez ludzi.

Niedawne twierdzenia o rzekomym wpływie aspartamu na wzrost ilości przypadków pojawienia się nowotworów mózgu w populacji ludzkiej zostały całkowicie zdezawuowane tak ze strony rządu, jak również ze strony naukowców akademickich.

Twierdzenie, że dwa aminokwasy - fenyloalanina i kwas asparaginowy - mogą wywołać efekty neurotoksyczne jest prawdą w przypadku niektórych jednostek, przy dosyć dużych dawkach. Jedyną częścią populacji potencjalnie skłonną do niepożądanego reagowania na fenyloalaninę są chorzy na fenyloketonurię. W tym wypadku pokarm o znacznie wyższym poziomie pochodzącej z protein fenyloalaniny przyczynia się do o wiele wyższego działania toksycznego u tych osób. Ci właśnie chorzy na fenyloketonurię, którzy starają się troskliwie kontrolować poziom fenyloalaniny w swoich organizmach, mogą to uczynić w łatwy sposób - sprawdzając ilość fenyloalaniny dodanej do produktów zawierających aspartam. Zaleca się też, aby po prostu nie spożywały produktów tego typu. FDA wymaga, aby produkty zawierające aspartam były specjalnie oznaczone - tak, aby chorzy na fenyloketonurię byli świadomi jego obecności w danych produktach. Jeśli chodzi o drugi aminokwas w aspartamie - kwas asparaginowy - jego stężenie w organizmie po spożyciu aspartamu jest wielokrotnie niższe od wartości, przy których zaobserwowano niekorzystne oddziaływanie na mózg zwierząt lub ludzi.

Wiadomości o przyjmowaniu aspartamu przez pacjentów cierpiących później na stwardnienie rozsiane lub toczeń nie zostały udowodnione przez naukowców - oznacza to, że aspartam nie jest przyczyną pojawienia się tych zachorowań. W chorobach tych możliwe są nagłe polepszenia i pogorszenia stanu pacjentów, a więc prawdopodobne jest, że kiedy pacjenci przestali spożywać aspartam, mogli odczuć - najzupełniej przypadkowe - złagodzenie objawów. Nie są mi znane żadne wiarygodne dowody na wywoływanie przez aspartam chorób takich jak stwardnienie rozsiane lub toczeń.

Internet umożliwia wygodny sposób przekazywania informacji różnego typu. Niestety czytelnik tych informacji nie ma możliwości sprawdzenia ich treści i prawdziwości. Istnieje wiele stron WWW, na których regularnie publikowane są informacje o negatywnych reakcjach prawdopodobnie spowodowanych aspartamem. Hipotezy te przyjmowane są na podstawie niesprawdzonych wiadomości, których nie można potwierdzić. Próby potwierdzenia negatywnych reakcji wynikających ze spożycia aspartamu okazały się dotychczas bezskuteczne. FDA w dalszym ciągu uważa aspartam za jeden z najbardziej precyzyjnie badanych dodatków spożywczych. Informacje te stanowią potwierdzenie bezpieczeństwa aspartamu.

David G. Hattan, Ph.D.
Dyrektor Wydziału do spraw Oceniania Skutków Medycznych

tyle o waszych rewolucyjnych odkryciach podtruwania sądzi FDA, jakieś inteligenty puszczają niepotwierdzone informacje w świat o tak wielce niebezpiecznych skutkach aspartamu a FDA musi to sprawdzac naukowo gdy mogliby zajmowac sie w tym czasie czymś pozyteczniejszym dla ludzi niz analizowaniem prawdziwosci teorii.
Zapisane
macek10
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #48 : 2008-01-12, 11:52:42 »

To  totalna bzdura -  już wcześniej podałem  linki do badań  w których medycyna potwierdza i rewiduje poglądy, w których  nadmiar węglowodanów prowadzi do chorób i otyłości.

masz tutaj kilka badan stojących w opozycji:
dowodzące o związku duzego spozycia jaj z chorobami serca
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10217054?dopt=Abstract
tutaj wpływ roznych kwaso tłuszczowych na markery miazdzycy (zastapienie nasyconych nienasyconymi znacznie zmniejsza zagrozenie miazdzycą)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12716665?dopt=AbstractPlus
oraz okolo 20 ciekawych badań
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/fats.html
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #49 : 2008-01-12, 15:47:05 »

Cytuj
Istnieje ponad 100 osobnych studiów toksykologicznych i klinicznych, przeprowadzonych w celu potwierdzenia bezpieczeństwa stosowania aspartamu (...)

Badania „przeprowadzone w celu potwierdzenia”, a co by było gdyby tak badania przeprowadzać w celu zbadania, a nie potwierdzania, nie zakładając pozytywnego czy negatywnego ich wyniku? Smile

Sam Papież, by mnie nie namówił do spożywania metanolu zaklętego w sztucznym smaku, aczkolwiek dodać z uczciwości muszę, że podobną ilość metanolu zawiera litrowy słodzony aspartamem napój, co półlitrowa butelka wódki.
Zapisane
Rajano
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #50 : 2008-01-12, 15:54:23 »

Witam
To zdumiewająco-egzotyczne gdy dietetyk broni rękami i nogami chemiczne dodatki i jeszcze "wciska bajery że to zdrowe" wiadomo już co zaleca swoim pacjentom  Very Happy
http://www.zigzag.pl/jmte/nutra_sweet.htm
http://motyl.wordpress.com/2007/08/19/aspartam-e951/
http://www.zigzag.pl/jmte/Dolegliwosci.htm
http://www.mafiapress.pl/d_1686_Nutrasweet_lub_Aspartam.html

Ciekawe kiedy będziesz przekonywał że ziemia jest płaska?  Laughing
Odnośnie "szkodliwości jajek"  Laughing to daruj sobie takie teksty, raczej pomyliłeś fora, no ale cóż widocznie Instytut Żywienia posiada jeszcze "starą wiedzę" podobnie jak to określiłeś w leczeniu cukrzycy, iz Instytut ma jeszcze starą wiedzę.
Pozdrawiam
Zapisane
Ryjek
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #51 : 2008-01-12, 16:13:33 »

Cytuj
raczej pomyliłeś fora

On cały czas tak robi, tylko w odróżnieniu od tego forum, z innych miejsc go wywalają na zbity pysk, i nie oglądają się na frazesy typu "wyrzucacie mnie, bo mam rację". Tjaa.

Tutaj poczytajcie:
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3231285&start=3420

Cytuj
macek10
Idź stad i nawracaj gdzie indziej. A tak poza tym to słaba ta Twoja akademia medyczna skoro takich bzdur cię uczyli, albo z ciebie taki mało pojętny uczeń był.

Cytuj
macek10, lepiej załóż sobie swoje własne forum i tam się mądraluj, tu miejsca dla ciebie nie ma. I namawiam wszystkich, nie gadajcie z tym faceten, bo nic mądrego nie piszesz. Czyli, temu panu już dziękujemy.

Cytuj
Macek10, czy Ty wiesz co to znaczy nieproszony gość? A przemądrzały i nieproszony? Ponoć uważasz się za inteligentnego.....

Na co nasz maciunio oczywiście odpowiada:
Cytuj
nie chce nikogo nawracać, chciałem powalczyc na na argumenty ale widze, że nikt nie ma na tyle dużej wiedzy zeby sie mogł zmierzyć

BUHAHAHAHAHAH!!!!! Dokładnie to co mówiłem wyżej.

Ale patrzcie dalej, co tam pan maciunio mówi tutaj : http://tiny.pl/pn2q

Cytuj
ja jestem profesjonalnym i skutecznym doradcą dietetycznym:) po Akademi Medycznej, brałem udział w programie odchudzania społeczeństwa warszawskiego. W czym pomóc? Co do herbatek to to nie polecam ich podstawowym działaniem jest spowodowanie utraty wody z organizmu a nie utrata tłuszczu:)

BUAHAHAHAHAHAH!!!! BUAHAHAHAHAHA!!!! BUAHAHAHAAH!!!

Nie no, uśmiałem się do łez, buhhah, buahah, ehe, ehem, ufff...


Ludziska, nie posłuchaliście mojej rady co by tego pętaka zignorować, to teraz i ja zmieniam zdanie i wnoszę taki apel:

Zostawcie go w spokoju. Nie przekonujcie go - bo jak Wam się to uda biedak straci pracę!!! Czy Wy wiecie co to dla Polaków mogłoby oznaczać, gdyby maciunio pracę stracił? Przecież skoro "odchudzał warszawiaków", to niebawem będzie odchudzał całą Polskę!!!

Oj panie maciuniu, nie daj Bóg, żeby takie to dobrodziejstwo z Twojej strony nas nie miało spotkać.


Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #52 : 2008-01-12, 16:32:42 »

ZWYCIĘSKI ARTYKUŁ II NAUKOWEGO RAJDU CHEMIKA

Chemiczne dodatki do żywności
JAKUB STAROŃ

Współcześnie w celu poprawy jakości żywności dodaje się do niej wiele różnych sztucznych dodatków, mających na celu poprawę smaku, zapachu, barwy lub czasu przydatności do spożycia. Dodatki te stanowią grupę około 3000 substancji, wzbogaca ją również mniej więcej 10000 związków stosowanych przy ich produkcji takich jak rozpuszczalniki, emulgatory, stabilizatory czy katalizatory. Niejednokrotnie substancje te nie zostały przebadane pod kątem ich wpływu na organizm człowieka. Szkodliwość tych związków wynika nie tylko z samej ich toksyczności, ale przede wszystkim z faktu, iż kumulują się one w organizmie.
Jest to o tyle niebezpieczne, że obecnie każdy z nas ma kontakt z wieloma substancjami chemicznymi, które
organizm musi usuwać, że w pewnym momencie mechanizmy detoksyfikacji nie wystarczają.
Substancjami spotykanymi w żywności nie są tylko polepszacze jakości, ale także pestycydy, antybiotyki, hormony i detergenty stosowane przy hodowli zwierząt i uprawie roślin.
Przykładem skali problemu są badania przeprowadzone w Niemczech. W ich wyniku stwierdzono, że na 794 próbki ziemniaków w 264 znaleziono aktywne pestycydy w tym zakazane przez UE (np. Profam i Chloroprofam, które są rakotwórcze i powodują uszkodzenia układu nerwowego), na 600 próbek sałaty w 257 przypadkach znaleziono pestycydy w tym 5 zabronionych przez UE, na 472 próbki kapusty znaleziono 249 niedozwolonych dawek pestycydów.
 Związek, co do którego użycia istnieją jak na razie największe kontrowersje jest aspartam, szeroko stosowany jako substytut cukru w produktach spożywczych. Chemicznie aspartam to ester metylowy N-[amino(karboksyamino)acetylo]fenyloalaniny. Jest 180 razy słodszy od cukru,
jednakże jego słodycz jest odczuwana wolniej, ale dłużej utrzymuje się w jamie ustnej.
W podwyższonej temperaturze rozkłada się na związki składowe (jego stabilność podnosi się mieszając go z tłuszczami i maltodekstryną), w środowiskach wodnych jego trwałość rośnie z obniżeniem pH (przy pH = 4,3[Coca-Cola] okres połowicznego rozkładu wynosi około 300 dni, ale już przy pH = 7 tylko kilka).
Został wynaleziony w 1965 r. przez Jamesa M. Schlattera pracującego dla firmy farmaceutycznej G.D. Searle & Company. Schlatter prowadził badania nad lekami antynowotworowymi, słodycz aspartamu odkrył przypadkowo  liżąc swój palec ubrudzony tym związkiem.
Z jego legalizacją do stosowania w produktach spożywczych wiążą się liczne kontrowersje.
W wyniku wstępnych badań przeprowadzonych na szczurach stwierdzono, że może on powodować
raka mózgu. Jednakże już w 1981 r. zatwierdzono go do stosowania w produktach suchych nie poddawanych obróbce cieplnej.
W 1983 mógł być stosowany także w wypiekach, a w 1996 r. zniesiono wszystkie restrykcje na użycie tego związku. Ostatnio przeprowadzone 2005 European Ramazzini Foundation wskazują, iż aspartam powoduje raka wątroby, układu nerwowego i białaczkę u szczurów Istnieje wiele udokumentowanych przypadków dolegliwości powodowanych przez aspartam, należą do nich głównie bóle głowy, nudności, zaburzenia równowagi, zaburzenia pamięci, pogorszenie wzroku, drgawki. Nie wszyscy doświadczają tych dolegliwości od razu, mogą one objawić się jako gwałtowne napady, lecz również mogą zacząć się objawiać powoli po paru latach spożywania aspartamu.
Substancje wchodzące w skład aspartamu to metanol, kwas asparaginowy, fenyloalanina. Każda z nich w przypadku nadmiernego spożycia ma działanie toksyczne.
Toksyczności metanolu nie trzeba nikomu tłumaczyć, ale czy jest go tam na tyle, że wykazywałby trujące działanie?
Okazuje się, że nawet niewielkie dawki metanolu są dla człowieka trujące, ponieważ nie posiadamy praktycznie żadnych (oprócz podstawowych) mechanizmów obrony przed nim. Jego toksyczność wynika z faktu, iż w organizmie utlenia się on do formaldehydu, który wydalany jest bardzo wolno. Formal- dehyd uszkadza nerw wzrokowy i może wiązać się z DNA, przez co utrudnia jego replikację (działanie kancerogenne). Badania przeprowadzone pod koniec lat 70 na podstawie których zatwierdzono aspartam do spożycia twierdziły, że wzrost poziomu metanolu we krwi po spożyciu aspartamu jest niezauważalny.
Jednakże niezależni badacze stwierdzili, iż w tych badaniach wykorzystywano przestarzałą metodę oznaczania metanolu we krwi pozwalającą na oznaczenie minimum wzrostu poziomu o 500%. Stosując nową metodę uzyskali wyniki wskazujące na ponad dwukrotny wzrost poziomu metanolu we krwi. Sceptycy powiedzą, że
również napoje alkoholowe (około 0,5%) i niektóre owoce zawierają dużo metanolu, okazuje się, że etanol zawarty w napojach, alkoholowych ułatwia wydzielanie metanolu, przez co znacznie zmniejsza jego toksyczność, owoce natomiast, zawierają enzymy zmniejszające jego toksyczność.

Jeden litr napoju słodzonego aspartamem zawiera około 56 mg metanolu, podczas gdy dzienny limit spożycia zalecony przez EPA (Environmental Protection Agency) wynosi 7,8 mg. Do symptomów zatrucia metanolem należą bóle głowy, brzęczenie w uszach, dreszcze, zaniki pamięci, kłujący ból w kończynach, zaburzenia behawioralne, nudności
Kolejną substancją mogącą mieć toksyczne działanie jest fenyloalanina. Jest to naturalnie występujący aminokwas, działający pobudzająco na pracę mózgu poprzez zwiększanie poziomu dopaminy.

Jego wysoki poziom we krwi występuje u osób chorych na fenyloketonurię, jednakże udowodniono, iż po spożyciu dużych ilości aspartamu poziom fenyloalaniny we krwi nawet u osób zdrowych może osiągnąć
niebezpiecznie wysoki poziom
Dziennikarz amerykańskiej gazety postanowił przeprowadzić eksperyment.
Wypijał dziennie 6 do 8 puszek coli light, po około dwóch miesiącach zaczął uskarżać się na bóle głowy i huśtawki nastrojów, wtedy zmierzył poziom fenyloalaniny we krwi, wynosił on 80 mg/dl podczas gdy maksymalny dopuszczalny poziom to 10 mg/dl.
Zbyt wysokie stężenie fenyloalaniny we krwi powoduje uszkodzenia mózgu mogące w skrajnych przypadkach
prowadzić nawet do śmierci.
Ostatnią potencjalnie szkodliwą substancją jest kwas asparaginowy, który oddziałuje podobnie jak inny często stosowany dodatek do produktów spożywczych kwas glutaminowy.
Jest to również naturalnie występujący aminokwas, który bierze udział w przewodzeniu sygnałów nerwowych poprzez agonistyczne wiązanie się z receptorami NMDA otwierającymi kanały jonowe w błonach komórek nerwowych. W niewielkich dawkach wspomaga on pamięć i koncentrację. Jednakże zbyt duże stężenie kwasu asparaginowego we krwi powoduje nadmierne przewodzenie sygnałów nerwowych, prowadzące do zaburzeń
behawioralnych (ADHD). Długotrwałe spożywanie dużych ilości kwasu asparaginowego może prowadzić do stwardnienia rozsianego, Alzheimera i Parkinsona

Badania polegające na eliminowaniu z diety konkretnych pokarmów zawierających aspartam przeprowadzone
na dzieciach z ADHD wykazały, iż sztuczne dodatki do żywności mają znaczący wpływ na ich zachowanie.
W 1987 r oszacowano roczną produkcję aspartamu do celów spożywczych na 4 miliony kg. Dzisiaj po dziewiętnastu latach aspartam i nie tylko spotykamy w praktycznie każdym produkcie spożywczym. Ma to niewątpliwy wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie
Dla tego zachęcam do uważniejszego czytania składu żywności. Listę używanych symboli E można znaleźć na stronie wikipedii.

PS. To....  dla adwokata tej trucizny. Cool Very Happy

http://tichy.ch.uj.edu.pl/glos/gloslis.pdf
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #53 : 2008-01-12, 17:33:02 »

Macek10 napisał:
Cytuj
masz tutaj kilka badan stojących w opozycji:
dowodzące o związku duzego spozycia jaj z chorobami serca
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10217054?dopt=Abstract
W temacie tego dużego spożycia jaj, ( jak to określiłeś ), to ten 88 letni dziadek już powinien nie żyć.  Cool Shocked Very Happy

http://findarticles.com/p/articles/mi_m0887/is_n5_v10/ai_10894447

Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #54 : 2008-01-12, 21:13:51 »

Macek10 napisał:
Cytuj
masz tutaj kilka badan stojących w opozycji:
dowodzące o związku duzego spozycia jaj z chorobami serca
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10217054?dopt=Abstract
W temacie tego dużego spożycia jaj, ( jak to określiłeś ), to ten 88 letni dziadek już powinien nie żyć.  Cool Shocked Very Happy

http://findarticles.com/p/articles/mi_m0887/is_n5_v10/ai_10894447
W badaniu”Normal plasma cholesterol in an 88-year-old man who eats 25 eggs a day” chodzi o wiadomy mechanizm adaptacyjny organizmu. 
 Pisząc że dziadek już powinien nie żyć miałem na myśli rok badania, bo 15 letni sposób tak niezdrowej diety powinien się do tego przyczynić, chociaż nie można wykluczyć że ta osoba mając teraz  105 lat ma się jeszcze, całkiem dobrze. Very Happy Confused
 Ciekawe badanie - nie mogę znaleźć full text.
Zapisane
macek10
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #55 : 2008-01-13, 00:23:06 »

Ryjek sam jestes petak jak Ci sie nie podoba to nie czytaj i nie odpisuj, robisz duzo szumu a jak na razie wiedzą sie zadną nie popisales, wiec daruj sobie odzywki bo na moje oko zachowujesz sie jak przedszkolak a domyslam sie ze jestes starszy bo inaczej rodzice by nie dali Ci komputera do reki.

ZWYCIĘSKI ARTYKUŁ II NAUKOWEGO RAJDU CHEMIKA

czyli teraz jest dla nas bezkresnym zrodlem wiedzy jest mlody chemik niejaki Jakub Staron swiatowej sławy ekspert ds substancji dodatkowych, domyslam sie ze w kwestii przetrwania w dzungli mając do wyboru wyszkolonego komandosa i harcerza wybralbys harcerza? Juz samo zdanie"Niejednokrotnie substancje te nie zostały przebadane pod kątem ich wpływu na organizm człowieka" dyskwalifikuje go jako znawce w tej dziedzinie bo kazda z tych substancji przeszla mnostwo wieloletnich badan.

W temacie tego dużego spożycia jaj, ( jak to określiłeś ), to ten 88 letni dziadek już powinien nie żyć.

bywaja ewenementy, jeden z rekordzistow w dlugowiecznosci powiedzial kiedys zapytany co jest jego sekretem dlugowiecznosci odpowiedzial ze wypala kilka fajek dziennie, wiec jak on mogł tyle zyc? Chyba w takim razie tyton jest zdrowy.
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #56 : 2008-01-13, 01:14:04 »

Macek10 napisał:
Cytuj
Juz samo zdanie"Niejednokrotnie substancje te nie zostały przebadane pod kątem ich wpływu na organizm człowieka" dyskwalifikuje go jako znawce w tej dziedzinie bo kazda z tych substancji przeszla mnostwo wieloletnich badan.
Przeczytaj jeszcze raz artykuł uważnie, tam pisze że przebadano ale przestarzałą metodą oznaczania metanolu we krwi -  pewno na starych lub mało wiarygodnych urządzeniach czy testach. Macek a co z naszymi badaniami tej trucizny przez sanepid,  wiem że takowe miały być ? Problem po takich doniesieniach  jest istotny!!
Cytuj
Tytuł oryginału: The effect of oral aspartame administration on the excretion and the distribution of calcium in rat tissues.
Tytuł polski: Wpływ doustnego podawania aspartamu na wydalanie i rozmieszczenie wapnia w tkankach szczura.Autorzy: Kovatsi L., Tsouggas M.
Źródło: J. Elem. 2005: 10 (4) s.911-917, il., bibliogr. [9] poz., streszcz.
Streszczenie polskie: Celem badań było określenie wpływu podawania aspartamu na wydalanie i rozmieszczenie wapnia w niektórych tkankach i organach szczurów. Nasze obawy związane z występowaniem aspartamu w diecie, które zachęciły nas do podjęcia badań, wynikają z faktu, że cząsteczka aspartamu wykazuje silne właściwości chelatujące. Do badań wykorzystano 16 szczurów rasy Wistar, płci męskiej. Zwierzęta podzielono na dwie grupy (kontrolną i doświadczalną), po 8 osobników w każdej grupie. Zwierzęta z grupy kontrolnej otrzymywały codziennie wodę i zrównoważoną dietę z peletów. Zwierzęta z grupy doświadczalnej otrzymywały 40 mg aspartamu/kg/ wagi ciała dziennie doustnie przez okres 60 dni. Wybór takiej dawki aspartamu do badań wynikł z faktu, że dzienna dopuszczalna dawka tego słodzika, przyjęta przez Światową Organizację Zdrowia i inne organizacje w Europie i Kanadzie, wynosi 40 mg/kg/ wagi ciała dziennie. Po zakończeniu 60-dniowego okresu doświadczalnego wszystkie zwierzęta uśmiercono i pobrano wybrane do badań tkanki i organy. Próbki strawiono kwasami, a otrzymane płyny poddano analizom na zawartość wapnia z zastosowaniem spektroskopii absorpcji atomowej płomieniowej. Z wyników badań można wnioskować, że aspartam powoduje z jednej strony akumulację wapnia w mózgu, sercu, płucach, śledzionie, nadnerczach i krwi, z drugiej zaś obniża zawartość wapnia w nerkach, jądrach i żołądku. Aspartam ma także wpływ na wydalanie wapnia wskutek obniżania stężenia wapnia w moczu i zwiększania jego stężenia w kale. Podsumowując, można stwierdzić, że aspartam może wpływać na wydalanie wapnia z organizmu oraz rozmieszczenie tego pierwiastka w tkankach i organach szczurów
.
macek napisał:
Cytuj
W temacie tego dużego spożycia jaj, ( jak to określiłeś ), to ten 88 letni dziadek już powinien nie żyć.

bywaja ewenementy, jeden z rekordzistow w dlugowiecznosci powiedzial kiedys zapytany co jest jego sekretem dlugowiecznosci odpowiedzial ze wypala kilka fajek dziennie, wiec jak on mogł tyle zyc? Chyba w takim razie tyton jest zdrowy.
Tytoń jest nie zdrowy, trujący organizm człowieka podobnie jak aspartam. Cool Confused
Zapisane
Waldek
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #57 : 2008-01-13, 07:55:16 »

Jako ciekawostkę dodam, że sam tytoń nie jest aż tak niezdrowy jak papierosy nasączone chemicznymi dodatkami i... cukrem. Papieros w 20% to cukier. Mało kto to wie, że liście tytoniu są moczone w melasie cukrowej. Dlatego uzależniają i są tak szkodliwe.

W krajach w których ludzie palą naturalny tytoń zapadalność na raka płuc jest 2 razy niższa!
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #58 : 2008-01-13, 11:06:45 »

Jako ciekawostkę dodam, że sam tytoń nie jest aż tak niezdrowy jak papierosy nasączone chemicznymi dodatkami i... cukrem. Papieros w 20% to cukier. Mało kto to wie, że liście tytoniu są moczone w melasie cukrowej. Dlatego uzależniają i są tak szkodliwe.
W krajach w których ludzie palą naturalny tytoń zapadalność na raka płuc jest 2 razy niższa!

Czyli, jak juz musimy "pykac", to fajka mniej szkodzi, ? a prawdziwe cygaro ?
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #59 : 2008-01-13, 12:51:58 »

W melasie cukrowej ? Po co?
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.402 sekund z 18 zapytaniami.