forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 00:05:03

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669820 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej  (Przeczytany 91145 razy)
Ewa
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #140 : 2007-12-23, 17:56:31 »

Moj 1. cytat jest jakis dziwny. Miało być:
Cytuj
Nadmiar Wit. C? Nie wiesz Macek jak działa    ? Podaj osobie z ... choroba wrzodową   albo z CU albo jeszcze lepiej w... biegunce
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #141 : 2007-12-23, 18:04:06 »

Macek, moglbys przestać sie oszczędzać i zaczac normalnie cytowac, bo nie moge sie polapac, kto gdzie kiedy.
szukalam tego: "Albo "tłuste morskie ryby", albo "owoce i warzywa pełne witamin"

Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #142 : 2007-12-23, 18:06:25 »

"macek10" idź już sobie na swoje forum Wink i nie zaśmiecaj tego tematu Laughing
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #143 : 2007-12-23, 18:11:16 »

Albo "tłuste morskie ryby", albo "owoce i warzywa pełne witamin"

To moje cytaty: przenośnia do sloganów dietetycznych, bo wystarczy spojrzeć w tabele, aby się przekonać, że morskie ryby są chude jak wiór, a w owocach i jarzynach nie ma prawie nic prócz wody i błonnika - tak samo z tłuszczami zwierzęcymi - nie są "nasycone", ale tego "macek10" też nie załapał Sad. Może faktycznie piszę niezrozumiale? Shocked
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #144 : 2007-12-23, 18:24:01 »

No co Wy!
"macek10" wierzy, że ma rację i ...
Tylko to co "wie" w praktyce się nie sprawdza!.
I dziwi się okrutnie, że ktoś stosuje z powodzeniem zalecenia lek.med. Jana Kwaśniewskiego!
No i właśnie usiłuje Was przekonać, że... wkrótce dostaniecie raka od tego tłuszczu roślinnego!.
(Kwaśniewski zaleca jedzenie tłuszczy ZWIERZĘCYCH - maksymalnie uwodornionych, o najwyższej wartości odżywczej, czyli: szpik, masło, śmietana, słonina smalec...  a nie NASYCONYCH - roślinnych- że też tego nie wie "macek10" - to nie jestem w szoku!, bo jak zwykle - to kolejny "krytykant", który nie wie co krytykuje, bo nie zna zasad DO...

Toan niewiem co chce udowodnic Macek10 ,ale ja z Twojej wypowiedzi znalazłem coś czego szukam na DO od dawna.Nie jestem specjalista a dietę stosuję już od 7 lat
a mój problem to ogólne niedotlenienie całego organizmu a co za tym idzie w krwi mam przeciętnie bo to jest też zalezne ,PH 7,38 ,  CO2-52-55mmol   ,O2-45-60mmpl.  Osat.75-90mmol.
MOJA choroba to  P.O.CH.P.Jestem każdej doby po 15godz pod tlenem,ruchu mam bardzo mało na tyle co spaceruję od ściany do ściany,od niedawna mam aparat tlenowy przenośny
i z nim mogę pomału wychodzic na dwór,ale ogólnie ruch jest prawie rzaden.Wiem że możesz odpowwiedziec mi krótko że nie jesteś lekarzem.ale wiem że biochemię znasz i to dobrze
szukam właśnie w jaki sposób zwiększyc dostawę tlenu do krwi.Widzę że w tym temacie poruszasz sprawę zakwaszenia ja te zakwaszenie mam prawie cały czas ,mięśnie w udach mnie bardzo bolą ale tylko przy dotyku,tak jak zakwasy u sportowców.Jeżeli Mocek to czyta to niech wie że medycyna konwencjonalna na ten temat milczy i żaden lekarz nic na ten temat nie wie,a jezeli go pytam to mi odpowiada a po co to panu.Ja mu odpowiadam abym mógł przeanalizowac czy mam możliwośc wpływac na mój metabolizm dietą,i podaje że nie z taką dietą jaka jest w tym szpitalu ,gdzie ja na obiad mam podany ryż ze sztuką mięsa w sosie ,a obok mnie cukrzyk ma inna dietę i dostaje tez ryż ale z jabłkiem.A na moje pytanie do lekarza czym niby różnią sie te potrawy dostaje odpowiedz że niczym to po co ten cukrzyk ma przepisaną inna dietę.Odpowiedzi się nie doczekałem.Dalej szukam ale DO nie zmienam i myślę że zmieniac nie muszę.
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #145 : 2007-12-23, 19:12:37 »

W ten sposób zostaja wbudowywane kwasy tluszczowe trans w struktury organizmu i zaburzaja liczne kluczowe funkcje miedzy innymi funkcje tych istotnych kwasów tluszczowych.

Własnie dlatego powinno sie spozywać wielonienasycone kw tłuszczowe bo one uniemozliwiają wbudowywanie sie w transom w struktury komorkowe
 
Tłuszcze "nasycone roślinne" - to substytut masła o nazwach "Palma", "Delma", "Mix"... odpowiedzialny za pandemię chorób nowotworowych - czyli margaryna

ale palmy, delmy, mix nikt nie zaleca wręcz przeciwnie kazdy doradca zywieniowy zaleci ich ograniczenie lub nawet wykluczenie.


Tu macie przykłady manipulacji. Weźcie pod uwagę, to że duża wiedza medyczna przeważnie nie idzie w parze z dużą wiedzą na temat manipulacji informacją, propagandy. Tu mamy do czynienia w sztabem ludzi, nie z jednym człowiekiem o określonych wartościach moralnych.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #146 : 2007-12-23, 19:28:21 »

jurek46,
mogę wyjaśnić mechanizm wentylacji płuc, mogę wyjaśnić histerezę objętościowo-ciśnieniową, podejmę się wyjaśnienia buforowości krwi, kwasicy, ale na temat leczenia rozedmy, czy przewlekłego zapalenia oskrzeli, czy niewydolności oddechowej - to nic nie wiem!  Confused A o P.O.Ch.P - tak samo!
Ale zainteresuję się tematem i porozmawiam - może coś ciekawego się dowiem!.

PS
a może lekarka i bea561 coś zechcą Ci napisać?.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #147 : 2007-12-23, 19:48:29 »

POCHP - na pewno pomaga rozmasowanie wszystkich mięśni międzyżebrowych, bańki na te mięśnie (codziennie jedna w inne miejsce). Smalec - zewn. + folia z obu stron na klatkę piersiową. Codziennie po min. 1 godz.
"Zakwaszenie" mięśni nasila się po cukrach prostych codziennie. Przy za dużej ilości W na dobę. Przy za dużej ilości B na dobę. Warto stosować zatem częściej 1 rodzaj pr. bogatobiałkowego na dobe. Tłuszcz leczy. Sprawia, że zmniejsza sie zapotrzebowanie na tlen zewnętrzny. W - korzystnie działają gotowane zielone (brokuły, brukselka, inne) i czerwone warzywa + frytki/placki ziemniaczane. Wiele ludzi na DO boi się ... brokułów...
Trzeba nauczyć się bezwzględnie oddychać "do brzucha". Przy leżeniu na plecach ma się przy wdechu unosić brzuch!!!
I ćwiczyć czasy fonacji lub bezdechu celem wydłużania okresów bez tlenu. Takie działanie zmnienia dietę na ... bardziej optymalną.
Dzień warto zacząć od boczku, potem brokuł, potem wszystko jedno co optymalnego. Byle trzymać się kanonu DO.
Albo od placków ziemniaczanych BEZ MĄKI a potem brokuł ...
Albo od lecza, potem brokuł, potem żółtka...

Co Ewa jakieś przestępstwo w DO popełniam  Laughing ?
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #148 : 2007-12-23, 20:01:16 »

Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #149 : 2007-12-23, 20:37:22 »

Napisz Jurek46 jadłospis z 3 dni. By Bea561 miała łatwiej.
Zapisane
macek10
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #150 : 2007-12-23, 20:39:39 »

Podaj osobie z ... choroba wrzodową   albo z CU albo jeszcze lepiej w... biegunce

a co takiego strasznego czyni wit C ze jest tak niewskazana?

Nasycone roślinne? No nie żartuj. Behenowy (22) - nasiona. Arachidowy (20) - olej arachidowy. Stearynowy (16, 18) - powszechnie występujacy we wszystkich tłuszczach roślinnych. Mirystynowy (14) - olej kokosowy, nasiona palmy. Chyba nie musze dalej wymieniać... Wszystkie są nasycone   i wszystkie roślinne

ale w jakich ilosciach wystepują w 14% maksimum, trudno nazwać je bogatym zrodlem nasyconych kw tłuszczowych,

"Magazyny" wit C, a raczej rozładowywanie

ale produkcje kolagenu nie mozna nazwać magazynem wit C , wit C nie magazynuje się.

"macek10" idź już sobie na swoje forum  i nie zaśmiecaj tego tematu

czyżbym powiedzial cos niewygodnego? albo w czyms mam racje i nie chcesz tego przyznac lecz mnie spławić. Przeciez jesli nie masz ochoty odpisywac nie odpisuj.

To moje cytaty: przenośnia do sloganów dietetycznych, bo wystarczy spojrzeć w tabele, aby się przekonać, że morskie ryby są chude jak wiór, a w owocach i jarzynach nie ma prawie nic prócz wody i błonnika - tak samo z tłuszczami zwierzęcymi - nie są "nasycone",

wybacz ale nadal nie wiem o co ci chodzi. gdy porownasz całą krowe do łososia to nie wyjdzie Ci wiecej tłuszczu w krowie, lub roznica bedzie niewielka. Co Ty porownujesz cala rybe morska do smalcu ??? Tak samo z tymi warzywami i owocami mam wrazenie ze porownujesz ilosci witamin w nich do zawartosci wody i błonnika, przeciez to idiotyzm, nawet nie chce tego komentowac bo nie wiem zupelnie jaki ma to ze soba związek, co Ty chcialbys miec 40 g wit C w jabłku ??? Laughing
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #151 : 2007-12-23, 20:43:07 »

W w/w chorobach nasila kwaśność treści pokarmowej, zaostrza objawy.
Magazyn=posiadanie.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #152 : 2007-12-23, 20:55:50 »

1. acetylo CoA z wegli jest gorszy od tego z tłuszczy to wszystko mit i szukanie dziury w całym.
2. tluszcze nasycone ktore powinno sie ograniczac.

1.Inny jest pożytek energetyczny z 3 cząsteczek glukozy, inny kwasy tłuszczowego np.18 węglowego.
Sam wiesz o tym.
2. Rozumiem, że  chcesz wykorzystywać jako materiał energetyczny ... tłuszcze wielonienasycone ... by potem wykorzystywać ... trójwęglową resztkę  Very Happy.
Chcesz naprodukować w organizmie izomerazy i transduktazy...  Very Happy  Very Happy  Very Happy, by te enzymy miały co trawić  Very Happy .
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #153 : 2007-12-23, 21:10:48 »

Podstawowe Prawa Biochemi.
Wydawnictwo Lekarskie PZWL ( rok. Wydania. 1998 )

„Biochemia Harpera“

1. Uważa się, że tłuszcze pokarmowe obciążają, podczas gdy białka
i cukry oszczędzają wątrobę. Prawda jest jednak zupełnie inna:
trójglicerydy wchłaniane z przewodu pokarmowego w przeciwieństwie
do białek i cukrów nie są wychwytywane przez wątrobę. ( str. 207 )

2. Twierdzi się, że tłuszcze pokarmowe odkładają się w naczyniach,
powodując miażdżyce, podczas, gdy przy żywieniu tradycyjnym
odpowiedzialne za to są kwasy tłuszczowe produkowane z cukrów
w wątrobie ( str. 270 )

3. Sądzi się, że dieta owocowo-warzywna, niskotłuszczowa powoduje
obniżenie cholesterolu w tkance tłuszczowej i krwi. Faktycznie jest
całkiem inaczej. Duże ilości cukrów w diecie zwiekszają produkcję
kwasów tłuszczowych, natomiast zjadanie tłuszczów powoduje zachamowanie jego produkcji ( str. 277, 328 ).

4. Cukier owocowy ( fruktoza ) uznawany jest za bardzo zdrowy. Od
dawna jednak wiadomo, że „zalewa“ on szlaki metaboliczne w wątrobie
powodując nadprodukcję trójglicerydów i cholesterolu. Zazwyczaj
z fruktozą spożywane są duże ilości glukozy, co również doprowadza
do cukrzycy ( str. 264 )

5. Duże ilości cukrów w diecie pobudzają wydzielanie insuliny, która
pobudza produkcje tłuszczu, a hamuje jego rozkład ( str. 278 ).

6. Powszechnie stosowanie diety cukrzycowe zawierają zazwyczaj duże
ilości węglowodanów, które w praktyce uniemożliwiają wyleczenie.
Często zaleca sie spożywanie soi i roślin strączkowych jako źródła
protein, podczas gdy wiadomym jest, że są to białka niskiej wartości.
Białkami o wysokiej wartości są natomiast białka zwierzęce, a szcze-
gólnie żółtka jaj ( str. 778 ).

7. W wielu przypadkach osobom chorym zaleca sie diety niskokaloryczne
Choć wiadomo, że ustrój ssaków wymaga dostawy środków odżywczych
W ilościach niezbędnych do pokrycia wydatków energetycznych.
( str. 775 ).

8. Każdy dietetyk wie, że ilość energii otrzymywana ze spalania grama
tłuszczu jest okolo 2,5 raza większa, niż z takiej samej ilości cukru.

Tych kilka powyższych przykładów jednoznacznie określa, jakie produkty
spożywcze są dla człowieka wskazane, a jakie nie.
Jeżeli stosowana dieta kłóci się z podstawowymi prawami biochemi, to w
żaden sposób nie może człowiekowi pomoc, a prawie zawsze musi
doprowadzic do pewnych zaburzeń i pogorszenia stanu zdrowia.
Zywienie optymalne jest jedynym, skutecznym sposobem na życie, a w
świetle najnowszych badań amerykańskich i niemieckich uczonych
twierdzenie o szkodliwości jedzenia tłuszczu, jajek itp. Można włożyć
między bajki.
Lek.med. Przemyslaw Pala
______________________________________________

W przeciwieństwie do powszechnie panującej opinii, kwasy nasycone wcale nie są niezdrowe! Terminy nasycony i nienasycony stosuje się, aby określić, ile atomów wodoru przypada na każdy atom węgla w cząsteczce danego tłuszczu. Kwas jest tym bardziej nienasycony, im mniej zawiera atomów wodoru. Bezpośrednim skutkiem mniejszej liczby atomów wodoru jest większa reaktywność cząsteczki kwasu tłuszczowego; kwasy nasycone są chemicznie bardziej stabilne. Czy ma to jakieś znaczenie? Otóż kwasy nasycone są bardziej odporne na utlenianie, a to oznacza, że błony, które zawierają ich dużo, także trudniej poddają się temu procesowi. Istnieje wiele dowodów na to, że lipidy wchodzące w skład błony komórkowej zależą od rodzaju spożywanych tłuszczów.
Naukowcy często podkreślają pozytywne znaczenie przeciw-utleniaczy, ale zdają się nie zauważać faktu, że nasycone kwasy tłuszczowe już z natury są odporne na utlenianie, czego nie można powiedzieć o nienasyconych kwasach tłuszczowych. Tym samym nasycone kwasy tłuszczowe nie potrzebują do obrony przed negatywnymi skutkami procesu utleniania żadnych dodatkowych cząsteczek w rodzaju przeciwutleniaczy.
Nie bez winy są dietetycy, którzy na początku lat 90-tych zdecydowali się na rozpowszechnienie hasła: „mniej tłuszczu” co dało brzemienne w skutkach uproszczenie – zastępowanie cukrami, makaronami, białym pieczywem, ryżem, ziemniakami kalorii znajdujących się w tłuszczach było kompletnym nieporozumieniem.
Najwyższą wartość "opałową" mają nasycone kwasy tłuszczowe (zwierzęce). Wykorzystuje się to przy dietach niskowęglowodanowych, w których głównym paliwem dla organizmu nie są węglowodany (cukry), a te właśnie tłuszcze.
W pokarmach roślinnych nie ma cholesterolu, ale ludzie żywiący się tylko produktami roślinnymi sami wytwarzają cholesterol w zależności od składu diety organizm może wytworzyć na dobę od kilku do kilkudziesięciu razy więcej cholesterolu niż otrzymuje w pokarmie , zatem cholesterol pokarmowy nie ma żadnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi.
______________________________________________



Zapisane
malgo35
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #154 : 2007-12-23, 23:31:16 »

Zbynek wyłapał tyle błędów z biochemii, macek10 zaraz je sprostuje.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #155 : 2007-12-24, 00:26:10 »

Co Ewa jakieś przestępstwo w DO popełniam   ?
Nie zauważyłam Wink
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #156 : 2007-12-24, 00:41:05 »

Ale, Lekarko, czy mogłabyś mi wyjaśnić swoje słowa z wcześniejszego postu? To jest interesujące.
Jeszcze raz zadam te same pytania:

Cytuj z: lekarka
A wiesz, że nadmiar tłuszczu w pożywieniu hamuje wpływ intermediatów glukozy do mitochondrium?
A wiesz, że nasila się wtedy glukoneogeneza?
Wiesz co, przejdź na DO, albo na jakąś inną dietę.
Jakbym siebie słyszała Very Happy.
Ale, lekarko, dlaczego napisałaś "nadmiar"? Czy masz na mysli jedzenie tłuszczów więcej, niż zaleca JK, czy własnie zgodne z proporcjami? Kiedy ten nadmiar?
Glukoneogeneza to zły objaw?

Cytuj
Nasycone roślinne? No nie żartuj. Behenowy (22) - nasiona. Arachidowy (20) - olej arachidowy. Stearynowy (16, 18) - powszechnie występujacy we wszystkich tłuszczach roślinnych. Mirystynowy (14) - olej kokosowy, nasiona palmy. Chyba nie musze dalej wymieniać... Wszystkie są nasycone   i wszystkie roślinne
Na pewno są nasycone? Czy np. jedno-dwunienasycone mozna nazwać "nasycone"? Jak to jest? Te tłuszcze które wymieniłaś, są całkiem nasycone?
Zapisane
Krystyna*Opty*
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #157 : 2007-12-24, 00:44:36 »

Macek20 napisał:
Cytuj
a z czego jestescie zbudowani bardzo mnie to ciekawi? Badałes to czy gadasz tak zeby gadać, bo domyslam sie ze nie masz dowodow na to ze inaczej jestescie zbudowani i skad ten pomysl?

Z czego jesteśmy zbudowani? Na pewno nie z węglowodanów  Cool A w każdym razie one, wbrew popularności, nie stanowią istotnej części składu naszego orhanizmu. Za Biochemią Harpera str. 17 Rozdział 2 - Prawidłowy skład chemiczny człowieka o masie 65 kg:
----------------------------------------------------------------------------------Cytat:

                               Kg         Procent
-----------------------------------------------------------------------
Białka                        11           17,0
Tłuszcze                      9           13, 8
Węglowodany              1             1,5
Woda*                      40           61,6
Składniki mineralne        4             6,1

* Zawartość wody może różnić się między różnymi tkankami, występując w małej ilości w kościach bezszpikowych.
Zawartość procentowa wody wykazuje tendencje zmniejszania, gdy zwiększa się odsetek lipidów w organizmie.
------------------------------------------------------------------------------------Koniec cytatu.
Zapisane
Rajano
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #158 : 2007-12-24, 02:44:23 »

maciek10 napisał:
Nadmiar wit C jest wyplukiwany jest niemozliwe jej przedawkowanie

...Według badaczy przekonanie, że nadmiar witaminy C nie może być szkodliwy, bo jest usuwany z moczem, jest błędne. Przejściowe stężenie tej witaminy w organizmie może być tak duże, że będzie sprzyjać różnym niepożądanym reakcjom...
Więcej tutaj: http://www.dzieci.org.pl/pap/nauka/20010928170259.html (wiem że Ty mówiłes o suplemacji, ale każdy nadmiar jest szkodliwy, zarówno witaminy C, jak i nadmiar tłuszczu, białka czy węgli

maciek10 napisał:
szkoda ze sie nie zaglebiles w te statystyki ale po co to takie wygodne pokrytykowac nie zajac szczegolow. Te 5 tys to wlasnie ci ludzie ktorzy nie stosuja sie do zalecen , maja nieunormowane glikemie a to pociaga za soba skutki
.
A właśnie że STOSUJĄ się chorzy na cukrzyce do zaleceń "ekspertów" zalecających przewagę węglowodanów w cukrzycy to wymusza podawanie insuliny, a Insulina czterokrotnie nasila produkcję cholesterolu we wszystkich komórkach jądrzastych. Podawanie dodatkowej insuliny musi powodować miażdżycę. I tyle.

maciek10 napisał:
a jakiez to bylo pytanie? chetnie odpowiem.

No Maciek, ja zakładam że potrafisz czytać, więc przeczytaj wypowiedzi "Lekarki"
Pozdrawiam

Zapisane
macek10
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #159 : 2007-12-24, 02:53:38 »

W w/w chorobach nasila kwaśność treści pokarmowej, zaostrza objawy.

witamina C nasila kwasnosc tresci pokarmowej Laughing Laughing Laughing  to dobre Laughing  i na dodatek zaostrza objawy Laughing  jak narazie w ani jednym doniesieniu o tych chorobach nie natrafilem na fakt zaostrzania objawow przez wit C Laughing a doadtkowo udowodniono ze wit C pomaga w pozbyciu sie H. pylori.

Magazyn=posiadanie.

a to jeszcze lepsze Laughing czyli lekarka twierdzi ze kolagen zawiera wit C ??? Laughing oj z wiedzą to widze ze krucho. Witamina C jest tylko kofaktorem procesu hydroksylacji a w zadnym wypadku nie jest wbudowywana a juz napewno magazynowana w kolagenie skad takie bzdury i to mowi lekarz Shocked

Inny jest pożytek energetyczny z 3 cząsteczek glukozy, inny kwasy tłuszczowego np.18 węglowego.
Sam wiesz o tym.


Tak wiem tez ze calkowite utlenienie kw palmitynowego jest o wiele bardziej energetyczne niz glukozy ale przy braku weglowodanow powstają zwiazki ketonowe a te jak wiadomo sa tak samo energetyczne jak glukoza.

 trójglicerydy wchłaniane z przewodu pokarmowego w przeciwieństwie
do białek i cukrów nie są wychwytywane przez wątrobę.


ale przy powstawaniu acetooctanu to watroba musi odwalac najciezsza robote czyli metabolizowanie acetooctanu do beta hydroksymaślanu i acetonu z czym najczesciej nie daje sobie rady.

Twierdzi się, że tłuszcze pokarmowe odkładają się w naczyniach,
powodując miażdżyce, podczas, gdy przy żywieniu tradycyjnym
odpowiedzialne za to są kwasy tłuszczowe produkowane z cukrów
w wątrobie


wyciagasz zdanie z kontekstu wlasciwie to nie powinienem tego komentować bo czesc sensu mysli moze calkowicie ja zmienic.
A czymze to roznia sie kwasy tluszczowe spozywane od tluszczy produkowanych z cukrow??? NICZYM!!! Przy braku nadmiaru weglowodanow zadne kw tluszczowe nie sa produkowane.

 Duże ilości cukrów w diecie zwiekszają produkcję
kwasów tłuszczowych, natomiast zjadanie tłuszczów powoduje zachamowanie jego produkcji


zauwazyles slowo "duze" dla optymalnych duze znaczy co innego niz dla nieoptymalnego a Harper z tego co wiem nie był optymalnym. Tak samo, jakich tluszczow ?

Od
dawna jednak wiadomo, że „zalewa“ on szlaki metaboliczne w wątrobie
powodując nadprodukcję trójglicerydów i cholesterolu.


jak zapewne wiesz spozywasz wiecej trojglicerydow w ciagu dnia niz ktos zjadajacy kilo jablek dziennie docelowo trojglicerydow.

Powszechnie stosowanie diety cukrzycowe zawierają zazwyczaj duże
ilości węglowodanów, które w praktyce uniemożliwiają wyleczenie.
Często zaleca sie spożywanie soi i roślin strączkowych jako źródła
protein, podczas gdy wiadomym jest, że są to białka niskiej wartości.


dieta cukrzycowa nie zawiera duzych ilosci weglowodanow no ale wydanie jest z 1998 to jeszcze stara wiedza. Jak widać na wielu przykladach dieta cukrzycowa wyleczono wiele cukrzyc. jak dowiedziono soja jest najwartosciowszym bialkiem roslinnym ma zblzona wartosc odzywcza do miesa, w diecie cukrzycowej nie zaleca sie jedzenia samych straczkowych i soi ale takze bialka zwierzecego, rozumiem ze gdzies tam jest wspomniane ale pewnie to przeoczyles Cool

W wielu przypadkach osobom chorym zaleca sie diety niskokaloryczne
Choć wiadomo, że ustrój ssaków wymaga dostawy środków odżywczych
W ilościach niezbędnych do pokrycia wydatków energetycznych.


jakim chorym ??? wszystkim chorym??? na co chorym??? wiesz co takim zdaniem wyjetym z kontekstu mozna najwyzej tylek sobie podetrzec.

 Każdy dietetyk wie, że ilość energii otrzymywana ze spalania grama
tłuszczu jest okolo 2,5 raza większa, niż z takiej samej ilości cukru.


no i co w zwiazku z tym??? paliwo rakietowe jest jeszcze bardziej energetyczne czyli lepiej jest nim zastapic tłuszcze. Widzisz gdzies ludzi niedozywionych w krajach rozwinietych? Ja nie za bardzo wiec problem niedozywienia z powodu spozywania zbyt malo energetycznych weglowodanow chyba nas nie dotyczy. Gdybym był jaskiniowcem i biegał cały dzien spalajac 15 tys kcal dziennie to moze i bym odczuł potrzebe spozywania bardziej energetycznego paliwa ale w dzisiejszych czasach taki argument mozna odlozyc do lamusa bo to zaden argument gdy kazdy stara sie ograniczyc ilosc kalorii w trosce o zdrowie. Jak dowiedziono najpowaznieszym czynnikiem rakotworczym jest zbyt obfite dostarczanie energii organizmowi wiec popieranie teorii tym ze tluszcz jest bardziej kaloryczny wiec jedzmy tluszcze jest de facto wadą.

Jeżeli stosowana dieta kłóci się z podstawowymi prawami biochemi, to w
żaden sposób nie może człowiekowi pomoc, a prawie zawsze musi
doprowadzic do pewnych zaburzeń i pogorszenia stanu zdrowia.


typowy przyklad na manipulowanie umyslem, twierdzenie jakby dieta zawierala siano ktore kloci sie z podstawami biochemii i ktorego nie trawimy.

Zapisane
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 1.985 sekund z 17 zapytaniami.