Może ja trochę na temat od strony ...praktycznej
.
Pewno odezwą się głosy, że coś ... hm ... mi się ... najdelikatniej mówiąc ... poplątało.
Od 18 lat kieruję się skutecznością tego co zalecę.
Przedwczoraj miałam telefon od wieloletniej optymalnej. Jej córka - teraz dorosła nastolatka - jest również ok. 10 lat na DO i po kilku latach DO... zachorowała na dwie b.ciężkie choroby.
Co jada córka;
śn - 4 żółtka na maśle.
II śn 20-30 g bułki z grubo masłem i serem lub szynką.
obiad - 100-150g mięsa wieprzowego + warzywo ze smalcem/masłem + frytki
kol - lody optymalne, koniecznie z orzechami czy migdałami o 1-2 kostami czekolady.
Choroba "kwalifikowana jest przeze mnie" i dra JK jako korytkowa.
Tłuszczu 3x wiecej niż białka.
W - nie przekracza...
Wielu optymalnych stosuje taki jadłospis.
Co robić by uzyskać wyleczenie?
W KAŻDEJ chorobie sugeruję takie samo rozwiązanie. Optymalny dalej zostaje przy swoich proporcjach. Choroby ustępują. Zawsze. (Te uznane jako całkowicie niewyleczalne będą wymagały przez nas optymalnych dopracowania).
1. Wielu optymalnych przemyciło do swoich codziennych jadłospisów zboża. Mówią że w małej ilości. Nie wiedzą, że kropla płynu z alergenem do testów JEST PRZEZROCZYSTA a wywołuje obrzęk ręki, wstrząs. Wiem, że reakcje na zboża TU to nie ten typ (IgE) lecz dawka wielkości łyżeczi codzienie JEST przez organizm zauważana.
By trucizna mniej działała zaleca się wtedy ZWIĘKSZYĆ TŁUSZCZ. Nie podzielam takiego stanowiska. Jestem za wyeliminowaniem bądz rotowaniem trucizny. I krowa ma pożytek (może sobie odpocząć) i pożytek mają ... jelita chorego pacjenta, już nie wspominając o całym organizmie.
2. Jak mamy CIĘŻKĄ CHOROBĘ (nie mylić z lekką) organizm odbiera zarówno masło jak i ser jako substancje zawierające TE SAME BIAŁKA Z GR. MLECZNEJ.
Teoretycznie można by zmniejszać białko do jeszcze niższych wartości - nie uznaję takiego postępowania. Efekty są zbyt powolne.
3. Wielu optymalnych chce sobie coś koniecznie codziennie przegryź. Dla poprawienia zdrowia
wybierają orzechy, migdały, słonecznik, pestki dyni, len CODZIENNIE. Nasiona roślin oleistych są niejadalne codziennie na DO. Można się pokusić o jadanie 2 produktów bogatobiałkowych/dobę na DO. Dłużej w ten sposób jadając można utrzymać się przy zdrowiu niż stosując powyższy jadłospis. W powyższym jadłospisie zastosowano 4 rodzaje produktów bogatobiałkowych, z alergologicznego punktu widzenia (żółtka, pr. mleczne, pr. z wieprzowiny, orzechy). Zawsze pytam czy przedstawicieli grup bogatobiałkowych jada dana osoba COPDZIENNIE/CO DRUGI DZIEŃ.
NIE INTERESUJĄ MNIE W JADŁOSPISIE OSOBY PRODUKTY BOGATOBIAŁKOWE JADANE CO 3 DOBY. Wg Helen Krause. Od 1989 sobie to sprawdzam. Działa.
Wyjaśnienie jak to działa jest w moich wcześniejszych postach.
WARTO STOSOWAĆ JEDEN RODZAJ PRODUKTU BOGATOBIAŁKOWEGO NA DOBĘ, GÓRA DWA. CZYLI JAK W DANYM DNIU ZJEMY ŻÓŁTKA I ORZECHY/MIGDAŁY TO KONTYNUOWAĆ MOŻEMY MAJONEZEM, SMALCEM, chałwą, bądz jajecznicą. W tak ułożony dzień nie ma już miejsca dla boczku, karczku, schabu, kiełbasy, masła, sera, śmietany. Chodzi o jakość białka w dobowym pożywieniu.
4. Nie zwracano w tym domu uwagi czy danie smakuje
. Zwracano uwagę, że ma być optymalne.
5. Nie dopytałam o herbatę z cytryną CODZIENNIE. Kolejna patologia to spożywanie herbaty z cytryną CIDZIENNIE. Miewam "ciągi cytrynowe". Raz na jakiś czas (1.mc?) zjadam cytrynę albo trzy. BO MAM OCHOTĘ. Plaster cytryny codziennie w herbacie szkodzi, co 3 dni - mniej szkodzi. Mamy magazyny wit. C na 3 miesiace.
Ciesze się jak osoba optymalna nie ma ochoty codziennie na czekoladę. Najistotniejsze są punkty 1 do 4...