forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 00:33:03

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669820 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 12 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej  (Przeczytany 91152 razy)
Ewa
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #80 : 2007-12-16, 15:34:59 »

Z twoją drobiazgową drobaizgowością bedziesz miał twardy orzech do zgryzienia. Może to sie da jakoś przeliczyć, albo poszukać jakichś dokumentów?
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #81 : 2007-12-16, 21:55:25 »

Z cholesterolem to wiesz z czego powstaje.
Zaczynający DO - już opisałam dzisiaj.
Zapisane
Master_SS
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #82 : 2007-12-17, 12:40:30 »

Wydaje mi sie, ze glowną wadą DO jest ta nieszczesna proporcja BTW. Ludzie myslą tylko o 60g W a przeciez 60g W w ziemniakach to nie to samo co 60 gW w brokulach.

Druga wada, to wydaje sie, ze DO utknela w miejscu, nauka o DO nie rozwijja sie od kiedy dr. Kwasniewski przeszedl na emeryture. A gdzie równowaga kwasowo - zasadowa? Optymalni, czesto macie zgage? A gdzie wolne rodniki?

Pozdrawiam,
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #83 : 2007-12-17, 13:05:03 »

Wydaje mi sie, ze glowną wadą DO jest ta nieszczesna proporcja BTW. Ludzie myslą tylko o 60g W a przeciez 60g W w ziemniakach to nie to samo co 60 gW w brokulach.
Druga wada, to wydaje sie, ze DO utknela w miejscu, nauka o DO nie rozwijja sie od kiedy dr. Kwasniewski przeszedl na emeryture. A gdzie równowaga kwasowo - zasadowa? Optymalni, czesto macie zgage? A gdzie wolne rodniki?
Pozdrawiam,

Master dla mnie osobiscie to informacje zawarte w ksiazkach Dr. JK to jedynie "zajawka".
Zreszta jak zrozumialem, sam autor nie ukrywa, ze w swoich ksiazkach usiluje o trudnych zagadnieniach
pisac w sposob maksymalnie uproszczony. Cool Cool Laughing Laughing

Informacje sa podane w taki sposob aby zrozumial to rowniez "plankton"
ktory wystepuje w stezeniu 90% w kazdej spolecznosci(kompartmencie). Shocked Cool Laughing
Natomiast "wlasciciele aktywow" rowniez po przeczytaniu tych ksiazek
beda doskonale wiedzieli co maja uczynic.  Cool Cool Laughing Laughing

Natomiast aby faktycznie osiagnac "100% sprawnosci" z ZO czy DO konieczny
jest staly nadzor dobrego lekarza.
To oczywiscie musi laczyc sie z kosztami. I dlatego inteligentny bedzie wiedzial
w co ma zainwestowac swoje pieniadze a "plankton" zadowoli sie powiedzmy "20% sprawnoscia" Cool Cool Laughing Laughing

I co ty widzisz zlego w takim mechanizmie.??? Cool Cool Laughing Laughing



 
Zapisane
Master_SS
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #84 : 2007-12-17, 14:36:56 »

Grizzly,

Nie widze nic złego, ze autor napisal ksiazke w sposób zrozumialy dla wszystkich. Tu troche nie rozumiem Twoich tekstów o planktonie 90% i pozostalych. Przeciez autor chciał dotrzec do  wszystkich, nie tylko tych bardziej inteligentnych.

Gdzies cholera idea DO poszła boczną drogą. Porównaj do Atkinsa, tam tylko gadają jaka ta dieta super itp jaka zdrowa, jak odchudza. A u nas co? O Bogu, szpiku jedzonym przez ludzi pierwotnych. Próbowalem polecic DO rodzicom ale pod wplywem tych biblijnych tekstów nawet nie chcieli spróbować ("tłuste zycie"  "żo" "dieta optymalna dieta idealna" "jak nie chorowac", "odpowiedzi na listy czIII"). W koncu wcisnalem im Lutza, i mama zaczela ograniczac W.

Pozdrawiam
Pawel
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #85 : 2007-12-17, 15:36:56 »

Próbowalem polecic DO ...

Dobra rada dla Ciebie,
jak jeszcze raz Cię najdzie taki nastrój - to usiądź sobie spokojnie, pooddychaj głęboko i zaraz Ci przejdzie. I tak będzie dobrze i myśli sekciarskie może Ci przejdą...  Cool
Zapisane
Master_SS
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #86 : 2007-12-17, 15:42:33 »

Drogi Toan, skad ten sarkazm? Punktujesz mnie na tym forum a raczej ironizujesz z moich wypowiedzi bez skomentowania ich. , to moze lepiej jako admin wyłacz moje wypowiedzi.

To zle promowac DO? A jest ciezko to prawda. Ale bede probowal dalej.


Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #87 : 2007-12-17, 15:47:53 »

Punktujesz mnie na tym forum ...

Chętnie dałbym się tu znokautować, ale kto będzie takim wyrozumiałem "adminem"? Laughing Więc muszę punktować, aby nie było zbyt boleśnie...
NIE LUBIĘ banować, bo to najprostsze rozwiązanie!
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #88 : 2007-12-17, 21:53:55 »

Optymalni, czesto macie zgage?

W życiu nie miałam zgagi. Ani na DO (13 lat) , ani na diecie rodzielnej (31 lat)

Próbowalem polecic DO ...
Dobra rada dla Ciebie,
jak jeszcze raz Cię najdzie taki nastrój - to usiądź sobie spokojnie, pooddychaj głęboko i zaraz Ci przejdzie.

Dobre.  Very Happy  Very Happy  Very Happy. Oddychanie głęboko  ... Cool ... bardzo pomaga  Cool  Very Happy.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #89 : 2007-12-17, 22:55:37 »

Cytuj
Punktujesz mnie na tym forum a raczej ironizujesz z moich wypowiedzi bez skomentowania ich.


mnie ,tam nie obchodzi ale jeden z uczestnikow dopomina sie o komentarz wlasnych wypowiedzi,a nie nokautowania  Sad
Zapisane
macek10
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #90 : 2007-12-18, 20:40:57 »

kilka faktów dotyczacych "zbawiennego" dzialania kw tł nasyconych w chorobie nowotworowej i "niekorzystnego" innych skladnikow :
Olej rybi bogaty n-3 stymuluje apoptoze kom nowotworowych
Dlugolancuchowe nas kw tłuszczowe wywołuja apoptoze w komorkach : kardiomiocytach, hematopoetycznych, astrocytach, kom beta trzustki co moze potwierdzac ich wpływ na powstawanie cukrzycy.
Wewnatrzkomorkowe nagromadzenie KT jest cytotoksyczne, wywołyje dysfunkcje i smierc komorki
Powstawanie wolnych rodnikow z kw tłuszczowych: paradoksalnie wbrew dotychczasowym przekonaniom kw tl palmitynowy tworzy wiecej wolnych rodnikow niz kw oleinowy, EPA, linolowy a to za sprawa rozprzęzenia oksydatywnej fosforylacji i transportu elektronow co zmniejsza powstawanie wolnych rodnikow. Palmitynian powoduje w mniejszym stopniu rozprzeganie niz nienasycone kwasy tł. No coz wyglada na to ze poglad dr Kwasniewskiego na ilosc powstajacych rodnikow z kw tł jest błedny byc moze dlatego ze opieral swoja diete na starej wiedzy. Very Happy
Wpływ zywienia na apoptoze w sluzowce j. grubego:
Tłuszcz indukuje proliferacje i hamuje proces apoptozy. Proapoptyczne dzialanie maja kw tł n-3
Włokno pokarmowe dziala antyproliferacyjnie i proapoptycznie, podwyzsza akt singomielinazy zasadowej i kaspazy-3 i obniza kwasnej sfingomielinazy - to tak w gescie udowodnienia ze błonnik nie dziala pronowotworowo w jelicie grubym jak to ktos inteligentnie zauwazył wczesniej.
karotenoidy zwlaszcza likopen -  bardzo silne dzialanie antynowotworowe - badania prowadzone na 47 890 osobach. Wpływa na bialka Bcl-2, Bax w kom nowotworowych co jest proapoptyczne.
Warzywa kapustne bardzo silne dzialanie antynowotworowe maja wiele zwiazkow o tym dzialaniu: glukozynolany i ich metabolity, kwercytyna, polifenole, sulfotlenek S metylocysteiny, 1,2 ditiolo 3 tion, skwalen...
Izotiocyjany -  hamuja proliferacje i wzmagaja apoptoze kom nowotworowych
Polifenole - aktywują kaspaze 3

Wszytkie fakty dowiedzione wieloma niezaleznymi badaniami na całym swiecie z lat 2005 i wyzej.
Zapisane
Adiqq
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #91 : 2007-12-18, 21:40:27 »

macek10, ty żyjesz?!? długo cię nie było.....  Very Happy Laughing
Zapisane
macek10
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #92 : 2007-12-19, 13:20:57 »

Fakt: Kwasy tłuszczowe nasycone zwiększaja produkcję PGE2:

Skutek: Istnieje kilka mechanizmów przyczyniających się do niewrażliwości chorych na działanie układu immunologicznego. Należy do nich bezpośrednie tłumienie układu immunologicznego przez czynniki produkowane przez nowotwór. Jedną z najlepiej poznanych substancji o właściwościach immunosupresyjnych jest PGE2. Prostaglandyna ta jest produkowana przez wiele rodzajów nowotworów, m. in. przez nowotwory sutka, głowy i szyi oraz okrężnicy . Jej poziom w tkance nowotworowej usuniętej z przewodu pokarmowego był wyższy niż w otaczającej ją błonie śluzowej jelit . Zauważono także, że stężenie PGE2 we krwi opuszczającej nowotwór było istotnie wyższe niż we krwi tętniczej dopływającej do niego i wzrastało wraz z jego powiększaniem się. Poziom PGE2 odzwierciedlał również skuteczność chirurgicznego usunięcia niezwykle agresywnych nowotworów głowy i szyi. Wartość ta ulegała obniżeniu po resekcji, a następnie wzrastała w czasie nawrotu choroby . Produkując PGE2 komórki nowotworu chronią się przed niszczącym je działaniem limfocytów T, makrofagów i tzw. natural killers (NK) .

Calviello i wsp. [47], którzy badali wpływ niskich dawek wysoko oczyszczonych EPA i DHA na rozwój wszczepionych szczurom nowotworów także potwierdzili przeciwnowotworowe działanie tych kwasów, chociaż uważają, że jest ono związane z odmiennymi mechanizmami działania. EPA hamuje przede wszystkim proliferację komórek, natomiast DHA stymuluje ich apoptozę.

Wniosek: kwasy tłuszczowe nasycone mają niekorzystne działanie w chorobie nowotworowej.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #93 : 2007-12-19, 13:25:46 »

Każdy się samodzielnie ośmiesza - Calviello i inni - również Laughing.

Podaj proporcję BTW w cytowanych doświadczeniach, a dowiesz się na jakiej podstawie można tak infantylnie wnioskować. PODAJ PROPORCJĘ międzi gółwnymi składnikami odżywczymi - jeśli tego nie zbilansowali - to badania i wnioski są tylko zwykłą makulaturą!.

PS
Podaj proporcję, albo przestań wypisywać androny!.
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #94 : 2007-12-19, 13:33:33 »

Czy to ma być praca doktorancka? Czy wyrwane z kontekstu informacje? Brak odnośników do źródła dyskwalifikuje ten tekst.

Wnioski można wyciągać różne. Np. taki:
"Kwasy tłuszczowe nasycone mają niekorzystne działanie w chorobie nowotworowej gdy występują w organizmie równolegle z dużą ilością węglowodanów"

Ale pod tym kontem zapomniano tego zbadać.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #95 : 2007-12-19, 13:43:13 »

"Kwasy tłuszczowe nasycone mają niekorzystne działanie w chorobie nowotworowej, gdy występują w organizmie równolegle z dużą ilością węglowodanów"

Ciepło, ciepło Danielu!,
ale "macek10" i  tak nie wie o co chodzi!.
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #96 : 2007-12-19, 13:46:50 »

Nie mam takiej wiedzy biochemicznej i wyrażam się mniej precyzyjnie.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #97 : 2007-12-19, 22:21:49 »

Może ja trochę na temat od strony ...praktycznej  Shocked .
Pewno odezwą się głosy, że coś ... hm ... mi się ... najdelikatniej mówiąc ... poplątało.
Od 18 lat kieruję się skutecznością tego co zalecę.

Przedwczoraj miałam telefon od wieloletniej optymalnej. Jej córka - teraz dorosła nastolatka - jest  również ok. 10 lat na DO i  po kilku latach DO... zachorowała na dwie b.ciężkie choroby.
Co jada córka;
śn - 4 żółtka na maśle.
II śn 20-30 g bułki z grubo masłem i serem lub szynką.
obiad - 100-150g mięsa wieprzowego + warzywo ze smalcem/masłem + frytki
kol - lody optymalne, koniecznie z orzechami czy migdałami o 1-2 kostami czekolady.

Choroba "kwalifikowana jest przeze mnie" i dra JK jako korytkowa.
Tłuszczu 3x wiecej niż białka.
W - nie przekracza...

Wielu optymalnych stosuje taki jadłospis.

Co robić by uzyskać wyleczenie?

W KAŻDEJ chorobie sugeruję takie samo rozwiązanie. Optymalny dalej zostaje przy swoich proporcjach. Choroby ustępują. Zawsze. (Te uznane jako całkowicie niewyleczalne będą wymagały przez nas optymalnych dopracowania).

1. Wielu optymalnych przemyciło do swoich codziennych jadłospisów zboża. Mówią że w małej ilości. Nie wiedzą, że kropla płynu z alergenem do testów JEST PRZEZROCZYSTA  a wywołuje obrzęk ręki, wstrząs. Wiem, że reakcje na zboża TU to nie ten typ (IgE) lecz dawka wielkości łyżeczi codzienie JEST przez organizm zauważana.
By trucizna mniej działała zaleca się wtedy ZWIĘKSZYĆ TŁUSZCZ. Nie podzielam takiego stanowiska. Jestem za wyeliminowaniem bądz rotowaniem trucizny. I krowa ma pożytek (może sobie odpocząć) i pożytek mają  ... jelita chorego pacjenta, już nie wspominając o całym organizmie.

2. Jak mamy CIĘŻKĄ CHOROBĘ (nie mylić z lekką) organizm odbiera zarówno masło jak i ser jako substancje zawierające TE SAME BIAŁKA Z GR. MLECZNEJ.
Teoretycznie można by zmniejszać białko do jeszcze niższych wartości - nie uznaję takiego postępowania. Efekty są zbyt powolne.

3. Wielu optymalnych chce sobie coś koniecznie codziennie przegryź. Dla poprawienia zdrowia  Shocked wybierają orzechy, migdały, słonecznik, pestki dyni, len CODZIENNIE. Nasiona roślin oleistych są niejadalne codziennie na DO. Można się pokusić o jadanie 2 produktów bogatobiałkowych/dobę na DO. Dłużej w ten sposób jadając można utrzymać się przy zdrowiu niż stosując powyższy jadłospis. W powyższym jadłospisie zastosowano 4 rodzaje produktów bogatobiałkowych, z alergologicznego punktu widzenia (żółtka, pr. mleczne, pr. z wieprzowiny, orzechy). Zawsze pytam czy przedstawicieli grup bogatobiałkowych jada dana osoba COPDZIENNIE/CO DRUGI DZIEŃ.
NIE INTERESUJĄ MNIE W JADŁOSPISIE OSOBY PRODUKTY BOGATOBIAŁKOWE JADANE CO 3 DOBY. Wg Helen Krause. Od 1989  sobie to sprawdzam. Działa.
Wyjaśnienie jak to działa jest w moich wcześniejszych postach.
WARTO STOSOWAĆ JEDEN RODZAJ PRODUKTU BOGATOBIAŁKOWEGO NA DOBĘ, GÓRA DWA. CZYLI JAK W DANYM DNIU ZJEMY ŻÓŁTKA I ORZECHY/MIGDAŁY TO KONTYNUOWAĆ MOŻEMY MAJONEZEM, SMALCEM, chałwą, bądz jajecznicą. W tak ułożony dzień nie ma już miejsca dla boczku, karczku, schabu, kiełbasy, masła, sera, śmietany. Chodzi o jakość białka w dobowym pożywieniu.

4. Nie zwracano w tym domu uwagi czy danie smakuje  Shocked  Shocked  Shocked. Zwracano uwagę, że ma być optymalne.

5. Nie dopytałam o herbatę z cytryną CODZIENNIE. Kolejna patologia to spożywanie herbaty z cytryną CIDZIENNIE. Miewam "ciągi cytrynowe". Raz na jakiś czas (1.mc?) zjadam cytrynę albo trzy. BO MAM OCHOTĘ. Plaster cytryny codziennie w herbacie szkodzi, co 3 dni - mniej szkodzi. Mamy magazyny wit. C na 3 miesiace.
Ciesze się jak osoba optymalna nie ma ochoty codziennie na czekoladę. Najistotniejsze są punkty 1 do 4...
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #98 : 2007-12-19, 23:55:30 »

Fakt: Kwasy tłuszczowe nasycone zwiększaja produkcję PGE2:

W warunkach diety bogatowęglowodanowej i tłustej, razem.
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #99 : 2007-12-20, 00:01:39 »

Fakt: Kwasy tłuszczowe nasycone zwiększaja produkcję PGE2:

W warunkach diety bogatowęglowodanowej i tłustej, razem.

 Razz Razz Razz

A co z tym stalym(widelki) stezeniem glukozy w "plynie pozakomorkowym"??? Wink

Zapisane
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 12 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 18 zapytaniami.