forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 09:54:53

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej  (Przeczytany 91018 razy)
macek10
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #120 : 2007-12-22, 19:01:51 »

Jakąś energię człowiek musi mieć i najlepiej jak ją ma z tłuszczów.

Udowodnij ze tłuszcz jest najlepszy, na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Najgorsze skutki są gdy w organizmie są dwa paliwa.

to bardzo ciekawe a znasz powiedzenie " tłuszcz spala sie w ogniu weglowodanow"? Jesli nie to zalecam poczytac w jaki sposob pozyskiwana jest energia z tłuszczow.

To musi się popsuć jak wtedy gdy do samochodu wlejesz benzynę i olej napędowy.

problem w tym ze organizm nie jest jak samochod.

Ale już postępy, nie krytykujesz już tłuszczów, że są złe, a przenosisz dyskusje na boczne tory.

ale czlowieku o czym Ty mowisz pokaz mi post gdzie mowilem ze tluszcze są złe, zakladam ze nie pokazesz zaczniesz sie wymigiwac ze nie chce Ci sie szukac i slusznie bo nie znajdziesz takiego postu.

A więc, to znaczy, że te wałki tłuszczu, które masz na sobie, to w większości to są kwasy nienasycone. Ciekawe? Bez sensu się z Tobą spierać, więc warunkowo przyjmę, że tak jest.

nie chcesz sie spierac bo nie jestes pewny swojej wiedzy, a ja gwarantuje ze tak jest, sprawdzono to droga operacyjna i analityczną na wielu pacjentach w Klinice Endokrynologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi; , Klinice Ginekologii Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, Przychodni Specjalistycznej Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi;

Oznacza to, że słonina wieprzowa ma taki sam skład, jak podałeś.

Nie wiem skąd takie wnioski i nawet nie chce wiedzieć jak do nich doszedłes, nie wiem co ma słonina wieprzowa do składu tkanki tłuszczowej czlowieka wytłumacz mi prosze.


Powiem więcej, my jesteśmy już inaczej zbudowani.

a z czego jestescie zbudowani bardzo mnie to ciekawi? Badałes to czy gadasz tak zeby gadać, bo domyslam sie ze nie masz dowodow na to ze inaczej jestescie zbudowani i skad ten pomysl?

Nasze błony komórkowe są bardziej odporne na wolne rodniki,

a to tez bardzo ciekawe, a mozesz rozwinąc te mysl bo jestem ciekaw czemu tak sie ma dziac, bo moze masz racje tylko wytłumacz na jakiej podstawie tak sadzisz?

a nasze umysły stały się bardziej odporne na wszelkich rodzaju oszołomów.

no chyba dlatego ze sa zbudowane z tej słoniny o ktorej mowiles Laughing bez urazy. zart Very Happy
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #121 : 2007-12-22, 19:22:32 »

Czy to cos da?

Cytuj z: toan gdzies na forum
Nie, chodzi o to, że nadmiar węglowodanów jest przerabiany na tłuszcz lub (i) cholesterol i jest to bezsporne, dla biochemików, ale chodzi o to, że biegać należy tylko w tempie betaoksydacji,   , a zakwaszający mięśnie wysiłek nie jest  fizjologiczny, a po niektórych sportowcach widać, że wręcz szkodliwy!- znacznie skracający życie.
Tu napiszę o fizjologicznym uzasadnieniu podawania glukozy (a jeszcze lepiej fruktozy, octanu lub pirogronianu) podczas nadmiernego wysiłku fizycznego.
Głównym zadaniem cyklu kwasu cytrynowego nie jest produkcja ATP (jak "śni" wielu) , a produkcja elektronów i protonów, które uwalniane są w pięciu miejscach cyklu (ważne!) i ich odbiór przez dwa związki silnie redukujące: NAD i FAD, które przenoszą wodór na tlen w procesie fosforylacji oksyadcyjnej. Z utlenienia jednej drobiny H3C2O w cyklu Krebsa powstaje tylko 1 drobina ATP i 9 drobin ATP - ale po utlenieniu na łańcuchu oddechowym, czyli gdy dwa rodniki wodorowe połączą się z tlenem ATMOSFERYCZNYM - dając drobinę wody, która może wejść do cyklu Krebsa uzupełniając brakujący i tlen i wodór (faktycznie w cykl wchodzą dwie drobiny wody). Gdy zaczyna brakować tlenu pod wpływem nadmiernego obciążenia wysiłkiem organizmu wytworzony wodór w cyklu Krebsa nie może być odebrany z FAD i NAD, bo nie ma co utlenić FADH2 i NADH. Aby uniknąć "zakwaszenia", co robi organizm?. Proszę bardzo - zamiast z glukozy, fruktozy, octanu, czy pirogronianu - produkować grupę acetylową (H3C2O - pochodzącą głównie z tłuszczu   ), której jest NADMIAR!!! - robi chwilowy wymyk:
pirogronian + NADH + H przez dehydrogenazę mleczanową daje mleczan i UWAGA! uwalnia jedną drobinę NAD, która może odebrać jeden wodór z cyklu Krebsa - proste?
Gdy zaczyna brakować pirogronianu do uwalniania wodoru z NAD - można podać glukozę, fruktozę, octan czy pirogronian - ale nie "do produkcji energii" - jak się zdaje wielu, a jeszcze większa ilość się daje na to nabrać   , ale do wychwycenia rodników wodorowych i uwolnienia drobin NAD, które mogą się w ten sposób "rozładować" i podstawić do cyklu Krebsa po kolejny wodór.
Wysiłek fizyczny więc jest limitowany przez TLEN atmosferyczny, a reszta "naukowych poglądów" to bajanie.
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #122 : 2007-12-22, 19:22:52 »

Udowodnij ze tłuszcz jest najlepszy, na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Widziałeś kaganek ?? a sprobuj zapalic kromke chleba Wink
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #123 : 2007-12-22, 19:35:05 »

Cytuj
ale czlowieku o czym Ty mowisz pokaz mi post gdzie mowilem ze tluszcze są złe, zakladam ze nie pokazesz zaczniesz sie wymigiwac ze nie chce Ci sie szukac i slusznie bo nie znajdziesz takiego postu.
Twój pierwszy post na tym forum od tego się zaczyna. Przypomnę Ci:


Piszecie, że węglowodany są takie niezdrowe i trujące, a czemu nikt nie wspomina ze tłuszcze to najbardziej rakotwórczy z makroskładników, atakże że w tłuiszczu zwierzecym odklada sie najwiecej zwiazkow toksychnych ze srodowiska i moglbym tak wymieniac bez konca

Oczywiście zgodnie z prawem manipulacji treści podawane są zawsze w jakimś sprawdzalnym kontekście. Tutaj chodzi o raka. Działa się na podświadomość, że skoro tłuszcz jest rakotwórczy, a rak to śmiertelna choroba, to tłuszcz też jest zły.
Jakoś optymalni nie wymarli na raka. Ciekawe przypadki. Ponieważ nie ma badań, to nie znasz tej wiedzy i nie masz obowiązku jej znać.



Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #124 : 2007-12-22, 20:07:59 »

A więc, to znaczy, że te wałki tłuszczu, które masz na sobie, to w większości to są kwasy nienasycone. Ciekawe? Bez sensu się z Tobą spierać, więc warunkowo przyjmę, że tak jest.

nie chcesz sie spierac bo nie jestes pewny swojej wiedzy, a ja gwarantuje ze tak jest, sprawdzono to droga operacyjna i analityczną na wielu pacjentach w Klinice Endokrynologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi; , Klinice Ginekologii Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, Przychodni Specjalistycznej Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi;


Ciekawe, znaczy, że pacjenci mają pod skórą większy procent kwasów nienasyconych niż świnka jedząca z korytka - to co oni jedli!!!?

W sumie wiem, to tylko takie pytanie retoryczne i wskazówka jak nie zostać pacjentem Smile
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #125 : 2007-12-22, 20:20:53 »

Macek10 sprytnie manipuluje informacją. Podaje dane ogólne o składzie tłuszczów w organizmie ludzkim i przenosi to na tłuszcz zmagazynowany tworzący zapasy energetyczne człowieka. To są dwie różne informacje o czym On dobrze wie, ale celowo wprowadza zamieszanie. Obawiam się, że Macek10 nie jest osobą fizyczną, tylko wirtualną, stworzoną dla określonego celu.
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #126 : 2007-12-22, 21:00:22 »

Faktycznie ten wątek tumani i przestrasza, aż zapragnąłem zobaczyć jakiś chociaż prosty trójgliceryd w którym nie ma nienasyconego kwasu tłuszczowego Smile

Przy okazji znalazłem fajny link gdzie sobie nieco chemię można odświeżyć Smile

Niech będzie na forum dla odniesienia.

http://www2.sluh.org/bioweb/bi100/tutorials/biochemistry.htm#Lipids




[załącznik usunięty przez administratora]
Zapisane
Rajano
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #127 : 2007-12-23, 00:33:32 »

maciek10
przeczytaj te badania które sa tutaj: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1435.0 oczywiście wiem że napiszesz zdania typu: "te badania są niewiarygodne bo z onetu", "jedno badanie niczego nie dowodzi", "jedno zdanie niczego nie zmienia", "to propaganda" itp.
Jest tutaj super wyjaśniona zasada "niemieszania paliw"
...Dieta bogata w tłuszcz a uboga w węglowodany, zawarte m.in. w produktach mącznych, spowalnia powstawanie w mózgu zmian typowych dla choroby Alzheimera - wskazują najnowsze badania belgijsko-amerykańskie.
"Jeśli tłuszcz w diecie uznać za bombę, to jedzenie węglowodanów można określić jako zapalnik" - napisał w komentarzu odredakcyjnym Richard Feinman z SUNY Downstate Medical Center w Nowym Jorku. W obecności węglowodanów tłuszcz nie jest bowiem spalany, a zamiast tego odkłada się w tkance tłuszczowej.

To tyle poza tym, absolutnie nie odpowiedziałes na rzeczowe pytania zadane przez "lekarkę", oczywiście zaraz "kota ogonem wykręcisz i napiszesz "o jakie pytania chodzi"? więc odpowiem czytaj uważnie.
Dodam jeszcze że "twoje leczenie cukrzycy typu I" o którym pisałeś, prowadzi ludzi do miażdżycy i następnie mamy w Polsce 5 tys amputacji przeprowadzanych. Tacy ludzie są trwale okaleczeni, dodatkowo trzeba im wypłacać renty, a w dużej mierze przez zalecenia takich ekspertów żywieniowych jak ty.
Pozdrawiam
 
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #128 : 2007-12-23, 01:56:17 »

Macek10 sprytnie manipuluje informacją. Podaje dane ogólne o składzie tłuszczów w organizmie ludzkim i przenosi to na tłuszcz zmagazynowany tworzący zapasy energetyczne człowieka. To są dwie różne informacje o czym On dobrze wie, ale celowo wprowadza zamieszanie. Obawiam się, że Macek10 nie jest osobą fizyczną, tylko wirtualną, stworzoną dla określonego celu.
Co ty Daniel? Dlaczego Macek miałby to robic celowo? Ja w to nie wierze
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #129 : 2007-12-23, 08:56:24 »

No co Wy!
"macek10" wierzy, że ma rację i ...
Tylko to co "wie" w praktyce się nie sprawdza!.
I dziwi się okrutnie, że ktoś stosuje z powodzeniem zalecenia lek.med. Jana Kwaśniewskiego!
No i właśnie usiłuje Was przekonać, że... wkrótce dostaniecie raka od tego tłuszczu roślinnego!.
(Kwaśniewski zaleca jedzenie tłuszczy ZWIERZĘCYCH - maksymalnie uwodornionych, o najwyższej wartości odżywczej, czyli: szpik, masło, śmietana, słonina smalec...  a nie NASYCONYCH - roślinnych- że też tego nie wie "macek10" - to nie jestem w szoku!, bo jak zwykle - to kolejny "krytykant", który nie wie co krytykuje, bo nie zna zasad DO...

No właśnie "macku10" - czego ty właściwie chcesz?.
I czy tylko zaglądasz na ten "swój wątek", czy jeszcze coś czytujesz na tym Forum, czy jak "koń doroszkarski..." nawet nie potrafisz odszukać na www.dr-kwasniewski.pl tego, czego nie wiesz?.
Nie lubię się powtarzać, a to że "tłuszcz jest substratem energetycznym komórek" pisze w każdej biochemii, a że się "naukowcom" wydaje, że życie przeciętnego człowieka - to sprint z prędkością 9-10 m/s, choć większość leży na kanapie... - to tak jak im się wydaje, że "weglowodany są substratem energrtycznym" dla przeciętnego człowieka.
 I przyjmij do wiadomości, że mięśnie się odkwaszają (zbyt dużo wolnych protonów, które nie mogą połączyć się z tlenem atmosferycznym) zamieniając octan w mleczan. Z węglowodanów nie powstaje energetyczny acetylo-CoA. Z węglowodanów powstają TŁUSZCZE!, ale wszystko zależy od profilu metabolicznego, który z kolei jest uwarunkowany wyłącznie tym, co się zjada.

Tak - nie lubię się powtarzać i dlatego napiszę jeszcze coś na temat buforowania krwi i o kwasicach, ale to po Nowym Roku, aby wyjaśnić "teorię równowagi kwasowo-zasadowej" Wink. Biochemia swoje, a "naukowcy" swoje - jak zwykle Laughing . Nie wolno pić soków (czytaj -kwasów) owocowych w ilościach polecanych przez "naukowców" od równowagi kwasowozasadowej, bo to one najłatwiej zaburzają pH organiczne i już w "gębie" zaczynają rozpuszczać zęby, przyczyniając się do próchnicy...
Dziś tylko tyle - u zdrowego człowieka krew utrzymuje zawsze stężenie protonów w granicach pH= 7,4, przy ciśnieniu parcjalnym dwutlenku węgla PCO2= 40 mmHg i stężeniu molarnym HCO3- = 24 mM. Muszę tylko się zastanowić, jak uprościć zagadnienie, aby było zrozumiałe. Logarytmy umiecie? Wink
I będzie to raczej już ostatni materiał z "biochemii dla o(d)pornych" Wink
Zapisane
Waldek
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #130 : 2007-12-23, 10:57:09 »

Cytuj
napiszę jeszcze coś na temat buforowania krwi i o kwasicach, ale to po Nowym Roku, aby wyjaśnić "teorię równowagi kwasowo-zasadowej"

O ja na to właśnie czekam!

Co do macka to poprostu człowiek polemiki, taka jego natura - polemizuje dla samego polemizowania. Jak to się nazywało? Był chyba nawet taki zawód w starożytnej grecji?  Wink
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #131 : 2007-12-23, 11:00:53 »

Toan, widze, ze dobry humor Cie nie opuszcza     Logarytmy umiecie?   , to jak wprowadzisz  do ZO /DO matematyke wyzsza niz poziom szkoly podstawowej i "optymalni" zaczna proporcje logarytmowac, calkowac, rozniczkowac, wprowadzac do obliczen rachunek prawdopodobienstwa to co nastanie ????????????????? .
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #132 : 2007-12-23, 12:13:28 »

1. mowa w poscie o metabolizmie kwasow tluszczowych a nie weglowodanow, a czy moze przy niskim poziomie weglowodanow tworza sie nowe szlaki metaboliczne w organizmie? Laughing
2. Mamy magazyny wit. C na 3 miesiace.
a to ciekawe a gdzież to magazynowana jest ta wit C ?

1. A nie wiesz, że metabolizm W JEST powiązany z metabolizmem T w ORGANIZMIE CZŁOWIEKA?
2. Może Ty wiesz? Jesteś zdania, że C należy dowozić ... codziennie w ... zbyt obfitych ilościach  Shocked?
Zapisane
macek10
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #133 : 2007-12-23, 14:37:51 »

Widziałeś kaganek ?? a sprobuj zapalic kromke chleba  

z takimi teoriami to moze i byłbyś medrcem ale w sredniowieczu, co to za dowód naukowy? Jezeli samelc tak dobrze sie pali to sobie go wrzuc do silnika samochodu.

Ponieważ nie ma badań

jakich badan nie ma? na rakotwórczość tłuszczu zwierzecego?
Stwierdzilem ze tłuszcze zwierzece są złe a nie wszystkie tłuszcze a to roznica.

Ciekawe, znaczy, że pacjenci mają pod skórą większy procent kwasów nienasyconych niż świnka jedząca z korytka - to co oni jedli!!!?

Jesli Ty masz pod skora to samo co świnka to ja bardzo wspolczuje Laughing no coz a czy to takie wielkie zaskoczenie ze czlowiek moze miec inny sklad tkanki tłuszczowej? Powiedz mi z jakiego powodu swinka ma miec taki sam sklad tkanki tluszczowej jak czlowiek co my jestesmy z rodziny swiniowatych lub parzystokopytnych, skoro tak sie upierasz ze optymalni maja to taki sam sklad no to tylko pogratulować podobienstwa do swini Shocked Nie czytales moze ze sklad tkanki tluszczowej to jest cecha gatunkowa? Zalecam poczytac zanim zaczniecie sie spierać z kims polegając tylko na swojej logice.

Podaje dane ogólne o składzie tłuszczów w organizmie ludzkim i przenosi to na tłuszcz zmagazynowany tworzący zapasy energetyczne człowieka.

Potwierdza sie poraz kolejny to ze albo nie potraficie czytac ze zrozumieniem albo wybieracie fakty tylko wam pasujace albo szukacie poprostu dziury w całym, to jest kolejny dowod dla malgo35. Jak zapewne przypadkiem pominąłeś metodyke o ktorej mowilem, przypomne co napisalem: sprawdzono to droga operacyjna i analityczną. Uwazam ze droga operacyjna mozliwe jest wydobycie z organizmu wylacznie tluszczu zapasowego, nie wiem w jaki sposob ktos droga operacyjną moze wydobyć tłuszcz z calego organizmu zastanow sie o czym Ty mowisz przeciez to brednia. No chyba ze Ty to potrafisz to naprawde gratuluje umiejętnosci bo chyba nie ma lekarza na swiecie ktory potrafilby wydobyc operacyjnie cala tkanke tłuszczowa z organizmu Laughing

spowalnia powstawanie w mózgu zmian typowych dla choroby Alzheimera

 mozliwe ale na chorobe Alzheimera wplywa wiele czynnikow i wiele jest jeszcze nie poznanych, jednym z odkryc jest to ze picie duze ilosci sokow warzywnych i owocowych zmniejsza ryzyko zachorowania na te chorobę, takze jak widac dieta wysokotlyszczowa niskoweglowodanowa nie jest monopolistą w zapobieganiu tej chorobie.
http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_580.html

NASYCONYCH - roślinnych-

roslinne sa nienasycone, cos Ci sie chyba pomyliło.

który nie wie co krytykuje, bo nie zna zasad DO...

napewno wiedzialbym wiecej i moglbym sprawniej udowadniac elementy bledne w diecie optymalnej lecz tak jak wykazałem chęć uzyskania linku do ksiazki dr Kwasniewskiego to na zapewnieniach ze go dostane sie skonczylo, ani widu ani słychu tego linku na moim mailu.

Z węglowodanów nie powstaje energetyczny acetylo-CoA.

a skad takie informacje ???!!!

pirogronian + NAD+ + CoA → acetylo-CoA + CO2 + NADH.


Nie wolno pić soków (czytaj -kwasów) owocowych w ilościach polecanych przez "naukowców" od równowagi kwasowozasadowej, bo to one najłatwiej zaburzają pH organiczne i już w "gębie" zaczynają rozpuszczać zęby, przyczyniając się do próchnicy...

ale chyba cos Ci sie pomylilo, rownowaga kwasowo zasadowa w najwiekszej mierze zalezy od spozycia pierwiastkow kwaso i zasadotworczych, a soczki w jak najmniejszym stopniu zaburzaja te rownowage ( dzialają zasadotworczo) gdyby bylo tak jak mowisz kazdy wegetarianin mialby zakwaszony organizm a znajdz mi wegetarianina zakwaszonego. Najlepszym tego dowodem jest to ze ludzie najczesciej maja problem z kwasicą i to z powodu zbyt malej ilosci owocow i warzyw, a zasadowica jest praktycznie niespotykana.

Może Ty wiesz? Jesteś zdania, że C należy dowozić ... codziennie w ... zbyt obfitych ilościach

zbyt obfitych ilosciach??? Laughing prosze mi pokazać przypadek przedawkowania wit C przez spozycie produktow naturalnych. Nadmiar wit C jest wyplukiwany jest niemozliwe jej przedawkowanie (wyjatkiem jest nadmierna suplementacja)

A nie wiesz, że metabolizm W JEST powiązany z metabolizmem T w ORGANIZMIE CZŁOWIEKA

jest i nie jest, niektore szlaki zależą niektore nie.

Dodam jeszcze że "twoje leczenie cukrzycy typu I" o którym pisałeś, prowadzi ludzi do miażdżycy i następnie mamy w Polsce 5 tys amputacji przeprowadzanych.

szkoda ze sie nie zaglebiles w te statystyki ale po co to takie wygodne pokrytykowac nie zajac szczegolow. Te 5 tys to wlasnie ci ludzie ktorzy nie stosuja sie do zalecen , maja nieunormowane glikemie a to pociaga za soba skutki.

To tyle poza tym, absolutnie nie odpowiedziałes na rzeczowe pytania zadane przez "lekarkę",

a jakiez to bylo pytanie? chetnie odpowiem.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #134 : 2007-12-23, 15:31:06 »

NASYCONYCH - roślinnych-
roslinne sa nienasycone, cos Ci sie chyba pomyliło.

macek10
Tłuszcze "nasycone roślinne" - to substytut masła o nazwach "Palma", "Delma", "Mix"... odpowiedzialny za pandemię chorób nowotworowych - czyli margaryna  Cool.
I z tego powodu nie zrozumiesz nigdy co się do ciebie pisze. A więc szkoda czasu!

A z nadmiaru pirogrnowego aceylo-CoA powstają albo tłuszcze, albo ciała ketonowe, albo cholesterol, bo w mitochondriach zdrowego i "syndromowego" (syndrom metaboliczny) człowieka betaoksyduje tłuszcz wytwarzając odpowiednią ilość acetylo-CoA na cykl Krebsa. Bo to tłuszcz jest substratem energetycznym...
Ale to już ostanie "uświadomienie" Wink ciebie, bo i o tym jest już naposane na tym serwisie - szukaj aż znajdziesz. Linka do książki - też.

PS
Ale przynajmniej wiesz już co to są "nasycone tłuszcze roślinne" Wink
A tłuszcze zwierzęce są również mieszaniną nasyconych i nienasyconych tłuszczy, ale wszystkim się wydaje, że jak zwierzęcy to - nasycony  Confused Albo "tłuste morskie ryby", albo "owoce i warzywa pełne witamin" Shocked - wystarczy spojrzeć w tabele... Ale to nie mój problem! Very Happy
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #135 : 2007-12-23, 16:08:57 »



napewno wiedzialbym wiecej i moglbym sprawniej udowadniac elementy bledne w diecie optymalnej lecz tak jak wykazałem chęć uzyskania linku do ksiazki dr Kwasniewskiego to na zapewnieniach ze go dostane sie skonczylo, ani widu ani słychu tego linku na moim mailu.

Poczta elektroniczna E-mail - ukryty  Confused
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #136 : 2007-12-23, 16:21:56 »

  Macek .... nie o odrobiłeś lekcji ze statystyk spożycia tłuszczu. Very Happy
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2192.0
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #137 : 2007-12-23, 17:13:26 »

Nadmiar Wit. C? Nie wiesz Macek jak działa  Very Happy Very Happy Very Happy? Podaj osobie z ... choroba wrzodową  Laughing albo z CU albo jeszcze lepiej w... biegunce  Laughing!
"Magazyny" wit C, a raczej rozładowywanie jej jest w miejscach gdzie produkuje sie kolagen. Im wiecej syntez w organizmie, im wiecej regeneracji tym większe zapotrzebowanie na wit C. Zerknij do tematu "parametry długowieczności".
Nasycone roślinne? No nie żartuj. Behenowy (22) - nasiona. Arachidowy (20) - olej arachidowy. Stearynowy (16, 18) - powszechnie występujacy we wszystkich tłuszczach roślinnych. Mirystynowy (14) - olej kokosowy, nasiona palmy. Chyba nie musze dalej wymieniać... Wszystkie są nasycone  Laughing i wszystkie roślinne  Laughing.
Ale chyba nie czytasz Harpera (str. 188, tabela)  Sad .
A wiesz, że nadmiar tłuszczu w pożywieniu hamuje wpływ intermediatów glukozy do mitochondrium?
A wiesz, że nasila się wtedy glukoneogeneza?
Wiesz co, przejdź na DO, albo na jakąś inną dietę.
Zapisane
macek10
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #138 : 2007-12-23, 17:44:11 »

Tłuszcze "nasycone roślinne" - to substytut masła o nazwach "Palma", "Delma", "Mix"... odpowiedzialny za pandemię chorób nowotworowych - czyli margaryna

ale palmy, delmy, mix nikt nie zaleca wręcz przeciwnie kazdy doradca zywieniowy zaleci ich ograniczenie lub nawet wykluczenie.

A z nadmiaru pirogrnowego aceylo-CoA powstają albo tłuszcze, albo ciała ketonowe, albo cholesterol

a czemu to z nadmiaru pirogronowego acetylo- CoA, czemu ma powstawac nadmiar? Podstawą zdrowia jest podaż takiej ilosci energii jaką sie wydatkuje.

Bo to tłuszcz jest substratem energetycznym...

no tak bo przeciez tylko z tłuszczy powstaje acetylo CoA  Laughing to mit, z węgle też sa substratem pokazałem to na najprostrzym przykladzie - rownaniu chemicznym, jesli to nie wystarcza to nic nie przekona,a co to acetylo CoA z wegli jest gorszy od tego z tłuszczy to wszystko mit i szukanie dziury w całym.

A tłuszcze zwierzęce są również mieszaniną nasyconych i nienasyconych tłuszczy, ale wszystkim się wydaje, że jak zwierzęcy to - nasycony   Albo "tłuste morskie ryby", albo "owoce i warzywa pełne witamin"

oczywiscie ze tluszcz zwierzecy to mieszanina kw tłuszczowych nikt nie twierdzi ze sa tam same nasycone, problem w tym ze przewazają tam tluszcze nasycone ktore powinno sie ograniczac.

nie wiem o co Ci chodzi z tym "albo tluste morskie ryby, albo owoce i warzywa..." rzucasz hasłami nie tłumacząc o co chodzi, nie wiem czego dotyczy stwierdzenie o tlustych rybach morskich, owocach i warzywach, ze maja tłuszcze nasycone? Nie wiem.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej
« Odpowiedz #139 : 2007-12-23, 17:54:51 »

Witamina PP a 0,2   2 x 1 - podnosi HDL
Lekarko, przeciez Macek nie pisze o wit. C podawanej tylko w naturalnej postaci.

Cytuj z: lekarka
"Magazyny" wit C, a raczej rozładowywanie jej jest w miejscach gdzie produkuje sie kolagen. Im wiecej syntez w organizmie, im wiecej regeneracji tym większe zapotrzebowanie na wit C. Zerknij do tematu "parametry długowieczności".
Ta informacja jest cenna, bo ludziom cały czas się wydaje, ze mogą sobie aplikować witaminki. Nie wiedzą, ze choc każda witaminka ma swoje zadanie, pociaga tez za soba dalszy metabolizm.

Cytuj
A wiesz, że nadmiar tłuszczu w pożywieniu hamuje wpływ intermediatów glukozy do mitochondrium?
A wiesz, że nasila się wtedy glukoneogeneza?
Wiesz co, przejdź na DO, albo na jakąś inną dietę.
Very Happy Jakbym siebie słyszała.
Ale, lekarko, dlaczego napisałaś "nadmiar"? Czy masz na mysli jedzenie tłuszczów tyle, co zaleca JK, czy własnie zgodne z proporcjami? Kiedy ten nadmiar?
Glukoneogeneza to zły objaw?

Cytuj
Nasycone roślinne? No nie żartuj. Behenowy (22) - nasiona. Arachidowy (20) - olej arachidowy. Stearynowy (16, 18) - powszechnie występujacy we wszystkich tłuszczach roślinnych. Mirystynowy (14) - olej kokosowy, nasiona palmy. Chyba nie musze dalej wymieniać... Wszystkie są nasycone   i wszystkie roślinne
Na pewno są nasycone? Czy np. jedno-dwunienasycone mozna nazwać "nasycone"? Jak to jest?
Zapisane
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.054 sekund z 18 zapytaniami.