Autor
|
Wtek: Miłość (Przeczytany 100424 razy)
|
Wacław
Go
|
|
Miłość
« : 2008-07-08, 20:43:55 » |
|
Temat rzeka. Czy jest związek z żywieniem? Czasami słucham radia, szczególnie tam gdzie coś mówią. Udało mi się wysłuchać kawałek audycji o miłości, nadawanej, jak się póżniej okazało - przez radio J. To co usłyszałem dosłownie powaliło mnie na "obie łopatki ". W radiu katolickim usłyszałem, że miłość może być gdzieś ulokowana u człowieka, powiedzieli , że w sercu - jakoś nie przyszło im na myśl,,ze może w mózgu. Dowiedziałem się, że miłość jest cielesna - nawet do Boga. A na koniec, rewelacja, księżulkowie stwierdzili, że aby miłość mogła być zrealizowana trzeba dbać o ciało. Niestety, wypadłem z zasięgu radiowego, i już nie dosłyszałem na czym polegać ma ta dbałość. Mam problem, proszę o pomoc ; co oznacza dbałość o ciało? Czy wystarczy umyć rączki i zmówić paciorek?
|
|
|
|
|
|
|
bea561
Go
|
Mam problem, proszę o pomoc ; co oznacza dbałość o ciało? Czy wystarczy umyć rączki i zmówić paciorek?
Zapewne każdy bedzie to rozumiał inaczej. Dla jednego - wystarczy umycie rączek i paciorek. Dla innego pełna depilacja i obowiązkowo solarium, może jakiś tatuaż jeszcze. Dla jednego ŻO, a inny pulchny człowieczek też się musi "nadbać" aby mieć taaakie ciało. Taki np. George Clooney spędza ponoć codziennie w łazience 4 godziny http://www.plotek.pl/plotek/1,78648,5431980,Spedza_w_lazience_4_godziny_dziennie_.html
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Polecam obejrzeć sobie piękny film o miłość :"Miłość w czasie zarazy" . Aż się popłakusialam
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Mała poprawka :" Miłość w czasach zarazy" .
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Miłość została zdegradowana co aspektu cielesnego przez większość ludzi. Wskazuje to na objaw degradacji społeczeństwa, a raczej człowieczeństwa. Miłość jest głównym prawem syntezującym nas z innymi ludźmi i Bogiem w jeden organizm. Jest postawą współżycia miedzy ludźmi. Kto miłuje drugiego człowieka, to go nie zabije, okradnie czy okłamie.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Miłość została zdegradowana co aspektu cielesnego przez większość ludzi...
Czy kazdy wedle Ciebie musi byc " chory na milosc"???
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Piękna i z przyjemnością obejrzałem. Jednak to nadal mowa o miłości cielesnej. W tym wypadku kobiecej, chaotycznej, wybaczającej bezwarunkowo. Piękne słówka możemy klepać nieustannie , ale nic z tego nie będzie wynikać.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Oglądał ktoś z Was taki serial ,chyba to było w latach 80-tych "Dziedzictwo miłości"? Pamietam leciała w tym serialu melodia,która mi się bardzo podobała i której nie moge znaleźć .
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
a jak rozumiecie "miluj blizniego swego jak siebie samego", moze jednak powinnismi najpierw zaczac od pokochania samego siebie??? gdy pokochamy siebie ze wszystkimi wadami i ulomnosciami, to wspolziomkowie beda rowniez warci naszej milosci???
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Tym tematem lubieli zajmować się Tomkieiczowie.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...gdy pokochamy siebie ze wszystkimi wadami i ulomnosciami...
To sie da zrobic a innych mozna "przekupic" albo "oszukac" Czy to nie prawda, ze jestesmy " politycznie poprawni-oszukujemy" na codzien i jest to postawa " lansowana on-line" Czyli piszac prosto " postawa zaklamanego koltuna" !!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
...gdy pokochamy siebie ze wszystkimi wadami i ulomnosciami...
To sie da zrobic a innych mozna "przekupic" albo "oszukac" Czy to nie prawda, ze jestesmy " politycznie poprawni-oszukujemy" na codzien i jest to postawa " lansowana on-line" Czyli piszac prosto " postawa zaklamanego koltuna" !!!!!! zle to sobie wydedukowales,ja pisze,by zaczac kochac siebie a nie oszukujacych nas politykow,ktorych nota-bene wybieramy sami.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Warto przeczytać wywiad z prof. Tadeuszem Gadaczem http://www.polityka.pl/zycie-jako-garderoba/Lead33,933,261684,18/A tu fragment: Wspomniał pan w książce, że powinniśmy znaleźć sposób na samorealizację. Samorealizacja to dziś modne hasło-klucz, które często staje się wygodnym usprawiedliwieniem dla egoizmu. Nie stawiam na „ja”, tylko na to co międzyludzkie. To co najistotniejsze, czyli szczęście, dzieje się między ludźmi. Staram się o tym pisać choćby w rozdziale o wychowaniu, który – z czego się bardzo cieszę – jest lekturą obowiązkową na studiach pedagogicznych. Nigdy nie zapomnę słów księdza Tischnera, który mawiał, że szukamy ziemi obiecanej, a tymczasem, dzięki wzajemności, mamy ją pod naszymi stopami. Natomiast to nie oznacza, że moje szczęście jest nieważne. Jest powiedziane wyraźnie: jak siebie samego.
|
|
|
|
|
|
|
Wacław
Go
|
Tak wielki temat. I co... Odpowiedz na pytanie; - jak należy dbać o ciało może być tylko jedna, jednoznaczna, proszę uruchomić szare komórki - a nie to albo tamto.
Dlaczego teolodzy, katoliccy w pierwszym rzędzie, nie potrafią zlokalizować miejsca w którym jest ulokowana MIŁOŚĆ. Bo jeżeli miałby to być mózg czyli rozum; - to zbyt niebezpieczne. Rodzą się wtedy pytania; - dlaczego Bóg jest miłością, a może człowiek, jednego znamy, który zrobił rewolucję w miłości, pozwolił się dla niej, czyli miłości do ludzi ukrzyżować. Dlaczego religia katolicka nie mówi praktycznie nic o cielesności miłości, o dbaniu o ciało...... Powtarza tylko niektóre prawdy wymyślone w czasach Mojżesza, i spisane przez mądrych ludzi w BIBLII .
Wszyscy znamy religię, która praktycznie nic innego nie uczy tylko dbania o ciało; to trwa ponad trzy tysiące lat. Jakie ta religia ma efekty: - godne pozazdroszczenia, niewielka populacja a stworzyła prawie wszystko co dotyczy człowieka. Próbujemy tego nie dostrzegać - z zazdrości.
Jeszcze dygresja. Zadziwia nas miłość człowieka do psa i odwrotnie. Dlaczego tak się dzieje? Może dlatego, że pies jest jedynym stworzeniem bożym, który potrafi zawyć po śmierci swojego pana. Z czego to wynika?
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
W pewnym sensie można powiedzieć, tak jak w pierwszym poście: "aby miłość mogła być zrealizowana trzeba dbać o ciało." Pojmuję to jednak odmiennie od tych, co uważają miłość tylko jako cielesny kontakt z drugim człowiekiem. Traktowanie miłości na równi z popędem seksualnym jest na poziomie prymitywnych stworzeń czyli zwierząt. Kojarzenie tak pojmowanej miłości z Bogiem jest już na równi z grzechem. Tutaj dbałość o ciało, to nic innego jak tylko dbałość o narządy płciowe i higienę aby wzmóc popęd. Gdy traktuje się miłość jako prawo boskie, które jest zawarte w Dekalogu, a określa jaki powinien być nas stosunek do drugiego człowieka, aby być w zgodzie z Bogiem. Bez miłości człowiek nie może żyć z innym człowiekiem, a tym samy i z Bogiem. Nie będzie też dla niego miejsca w przyszłym życiu. Miłość to przede wszystkim umiłowanie drugiego człowieka i musi spełniać podstawowy warunek. Nie może mu szkodzić. Morderca, złodziej, cudzołożnik, kłamca mija się z miłością. Do miłości trzeba dojrzeć, a kto dojrzeje staje się człowiekiem. Tak jak mawiał prof. Sedlak: nie koniecznie człowiekiem trzeba umrzeć. To oznacza, że niektórzy umierają zanim dojrzeją do miłości. I tu jest odpowiedź, na to, że trzeba dbać o ciało, aby nam długo służyło. Jak będziemy długo żyć, to może zdążymy dojrzeć do miłości.
|
|
|
|
|
|
|
Syriusz
Go
|
Dodam jeszcze, ze do milosci dojrzewa sie wraz z wiekiem.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Miłośc to tak łatwo powiedzieć -co zrobić kiedy ona przemija wraz z hormonami i hucią. Woalka spada i okazuje sie ,ze na kanapie siedzi jakiś wałkoń ,który wogóle nie przypomina tej miłości soprzed wielu lat. Tez uważam ,ze najwazniejsze nie szkodzić sobie i uzbroć sie w duuuuuuży zasób tolerancji -ale to już chyba tylko przyjażń
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
... Miłośc to tak łatwo powiedzieć -co zrobić kiedy ona przemija wraz z hormonami i hucią. Woalka spada i okazuje sie ,ze na kanapie siedzi jakiś wałkoń ,który wogóle nie przypomina tej miłości soprzed wielu lat...
Mozna " pokochac" psa!!! Albo skierowac swe " serce" na " Lojca Derechtora" albo " Szymona Majewskiego"
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Grizzli - :DTo juz wole psa tamci mają już fanek dostatek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|