Autor
|
Wtek: Miłość (Przeczytany 100474 razy)
|
Opal
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Dario Ronin
Go
|
Czy nie jest najlepszym celem, dla którego warto przedłużać sobie życie, jak odszukanie ludzi z miłością i ich połączenie w jeden naród?
Daniel , w zupełności się z tobą zgadzam w tej kwestii , tak kiedyś będzie ? jak myślisz ? Dar
|
|
|
|
|
|
|
michal
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Profesor Włodzimierz Sedlak pisał: „Kochanie, które w miłość nie przejdzie, to egoizm we dwoje. Tym się świata nie zbuduje. Więc co to jest miłość? To brak podszewki namiętności, to obowiązek uczuć, to uczucie matki do dziecka, które kochaniem nazwać nie można, gdyż było by to zwyrodnieniem. To uczucie do żony, której już się nie pożąda. Postarzała się, zbrzydła, zszarzała jak proch. Dalej w żonie jest miłość – to uczucie do męża pijaka, którego już się nie pożąda, bo obrzydł fizycznie. Ale została miłość, bo ciągle jest mężem, ojcem dzieciaków i biednym głuptasem, człowiekiem w nałogu. Miłość, to uczucie względem matki swojej, choć widzi się tysiące kobiet mądrzejszych niż ona, piękniejszych i szlachetniejszych, ale to moja matka. Miłość to uczucie względem córki ladaco i syna nicponia, to ból łamania się w sercu, ale to przecież syn, to córka.”
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Daniel , powiedz dlaczego ~60 % z nas nie dopuszcza tych słów do siebie i nie rozumie ? ..
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Bo nasze JA jest zawsze na przedzie ,przed ty. Danielu szkoda że do tej pory nie przeczytalam tych slów prof. Sedlaka. Ale najwazniejsze że odzwirciedlają się one w moim życiu. Nie jest to łatwe , ale najbardziej piękne. Kocham życie takim jakie mam.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
W temacie miłości: dzisiaj po wieeeelu latach spotkalam swoją "pierwsza miłość". Poszliśmy na kawę do kawiarenki w markecie, powspominaliśmy piękne młode lata, wspólnych znajomych i się roztaliśmy. Po pół godzinie spotkałam swojego brata, który mi od razu meldował, że widział mnie z jakimś facetem w kawiarni..i to jest urok małych miast - wszyscy, wszystko wiedzą, nic się nie da ukryć
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Mnie też męczyło mówienie "dzień dobry" każdemu przechodniowi... Teraz mówię jak leci, bo przechodnie się rzadko zdarzają. A w "city", każdy zajęty swoimi problemami i znajomych twarzy na szczęście nie widać.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja też chciałabym mieszkać za miastem, tylko spokój, czyste powietrze i..ptaszki
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Daniel możesz podać tytuł książki z jakiej jest ten cytat prof.Sedlaka. ?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
11 chorób, z którymi możesz pomylić miłość:
1)Drżenie serca kiedy myślisz o nim. Dla ciebie to : Miłość Dla lekarza : Tachykardia z prawdopodobieństwem arytmii serca (atak serca).
2)Niekończące się drżenie rak, nóg i innych części ciała. Dla ciebie to : Miłość Dla lekarza : Parkinson.
3)Stały uśmiech na twarzy. Dla ciebie to : Miłość Dla lekarza : Porażenie nerwów twarzoczaszki.
4)Problemy z koncentracja, brak możliwości skupienia, zapominanie o drobiazgach. Dla ciebie to : Miłość Dla lekarza : Wczesne objawy Alzheimera.
5)Częste lub stale podniecenie seksualne. Dla ciebie to : Miłość Dla lekarza : Nimfomania.
6)Miękkie kolana, utrata energii, kiedy widzisz jego Dla ciebie to : Miłość Dla lekarza : Początki sklerozy.
7)Niemożność przestania myślenia o nim Dla ciebie to : Miłość Dla lekarza : Nerwica natręctw.
8)Czerwienienie się na twarzy, szyi i innych częściach ciała. Dla ciebie to : Miłość Dla lekarza :Leukemia.
9)Bezsenność. Dla ciebie to : Miłość Dla lekarza : Depresja.
10)Poczucie, ze czujesz jego zapach nawet kiedy jego nie ma w pobliżu. Dla ciebie to : Miłość Dla lekarza : Schizofrenia.
11)Nie możesz usiedzieć na miejscu. Dla ciebie to : Miłość Dla lekarza : Hemoridy
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Daniel możesz podać tytuł książki z jakiej jest ten cytat prof.Sedlaka. ?
"BOŻY KRAM" Wydawnictwo CONTINUO z 1999r. - str.167
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
daniel ,dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
"Nie, miłość nie jest wszystkim: to nie pokarm, napój, nie sześć godzin snu w nocy i nie dach nad głową, nie koło ratunkowe, którego się łapią tonący, wynurzając się i znowu niknąc. Nie jest tchem zaczerpniętym w duszące się płuca, tlenem dla krwi czy gipsem dla pękniętej kości. A jednak wciąż - w tej chwili także - ktoś się rzuca w objęcia śmierci, woląc ją niż brak miłości." — Edna St. Vincent Millay
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Kierkegaard w "Bojaźni i drżeniu" mówi: "Abraham wierzył w Boga prawem absurdu.Wiara jest absurdalna i miłośc też, ponieważ ani wiara ani miłość nie maja sensu. Bóg może nie istnieć, a osoba która kochasz może Cię zdradzić"
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Rzeczywiście, że osoba, którą miłujesz może nie odwzajemniać tej relacji. Ale miłość nie jest aktem własności. Jeżeli ktoś chce przywłaszczyć umiłowanego, to lepiej dla niego będzie jak będzie miłował kamienie. Mają stałą cechę i wystarczy raz ją poznać mając pewność, że nigdy jej nie zmienią. Jest to bardzo wygodne i wymaga tyle wysiłku. Ale człowiek to nie kamień, bo jakim był jeszcze przed minutą jest już nieważne. W tej jednej chwili mogła już nastąpić lub nie, przemiana o skrajnym charakterze. Jeżeli człowiek poruszał się w jakimś kierunku, to teraz może się poruszać w przeciwnym. To oznacza, że oceniać działanie człowieka musimy dokonywać permanentnie, ale te oceny nie mogą mieć charakteru trwałego. Ważne jest więc jakim człowiek jest, a nie jakim był grzesznikiem. Te permanentne wpatrywanie się w człowieka w celu zrozumienia go, dostrzeżenia jego obecnego stanu, jego bolączek, pragnień, potrzeb, to jest właśnie miłość. To jest więc wysiłek intelektualny z użyciem umysłu, a nie stan uniesienia powodowany emocjami.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Kierkegaardowi chyba nie o to chodziło
|
|