forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 16:13:06

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669711 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Ciągle jestem głodna...
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Ciągle jestem głodna...  (Przeczytany 103509 razy)
jurek46
Go

Email
Odp: Ciągle jestem głodna...
« Odpowiedz #60 : 2008-07-14, 19:13:50 »

Jeśli w 100 g śmietany jest 2,1 g białka, to w 0,5 l - jest B ok. 10 g ?

Wróćmy do obliczeń białka w twarożku. Jeśli w jogurcie i śmietanie łącznie białka jest 80 g, a twarożku otrzymaliśmy 600 g, to w 100 g twarożku mamy białka około (80 : 6) 13 gramów ?

Panie Jurku, Adampio jada serek, który przygotowywuje sam z jogurtu i śmietany. 100 gram takiego twarożku ma około 13 gramów białka.

Na marginesie dodam, że mascarpone (też serek) ma jeszcze mniej białka, a tłuszczu aż około 80%. Tu przepis - http://pl.wikipedia.org/wiki/Mascarpone .

Maskarpone

Nie potrafię wyliczyć ile w tym Mascarpone było by białka. skoro jest ze śmietany i to piszą że Świerzej odwirowanej z mleka to nawet niechby ona miała 30% tłuszczu
to ile by z niej można było uzyskać tego sera i o jakiej liczbie białka,bo w tym opracowaniu tego nie podają.
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #61 : 2008-07-14, 20:26:58 »

Jasne. Żeby to policzyć trzebaby mascarpone zrobić i zważyć. Pamiętam z etykiety na opakowaniu serka (w sklepie), że białka tam jest wyjątkowo mało, a tłuszczu tyle co w maśle.
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #62 : 2008-07-14, 20:44:27 »

Jasne. Żeby to policzyć trzebaby mascarpone zrobić i zważyć. Pamiętam z etykiety na opakowaniu serka (w sklepie), że białka tam jest wyjątkowo mało, a tłuszczu tyle co w maśle.

Tak Pani Tereso, we Wloszech mascarpone zastepuje nasza kwasna smietane. Zawartosc tluszczu jest 75 % natomiast bialka okolo 7 gr.
jurek46
Go

Email
« Odpowiedz #63 : 2008-07-14, 21:08:26 »

Tak Pani Tereso, we Wloszech mascarpone zastepuje nasza kwasna smietane. Zawartosc tluszczu jest 75 % natomiast bialka okolo 7 gr.

Co Ty znowu opowiadasz chyba nie śmietanę a masło bo co to niby za śmietana co ma tyle tłuszczu co masło ,ja rozumie że te mascerpone to nic innego jak gorszej jakości masło.Chyba że to ja się mylę .

Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #64 : 2008-07-14, 22:49:32 »

Panie Jurku, mascarpone można kupić i skosztować. Można też z jego użyciem przygotować wiele dań (np karkówkę). Tu jest "festiwal" mascarpone - http://www.google.pl/search?sourceid=navclient&aq=t&hl=pl&ie=UTF-8&rls=GGLJ,GGLJ:2008-10,GGLJ:pl&q=mascarpone , pod każdym linkiem - ciekawostka. W Polsce mało popularne bo drogie, ale co dziwnego skoro ze śmietany, nie zaś z mleka.
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #65 : 2008-07-14, 23:00:29 »

A tu - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=438.0 już kiedyś dyskutowaliśmy o mascarpone. Ja nawet miałam zamiar poeksperymentować z robieniem tego sera w domu (mam thermomix, co wiele ułatwia), ale tymczasem się nie zdarzyło. Może kiedyś?
jurek46
Go

Email
« Odpowiedz #66 : 2008-07-15, 01:30:40 »

A tu - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=438.0 już kiedyś dyskutowaliśmy o mascarpone. Ja nawet miałam zamiar poeksperymentować z robieniem tego sera w domu (mam thermomix, co wiele ułatwia), ale tymczasem się nie zdarzyło. Może kiedyś?

Pani Tereso a ja myślę że Evasonik we wcześniejszej dyskusja miał racje
cyt."zawracanie ( czegoś tam )
 nie lepiej zjesc zobaczyć sprawdzić tak jak jest ??
po jakie licho udziwniać coś co jest dobre ?
nie lepiej robić coś innego ? "
Tylko gdyby to było takie proste oczywiście najlepiej jeść a potem dyskutowac,tylko gdzie w Polsce go kupić
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #67 : 2008-07-15, 06:33:45 »

nie, nie lepiej  poniewaz mascarpone jest stworzone do mieszania z np przyprawami, sosami. Nikt nie je mascarpone w takiej postaci jaka sie kupuje w sklepie a dlaczego to musi Pan sam odnalesc odpowiedz....najlepiej kupujac mascarpone i tak jak Pan pisze wczesniej: nie lepiej zjesc takie jakie jest, bez ulepszania.

jurek46
Go

Email
« Odpowiedz #68 : 2008-07-15, 06:52:30 »

nie, nie lepiej  poniewaz mascarpone jest stworzone do mieszania z np przyprawami, sosami. Nikt nie je mascarpone w takiej postaci jaka sie kupuje w sklepie a dlaczego to musi Pan sam odnalesc odpowiedz....najlepiej kupujac mascarpone i tak jak Pan pisze wczesniej: nie lepiej zjesc takie jakie jest, bez ulepszania.

Adampio cały czas nie możesz zrozumieć tego o czym piszę,ja nigdzie nie pisałem o jakimś ulepszaniu,tylko pytałem gdzie można go kupic.Widzę że Ty nawet wiesz jak
ten produkt jedzą wszyscy co go kupują ja powiem Tobie, że w takim razie Ty nic nie wiesz ,bo ja w pierwszej kolejności jak bym go kupił ,to spróbował bym go w takiej postaci w jakiej on jest oryginale .Zapewniam Ciebie ,że sam też wiedziałbym z czym mam go zużytkowac i czy następnym razem nie kupić dużo tańszego naszego masła maślanego ,które ma prawie idealne wartości BTW i też nie je się go same, tylko używa do różnych potraw ,między innymi do pieczywa.  A o walorach smakowych mascerpone nie mówię, bo nie próbowałem,
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #69 : 2008-07-15, 07:36:06 »

Panie Jurku, mascarpone może być dostępne na stoiskach nabiałowych w supermarketach, ale także w sklepach spożywczych PSS-u.

Jak się Pan czuje?
jurek46
Go

Email
« Odpowiedz #70 : 2008-07-15, 09:04:14 »

Panie Jurku, mascarpone może być dostępne na stoiskach nabiałowych w supermarketach, ale także w sklepach spożywczych PSS-u.

Jak się Pan czuje?

Czuję się coraz mocniejszy zaczynam pomału chodzic,dzisiaj robiłem wyniki,podam je póżniej
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #71 : 2008-07-15, 21:12:13 »

Adampio cały czas nie możesz zrozumieć tego o czym piszę,ja nigdzie nie pisałem o jakimś ulepszaniu,tylko pytałem gdzie można go kupic.Widzę że Ty nawet wiesz jak
ten produkt jedzą wszyscy co go kupują ja powiem Tobie, że w takim razie Ty nic nie wiesz ,bo ja w pierwszej kolejności jak bym go kupił ,to spróbował bym go w takiej postaci w jakiej on jest oryginale .Zapewniam Ciebie ,że sam też wiedziałbym z czym mam go zużytkowac i czy następnym razem nie kupić dużo tańszego naszego masła maślanego ,które ma prawie idealne wartości BTW i też nie je się go same, tylko używa do różnych potraw ,między innymi do pieczywa.  A o walorach smakowych mascerpone nie mówię, bo nie próbowałem,

Jurek, zakopmy ten topor wojenny, nie o to tu przeciez chodzi!!!!!!!

Dostales zdjecie twarogu!
Sam widzisz, ze jest jeszcze caly gleboki talerz, nie 70 gr....-jak podejrzewales.
Musisz sprobowac zrobic z jogurtu i smietany a nie mleka i czegos tam!!!!
OK?
jurek46
Go

Email
« Odpowiedz #72 : 2008-07-16, 09:59:10 »

Jurek, zakopmy ten topor wojenny, nie o to tu przeciez chodzi!!!!!!!

Dostales zdjecie twarogu!
Sam widzisz, ze jest jeszcze caly gleboki talerz, nie 70 gr....-jak podejrzewales.
Musisz sprobowac zrobic z jogurtu i smietany a nie mleka i czegos tam!!!!
OK?

Zakopujemy topór ja pozostaje z przekonaniem że jest możliwość wykonania sera białego z 2 litrów jogurtu i 0,5 litra śmietany i z tej porcji wyjdzie mi 600gr tego specyfiku.
A Pan przyjmuje do wiadomości ze najlepsze mleczarnie polskie co prawda z mleka wykonują ser biały z 200 litrów mleka i otrzymują 8-9 kg gotowego wyrobu.
czyli w/g tego należało by przypuszczać że te mleczarnie aby wykonać te 600gr twarożku musiały by użyć 12,5 litrów mleka ,ile mogli by zyskać gdyby Pan im sprzedał swój patent.
Bo jak dotychczas nie słyszałem aby u nas wykonywano taki twaróg.Ale nie dochodźmy dalej zapalmy fajkę pokoju,chociaż nie palę ale przyjmuję tę prawdę.
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #73 : 2008-07-16, 10:43:53 »

Super. A tak poza tym, prosze mi powiedziec ile kosztuje kilogram twarogu w Polsce?
jurek46
Go

Email
« Odpowiedz #74 : 2008-07-16, 12:54:47 »

Super. A tak poza tym, prosze mi powiedzieć ile kosztuje kilogram twarogu w Polsce?

Ja kupuję ten półtłusty i on kosztuje ok 10zł kg.
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #75 : 2008-07-16, 18:10:03 »

a ile kosztuje litr mleka w skupie? mysle tu o rolniku oodajacym mleko do skupu.
jurek46
Go

Email
« Odpowiedz #76 : 2008-07-16, 18:29:36 »

a ile kosztuje litr mleka w skupie? mysle tu o rolniku oodajacym mleko do skupu.

A co Ty jesteś z PO,i od Tuska przejęłeś pałeczkę i chcesz szkolic ze znajomości cen artykułów rolnych idz  do sklepu i zobacz.
Zadzwoń do Taty i dowiesz sie ile płaca w skupie rolnikowi
zdrowa
Go

Email
« Odpowiedz #77 : 2008-07-16, 19:25:18 »

Pani Tereso a ja myślę że Evasonik we wcześniejszej dyskusja miał racje
cyt."zawracanie ( czegoś tam )
 nie lepiej zjesc zobaczyć sprawdzić tak jak jest ??
po jakie licho udziwniać coś co jest dobre ?
nie lepiej robić coś innego ? "
Tylko gdyby to było takie proste oczywiście najlepiej jeść a potem dyskutowac,tylko gdzie w Polsce go kupić

A taki można kupić w TESCO:     http://www.piatnica.com.pl/prod_mascarpone.htm

Jest tańszy od tego "epiu" i też bardzo dobry.

adampio
Go

Email
« Odpowiedz #78 : 2008-07-17, 17:31:42 »

A co Ty jesteś z PO,i od Tuska przejęłeś pałeczkę i chcesz szkolic ze znajomości cen artykułów rolnych idz  do sklepu i zobacz.
Zadzwoń do Taty i dowiesz sie ile płaca w skupie rolnikowi
NIe, nie jestem z PO, jestem bezpartyjny.
Mysle tylko sobie, ze te polskie mleczarnie pojda w koncu w konkurs.
Jezeli, wg internetu za litr mleka dostaje rolnik 23 grosze, a mleczarnia z 200 litrow robi 9 kg twarogu, to nie liczac innych kosztow produkcji, takich jak wyplaty, prad, itd , zarabiaja na kg twarogu okolo 4,9 zl.!!!!
200 x 0,23 : 9= 5,1 zl to koszt wyprodukowania kg twarogu bez ponoszenia wczesnie wymienionych kosztow.
Twarog kosztuje w sklepie okolo 10 zl, jak mowisz.....wiec zarobek bez kosztow produkcji wynosi 4,9 zl.

I masz racje mowiac, ze powinienem opatentowac moj twarog. Bo jezeli polska mleczarnia z 200 litrow robi 9 kg a ja z 250 litrow robie 60 kg, to masz racje.....jutro bede milionerem sprzedajac moj twarog za 5 zl/kg.

I jeszcze wroce do przykladu ktory poruszyles wczesniej, a mianowicie dra Kwasniewskiego, podajesz przyklad twarogu w ksiazce. Ja znalazlem na stronie 109, przepis 103 w ksiazce Ksiazka Kucharska, gdzie z 1 Litra mleka otrzymuje Pan dr. Kwasniewski 170 gr gotowego produktu. Czyli z dwuch litrow mleka 340 gr a ja z 2 litrow yoghurtu zmieszanego z 0,5 l smietany 38%, nie 30 jak piszesz gdzies tam, otrzymuje okolo 600.

Cos z tymi polskimi mleczarniami nie tak!!!
jurek46
Go

Email
« Odpowiedz #79 : 2008-07-17, 19:38:29 »

[ author=adampio]link=topic=2835.msg44974#msg44974 date=1216308702]
Zadzwoń do Taty i dowiesz sie ile płaca w skupie rolnikowi.
NIe, nie jestem z PO, jestem bezpartyjny.
Mysle tylko sobie, ze te polskie mleczarnie pojda w koncu w konkurs.
Jezeli, wg internetu za litr mleka dostaje rolnik 23 grosze, a mleczarnia z 200 litrow robi 9 kg twarogu, to nie liczac innych kosztow produkcji, takich jak wyplaty, prad, itd , zarabiaja na kg twarogu okolo 4,9 zl.!!!!
200 x 0,23 : 9= 5,1 zl to koszt wyprodukowania kg twarogu bez ponoszenia wczesnie wymienionych kosztow.
Twarog kosztuje w sklepie okolo 10 zl, jak mowisz.....wiec zarobek bez kosztow produkcji wynosi 4,9 zl.

I masz racje mowiac, ze powinienem opatentowac moj twarog. Bo jezeli polska mleczarnia z 200 litrow robi 9 kg a ja z 250 litrow robie 60 kg, to masz racje.....jutro bede milionerem sprzedajac moj twarog za 5 zl/kg.

Adampio pokazuję Tobie nonsensy jakie piszą w różnych przepisach cyt.
Produkcja twarogu

Potrzebujemy 2 litry mleka (moze byc UHT, pasteryzowane, homogenizowane czy jeszcze jakie tam wystepuja a nie sa to mleka prosto od mucki)
litr maslanki (Karnemelk lub Buttermilcha)
1 kubeczek smietany kwasnej (sour cream)

Mieszamy maslanke i smietane i dolewamy mleka. Odstawiamy do ukiszenia.
U mnie czas skisniecia mleka to okolo 1 dzien ale wszystko zalezy od pogody, temperatury itp. czasami wymagane jest 2 dni. Ale najlepszy sposob czy mleko juz sie nadaje, to metoda organoleptyczna- palec w garnek i oblizac, wtedy bedzie sie wiedzialo czy mleko juz kwasne, poza tym powinno zgestniec. Wtedy stawiamy garnek na maly gaz i gotujemy (nie musi sie zagotowac) do momentu az nam sie oddzieli, nie mieszamy !! Ewentualnie delikatnie zgarniamy do srodka z brzegu. Gdy juz mleko nam sie rozwarstwi, przelewamy przez sito wylozone plocienkiem (bialym!!), lub tetrowa pielucha i wieszamy gdzies albo zostawiamy na tym sicie do odciekniecia. Mozna serek czyms przydusic by pomoc mu w odciekaniu, chociaz z doswiadczenia wiem, ze pozostawiony sam sobie jest jakis taki lepszy. Po odciekniecu twarozek nadaje sie do jedzenia. Z 2 litrow mleka wychodzi ok 500g twarogu.
                                                                                                                                                                  ----------------------------------------------------------------- ? ? ?

Uwaga nowy wynalazek, serwatka ktora zostaje z twarogu doskonale nadaje sie do picia. I jest swietna baza pod koktajle. Np. miksujemy dwa banany, dwie nektarynki i podlewamy serwatka. Pycha! Żaden sok sie temu nie rowna.
Autor: Agata   
Etykiety: Dania polskie, Dania wegetarianskie, Wypieki polskie

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 17 zapytaniami.