Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No to slabo, oblalas test na true metalowke
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
No to slabo, oblalas test na true metalowke Albo Ty podesłałeś link do słabego zespołu.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No wiesz Taki monumentalny kawalek, ktory miazdzy swoja dostojnoscia taki Amon Akmaht w przedbiegach......przewspaniala i dumna sekcja kroczaca miarowo niczym mech bojowy, kruszacy i miazdzacy wszystko co spotka na swojej drodze....jak tak mozna?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No matka. ...nazywac Grand Magus slabym zespolem to potrza miec tupet.... Przeca to arcybogowie monumentalnego stonerowego metalu. Tylko u nich mrozna zima i helm z rogami
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
No matka. ...nazywac Grand Magus slabym zespolem to potrza miec tupet.... Przeca to arcybogowie monumentalnego stonerowego metalu. Tylko u nich mrozna zima i helm z rogami Te rogi właśnie mnie nie przekonują, ojciec. I cosik mi brakuje do tego monumentu? Zimy brak.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Te rogi to nieodlaczny atrybut helmu wikingow
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Te rogi to nieodlaczny atrybut helmu wikingow Nie, no coś Ty? Nie wiedziałam. Co ja bym bez Ciebie poczęła. Nigdy bym w życiu się nie dowiedziała , że hełmy Wikingów były z rogami.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Te rogi to nieodlaczny atrybut helmu wikingow http://www.historycy.org/index.php?showtopic=8298&st=15Cyt. To nieprawda. Wikingowie nie nosili hełmów z rogami. Ba! Tylko zamożni nosili hełmy w ogóle. A rogi - to wymysły mnichów z Lindisfarne, Francji i Anglii, by nadać znienawidzonym poganom cechy szatańskiego nasienia. Tyle, że rogi nie były wówczas koniecznym atrybutem diabła. W ikonografii romańskiej często pojawiają się "bezrogie" diabły. Pojawiły sie w tym topicu posty, które poza własną wiarą, czy opinią usiłowały argumentować. Zlożyło sie dziwnie, że więcej rzetelnych argumentów przedstawili zwolennicy "rogów", co mnie dziwi bo wszędzie czytam o nierogatych wikingach i o tym, że rogi na ich hełmach to XIX wieczny mit. Tymczasem zaczynam podejrzewać, że rozpaczliwe zaprzeczanie istnieniu rogów na hełmach wikińskich to mit XX/XXI wieku. Ilustracje, które przytoczyli uczestnicy tej dyskusji wymagają poważniejszego odniesienia się, a nie tylko wyrażenia własnej dezaprobaty. Ponieważ w różnych kulturach różności przyczepiano do hełmów, a postać z rogami to archetyp znany chyba w całej Eurazji, nie widze powodu by kwestionować potwierdzone ikonograficznie rogi w hełmach Wikingów. Zaznaczę jeszcze, że kiedy zobaczyłem ten topic po raz pierwszy - uznałem, że to śmieszne odgrzewać stara bajkę o rogatych hełmach. Warto jednak przejżeć stare posty tutaj. Ja zmieniłem zdanie.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Wiem Wczoraj na gazeta.pl byla taka infografila z roznymi mitami i wymyslami
|
|