Autor
|
Wtek: MUZYKA, którą lubię :) (Przeczytany 9113473 razy)
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Zyon, masz jakieś linki, książki, nazwiska o wpływie muzyki na układ nerwowy? Czemu nas relaksuje, pobudza lub przywołuje wspomnienia. O kształtowaniu się gustów muzycznych w życiu płodowym i tym podobne rzeczy. Cokolwiek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Siema, nie widzialem tego posta, ...-raczej nie, mam troche ksiazek o muzyce ale na te tematy nie kojarze, z tej strony takiej fizjologicznej.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Ok, jakby Ci się coś rzuciło...
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Czemu nas relaksuje, pobudza lub przywołuje wspomnienia.
Fachowcem nie jestem, ale tak sobie to tłumaczę (bo też się nad tym zastanawiałem), że to wszystko energia. Jak się zestraja z naszą energią, to się doładowujemy, jak się nie dostroimy to nas drażni. Pewnie reżyser, realizator, inżynier dźwięku więcej mógłby na ten temat powiedzieć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Czemu nas relaksuje, pobudza lub przywołuje wspomnienia.
Fachowcem nie jestem, ale tak sobie to tłumaczę (bo też się nad tym zastanawiałem), że to wszystko energia. Jak się zestraja z naszą energią, to się doładowujemy, jak się nie dostroimy to nas drażni. Pewnie reżyser, realizator, inżynier dźwięku więcej mógłby na ten temat powiedzieć. Współczesne badania naukowe ( szczególnie z zakresu fizyki ) zgadzają się z tradycyjnym przekonaniem panującym na Wschodzie, że wszechświat jest integralną całością - zjednoczonym polem energii. Wszelką aktywność, począwszy od ruchu atomowych cząstek, życie biologiczne, procesy psychiczne, aż do ewolucji świadomości, można rozpatrywać jako kolejne stadia - zwane kwantami. Kwant każdej transformacji jest także naturalną jednostką pomiaru danego zjawiska. Każda znacząca teoria muzyki musi wziąć pod uwagę ten fakt i ustalić kwantowo - mechanistyczne funkcje dla procesów muzycznych. Rozpoczynając od fizycznych i metafizycznych charakterystyk dźwięku, aż do ostatecznego celu, którym jest świadomość słuchacza. http://biblioteka.nama-hatta.pl/pdf_vibration/vibracja.pdf
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|