forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-27, 15:34:09

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.
660498 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Lubicie pomidory?
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Lubicie pomidory?  (Przeczytany 16710 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Lubicie pomidory?
« : 2008-07-11, 17:44:58 »

Pomidor z jajami i śmietaną z patelni

- 1 duży pomidor
- 30 g masła
- 2 jajka
- 5 łyżek gęstej śmietany
- sól, pieprz do smaku

Pomidora obrać ze skórki,pokroić w kawałki i poddusić na maśle.Dodać śmietanę i wbić jajka.Wszystko gotować,aż jajka się zetną.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #1 : 2008-07-11, 18:10:02 »

Pomidor Malinowy świetnie zda się do tego przepisu. Wypróbuję, gdy się doczekam "malinówek" Very Happy.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #2 : 2008-07-11, 18:15:54 »

Pomidor wymieszany na patelni ze smietaną i jajkami i jeszcze z masłem -nie wiem czy mogłabym zerknąć na takie "cosik" .
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #3 : 2008-07-11, 18:23:50 »

Ale to jest do jedzenia, a nie do patrzenia  Wink
Zawsze jajecznicę jadam z surowym pomidorem w plastry, to podduszony będzie też "zjadliwy". Dałbym tylko więcej masła.

Bardzo dobra jest miesznka: po połowie masła i smalcu z ketchupem z KZPOW (jedyny "jadalny" keczup). Trzeba tylko pilnować, aby patelnia nie rozgrzała się zbytnio.
Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #4 : 2008-07-11, 18:30:37 »

bardzo lubimy jajecznice z pomidorami (bez smietanki) na masełku. Warunek pomidory muszą być "klapciate" - im bardzie tym lepiej Smile
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #5 : 2008-07-11, 18:38:04 »

Ale to jest do jedzenia, a nie do patrzenia  Wink


Jak mam talerz przed sobą z jedzeniem ,to nie mam zamknietych oczu ,tylko patrze co na nim jest  Razz Widok potraw ,to też istotna rzecz.
Nie będę pisała z czym kojarzy mi się taka "mieszanina"  Confused

Cytuj
Zawsze jajecznicę jadam z surowym pomidorem w plastry...

To nie to samo ,co w przepisie.
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #6 : 2008-07-11, 19:05:32 »

Ale to jest do jedzenia, a nie do patrzenia  Wink


Jak mam talerz przed sobą z jedzeniem ,to nie mam zamknietych oczu ,tylko patrze co na nim jest  Razz Widok potraw ,to też istotna rzecz.
Nie będę pisała z czym kojarzy mi się taka "mieszanina"  Confused

Cytuj
Zawsze jajecznicę jadam z surowym pomidorem w plastry...

To nie to samo ,co w przepisie.

Edytko jaki masz problem usmaz sobie osobno jajecznice a pomidorka pokroj w plasterki i na drugim talerzyku z cebulką i przyprawami będziesz miała i wygląd i smak smacznego.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #7 : 2008-07-11, 19:16:54 »

No właśnie. Nie lepiej poczuć smak produktów? A nie jakieś "mixy" ....
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #8 : 2008-07-11, 20:51:36 »

Odnośnie pomidorów uważa się, że lepiej zjadać je po obróbce cieplnej. Zawarty w nich tzw. likopen, który ma działanie chroniące przed nowotworami łuc i prostaty wykazuje silniejsze działanie po ugotowaniu pomidorów. Tak więc keczup czy przecier pomidorowy są pod tym względem lepsze niż pomidor surowy.
Brokuły też mają podobne działanie, zwłaszcza razem z pomidorami.
http://kopalniawiedzy.pl/nowotwor-prostaty-przerost-brokuly-pomidory-likopen-finasteryd-karotenoidy-fitofluen-John-Erdman-Kirstie-Canene-Adams-1643.html
Ps. Jedliście jajecznicę z duszonymi pomidorami i brokułami?
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #9 : 2008-07-11, 23:44:05 »

Może sałatka?

- 1 brokuł/kalafior
- 4 jaja
- 4 obrane pomidory
- 50 dag masla
- majonez
- śmietana
- sól

Brokuł/kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (na pół twardo).  Ugotować również jaja. Różyczki brokuła/kalafiora układać na dużym półmisku (na całej powierzchni). Jaja dzielimy wzdłuż na ósemki i układamy je między różyczkami.

Pomidory udusić na maśle, następnie ostudzić i dodać majonez oraz śmietanę (1:1). Jaja i różyczki brokułów/kalafiora polać sosem jw. Można posypać po wierzchu pokrojoną natką pietruszki lub koperkiem.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #10 : 2008-07-13, 20:38:19 »

Cytuj
Ps. Jedliście jajecznicę z duszonymi pomidorami i brokułami?

Tak, w formie omleta. Jest super. Pozlozeniu na pol klade lyzke kwasnej smietany 38%.....to dopiero smakuje...hmm
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #11 : 2008-07-20, 18:48:19 »

Na obiad smażyłam kalafior z pomidorami, zostało co nieco,więc na śniadanie do omletu był pyszny dodatek w formie zapiekanki jajeczno-kalafiorowej z serem.
Z samymi pomidorami to robię tak:
kroję pomidor na kostkę, dodaję posiekaną cebulę i odrobinę czosnku i mieszam z roztrzepanymi jajami/żółtkami/. Na patelnie wrzucam pokrojony w kostkę boczek wędzony ze słoniną i zalewam to mieszanką jajeczną W ten sposób pomidor się nie rozciapie, jest jednolity. Ostatnio biorę sobie taki do pracy z chlebkiem/ bez mąki/ z zieloną sałatą.Nazywam ją ''big kanapka'' Laughing ze wzglądu na jej rozmiar. Shocked
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #12 : 2008-08-02, 17:35:39 »

Ja zaczalem kiedys kombinowac w kuchni z pomidorami i zrobilem cos co nazywam "powidlami pomodorowymi", a robie to w sposob nastepujacy:
4 duze pomidory obieram ze skorki, kroje na polplasterki i smaze na smalcu tak dlugo az cala woda wyparuje. Konsystenja musi byc jak powidla.
Po ostygnieciu jest super smarowidlo do omleta, czy tez na roznego rodzaju kanapki np: przekladaniec: ser,maslo,salata,kielbasa i polane/posmarowane wlasnie "powidlami". Jest tez dobre jako dodatek do miesa.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #13 : 2008-08-02, 18:27:47 »

Pewnie taką pastę możnaby zamykać w twistach na czas, gdy pomidory będą czy to droższe, czy gorsze. Ciekawe, czy wystarczy prosto z patelni przełożyć do słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem by ostygł i się skutecznie zawekował?
Zapisane
evosonic
Go


Email
Re: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #14 : 2008-08-02, 20:47:35 »

po co wogole kupowac pomidory ? zwlaszcza te z uprawy hydroponicznej ?
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Re: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #15 : 2008-08-04, 09:33:24 »

po co wogole kupowac pomidory ? zwlaszcza te z uprawy hydroponicznej ?

wolisz keczup czy moze przecier pomidorowy ?
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #16 : 2008-08-04, 12:25:15 »

Każdy,kto wykazuje choćby odrobine mądrości ,sam sobie zasadzi pomidory.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #17 : 2008-08-04, 23:14:39 »

Każdy,kto wykazuje choćby odrobine mądrości ,sam sobie zasadzi pomidory.
 


brak mi slow, wiec zostawie to bez komentarza !!!!!!
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #18 : 2008-08-05, 09:03:27 »



brak mi slow, wiec zostawie to bez komentarza !!!!!!

Przeczysz sam sobie."Brak mi słów" to już komentarz .
Mam rozumieć,że Ty nie sadzisz pomidorów...kiepściutko,oj kiepściutko... Razz
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Lubicie pomidory?
« Odpowiedz #19 : 2008-08-16, 14:09:19 »

Warzę przeciery pomidorowe do twistów. Do miksowanych i gotowanych pomidorów dodaję jedynie trochę soli. Zimą będzie jak znalazł do używania na wiele sposobów, nawet do bloody Mary, że o sosach, soku do picia, czy zupie z wkładką z żółtek nie wspomnę.
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.029 sekund z 17 zapytaniami.