Teresa Stachurska
Go
|
Pomidor z jajami i śmietaną z patelni
- 1 duży pomidor - 30 g masła - 2 jajka - 5 łyżek gęstej śmietany - sól, pieprz do smaku
Pomidora obrać ze skórki,pokroić w kawałki i poddusić na maśle.Dodać śmietanę i wbić jajka.Wszystko gotować,aż jajka się zetną.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Pomidor Malinowy świetnie zda się do tego przepisu. Wypróbuję, gdy się doczekam "malinówek" .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Pomidor wymieszany na patelni ze smietaną i jajkami i jeszcze z masłem -nie wiem czy mogłabym zerknąć na takie "cosik" .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Ale to jest do jedzenia, a nie do patrzenia Zawsze jajecznicę jadam z surowym pomidorem w plastry, to podduszony będzie też "zjadliwy". Dałbym tylko więcej masła. Bardzo dobra jest miesznka: po połowie masła i smalcu z ketchupem z KZPOW (jedyny "jadalny" keczup). Trzeba tylko pilnować, aby patelnia nie rozgrzała się zbytnio.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
bardzo lubimy jajecznice z pomidorami (bez smietanki) na masełku. Warunek pomidory muszą być "klapciate" - im bardzie tym lepiej
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Ale to jest do jedzenia, a nie do patrzenia Jak mam talerz przed sobą z jedzeniem ,to nie mam zamknietych oczu ,tylko patrze co na nim jest Widok potraw ,to też istotna rzecz. Nie będę pisała z czym kojarzy mi się taka "mieszanina" Zawsze jajecznicę jadam z surowym pomidorem w plastry...
To nie to samo ,co w przepisie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Ale to jest do jedzenia, a nie do patrzenia Jak mam talerz przed sobą z jedzeniem ,to nie mam zamknietych oczu ,tylko patrze co na nim jest Widok potraw ,to też istotna rzecz. Nie będę pisała z czym kojarzy mi się taka "mieszanina" Zawsze jajecznicę jadam z surowym pomidorem w plastry...
To nie to samo ,co w przepisie. Edytko jaki masz problem usmaz sobie osobno jajecznice a pomidorka pokroj w plasterki i na drugim talerzyku z cebulką i przyprawami będziesz miała i wygląd i smak smacznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
No właśnie. Nie lepiej poczuć smak produktów? A nie jakieś "mixy" ....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Może sałatka?
- 1 brokuł/kalafior - 4 jaja - 4 obrane pomidory - 50 dag masla - majonez - śmietana - sól
Brokuł/kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (na pół twardo). Ugotować również jaja. Różyczki brokuła/kalafiora układać na dużym półmisku (na całej powierzchni). Jaja dzielimy wzdłuż na ósemki i układamy je między różyczkami.
Pomidory udusić na maśle, następnie ostudzić i dodać majonez oraz śmietanę (1:1). Jaja i różyczki brokułów/kalafiora polać sosem jw. Można posypać po wierzchu pokrojoną natką pietruszki lub koperkiem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ps. Jedliście jajecznicę z duszonymi pomidorami i brokułami? Tak, w formie omleta. Jest super. Pozlozeniu na pol klade lyzke kwasnej smietany 38%.....to dopiero smakuje...hmm
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Na obiad smażyłam kalafior z pomidorami, zostało co nieco,więc na śniadanie do omletu był pyszny dodatek w formie zapiekanki jajeczno-kalafiorowej z serem. Z samymi pomidorami to robię tak: kroję pomidor na kostkę, dodaję posiekaną cebulę i odrobinę czosnku i mieszam z roztrzepanymi jajami/żółtkami/. Na patelnie wrzucam pokrojony w kostkę boczek wędzony ze słoniną i zalewam to mieszanką jajeczną W ten sposób pomidor się nie rozciapie, jest jednolity. Ostatnio biorę sobie taki do pracy z chlebkiem/ bez mąki/ z zieloną sałatą.Nazywam ją ''big kanapka'' ze wzglądu na jej rozmiar.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ja zaczalem kiedys kombinowac w kuchni z pomidorami i zrobilem cos co nazywam "powidlami pomodorowymi", a robie to w sposob nastepujacy: 4 duze pomidory obieram ze skorki, kroje na polplasterki i smaze na smalcu tak dlugo az cala woda wyparuje. Konsystenja musi byc jak powidla. Po ostygnieciu jest super smarowidlo do omleta, czy tez na roznego rodzaju kanapki np: przekladaniec: ser,maslo,salata,kielbasa i polane/posmarowane wlasnie "powidlami". Jest tez dobre jako dodatek do miesa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Pewnie taką pastę możnaby zamykać w twistach na czas, gdy pomidory będą czy to droższe, czy gorsze. Ciekawe, czy wystarczy prosto z patelni przełożyć do słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem by ostygł i się skutecznie zawekował?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
evosonic
Go
|
po co wogole kupowac pomidory ? zwlaszcza te z uprawy hydroponicznej ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
po co wogole kupowac pomidory ? zwlaszcza te z uprawy hydroponicznej ?
wolisz keczup czy moze przecier pomidorowy ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Każdy,kto wykazuje choćby odrobine mądrości ,sam sobie zasadzi pomidory.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Każdy,kto wykazuje choćby odrobine mądrości ,sam sobie zasadzi pomidory.
brak mi slow, wiec zostawie to bez komentarza !!!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
brak mi slow, wiec zostawie to bez komentarza !!!!!!
Przeczysz sam sobie."Brak mi słów" to już komentarz . Mam rozumieć,że Ty nie sadzisz pomidorów...kiepściutko,oj kiepściutko...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Warzę przeciery pomidorowe do twistów. Do miksowanych i gotowanych pomidorów dodaję jedynie trochę soli. Zimą będzie jak znalazł do używania na wiele sposobów, nawet do bloody Mary, że o sosach, soku do picia, czy zupie z wkładką z żółtek nie wspomnę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|