jzol.
Go
|
Czy ktoś może zna adres z tabelami BTW ryb słodkowodnych np:leszcz płoć i inne gatunki występujace w polsce
|
|
|
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Czy ktoś może zna adres z tabelami BTW ryb słodkowodnych np:leszcz płoć i inne gatunki występujace w polsce
Leszcza i płoci nie znalazłem ,ale : Okoń - B-11,3 T-0,5 Pstrąg B-22,3 T-4,5 Sum B-9,2 T-6,8
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Go
|
0 sory, zerknąłem z ciekawości i nie ma
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Leszcz B : 9,7 T : 2,5
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Znalazłem jeszcze szczupaka B-18,4 - T- 0,8 SUMA B-9,2 T-6,8 KARP B-18 T 4,2
|
|
|
|
|
|
|
Syriusz
Go
|
Odkrylem pewna zaleznosc zawartosci tluszczu w rybach. Otoz ryby zyjace w wodach zimnych sa o wiele tlusciejsze od ryb zyjacych w cieplych wodach. Tym samym zawieraja bialka wiecej lub mniej
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ploc ,niemiecka nazwa: Plötze
B: 17,8 T: 5,6 W:0
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
To zrobią plastikowe ryby i nie podpadnie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Zbliża się wigilia, pora przećwiczyć przygotowanie jakiejś ryby, żeby obciachu nie było. Białko te dla mnie niejadalne, ale cóż tradycja święta rzecz. Jaka to ryba ma najmniej rtęci? Oprócz akwariowej. Kiedyś smakował mi halibut, ale to dawno i nieprawda. Zosia się skrzywiła już na sam pomysł. Jak raz w roku zjesz trochę rtęci to raczej na SOR nie trafisz
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Postanowiliśmy spróbować sandacza. Za dwa tygodnie próba generalna. Czemu sandacz? Kompromis - ja chciałem halibuta, a Zosia sieję.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
W smaku na rybę chodzi o jod. Najlepszy jest dorsz. Jod powinien być dostarczony z pożywieniem lub drogą wziewną. Najlepszym źródłem jodu są niewątpliwie ryby morskie i owoce morza. Średnio w Polsce zawartość jodu w rybach to (w 100 r ryby):
dorsz 110 mikrogramów łosoś 44 mikrogramy płastuga 52 mikrogramy makrela wędzo 40 mikrogramów śledź 30 mikrogramów.
Jest to jedyne naturalne pewne źródło jodu w żywności, ponieważ zawartość tego pierwiastka w warzywach, owocach, produktach zbożowych oraz mlecznych jest zmienna i zależy w dużym stopniu od miejsca uprawy lub hodowli. Gdy gleba jest uboga w ten składnik mineralny, rośliny na niej rosnące również będą zawierały go niewiele. http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/dieta-a-niedoczynnosc-tarczycy/20281/1/https://www.google.ie/#q=zieba+jod
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Dostarczy mi 1 jod i kilkanaście substancji, których organizm nie oczekuje i nie pożąda. Podobnie jak w WiO trochę wit C, a reszta -trutka.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Toteż wrzuciłem też link co Zięba na to.
|
|
|
|
|
|
|
|