sylwiazłodzi
Go
|
Dziś kolejna potrawa którą najpierw zrobiłam a potem pomyslałam o tym co mi wyszło ,że mój żołądek najwyraźniej się jej domaga skoro taka wyszła. 1. Podsmażane ziemniaki (wcześniej gotowane z wczoraj) pokrojone w plastry, żółta papryka podsmażone to na smalcu do tego dodane żółtka i 1 całe jajko. Lekko posolone ale i tak wyszło na słodko mimo,że na smalcu wieprzowym. Inne danie które podpasowało mojemu zoładkowi to 2. ugotowana wcześniej marchewka podsmażona na smalcu gęsim do której dodaję żółtka. Jajecznica z marchewką. Niestey nadal mój żołądek nie lubi surowych warzyw w oliwie extra virgin. Jakoś mi nie służą. Wiem, może to nadal za mało tłuszczu ale się staram.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
tez zcesto robie jajecznice/omleta z marchewka....super.
Sylwia a skad masz smalec gesi? czyzby wlasna produkcja?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Nie, mieszkam 10 minut od Piotrkowskiej w Łodzi, cięzko by było coś hodować. plac Barlickeigo-jest klika stoisk z drobiem i tam kupuję. Nieurodzaj był jakos w maju bo wysyłali wszystko na eksport ale za rok się zabezpieczę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
znam rewir....nastepnym razem jak bede w Polsce musze sie tam wybrac
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
........mozna tez popytac w Hurtowniach Miesno-Wedliniarskich,czasami maja w asortymencie tluszcz gesi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
........mozna tez popytac w Hurtowniach Miesno-Wedliniarskich,czasami maja w asortymencie tluszcz gesi. A mozna tez i kupic na Allegro ,mówia ze to smaczne ale czy tak jest?http://www.allegro.pl/item404182976_niemiecki_smalec_gesi_ziola_w_kamionce_nowosc.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
14,50 zł za 250 gram plus koszty przesyłki. Niesamowite.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Bardzo drogie kalorie, bo liczy się je wtedy, kiedy się je kupuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Bardzo drogie kalorie, bo liczy się je wtedy, kiedy się je kupuje.
Ja pokazałem że "NA bezrybiu i rak jest rybą"Ale zawsze można zapytac o taki produkt w sklepie drobiarskim ,albo na fermie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Tłuszcz zawsze ma ten sam skład chemiczny. Gęsi, krowi czy wieprzowy różni się zanieczyszczeniami białkowymi. Ma to znaczenie dla alergików reagujących na drobiny białka. Zauważyłem, że produkty mleczne mi szkodzą, natomiast tłuszcz wieprzowy toleruję. O gęsim nie mogę nic powiedzieć, bo w zasadzie jest mało dostępny w czystej postaci i okazuje się zbyt drogi. Zostanę więc przy wieprzowym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Tłuszcz zawsze ma ten sam skład chemiczny. Byc moze, natomiast walory smakowe sa bardzo rozne. Gesi smalec "wydobywa" z miesa inne walory smakowe a nizeli smalec czy maslo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
mówiąc o smalcu gęsim drogo w słoiczkach itp produkty w skelpach. Na stoiskach na barlickim kupuję tłuszcz gęsi 6,40 zł za kg i sama go wytapiam. Sorry byłam nieprecyzyjna. A słoiczek już przetopionego faktycznie z 8 zł 250 gram w ekologicznym sklepie. Dlaczego tłuszcz gęsi jest taki dobry. ? Może odpowiedź jest np. taka, że jak odbieraja gęsi żywe do transportu Ci co je kontraktują u Polaków to mają zagwarantowane,że przez ostatnie 2 tygodnie będa karmione tylko owsem(o ile dobrze zapamiętałam) Relacje znam od jedengo z hodowców. A przez pozostały czas nie mozna ich karmić też byle czym bo podbno odbiło by się to na smaku mięsa. Więc nawet w dobrym jedzeniu dla zwierząt jak dla ludzi jest zdrowie. Pozdrawiam. A jak nie było tłuszczu gęsiego sprzedawali też wytopiony gęsi po około 3,50 za foremkę chybaze 200 gram co i tak było lepiej opłacalne niż słoik po 8 zł ale smak tego który sama wytopię jest najlepszy. Dodatkowo ja nie żałuję i zostawiam dośc spore kawałki nie wytopionego tłuszczu aby nie był przypalony. A moze za szybko go przetapiam. Nie próbowałam. Nie radzę jednak zostawiać tego smalcu bez lodówki jak ktos zapomni bo mi sie tak zdażyło raz czy dwa i po całej nocy stania bez lodówki już nie chciał stężec. A od razu jak jest ciepły wstawiam do lodówki i robi się twarszy. Choć po wystawieniu w ciagu kilku chwil robi się znów miękki samruje sie nim od razu po wyjęciu z lodówki jak margaryną po kanapce.Oj jak dawno nie jadłam bagietki ze smalcem gęsim. Muszę na to poczekać do Nowego Roku. Chyba sobie fundnę wtedy litrowe lody Grycana i bagietkę ze smalcem. Aż bym chciała wkleić bużkę z wyciągniętym językiem. tak ślinka cieknie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wojteks
Go
|
Dania z żółtym kolorem wg.medycyny chińskiej ( dobre dla żołądka), ale też wg. tej medycyny chińskiej dania z żółtym kolorem są bardzo niezdrowe na nerki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
A mnie sie wydaje,że osoba chra na nerki raczej nie ma problemów z żołądkiem no chyba,że przez leki na nerki. Jak to jest, ktoś sie udzieli w tej kwesti? Jaie choroby wiążą się ze sobą w jednym organizmie a jakich chorób organizm nie wywołuje razem. Są jakieś powiązania? Poza tym chyba bardziej chodzi o przesadę jeśli zaczęłoby się jadać za dużo tego samego a w medycynie chińskiej mówi sie też o doprowadzaniu do równowagi czyli różnorodności. Przecież nie zabraniają z daniem o kolorze żółtym jeść innych kolorów- tu kłania się znajomość zasad pięciu przemian co z czym przyrządzać ale w tej kwestii to ja na razie nie zabieram głosu- robię sobie przerwę lekką od czytania o innych dietach na trochę a zagłębiam się w inne sprawy mniej kulinarne poza tym forum i kiloma drobnymi innymi sprawami. Pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Dania z żółtym kolorem wg.medycyny chińskiej ( dobre dla żołądka), ale też wg. tej medycyny chińskiej dania z żółtym kolorem są bardzo niezdrowe na nerki Żołtka i ziemniaki niezdrowe na nerki???
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|