forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 06:39:57

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669820 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  OZORKI
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: OZORKI  (Przeczytany 10239 razy)
Waldek
Go


Email
OZORKI
« : 2008-07-22, 13:17:03 »

Może ktoś tu będzie umiał mi to wyjaśnić...

Jak to jest z ozorkami? Zdziwiło mnie, że w 100 g surowego ozorka cielęcego jest 2 g węgli, w 100 g wołowego jest aż 4 g! http://www.nutritiondata.com/facts/beef-products/3481/2

Ale patrzę po obróbce termicznej tych węgli już nie ma...  http://www.nutritiondata.com/facts/beef-products/3482/2
To co się z nimi dzieje, wyparowują, zmieniają się w co? A może dostają się do wywaru ?

Co ciekawe ozorek jagnięcy nie ma węgli ani na surowo ani ugotowany.
http://www.nutritiondata.com/facts/lamb-veal-and-game-products/4689/2
Zapisane
Waldek
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #1 : 2008-08-08, 11:17:02 »

I co tylu speców a nikt nie wie?  Surprised
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #2 : 2008-08-08, 11:37:00 »

O jejku.W ozorku,a raczej na ozorku znajdują się węgle,bo przecież właściciele ozorków spozywają węglowodany i w trakcie spożycia,coś siła rzeczy zostaje na tym ozorku i dopiero obróbka termiczna umożliwia oczyszczenie ozorka z węgli .Ot i cała filozofia  Razz
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #3 : 2008-08-08, 12:53:09 »

Cielak zywi sie mlekiem, krowa trawa.
W mleku jest wiecej wegli niz w trawie i w "sfermentowanej" trawie.
Dlaczego wiec w cielecym jest mniej wegli niz w wolowym?

Druga sprawa: zwierzaki ubija sie na czczo. Myslisz, ze przez cala noc na jezyku przetrwaloby ot tak 30g wegli (nie wiem ile wazy ozor wolowy, szacuje "na oko").

Twoja teoria nie broni sie..
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #4 : 2008-08-08, 12:55:50 »

Moja teoria jest wymyślona "na poczekaniu",więc się może teraz nie bronić,ale czas jak zwykle rozwiąże tą zagadkę  Razz

Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #5 : 2008-08-08, 13:02:48 »

Cielak zywi sie mlekiem, krowa trawa.

Dlaczego wiec w cielecym jest mniej wegli niz w wolowym?

Bo ciele jest młode i jego organizm jest młody i szybciej,sprawniej się oczyszcza  Very Happy Razz  -oto pierwszy argument broniący teorii  Razz
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #6 : 2008-08-08, 13:25:56 »

A może to wszystko pewnie przez candidę Wink Mr. Green
Tabele IŻiŻ podają zero węglowodanów we wszystkich jadalnych ozorach i tak jest dobrze.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #7 : 2008-08-08, 13:30:21 »

A może to wszystko pewnie przez candidę Wink Mr. Green


Także takie cielęta powinny dobe przez ubojem być poddawane testowi na obecność candidy.
Szklanka wody bedzie potrzebna -ciele powinno napluć do niej  Mr. Green  Razz
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #8 : 2008-08-08, 13:33:30 »


Tabele IŻiŻ podają zero węglowodanów we wszystkich jadalnych ozorach i tak jest dobrze.

Wniosek.
Mamy jadalne ozory (ładne,czerwone,bez nalotu i węglowodanów) i niejadalne (brzydkie,z nalotem białym, z węglowodanami)-tych należy się wystrzegać,bo są trujące  Razz
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #9 : 2008-08-08, 14:20:09 »

Wniosek.

Ozory są niejadalne na low-carb-ravv z racji wysokiej zawartości węgli  Wink
Zapisane
Waldek
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #10 : 2008-08-08, 14:53:17 »

żarty żartami ale ja uwielbiam te ozorki i wywar też się nie marnuje

więc dobrze by było wiedzieć...  Smile
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #11 : 2008-08-08, 15:03:05 »

Jak jadasz po obróbce termicznej,to w/g tego co podałeś nie ma w ozorach węgli -zatem sprawa jasna.No chyba ,że jadasz je na surowo,to wtedy dolicz te węgle  Razz
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #12 : 2008-08-08, 15:38:39 »


Tabele IŻiŻ podają zero węglowodanów we wszystkich jadalnych ozorach i tak jest dobrze.

Wniosek.
Mamy jadalne ozory (ładne,czerwone,bez nalotu i węglowodanów) i niejadalne (brzydkie,z nalotem białym, z węglowodanami)-tych należy się wystrzegać,bo są trujące  Razz
Kulinarna procedura przyrządzenia ozorków, wymaga wpierw sparzenia ich gorącą wodą – poczym ściągnięcia z nich błony tzw. ( otoczki) . Dalej gotowanie i najlepsze z sosem chrzanowym.
Na surowo nie jadłem, a te 2 g – 4g węgli / 100g to może w tej otoczce – zresztą , to nie tak  znacząca wielkość. Wink Mr. Green
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #13 : 2008-08-08, 16:18:42 »

... to nie tak  znacząca wielkość. Wink Mr. Green


Ot co.Jakby człowiek w kazdej kwestii dzielił włos na czworo ,to zgłupiałby ,a nie zmadrzał  Razz
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #14 : 2008-08-08, 20:18:19 »

Pokorne ciele dwie matki ssie!!!!!
Czy tematem dyskusji sa 2 gr wegla ?

Zazdroszcze Wam tego wolnego czasu, woli dyskusji, checi ciagniecia tematu.

W takiej sytuacji mowi krolowa Danii: God bevare  Danmark.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #15 : 2008-08-08, 20:35:11 »

No to chyba Waldek nie ma co robić,tylko zastanawia się dlaczego ciele na ozorze ma 2g węgli,a krowa 4 g i dlaczego po ugotowaniu ozora węgle znikają  Razz
Waldek ma na pewno urlop ,siedzi,pije drinki i zatapia się w ozorowe tematy  Razz

Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #16 : 2008-08-08, 20:54:29 »


Czy tematem dyskusji sa 2 gr wegla ?



Nie zapominaj ,że tu chodzi nie o zwykłe 2 g węgla,ale o 2 g węgla na cielęcym ozorze,a to już zmienia postać rzeczy  Razz
Sprawe trzeba zbadać ,bo to nie badatela  Razz Ozory są bardzo istotne w życiu każdego z nas.
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #17 : 2008-08-11, 17:24:30 »

Moze ktos tu bedzie umial mi to wyjasnic...

Jak to jest z ozorkami? Zdziwilo mnie, ze w 100 g surowego ozorka cielecego jest 2 g wegli, w 100 g wolowego jest az 4 g! http://www.nutritiondata.com/facts/beef-products/3481/2

Ale patrze po obrobce termicznej tych wegli juz nie ma... http://www.nutritiondata.com/facts/beef-products/3482/2
To co sie z nimi dzieje, wyparowuja, zmieniaja sie w co? A moze dostaja sie do wywaru ?

Co ciekawe ozorek jagniecy nie ma wegli ani na surowo ani ugotowany.
http://www.nutritiondata.com/facts/lamb-veal-and-game-products/4689/2

Waldek!
Poniewaz na tym forum obowiazuje zasada: "Jesli masz watpliwosc, siegnij po ksiazke Kwasniewskiego. Tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania"; nalezy sie wiec odwolac do tej procedury.

Guru pisal, ze przy obrobce termicznej pojawia sie MADROSC.
Poniewaz ozorki po obrobce sa ubozsze w weglowodany i bogtsze w owa madrosc - logiczna wydaje sie hipoteza, ze owa madrosc w przypadku tej konkretnej potrawy powstaje z weglowodanow.
Cool

To w ramach "merytorycznej" debaty zainicjowanej przez pana admina.

Rozmywajcie sobie tematy i srajcie we wlasne gniazdo.
Nie moj cyrk, nie moje malpy!
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: OZORKI
« Odpowiedz #18 : 2008-08-11, 17:32:02 »

Guru pisal, ze przy obrobce termicznej pojawia sie MADROSC.

Z wyjątkiem tych, co muszą mieć guru!. Im żadna wiara nie pomoże, nawet w formułę "surowego" jedzenia!.
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.04 sekund z 18 zapytaniami.