Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: Aioli (Przeczytany 4897 razy)
|
adampio
Gość
|
|
Aioli
« : 2008-08-02, 13:36:07 » |
|
.....czyli ziemniaki inaczej
400 gr pieczonych albo gotowanych ziemniakow ( zimnych) 20 gr czosnku 20 gr oliwy z oliwek 40 gr zoltka 100 gr smietany kwasnej 38 % 2 lyzki soku z cytryne sol i pieprz
Wyskrobac zawartosc ziemniaka ( skore kasujemy) i wymieszac z olejem, czosnkiem do kremowej konsystencji. Dodac zoltka oraz po troszeczku smietany. Na koniec dodac sok z cytryny oraz sol i pieprz
W 100 gr
B: 2,6 T: 12,2 W:11,8
Idealne do duzych krewetek z grilla i nie tylko
Na cieplo: uformowac nie duzej wielkosci placuszki i zarumienic z obu stron na tluszczu ( inne proporcje BTW)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
evosonic
Gość
|
|
Re: Aioli
« Odpowiedz #1 : 2008-08-02, 20:49:30 » |
|
idealne na kuchnie onetu lub czegos podobnego moze byc oliwka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
|
Odp: Aioli
« Odpowiedz #2 : 2008-08-02, 23:01:07 » |
|
moze byc oliwka nie, moze byc maslo!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazĹodzi
Gość
|
|
Odp: Aioli
« Odpowiedz #3 : 2008-08-03, 21:37:49 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
|
Odp: Aioli
« Odpowiedz #4 : 2008-08-03, 22:57:42 » |
|
przed rozpoczeciem przygody z dieta optymalna lubilam placki ziemniaczane z gotowanych ziemniakow. Niestety wyliczen nie robilam,moze nastepnym razem. Ziemniaki maczyste po ugotowaniu rozdrobnic tluczkiem(lepiej gdy sa gorace) lub przepuscic przez maszynke(wtedy gdy sa zimne). Dodac surowe jajka,galke muszkatalowa,pieprz,wedlug wlasnego smaku, Wyrobic ciasto,formowac male placuszki,smazyc na zloty kolor na smalcu. Mozna podawac z sosem grzybowym,lub miesnym lub kazdym innym. Z podobnego ciasta robi sie knedle,lub kopytka.(tyle,ze z dodatkiem maki pszennej) Gdy z ciasta nie moge formowac placuszkow, daje mniej jajek lub dodaje lyzke maki ziemniaczanej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
|
Odp: Aioli
« Odpowiedz #5 : 2008-08-04, 09:22:00 » |
|
co tu liczyc Kodar? masz okolo 10 gr bialka jakies 15 wegla i okolo 30 tluszczu, jesli usmazysz na 30 gr smalcu, ktory ziemniak wciagnie.
Ja wiem, ze przy Aioli jest troche roboty ale popatrz na wartosci BTW a smak jest "troche" lepszy od placka z gotowanego ziemniaka.
A z ta oliwka to rzeczywiscie nie zrozumialem. Ale coz komentaz evosonika byl taki typowo.......forumowy.....zupelnie nie na temat
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|