forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-11-28, 22:47:10

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669820 wiadomości w 4061 wątkach; wysłane przez 34 użytkowników
Najnowszy użytkownik: root
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Aioli
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Aioli  (Przeczytany 4899 razy)
adampio
Gość


Email
Aioli
« : 2008-08-02, 13:36:07 »

.....czyli ziemniaki inaczej

400 gr pieczonych albo gotowanych ziemniakow ( zimnych)
20 gr czosnku
20 gr oliwy z oliwek
40 gr zoltka
100 gr smietany kwasnej 38 %
2 lyzki soku z cytryne
sol i pieprz

Wyskrobac zawartosc ziemniaka ( skore kasujemy) i wymieszac z olejem, czosnkiem do kremowej konsystencji.
Dodac zoltka oraz po troszeczku smietany.
Na koniec dodac sok z cytryny oraz sol i pieprz

W 100 gr

B: 2,6  T: 12,2  W:11,8

Idealne do duzych krewetek z grilla i nie tylko

Na cieplo: uformowac nie duzej wielkosci placuszki i zarumienic z obu stron na tluszczu ( inne proporcje BTW)
Zapisane
evosonic
Gość


Email
Re: Aioli
« Odpowiedz #1 : 2008-08-02, 20:49:30 »

idealne na kuchnie onetu lub czegos podobnego  Very Happy
moze byc oliwka
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Aioli
« Odpowiedz #2 : 2008-08-02, 23:01:07 »

Cytuj
moze byc oliwka

nie, moze byc maslo!!!!
Zapisane
sylwiazłodzi
Gość


Email
Odp: Aioli
« Odpowiedz #3 : 2008-08-03, 21:37:49 »

Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: Aioli
« Odpowiedz #4 : 2008-08-03, 22:57:42 »

przed rozpoczeciem przygody z dieta optymalna lubilam placki ziemniaczane z gotowanych ziemniakow.
Niestety wyliczen nie robilam,moze nastepnym razem.
Ziemniaki maczyste po ugotowaniu  rozdrobnic tluczkiem(lepiej gdy sa gorace) lub przepuscic przez maszynke(wtedy gdy sa zimne).
Dodac surowe  jajka,galke muszkatalowa,pieprz,wedlug wlasnego smaku,
Wyrobic ciasto,formowac male placuszki,smazyc na zloty kolor na smalcu.
Mozna podawac z sosem grzybowym,lub miesnym lub kazdym innym.
Z podobnego ciasta robi sie knedle,lub kopytka.(tyle,ze z dodatkiem maki pszennej)
Gdy z ciasta nie  moge formowac placuszkow, daje  mniej jajek lub dodaje  lyzke maki ziemniaczanej.
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Aioli
« Odpowiedz #5 : 2008-08-04, 09:22:00 »

co tu liczyc Kodar?
masz okolo 10 gr bialka
jakies 15 wegla
i okolo 30 tluszczu, jesli usmazysz na 30 gr smalcu, ktory ziemniak wciagnie.

Ja wiem, ze przy Aioli jest troche roboty ale popatrz na wartosci BTW a smak jest "troche" lepszy od placka z gotowanego ziemniaka.

A z ta oliwka to rzeczywiscie nie zrozumialem. Ale coz komentaz evosonika byl taki typowo.......forumowy.....zupelnie nie na temat
Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.053 sekund z 18 zapytaniami.