Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Kuchnia fińska (Przeczytany 4816 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
Kuchnia fińska jest zdaje się tłusta i zwracają tam uwagę na gluten - http://www.pinezka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1898 . Szok, że zamiast tabletek z apteki na skutki jadania glutenu przygotowuje się tam dania bez glutenu. U nas tylko dzieciom, a i te później się wdraża, by mogły doświadczyć wielu przypadłości ku chwale medycyny. Tak?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
nic tylko nasladowac,pamietajac,ze bezglutenowe pieczywo zawiera nie tylko weglowodany ale rowniez zboza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Nie tylko gluten, ale również węglowodany?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Nie tylko gluten, ale również węglowodany?
mialam na mysli,ze ryz jak i kukurydza,czyli bezglutenowe pieczywo,to rowniez zboze.Czy o to ci chodzilo???? Do zbóż zalicza się takie rośliny jak: jęczmień (Hordeum) kukurydza (Zea) owies (Avena) proso (Panicum) pszenica (Triticum) pszenżyto (xTriticosecale) ryż (Oryza) sorgo (Andropogon) włośnica (Setaria) żyto (Secale) pszenica orkisz (Triticum spelta L.)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
A swoją drogą pytanie skąd u nich taka skłonność do celiakli? Co ją wywłuje nadużywanie lutenu czy mleczne bo przecież z niewłasciwej kuchnii wychodzi skłonnośćw rodzinie, populacji ... do choroby.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
O i chyba mam odpowiedż lekarki z wątku pt. Książka Ewy. więc wklejam. A u nich tyle tych mlecznych w tych przepisach.
Celiaklia jest często konsekwencją nietolerancji laktozy. Odwiedziła mnie młoda znajoma, która w ochach i achach wypowiadała się jak pomogła jej dieta bezlaktozowa. Ułożona przez nią dieta (bezlaktozowa, jednak zbyt bogatoweglowodanowa) nie zapobiegała jednak ... nadcisnieniu w przyszłości, które miała jej matka... (Przyczynek do tego, że geny=kuchnia) Zrozumiałe jest zatem poszukiwanie jednaj diety która wyleczy (prawie) wszystkie choroby.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|