forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-10, 22:42:34

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669344 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 33 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Magdalutek
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Kuchnia fińska
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Kuchnia fińska  (Przeczytany 4816 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Kuchnia fińska
« : 2008-08-07, 11:09:21 »

Kuchnia fińska jest zdaje się tłusta i zwracają tam uwagę na gluten - http://www.pinezka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1898 . Szok, że zamiast tabletek z apteki na skutki jadania glutenu przygotowuje się tam dania bez glutenu. U nas tylko dzieciom, a i te później się wdraża, by mogły doświadczyć wielu przypadłości ku chwale medycyny. Tak?
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Kuchnia fińska
« Odpowiedz #1 : 2008-08-07, 13:42:18 »

nic tylko nasladowac,pamietajac,ze bezglutenowe pieczywo  zawiera  nie tylko weglowodany ale rowniez zboza. Smile
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Kuchnia fińska
« Odpowiedz #2 : 2008-08-07, 19:23:47 »

Nie tylko gluten, ale również węglowodany?
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Kuchnia fińska
« Odpowiedz #3 : 2008-08-07, 20:25:17 »

Nie tylko gluten, ale również węglowodany?
mialam na mysli,ze ryz jak i kukurydza,czyli bezglutenowe pieczywo,to rowniez zboze.Czy o to ci chodzilo???? Razz

Do zbóż zalicza się takie rośliny jak:

jęczmień (Hordeum)
kukurydza (Zea)
owies (Avena)
proso (Panicum)
pszenica (Triticum)
pszenżyto (xTriticosecale)
ryż (Oryza)
sorgo (Andropogon)
włośnica (Setaria)
żyto (Secale)
pszenica orkisz (Triticum spelta L.)
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Kuchnia fińska
« Odpowiedz #4 : 2008-09-07, 16:53:20 »

A swoją drogą pytanie skąd u nich taka skłonność do celiakli? Co ją wywłuje nadużywanie lutenu czy mleczne  bo przecież z niewłasciwej kuchnii wychodzi skłonnośćw rodzinie, populacji ... do choroby.
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Kuchnia fińska
« Odpowiedz #5 : 2008-09-08, 21:28:35 »

O i chyba mam odpowiedż lekarki z wątku pt. Książka Ewy.
więc wklejam. A u nich tyle tych mlecznych w tych przepisach.

Celiaklia jest często konsekwencją nietolerancji laktozy.
Odwiedziła mnie młoda znajoma, która w ochach i achach wypowiadała się jak pomogła jej dieta bezlaktozowa. Ułożona przez nią dieta (bezlaktozowa,  jednak zbyt bogatoweglowodanowa)
nie zapobiegała jednak ... nadcisnieniu w przyszłości, które miała jej matka... (Przyczynek do tego, że geny=kuchnia)
Zrozumiałe jest zatem poszukiwanie jednaj diety która wyleczy (prawie) wszystkie choroby.
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.025 sekund z 18 zapytaniami.