Autor
|
Wtek: Mięso wieprzowe (Przeczytany 163812 razy)
|
adampio
Go
|
Tez sie nad tym zastanawialem.....i odpowiedzi na stronie na to pytanie nie znalazlem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Sandman80
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Dzieki "Sandman80".
Teraz jeszcze zostala mi oplata ZAIKS, bo w domu slucham czesto z sasiadami polkiej muzyki. Czy zna ktos konto, bede musial wyslac 4 zl /za sasiada i jego zone / za kazdy wieczor w zeszlym roku a bylo ich pewnie 10. Do czego to doszlo!!!?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RTS
Go
|
Pozostaje jeszcze "odtwarzanie" w głowie i nucenie ( sprzęt lo-fi ), ale nie jestem jeszcze pewien czy to jest fair wobec ZAIKS.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Mięso wieprzowe jako komponent diety „Problemy współczesnej hodowli i produkcji świń” dr inż. Tadeusz Blicharski* dr inż. Anna Hammermeister cytat : Prowadzona od wielu lat systematyczna praca hodowlana mająca na celu poprawę mięsności u świń przyniosła wyraźne efekty w postaci zwiększenia zawartości mięsa w tuszy przy równoczesnym obniżeniu otłuszczenia. Od wielu lat panuje jednak powszechne przekonanie o niekorzystnym wpływie mięsa wieprzowego na zdrowie człowieka. Propagowane są opinie, że jego udział w diecie powinien być ograniczony, bowiem przyczyniania się do wzrostu zachorowań na choroby nowotworowe, układu krążenia i wzrost poziomu tzw. „złego cholesterolu” (frakcja LDL). Wbrew tym opiniom wieprzowina jest najczęściej spożywanym rodzajem mięsa w Polsce. Struktura spożycia mięsa wskazuje, że przedkładamy wieprzowinę nad drób czy wołowinę, przy marginalnym znaczeniu mięsa innych gatunków zwierząt. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada 39 kg wieprzowiny w ciągu roku, co stanowi około 60-70 % ogólnego spożycia mięsa. Prognozy MRiRW na rok 2010 przewidują wzrost tego spożycia do 45 kg.
Mięso jest dla człowieka źródłem aminokwasów egzogennych, bez których nie mogą powstawać w organizmie własne białka. Białka roślinne (nawet soja) nie są w stanie dostarczyć wszystkich aminokwasów egzogennych potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Koćwin-Podsiadła (2006) podaje, że człowiek ma ograniczoną zdolność do wytwarzania aminokwasu tauryny, który nie występuje w świecie roślin. I chociaż nie jest on wykorzystywany do produkcji białka, to bierze udział w jego przemianach. Tauryna odpowiada między innymi za prawidłowe funkcjonowanie serca a jej niedobór prowadzi do zwyrodnienia mięśnia sercowego. Argumentem przytaczanym przez przeciwników stosowania diety mięsnej jest zbyt wysoka zawartość tłuszczu i związanego z nim poziomu cholesterolu. Okazuje się jednak, że wieprzowina zawiera mniej cholesterolu niż np. mięso kaczki domowej, udka kurczaka czy indyka. Zaskakujące wyniki badań przeprowadzonych w Austrii przytacza Żak (2006). W 40 osobowej grupie zdrowych ludzi, w wieku od 20-60 lat zastosowano dietę z wykorzystaniem mięsa wieprzowego z polędwicy i szynki. Przez 2 miesiące, 3 razy w tygodniu podawano tym osobom po 120-150g wieprzowiny na osobę. Okazało się, że po 60 dniowej diecie, w przypadku kobiet, nie stwierdzono statystycznie istotnego zwiększenia poziomu ogólnego cholesterolu we krwi. Po szczegółowej analizie okazało się, że poziom dobrego cholesterolu - HDL wykazywał trend do podwyższania się, natomiast tzw. złego - LDL do obniżania się. Bardziej widoczny trend w tym kierunku zaobserwowano u mężczyzn. W tej grupie wykazano obniżenie się ogólnego poziomu cholesterolu we krwi o 5,21% co zostało potwierdzone jako statystycznie wysoko istotne. Stwierdzono także redukcję o 15,81% cholesterolu frakcji LDL. W odniesieniu do cholesterolu HDL, podobnie jak u kobiet zaobserwowano trend do podwyższania jego poziomu. Ponadto zaobserwowano wzrost poziomu cynku we krwi i witaminy B1. Podobne badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych potwierdziły wyniki badań Austriaków.http://www.ipmt.waw.pl/content/File/Blicharski.pdf Znowu zabobony z tym drobiem i zdrowym odżywianiem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
ostatnim czasie w Szwajcarii głośne były kolejne przypadki samobójstw rolników. W ubiegłym tygodniu skutecznie na własne życie targnął się 30-letni rolnik, który zainwestował kilkaset tysięcy franków w farmę trzody chlewnej, aby przekonać się, że nie ma szans na osiągnięcie zysku z tej produkcji. Według prasy, nadeszły katastrofalne czasy dla szwajcarskiego rolnictwa. http://www.pb.pl/4371366,98437,szwajcarscy-rolnicy-w-fatalnych-nastrojach
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
To niech się na Zieloną Wyspę przeprowadzą, tu za brak inwestycji nagradzają - tak mądrość i bogactwo jest.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Skierowanie części produkcji do przechowywania zamiast na sprzedaż ma pomóc w podniesieniu cen na rynku wieprzowiny. Rolnicy ubolewają, że obecna sytuacja jest tragiczna.KE rozszerzyła zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, których z powodu rosyjskiego embarga (Rosja kupowała m.in. tłuste elementy, które jest trudno sprzedać na innym rynku) jest zbyt dużo. Dotyczy to np. świeżego smalcu. Niektóre kraje - Belgia, Francja, Dania i Holandia - ubiegały się o objęcie tym mechanizmem również innych elementów - jak m.in. podroby i nóżki wieprzowe.http://stooq.pl/n/?f=1012714e tam, może wystarczyły by powiedzieć, że pasztet wieprzowy nie jest bardziej trujący niż z soczewicy ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jukor
Go
|
Sporo pasztetów, zwłaszcza z Belgii, jest słodkich np. z dodatkiem żurawiny. Chyba kandyzowanej
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
U nas też takie są...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Nie smakują mi one. Teraz tylko swojego wyrobu jadam. Przeca to takie proste. Mogliby wprowadzić do hodowli trochę świnek mniej mięsnych i inaczej karmić , choć część . Ale zbytu na to chyba nie ma .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Skierowanie części produkcji do przechowywania zamiast na sprzedaż ma pomóc w podniesieniu cen na rynku wieprzowiny. Rolnicy ubolewają, że obecna sytuacja jest tragiczna.
Chyba już od dziesięciu lat słyszę o tragicznej sytuacji w cenie żywca wieprzowiny...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Dziś kupiłem podgardle tłuste jak polska karkówka ,ale słonina na której smażyłem ,była na dwa palce ,nie tak żle jak na UE
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
nie przesadzaj. Zmielić wątrobę (może być sparzona) , zmielić ugotowane podgardle, jajka oraz dodać przyprawy , cebulę, wymieszać i zapiec w piekarniku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jukor
Go
|
Nie smakują mi one. Teraz tylko swojego wyrobu jadam. Przeca to takie proste. Mogliby wprowadzić do hodowli trochę świnek mniej mięsnych i inaczej karmić , choć część . Ale zbytu na to chyba nie ma . Trzeba ludziom osładzać życie. Niech mają. Choróbska. Nie ma to jak własny pasztet. Ostatnio robiłem z dodatkiem serc. Do mielonego też poszły. . Teraz mam obiad podany z sercem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
nie przesadzaj. Zmielić wątrobę (może być sparzona) , zmielić ugotowane podgardle, jajka oraz dodać przyprawy , cebulę, wymieszać i zapiec w piekarniku. Dla niektórych to jest wyższa szkoła jazdy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|