forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-28, 21:43:59

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
658475 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Prasa
| | |-+  Mięso wieprzowe
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Mięso wieprzowe  (Przeczytany 148530 razy)
adampio
Go


Email
Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #20 : 2010-02-01, 16:52:03 »

Tez sie nad tym zastanawialem.....i odpowiedzi na stronie na to pytanie nie znalazlem.
Zapisane
Sandman80
Go


Email
Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #21 : 2010-02-01, 17:02:07 »

Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #22 : 2010-02-04, 10:52:23 »

Dzieki "Sandman80".

Teraz jeszcze zostala mi oplata ZAIKS, bo w domu slucham czesto z sasiadami polkiej muzyki. Czy zna ktos konto, bede musial wyslac 4 zl /za sasiada i jego zone /   za kazdy wieczor w zeszlym roku a bylo ich pewnie 10. Do czego to doszlo!!!?
Zapisane
RTS
Go


Email
Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #23 : 2010-02-04, 12:03:44 »

Pozostaje jeszcze "odtwarzanie" w głowie i nucenie ( sprzęt lo-fi  Laughing ), ale nie jestem jeszcze pewien czy to jest fair wobec ZAIKS.  Shocked
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41529


Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #24 : 2014-12-16, 09:04:53 »

Mięso wieprzowe jako komponent diety

 „Problemy współczesnej hodowli i produkcji świń”
dr inż. Tadeusz Blicharski*
dr inż. Anna Hammermeister
cytat :
Prowadzona od wielu lat systematyczna praca hodowlana mająca na celu poprawę mięsności u świń przyniosła wyraźne efekty w postaci zwiększenia zawartości mięsa w tuszy przy równoczesnym obniżeniu otłuszczenia. Od wielu lat panuje jednak powszechne przekonanie o niekorzystnym wpływie mięsa wieprzowego na zdrowie człowieka.
Propagowane są opinie, że jego udział w diecie powinien być ograniczony, bowiem przyczyniania się do wzrostu zachorowań na choroby nowotworowe, układu krążenia i wzrost poziomu tzw. „złego cholesterolu” (frakcja LDL).
Wbrew tym opiniom wieprzowina jest najczęściej spożywanym rodzajem mięsa w Polsce. Struktura spożycia mięsa wskazuje, że przedkładamy wieprzowinę nad drób czy wołowinę, przy marginalnym znaczeniu mięsa innych gatunków zwierząt. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada 39 kg wieprzowiny w ciągu roku, co stanowi około 60-70 % ogólnego spożycia mięsa. Prognozy MRiRW na rok 2010 przewidują wzrost tego spożycia do 45 kg.

Mięso jest dla człowieka źródłem aminokwasów egzogennych, bez których nie mogą powstawać w organizmie własne białka. Białka roślinne (nawet soja) nie są w stanie dostarczyć wszystkich aminokwasów egzogennych potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Koćwin-Podsiadła (2006) podaje, że człowiek ma ograniczoną zdolność do wytwarzania aminokwasu tauryny, który nie występuje w świecie roślin. I chociaż nie jest on wykorzystywany do produkcji białka, to bierze udział w jego przemianach. Tauryna odpowiada między innymi za prawidłowe funkcjonowanie serca a jej niedobór prowadzi do zwyrodnienia mięśnia sercowego.
Argumentem przytaczanym przez przeciwników stosowania diety mięsnej jest zbyt wysoka zawartość tłuszczu i związanego z nim poziomu cholesterolu. Okazuje się jednak, że wieprzowina zawiera mniej cholesterolu niż np. mięso kaczki domowej, udka kurczaka czy indyka.
Zaskakujące wyniki badań przeprowadzonych w Austrii przytacza Żak (2006). W 40 osobowej grupie zdrowych ludzi, w wieku od 20-60 lat zastosowano dietę z wykorzystaniem mięsa wieprzowego z polędwicy i szynki. Przez 2 miesiące, 3 razy w tygodniu podawano tym osobom po 120-150g wieprzowiny na osobę. Okazało się, że po 60 dniowej diecie, w przypadku kobiet, nie stwierdzono statystycznie istotnego zwiększenia poziomu ogólnego cholesterolu we krwi. Po szczegółowej analizie okazało się, że poziom dobrego cholesterolu - HDL wykazywał trend do podwyższania się, natomiast tzw. złego - LDL do obniżania się.
Bardziej widoczny trend w tym kierunku zaobserwowano u mężczyzn. W tej grupie wykazano obniżenie się ogólnego poziomu cholesterolu we krwi o 5,21% co zostało potwierdzone jako statystycznie wysoko istotne. Stwierdzono także redukcję o 15,81% cholesterolu frakcji LDL. W odniesieniu do cholesterolu HDL, podobnie jak u kobiet zaobserwowano trend do podwyższania jego poziomu. Ponadto zaobserwowano wzrost poziomu cynku we krwi i witaminy B1. Podobne badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych potwierdziły wyniki badań Austriaków.


http://www.ipmt.waw.pl/content/File/Blicharski.pdf

Znowu zabobony z tym drobiem i zdrowym odżywianiem Laughing
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41529


Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #25 : 2014-12-16, 13:05:45 »

Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #26 : 2015-11-26, 16:15:38 »

Cytuj
ostatnim czasie w Szwajcarii głośne były kolejne przypadki samobójstw rolników. W ubiegłym tygodniu skutecznie na własne życie targnął się 30-letni rolnik, który zainwestował kilkaset tysięcy franków w farmę trzody chlewnej, aby przekonać się, że nie ma szans na osiągnięcie zysku z tej produkcji. Według prasy, nadeszły katastrofalne czasy dla szwajcarskiego rolnictwa.

http://www.pb.pl/4371366,98437,szwajcarscy-rolnicy-w-fatalnych-nastrojach

Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55668


Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #27 : 2015-11-26, 17:52:50 »

To niech się na Zieloną Wyspę przeprowadzą, tu za brak inwestycji nagradzają - tak mądrość i bogactwo jest.  Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #28 : 2015-11-26, 18:02:17 »

A tu jak za tow. Gierka, zrobią wykopki, Unia dopłaci i po maybacha na giełdę... Wink  Laughing
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55668


Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #29 : 2015-11-26, 18:30:10 »

Zawsze u szwagra inżyniera na metę można liczyć. Wink  Laughing
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #30 : 2015-12-12, 20:53:57 »

Skierowanie części produkcji do przechowywania zamiast na sprzedaż ma pomóc w podniesieniu cen na rynku wieprzowiny. Rolnicy ubolewają, że obecna sytuacja jest tragiczna.

KE rozszerzyła zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, których z powodu rosyjskiego embarga (Rosja kupowała m.in. tłuste elementy, które jest trudno sprzedać na innym rynku) jest zbyt dużo. Dotyczy to np. świeżego smalcu. Niektóre kraje - Belgia, Francja, Dania i Holandia - ubiegały się o objęcie tym mechanizmem również innych elementów - jak m.in. podroby i nóżki wieprzowe.

http://stooq.pl/n/?f=1012714

e tam, może wystarczyły by powiedzieć, że pasztet wieprzowy nie jest bardziej trujący niż z soczewicy  ?  Wink   
Zapisane
jukor
Go


Email
Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #31 : 2015-12-12, 21:01:48 »

Sporo pasztetów, zwłaszcza z Belgii, jest słodkich np. z dodatkiem żurawiny. Chyba kandyzowanej Confused
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #32 : 2015-12-12, 21:04:15 »

U nas też takie są... Razz
Zapisane

Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #33 : 2015-12-12, 21:05:39 »

Nie smakują mi one.    Teraz tylko swojego wyrobu jadam.  Przeca to takie proste.  Wink    Mogliby wprowadzić do hodowli trochę świnek mniej mięsnych  i inaczej karmić , choć część . Ale zbytu na to chyba nie ma .   Rolling Eyes
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #34 : 2015-12-12, 21:07:41 »

Skierowanie części produkcji do przechowywania zamiast na sprzedaż ma pomóc w podniesieniu cen na rynku wieprzowiny. Rolnicy ubolewają, że obecna sytuacja jest tragiczna.
 

Chyba już od dziesięciu lat słyszę o tragicznej sytuacji w cenie żywca wieprzowiny... Rolling Eyes
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #35 : 2015-12-12, 21:08:34 »

Nie smakują mi one.    Teraz tylko swojego wyrobu jadam.  Przeca to takie proste.  Wink    Mogliby wprowadzić do hodowli trochę świnek mniej mięsnych  i inaczej karmić , choć część . Ale zbytu na to chyba nie ma .   Rolling Eyes

Ale nie każdy ma taką Zosię... Rolling Eyes Confused Cool
Zapisane

Jarek
Hero Member
*****
wiadomoci: 30302


Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #36 : 2015-12-12, 21:11:19 »

Dziś kupiłem podgardle tłuste jak polska karkówka ,ale słonina na której smażyłem ,była na dwa palce ,nie tak żle jak na UE Laughing
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #37 : 2015-12-12, 21:14:08 »

nie przesadzaj. Zmielić wątrobę (może być sparzona) , zmielić ugotowane podgardle, jajka oraz dodać przyprawy , cebulę, wymieszać  i zapiec w piekarniku.  

Zapisane
jukor
Go


Email
Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #38 : 2015-12-12, 21:14:33 »

Nie smakują mi one.    Teraz tylko swojego wyrobu jadam.  Przeca to takie proste.  Wink    Mogliby wprowadzić do hodowli trochę świnek mniej mięsnych  i inaczej karmić , choć część . Ale zbytu na to chyba nie ma .   Rolling Eyes

Trzeba ludziom osładzać życie. Niech mają. Choróbska.

Nie ma to jak własny pasztet. Ostatnio robiłem z dodatkiem serc. Do mielonego też poszły.  Very Happy. Teraz mam obiad podany z sercem. Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Mięso wieprzowe
« Odpowiedz #39 : 2015-12-12, 21:15:42 »

nie przesadzaj. Zmielić wątrobę (może być sparzona) , zmielić ugotowane podgardle, jajka oraz dodać przyprawy , cebulę, wymieszać  i zapiec w piekarniku.  


Dla niektórych to jest wyższa szkoła jazdy... Rolling Eyes Confused
Zapisane

Strony: 1 [2] 3 4 5 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 20 zapytaniami.