Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Lody, lody. Jajeczne. (Przeczytany 25171 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
Proszę Państwa!, ubiłam 300 g żółtek z 20 g cukru na 70 'C (w thermomixie, ale pewnie da się to zrobić również na parze), następnie masę przełożyłam (przelałam ?) do woreczka na kostki lodu i włożyłam do zamrażarki. Po zamarznięciu na kość zmiksowałam dodając trochę octu winnego i smaczne otzymałam lody.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Przypuszczam, że na tej bazie można robić lody "smakowe" dodając do żółtek np roztopioną czekoladę, kakao, kawę rozpuszczalną, wanilię, albo miksując mrożone kostki z kogla-mogla jw z mrożonymi truskawkami, jagodami. Może nawet można te żółtkowe kostki zmiksować z truflami Daniela, dodając w ten sposób do lodów tłuszczu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Pani Tereso prosze juz nie wymyslac, lato i zwiazane z nim upaly maja sie juz ku koncowi, (szkoda), a w chlodniejsze dni to i boczek ze sloninka lepiej smakuje, a i zdrowszy jest.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Pani Tereso prosze juz nie wymyslac, lato i zwiazane z nim upaly maja sie juz ku koncowi, (szkoda), a w chlodniejsze dni to i boczek ze sloninka lepiej smakuje, a i zdrowszy jest.
witaj,Hana, lody,to fajny zamiennik dla tych,ktorzy maja dzieci.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Byliśmy na drugim chyba spacerze z maluchem, poszliśmy na lody do Tłustego Kotka. Zakochałem się w nowym smaku: Miodek. Lody składają się tylko ze śmietanki, żółtek i miodu gryczanego, no taka pycha, że ja pierdziu!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
Byliśmy na drugim chyba spacerze z maluchem, poszliśmy na lody do Tłustego Kotka. Zakochałem się w nowym smaku: Miodek. Lody składają się tylko ze śmietanki, żółtek i miodu gryczanego, no taka pycha, że ja pierdziu! Namiary dasz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
Lodów nie próbowałem z piętnaście lat. Będę przejazdem, to wstąpię.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Gdybym wcześniej przeczytał....,a tak jakieś zwykłe grycanowe zjedliśmy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|